Малолетници во театар

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Delux напиша:
Понекогаш и некое дофрлување ја прави претставата поинтересна,тоа во мерка е дозволено
------
Јас навивам за актерите,а не за дофрлувачите девојко...
Па еве ова на пример ми беше смешно, бидејќи се коси едно со друго. Смешно ми е исто така што си вистински одраз на ситуацијата во оваа држава. Општата ситуација. Луѓе кои плукаат на мермерни плочки сочно и велат “што, ти не го праиш тоа? Што има лошо во тоа? Јас сум во право, ти ништо не знаеш!“. Убеден си дека си во право а всушност не си. Инаку, најискрено извини, не сакав да те навредам, еве јавно се извинувам пред останатите членови. :smir:

А да, и не сакав да кажам дека ти си непримерен или некултурен. Ниту било кој од членовите. Со 99% сигурност можам да тврдам дека оние кон кои е наменета мојата критика од првиот пост не го ни перцепираат форумот уметност. Нив може да ги најдеш на играчница евентуално. Но факт е дека тие постојат, и ја уништуваат претставата. :toe:

Па еве ова на пример ми беше смешно, бидејќи се коси едно со друго. Смешно ми е исто така што си вистински одраз на ситуацијата во оваа држава. Општата ситуација. Луѓе кои плукаат на мермерни плочки сочно и велат “што, ти не го праиш тоа? Што има лошо во тоа? Јас сум во право, ти ништо не знаеш!“. Убеден си дека си во право а всушност не си. Инаку, најискрено извини, не сакав да те навредам, еве јавно се извинувам пред останатите членови. :smir:

А да, и не сакав да кажам дека ти си непримерен или некултурен. Ниту било кој од членовите. Со 99% сигурност можам да тврдам дека оние кон кои е наменета мојата критика од првиот пост не го ни перцепираат форумот уметност. Нив може да ги најдеш на играчница евентуално. Но факт е дека тие постојат, и ја уништуваат претставата. :toe:
Добро очекував да направиш вакава компарација,таков е твојот стил...
Еве велиш не сакаш да кажеш дека сум некултурен и непримерен,а погоре штотуку ме поистовети со плукачи на мермерни плочки:smir:

Со гордост можам да кажам дека сум вљубеник во театарот и во тоа ја гледам мојата идна професија...Меѓутоа Викторгг малку ќе те корегирам...Ок е тоа што професорите носат ученици на претстава, зашто ретко на кој ученик сам би му текнало да оди на претстава...Само работата е какви ученици носат...Јас еве имам под 18 одини, сум била во театар на мн. претстави организирани од училиштето, но сепак сметам дека не треба така да генерализираш...не се сите малолетници такви...и се зависи од домашнто воспитување, како и од поставеноста на професорот. Има професори што им викаат на учениците да одат на театар ако сакаат повисока оценка...мн.јасно тогаш дека ќе се пријават деца и што им се иде, и што не им се иде на театар...и ќе прават галама...Ама и возрасните не се нешто цвеќиња за мирисање...колку пати ми се случило да одам во театар и да се најдам пред или зад некој возрасни и да не можам ништо да слушнам, само затоа што некој решил дур трае претставата да се смее и да си прави муабет...:smir:

Barem kaj nas vo teatar(a e eden od najeminentnite vo drzavava),redari se opshtopoznati budali/specijalki shto nema ni da pomislish da se glupirash i da pravish neshto shto e nedolichno.

Znachi: Ushte vo istiot moment na glupiranje,smeenje,kljaftenje i nedolichno odnesuvanje te fakka taka "nezno" za bakembarda,ti chini 2 3 chamara pred izleguvanje od parter i posle nadvor mozesh da se zdobiesh i so nekoja nabijanica za utredenta na uchilishte koga ke dojde chas po mak.jazik da im go opishehs na tvoite souchenici i nastavnikot vizuelno tvoeto lichno pateshestvie i dozivuvanje na teatarskata pretstava.

A za akterite,se ima slucheno da napravat nekoja profi finta,da ja prekinat replikata,da i se obratat direktno na publikata deka treba da prestanat so smeenje/rakopleskanje za da prodolzat i taka. Fala :)

Јас еве имам под 18 одини, сум била во театар на мн. претстави организирани од училиштето, но сепак сметам дека не треба така да генерализираш...не се сите малолетници такви...и се зависи од домашнто воспитување, како и од поставеноста на професорот.

Секако дека морам да генерализирам, бидејќи генерално, сите мои посети во кои биле вклучени средношколци биле хаос. Индивидуалната организација, без школски надзор е друг случај, но јас не зборував за тоа.
Сосема си во право кога велиш дека однсувањето на децата зависи од многу работи, но мојот револт од истите сеуште постои.

Scofield напиша:
Barem kaj nas vo teatar(a e eden od najeminentnite vo drzavava),redari se opshtopoznati budali/specijalki shto nema ni da pomislish da se glupirash i da pravish neshto shto e nedolichno.

Znachi: Ushte vo istiot moment na glupiranje,smeenje,kljaftenje i nedolichno odnesuvanje te fakka taka "nezno" za bakembarda,ti chini 2 3 chamara pred izleguvanje od parter i posle nadvor mozesh da se zdobiesh i so nekoja nabijanica za utredenta na uchilishte koga ke dojde chas po mak.jazik da im go opishehs na tvoite souchenici i nastavnikot vizuelno tvoeto lichno pateshestvie i dozivuvanje na teatarskata pretstava.
Ова тешко дека е во скопски театар. Каде е?

Е богами интересна тема:)
Не гледам зошто театарот не би бил место на малолетните. Еве, ќе го земам примерот за средношколците. Не секогаш е така, затоа што театарот и одењето на театар кои се организирани преку училиштето не тераат никој со сила. Оној кој сака да оди и да погледне некоја добра претстава си ја плаќа картата и оди да гледа.
Точно е дека има и такви кои прават галама, ама лично јас се имам расправано со еден постар господин во театар затоа што нему баш на сред претстава му текна да си зборува за проблемите на работа со оној до него.
Така да, има и повозрасни кои го прават истото. Од тетки кои ја оговараат голотијата на сцена, до чичковци кои заборавиле да си ги исклучат мобилните иако пред секоја претстава се слуша таа молба:)
Сепак, како што noodle кажа на првата страна, генерализација не може да се направи:)

Не гледам зошто театарот не би бил место на малолетните. Еве, ќе го земам примерот за средношколците. Не секогаш е така, затоа што театарот и одењето на театар кои се организирани преку училиштето не тераат никој со сила. Оној кој сака да оди и да погледне некоја добра претстава си ја плаќа картата и оди да гледа.
Точно е дека има и такви кои прават галама, ама лично јас се имам расправано со еден постар господин во театар затоа што нему баш на сред претстава му текна да си зборува за проблемите на работа со оној до него.
Така да, има и повозрасни кои го прават истото. Од тетки кои ја оговараат голотијата на сцена, до чичковци кои заборавиле да си ги исклучат мобилните иако пред секоја претстава се слуша таа молба:)
Сепак, како што noodle кажа на првата страна, генерализација не може да се направи:)

Аха, значи бидејќи ти си начекал случај каде чичкото бил сељандура не можеме да ги обвиниме средношколците дека се кретени. Хммм, јас не се сложувам. А не се сложувам бидејќи секој кој бил на претстава каде биле споменатите средношколци знае каква атмосфера знаат тие да направат во споредба со опниците на чичкото со мобилен.

Нема претстава на која дошле организирани средношколци да не биде хаос. Буквално, редарите се однесуваат како скротувачи на лавови. Треба да се соочиме едноставно со фактот дека и нашите малолетници се со нормално ниво на тестостерон и не ги интересира култура, како секаде во светот. Исклучоците ќе ги ставиме во категоријата “покрај сувото гори и суровото“. :helou:

Па повеќето од драмите ги обработуваат во средно школо....би било добро и пред театар.

Е сега културата каде е...остана античките македонци.:wink:

Кога јас бев средношколец, со другарите често одевме во театар, па потоа кога еден од другарите стана актер (аматер), одевме почесто.
Инаку, не гледам зошто малолетниците да не би оделе во театар, баш напротив што повеќе малолетници во театар тоа подобро!

Баш годинава бев на 2-3 претстави со сестра ми преку школо Орце Николов и се зачудив :)

Пред се и нас не носеа во театар додека учев во Орце, некогаш со сила, некогаш по желба али најчесто владееше хаос и тешко не смируваа. Ај во театар не бевме многу бучни, али на опера или балет тоа беше хаоооооос!

Годинава сестра ми ме убедуваше да ми земе билет со нејзе да одам во театар и најпрво несакав ради галамите на претстави со средношколци, али прифатив ради тоа што билетите им се дупло поевтини. Иако сестра ми ме уверуваше дека нејзината генерација сакаат да одат во театар и учени се од професорката Смилјана, јас не верував. Ама стварно, тишина е и има нетипична атмосфера за средношколци во театар. Браво за нив сериозно, ме изненади што се културни! Да има повеќе такви генерации ќе биде многу добро. Но за тоа како што сум информирана е најзаслужна Смилјана, која мене за жал не ми предаваше...

Абе не се сите такви, ама скоро сите.

Другарите мои - ај да одиме на претстава ќе се смејме и ќе се заебаваме. :tapp:
Во основно, ќе не собереа цело училиште(и така училиштето ни беше зад Домот на културата во него е и битолскиот театар)и идеше како 20 училници сместени во една сала.И оди гледај ти со гојда невоспитани и Албанци неписмени.

Ама така е, му бара газо пари, самите си барат било каква публика и си добиват.Идат 3 пати дено во секоја училница да нудат карти.Кој му е крив, му текнало да станат актери во Македонија...со кој памет :tapp:.

Аха, значи бидејќи ти си начекал случај каде чичкото бил сељандура не можеме да ги обвиниме средношколците дека се кретени. Хммм, јас не се сложувам. А не се сложувам бидејќи секој кој бил на претстава каде биле споменатите средношколци знае каква атмосфера знаат тие да направат во споредба со опниците на чичкото со мобилен.

Нема претстава на која дошле организирани средношколци да не биде хаос. Буквално, редарите се однесуваат како скротувачи на лавови. Треба да се соочиме едноставно со фактот дека и нашите малолетници се со нормално ниво на тестостерон и не ги интересира култура, како секаде во светот. Исклучоците ќе ги ставиме во категоријата “покрај сувото гори и суровото“. :helou:

Затоа реков дека не може да се генерализра. Само кажав каков пример имам видено јас.
Сепак стојам на ставот дека малолетните треба да одат во театар. Што од културна што од образовна причина.

Неидам у театар. Ме иритира. Единствена претстава шо ја иам глеано во живо е мјузиклот на Бора Чорба пред богзнае колку години. Најдобро нешто на кое сум присуствувал.
Али жити се не драпај ташаци дека малолетниците у театар се вакви, се онакви. Истиот бон-тон што важи за у театар, важи и за во кино и за на предавања. А искуството за во кино и предавања и не ми кажува баш така. Факат дека има ретардирани малолетници, али старциве се даааааалеку по сјебани. Напуцале 50тина години и мислат господ за муда го фатиле. Ај шо им ѕвони телефон, туку, не го ни гасат, се Јавуваат! Муабет праат на сред предавање, муабет праат на сред ебан филм..
Глобализираш. Тебе искуството ти кажува едно, мене ми кажува сосема друго.... ќе се нагаѓаме сеа кој е у право?

п.с: под "предавања" немислам за предавања на факс.

...дека малолетниците у театар се вакви, се онакви. Истиот бон-тон што важи за у театар, важи и за во кино и за на предавања.
Ну так :) не е до летноста туку е до желбата, интересот, можностите, домашно окружување (предуслови-родител уметник,синот има више шанси да е у таа бранша или да се интересира за уметност...). Па ради тоа треба да сменат да иде кој сака, а не топтан...од одредени причини нели. Секој има различно поле на интересирање кое доминира, треба да се најде во него и да се извлече од него.
Хм, што не ги носат некогаш на утакмица?

Па треба да идат, зошто да не? И од претставите се учи.
Има некои кои навистина ги интересира претставата, а не се дојдени само за да покажат какви мангупи се.
Што е мангупски да одиш во театар, да седиш на место и да гледаш глумци? Не е помангупско да си ја потрошиш истата петочна вечер со другарите? Одат оние што сакаат, не ги тера никој со сила. Професорите кажуваат: Тогаш и тогаш има претстава, кој сака да иде нека си плати. Не им ставаат пиштол на глава и ти мора да идеш ебате.

Дофрлувањата се поретки, безначајни. На пример, актерот и се обраќа на публиката: Што се смеете па вие? Дофрлачот и одговара: Па смешно е.
И тоа треба да му ја наруши концентрацијата на актерот?

Верувам дека и од тинејџерите се следи претставата внимателно. Релативно..све е од општа култура, колку знае да се однесува на такви места.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom