Владата ќе ги субвенционира земјоделските и бизнис кредитите

• Креатор на темата Креатор на темата tomsaso
  • Време на започнување Време на започнување
да да .. проблемот е што кај нас луѓето слепо се врзани за тутунот кој нее така профитабилен...и никој не бара консултации од земјоделски инжинер сите на своја рака бичат.. уствари се не едуцирани врска немаат што треба да направат.. а дека нема пари во земјоделие е приказна за мали деца...
една србија произведува малинки,капиники,сливи... е тоа дава мнооогу поголем принос од тутунот,... ама и бара повеќе знаеење и вештина...

еве еден пример како од декар се вадат 800-1000 кг малинка после 3тата година...
инвестициата некаде со изнајмено земјиште и све друго кошта околу 2,500 евра по декар.. и од тоа добиваш најмалце 4 реколти по 800 кг(најлош случај)..цената е одприкила 1 евро ... и се добива 2500-3200=700 евра профит по декар, каде што практично ништо не работиш и ништо немаш....
во трошоците не се вклучени субвенциите кои се 10 денари по садник, и да не прајме муабет што за 1 декар се 2500 евра трошоците а за 10 не се 25000 туку се мнооогу помалце

Забораваш да кажеш дека ќе ти оптегнат давачки за тие три години додека ги чекаш малинките да прородат,па ќе ти ја блокираат сметката оти газдата на нивата која си ја зел под наем немал платено вода последните неколку години и на крај ништо од бизнисот.
Практичен пример:
-газдата од кого го имам земено дуќанот под наем со договори и сите легални процедури,имал заостанат борч за вода пред 10 години,па мене ми ја блокираа сметката на фирма иако редовно ги подмирувам сите давачки и за вода последните 8 години.За да ја одблокирам сметката морав да го платам заостанатиот борч и судските трошоци кој изнесуваа многу повеќе од борчот.Значи во оваа држава (не)правдата ќе те изеде уште пред да почнеш дури и доколку некој некогаш не и се бендисувал на државата,само доколку имаш отворено фирма на свое име.Токму затоа треба да се работи само на физичко лице за кое казните се безвезно мали и не смееш да помислиш на правно лице со кое би имал дволични бенифиции од страна на оваа влада.

Ако имате готова порцедура и менаниз'м за субсидиране на земеделието много по-добре ште се оправите в ЕУ.
В Б'лгарско не бјахме много подготвени с'с това - какви документи, кое как и загубихме около 1 година финансиране.

Ако имате готова порцедура и менаниз'м за субсидиране на земеделието много по-добре ште се оправите в ЕУ.
В Б'лгарско не бјахме много подготвени с'с това - какви документи, кое как и загубихме около 1 година финансиране.
Не се секирај Дуд, ние истрчавме да ги укинеме субвенциите и за тоа што треба и за тоа што не треба. Само петка да ни пишат на рачето.

Не се секирај Дуд, ние истрчавме да ги укинеме субвенциите и за тоа што треба и за тоа што не треба. Само петка да ни пишат на рачето.

Еве сега се "делат" само доколку отвориш фирма,а кога ќе отвориш ке го проколнуваш денот зошто си ја отворил,блокирани жиро сметки,застарени плави картонони за здравство од само еден ден кој предходно си ги добивал три месеци однапред,фирмарини колку 13та плата,дупло поскапа струја и вода,се само дел од "придобивките" при регистрација за да добиеш некаква бенифиција од помпезно најавените субвенции кој повеќе личат на "бесилки".

Abc, зборувам за директна поддршка, по единица производ, или по хектар. Све друго спаѓа во индиректни мерки, развој на мали и микростопанства и е легитимно, поред големите браќа.

Abc, зборувам за директна поддршка, по единица производ, или по хектар. Све друго спаѓа во индиректни мерки, развој на мали и микростопанства и е легитимно, поред големите браќа.

Па и јас зборувам за тоа,значи за да добиеш директна поддршка по единица производ,треба да бидеш регистриран земјоделец,а штом се регистрираш за тебе започнуваат "танталовите маки" како оние погоре што ги наведов.
A за бенифициите сепак не е толку сигурно дека ќе ги добиеш доколку немаш солидни врски со партија која е на власт.

Па и јас зборувам за тоа,значи за да добиеш директна поддршка по единица производ,треба да бидеш регистриран земјоделец,а штом се регистрираш за тебе започнуваат "танталовите маки" како оние погоре што ги наведов.
A за бенифициите сепак не е толку сигурно дека ќе ги добиеш доколку немаш солидни врски со партија која е на власт.
Добро. Постапката за регистрација на фирма, како што горе спомна и постапката да се регистрираш како земјоделец, не е баш иста. И давачките не се исти.

Добро. Постапката за регистрација на фирма, како што горе спомна и постапката да се регистрираш како земјоделец, не е баш иста. И давачките не се исти.

Реално не се,и токму затоа имаме окулу 800 регистрирани земјоделци во државава во последниов период од година-две,верувај дека социјалната помош е послатка од регистрацијата како земјоделец.Бламажата на фирмите продолжува и трае па со секоја власт е се пожестока,им се бараат невозможни нешта,наместо да бидат ослободувани од и онака преголемите административни давачки.Турција на пример тоа многу едноставно го решила и постигнува незапамтен успех во намалување на невработеноста.Само јас не сум доволно платен а покрај тоа сум изнервиран последниве денови поради екстремно високите давачки што ми се наметнаа за да ја учам владава како треба да работи за подобрување на кредибилитет за да се изјаснувам по некои логички согледувања.

Реално не се,и токму затоа имаме окулу 800 регистрирани земјоделци во државава во последниов период од година-две,верувај дека социјалната помош е послатка од регистрацијата како земјоделец.Бламажата на фирмите продолжува и трае па со секоја власт е се пожестока,им се бараат невозможни нешта,наместо да бидат ослободувани од и онака преголемите административни давачки.Турција на пример тоа многу едноставно го решила и постигнува незапамтен успех во намалување на невработеноста.Само јас не сум доволно платен а покрај тоа сум изнервиран последниве денови поради екстремно високите давачки што ми се наметнаа за да ја учам владава како треба да работи за подобрување на кредибилитет за да се изјаснувам по некои логички согледувања.
Dobro be covece ostaj da pocne realizacijata na ovie krediti,cekaj da vidime site kako ke odi! E ako i togas ne biva i jas ke "plukam". Vaka samo mlatis slama...:toe:

Dobro be covece ostaj da pocne realizacijata na ovie krediti,cekaj da vidime site kako ke odi! E ako i togas ne biva i jas ke "plukam". Vaka samo mlatis slama...:toe:

Абе како да почне со реализација кога нема услови за тоа.Секој добронамерен и реален човек би се потрудил да створи реални и прифатливи услови а не да ми мрчи мадиња дека ќе давал некакви бенифиции кој нема да ги искористат оние на кој им требаат туку пак тоа ќе бидат некакви бодигарди или шофери на властите кој од земјоделие немаат три чисти.

Абе како да почне со реализација кога нема услови за тоа.Секој добронамерен и реален човек би се потрудил да створи реални и прифатливи услови а не да ми мрчи мадиња дека ќе давал некакви бенифиции кој нема да ги искористат оние на кој им требаат туку пак тоа ќе бидат некакви бодигарди или шофери на властите кој од земјоделие немаат три чисти.
A be ostaj da vidime kako ke bide...nekni objavija,smiri se malku...

па некој мора да се најде што однапред ќе млати слама, инаку ќе ни биде досадно и ќе нема со кого да дискутираме.

Не не, скоро и непотребен потег. Ретко кој би земал кредит за да се избави од сиромаштијава земјоделска. Не. Она што повеќе е потребно е пазарот и рангот на продуктите. Пример, оваа година откупот на доматите во струмичко достигна прилично добри цени, и има особи кои од една берба ставија по 15000евричи во џеб. Ним не им треба кредит, ним им требаат само вакви откупи, ништо друго.

Не не, скоро и непотребен потег. Ретко кој би земал кредит за да се избави од сиромаштијава земјоделска. Не. Она што повеќе е потребно е пазарот и рангот на продуктите. Пример, оваа година откупот на доматите во струмичко достигна прилично добри цени, и има особи кои од една берба ставија по 15000евричи во џеб. Ним не им треба кредит, ним им требаат само вакви откупи, ништо друго.

Па тоа спаѓа под ингеренции на владава,значи нам ни требаат стандарди а не кредити или субвенции кој ќе ги лапнат сите,само не оние на кој се наменети.Да ја смениме состојбата и условите за регистрација на фирми,да ги намалиме или ги направиме симболични давачките во приватниот бизнис со што ќе се пријават поголем број земјоделци,занаетчии или било какви приватни мали и семејни бизниси кој ќе можат дури тогаш реално да ги искористат бенифициите кој ги дава владата.Со вакви давачки и моронски напади врз ситниот приватен сектор кризата само се продлабочува,вработувањето стагнира,а сите кредитни линии остануваат неискористени.
Еве во последно време се делат моронски донации на партијски личности од по 2.500 евра доколку отворат некаков мал семеен бизнис,некој ќе рече убава работа за самовработување,но каде е тука лојалната конкуренција,каде е тука гаранцијата дека утре-другиден истите тие лица нема да го затворат бизнисот и пак се пријават за невработени за да имаат бенифиции какви-такви од државата одкако ги потрошиле средствата во кладилница на пример.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom