Македонска куќа!

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Слики, идеи и се што би можело да ми помогне во изградбата на куќата која почнувам напролет да ја градам...

Не е во градско подрачје, што е во предност.

Ме интересира како би се извело тоа, куќа на две нивоа, значи приземје и прв спрат, но, не еден врз друг туку, како скали поредени пошто куќата е на падина....Јаооо и јас како објаснувам :) Ќе нацртам аматеска скица во paint а до тогаш би ве замолил за коментари и сл околу ова....

Еве ја најаматерската и најгрубо можно нацртана скица:
6wmq1wx.jpg

Ова е од профил...

Druskane jas imam edna kniga so skoro ....neznam ni jas >500 stranici samo so modeli, sliki i skici na kuki, vikendicki i sl. Pa ako najdam nesto vaka na 2 kata vo skalest oblik ke te obavestam

Трн во око нај убаво ке ти биде да одаш кај некој архитект се ке ти направи...

Иако е аматерска скицата, нема да е проблем да донесеме некакво решение ако покрај надолжниот пресек, можеш да ни ја скицираш и во основа и да ни дадеш барем основни димензии на габаритот на објектот.

Пожелна е и информација за географската положба на објектот, како и некои основни барања, како број на членови (од што би се определила грубата потребна пошвршина на објектот, бројот на спални соби и бањи и сл.)

Со големо задоволство би сакал да ти помогнам за проблемов, поготово што се работи за терасаста структура на индивидуален станбен објект, што одсекогаш претставувала една интересна архитектонска тема...

Иако е аматерска скицата, нема да е проблем да донесеме некакво решение ако покрај надолжниот пресек, можеш да ни ја скицираш и во основа и да ни дадеш барем основни димензии на габаритот на објектот.

Пожелна е и информација за географската положба на објектот, како и некои основни барања, како број на членови (од што би се определила грубата потребна пошвршина на објектот, бројот на спални соби и бањи и сл.)

Со големо задоволство би сакал да ти помогнам за проблемов, поготово што се работи за терасаста структура на индивидуален станбен објект, што одсекогаш претставувала една интересна архитектонска тема...

Се согласувам со се и сум волен да помогнам.
Само, не од задоволство :pos:
Трн, летс ток абаут д Бенџаминс :vozbud:

Шала мен... Спреми документација :smir:

Не, ама ајде да ја пронајдеме врската помеѓу него и твојата куќа...

Митко Френџов е архитект(very very old school) кој ги реставрираше 80% од манастирите, конаците, спомен објектите и сл. низ цела Македонија. Човек кој е мајстор за конструкции кои се изградени од камен и дрво.

Навистина верувам во стариов пошто што ќе фати, личи навистина на нешто божествено, на нешто Македонско.

Само има една работа кај него, ако сакаш да ти ја испроектира куќата, ќе биде како замислил тој, или никако.

Јесда верувам во него и знам дека тоа што го замислува изгледа неверојатно добро, ама на мене ми треба спој од „антички“ екстериер и современ ентериер.

Туку доста за него и тоа што го прави.

Значи, камен имам, речен камен е, не кршен.

Ми треба идејата од млад човек, перспективец. Како тој гледа на идејно решение за автентична Македонска куќа...Не ги сакам оние футуристички, современи мачканици...

Комбинацијата од камени ѕидови и дрвена конструкција е едно од најрационалните решенија за индивидуален објект, поготово ако неговата функција е викенд куќа или слично (т.е. ако се наоѓа во средина која нема висока станбена структура, каде едноставно не може да се вклопи). Покрај тоа, денешниот тренд на одржлива архитектура (аритектонски објекти кои имаат ниски трошоци за енергетско одржување) ги реанимира овие материјали. Сам по себе, каменот дава дебелина на ѕид, со прилично поголеми димензии од другите материјали; поради тоа е погоден за ѕидање на приземниот дел од објектот, при што дава издржана конструктивна стабилност и добра термичка изолација. Дрвото пак, е идеален конструктивен материјал за комбинирање со каменот. Тој дава тенки ѕидови кои лесно се потпираат на камените постаменти во приземниот дел, но самата природа на материјалот овозможува висок степен на термоакустична изолација (не случајно е земен како основа во сите панелни системи за изградба на ниска станбена структура).

Значи, обликовно и во изглед, ти можеш да ја доведеш твојата куќа на ниво на старите македонски куќи, иако повеќе од сигурно е дека нема да ја користиш технологијата на градба која ја користеле нашите стари ценети неимари. А што се однесува до ентериерот, мое мислење е дека повторно треба да биде генерално изведен од материјали и опремни елементи слични на оние во старите македонски куќи...мислам дека нема да се задржи (од твоја страна) посакуваната автентичност ако куќата биде опремена со современ ентериер...Како и да е, постојат компромисни решенија, но за тоа откога ќе добиеш барем просторна претстава за објектов, барем на ниво на идеја...А за тоа, повторно те молам да го искицираш габаритот во основа, и барем да ни дадеш основни димензионални параметри...па да се фатиме за работа!

Се извинувам што доцнам со сликите, па еве, може да видите и дека веќе е почнато но ова е само летниковецот и околниот двор...мене ми треба конечно, куќата...

Сликите по пп...

Локацијава ти е идеално место за куќа за одмор. Имаш голем простор, така што нема да треба многу размислување за тоа каде да биде поставена куќата. Сепак мислам дека сега е време за информации од типот колкав е бројот на членови кои би боравеле таму, од какви дополнителни содржини имаш потреба (ако на пр. се занимаваш со некакво земјоделство) и сл. Исто така, треба да добиеме точна информација за падот на теренот и ориентацијата на локацијата (каде е север), како би можело да се дефинира возможноста за терасеста куќа, каква имаш план да изградиш (затоа што, колку јас можам да видам, конфигурацијата на теренот не задоволува терасеста градба, бидејќи нема доволен пад). По моја претпоставка, ти би ја лоцирал куќата на местото каде сега е летниковецот, па ме интересира дали внатре во него има доволна станбена висина (мин. 260 см). Понатаму претпоставувам дека твоја е локацијата што е затворена со камениот ѕид, па доколку биде поставен објектот на тоа место (кај летниковецот) мислам дека влегуваш во туѓа парцела.

Македонската традиција за индивидуални станбени објекти кои се градат на вакви слободни и отворени површини како оваа, преферира тие да бидат поставени самостојно, централно во парцелата (т.е. да не бидат на самата линија на градежната парцела). Така би добил многу поголема комоција и подобра ориентација (сите "четири" страни на објектот се слободни и со поглед). Размисли малку за предлогот да направиш поконвенционално решение, па ако повторно се одлучиш за терасаста градба, дај ми ги информацииве што ти ги побарав (најмногу тоа во врска со летниковецот).

Градењето во рурални, т.е. неурбанизирани средини, како што е оваа, имаат потреба и од дополнителни зафати, во зависност од тоа дали постои потребната инфраструктура или не (водовод и канализација - најзначајно!), и како се води доколку постои. Добредојдени ќе бидат и тие информации.

Ако не забележа, местото е обиколено со дрвена ограда од горе, а на крај ќе ја приметиш куќарката на дрво...8000 квадрати се во прашање. Струја има, вода има, канализација има, се имам поставено.

Е сега...падот на теренот...не му го знам, треба да видам геодетските наоди.

целото место, односно, летниковецот како што е насочен, гледа накај исток.

Доволно е висок летниковецот(3.25).

Средна постава на куќата не ми одговара пошто планирам да изведам(некако) и базен....:toe:

П.С. Планирам да живеам таму, нема да е викендица.

ОК кофорумџијо, се надевам дека ќе ми ги испратиш сликите, па штом се такви условите, да се фатиме за работа...

btw, 8000 квадрати.... :nesvest:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom