Религија (мајка на незнаењето, илузии и митови)

• Креатор на темата Креатор на темата Kokomal
  • Време на започнување Време на започнување
Сметајте дека оние кои поверувале (милсам и на себе) во Божјото постоење и Неговата грижа за секој поединец, не се РОДИЛЕ како верници и дека добар дел од животот го поминале во неверување. Но, Божјата милост е голема и тие, трагајќи по Творецот, во еден момент од животот ПОВЕРУВАЛЕ и се СРЕТНАЛЕ со Него, па сега се срамат од своите атеистичко-еволуционистичко-футиристичко-сциентистички ставови кои до „вчера„ и самите ги застапувале. Затоа Бог и не остава во живот: чека да Му се обратиме (оти Бог е долготрпелив) и ни остава време за да направиме колку е можно повеќе добри дела со кои ќе ја покриеме својата лошотија.

Јас би ти предложил со цел да ти не се замараш со проповеди и цитати и си го губиш драгоценото време, а и на нас непросветлените да ни олесниш, а и да не лутаме многу барајки, постирај некој линк за читање на библијата на некој од за нас разбирливите јазици, што знам можда ќе успееш да придобиеш некого.
Немој само да кажеш ја има во библиотеките, тоа го знам, ни треба во електронска форма.

1.Не сум просветлен.
2. Не проповедам.
3. Сведочам за својот Бог и вера.
4. Не денгубам со муабети на форумов.
5. Не познаван дигитализирана верзија од Библијата. Можете да ја набавите во зградата од Митрополијата, зад храмот „Св. Климент„ во „аналоген„ формат за некои 360 ден.
6. Ништо подобро од добра „аналогна„ книга (мој став).

Сметајте дека оние кои поверувале (милсам и на себе) во Божјото постоење и Неговата грижа за секој поединец, не се РОДИЛЕ како верници и дека добар дел од животот го поминале во неверување. Но, Божјата милост е голема и тие, трагајќи по Творецот, во еден момент од животот ПОВЕРУВАЛЕ и се СРЕТНАЛЕ со Него, па сега се срамат од своите атеистичко-еволуционистичко-футиристичко-сциентистички ставови кои до „вчера„ и самите ги застапувале. Затоа Бог и не остава во живот: чека да Му се обратиме (оти Бог е долготрпелив) и ни остава време за да направиме колку е можно повеќе добри дела со кои ќе ја покриеме својата лошотија.

не мораш да поистоветуваш еволуција со атеизам. Ја мислам дека има (клучен збор е „мислам“) Виша Сила, али и верувам у еволуција, затоа што е непобитен доказ, тука пред очиве мои.

Хмм...пред моиве очи постојат луѓе, животни и растенија, кои СЕУШТЕ се луѓе, животни и растенија. НЕ ГЛЕДАМ дека нешто од нив „еволуира„. Се сеќавам дека, кога бев мал, мачките ги нарекувавме „мачки„ а и денес мачките личат на мачки а така и ги именуваме.
Но, ја знам и онаа „Њу Ејџ„ тешка „философија„ дека, човекот веќе не еволуира (што, зар еволуцијата веќе престанала?) туку сега човекот еволуирал „духовно„ (ајдеее...) во ерата од Водолијата.
Немогуче...Невероватно...
Твој коментар? Дека на еволуцијата и требале мноооогу милијарди и катаљарди години за да се случи, тоа веќе ми е познато.

1.Не сум просветлен.
2. Не проповедам.
3. Сведочам за својот Бог и вера.
4. Не денгубам со муабети на форумов.
5. Не познаван дигитализирана верзија од Библијата. Можете да ја набавите во зградата од Митрополијата, зад храмот „Св. Климент„ во „аналоген„ формат за некои 360 ден.
6. Ништо подобро од добра „аналогна„ книга (мој став).
Точно, но тешко односно не е толку лагодно обработката на текстот(вадење делови....)

Хмм...пред моиве очи постојат луѓе, животни и растенија, кои СЕУШТЕ се луѓе, животни и растенија. НЕ ГЛЕДАМ дека нешто од нив „еволуира„. Се сеќавам дека, кога бев мал, мачките ги нарекувавме „мачки„ а и денес мачките личат на мачки а така и ги именуваме.
Но, ја знам и онаа „Њу Ејџ„ тешка „философија„ дека, човекот веќе не еволуира (што, зар еволуцијата веќе престанала?) туку сега човекот еволуирал „духовно„ (ајдеее...) во ерата од Водолијата.
Немогуче...Невероватно...
Твој коментар? Дека на еволуцијата и требале мноооогу милијарди и катаљарди години за да се случи, тоа веќе ми е познато.

Тоа е факт, а не само мој коментар. Ако сакаш да видиш еволуција на дело, иди во научните лаборатории и ќе видиш како делува. Веруваш во волшебна приказна дека некој со магично стапче го створил овој свет, а не веруваш у материјални опипливи докази. Несфатливо.

А пошто Бог е енергија и дух, тогаш од кај на кај па нашиот физички лик е негов/негова? Зошто тој лик по којшто не створил да не е од иста супстанца од која е и он/она? Спирит, а не месо и крв

Бог ЗАПОВЕДА-настанот се СЛУЧУВА. Едноставно е. Нема никакво магично стапче. Настанот/креацијата се случува ОД НИШТО (ex nihilo). Физичките закони кои досега ги знаеме, се Божја ЗАПОВЕСТ кон материјалниот, физичкиот, неѓживиот свет.
Не се мисли на ФИЗЧКИОТ лик Божји во нас. Бог вели: „Ајде да создадеме ЧОВЕК по наш ЛИК (такви какви сме сега) и по Наше ПОДОБИЕ (какви треба да БИДЕМЕ кога ДУХОВНО ќе пораснеме, се мисли на тоа дека треба својата волја да ја прилагодиме кон волјата од Творецот). Светиот Дух дава живот. Тоа не значи дека ни дал ДЕЛ од Самиот Себе, туку дека ни вдахнал ЕНЕРГИЈА (енергија=движење) односно животна сила која го движи нашето материјално тело.

Затоа, душата човекова е ВРЕДНА за Творецот, оти Он ја дава, и таа (душата) е нематеријална, доаѓа од духовниот свет. А телото ни е од ОВОЈ, материјалниов свет.

П.С. Сеуште не се случила еволуција „на дело„, понајмалку во некоја лабораторија. Синтетизирањето аминокиселини во лаборториски услови незначи дека некој лаборант туку-така ќе создаде некое живо творение, со кое ќе докаже дека еволуцијата постои. Еволицујата не се одигрува во лабораторија, туку во реални, амбиентални услови кои се страшно променливи а не лабораториски контролирани.

Najrpvo, samata rabota e postavena pogresno. Barate DOKAZI, objasnuvanje, pricinsko-posledicna popara? Togas i religijata bi se vikala nauka, ne religija, neli? Religijata otkrila mnogu raboti pred naukata, tokmu zaradi toa sto prodirala podlaboko vo nestata, a prodirala podlaboko oti ne go koristela samo razumot tuku i srceto. Na primer, kvantnata fizika duri vo 20 vek otkri deka postoi materija i antimaterija, deka postoi antonimija vo prostorno-vremenskiot kontinuum - zarem religijata ne ni zbori za dobro i zlo so mileniumi, za dva principi koi go razvlekuvaat svetot? Isak Njutn (koj patem, se zanival mosne aktivno i so teologija i ima napisano teoloski dela), go otkril principot akcija-reakcija, zarem religioznoto mislenje ne go zanelo toa mileniumi pred nego? Oko za oko - zab za zab?
I eve iminja na golemi naucnici koi veruvale vo Bog: Majkl Faradej, Nikola Tesla, Luj Paster, Johan Kepler...
Sveti Avgustin rekol: znam sto e vremeto, no stom ke probam toa da vi go objasnam, veke ne znam. So drugi zborovi, sekoj obid za racionalizacija na nestata e edna lukava stapica... Verata ne e za da se objasni, nitu za da se dokaze, neka naucnicite si gi cuvaat ovie kategorii za nivnite epruveti, verata e za da se zivee, so seta nasa protivrecnost.

Потпишувам.

П.С. Доброто и злото НЕ СЕ ИСТО што и материјата и антиматеријата, но може да послужат САМО како „паралела„, за подобро разбирање на нештата.

П.С. Сеуште не се случила еволуција „на дело„, понајмалку во некоја лабораторија. Синтетизирањето аминокиселини во лаборториски услови незначи дека некој лаборант туку-така ќе создаде некое живо творение, со кое ќе докаже дека еволуцијата постои. Еволицујата не се одигрува во лабораторија, туку во реални, амбиентални услови кои се страшно променливи а не лабораториски контролирани.

На тема еволуција може да се дискутира на друга отворена тема.

Само да посочам дека не зборев за аминокиселини, него за живи сучтества под лабораториски експерименти. Прочитај стручна литература и ќе дознаеш. Ако разбираш англиски, ќе ти откуцам пасуси од книгата "Finding Darwins God", напишана од писател на учебници по биологија во САД, научник и верник у исто време

Бог ЗАПОВЕДА-настанот се СЛУЧУВА. Едноставно е. Нема никакво магично стапче. Настанот/креацијата се случува ОД НИШТО (ex nihilo). Физичките закони кои досега ги знаеме, се Божја ЗАПОВЕСТ кон материјалниот, физичкиот, неѓживиот свет.
Не се мисли на ФИЗЧКИОТ лик Божји во нас. Бог вели: „Ајде да создадеме ЧОВЕК по наш ЛИК (такви какви сме сега) и по Наше ПОДОБИЕ (какви треба да БИДЕМЕ кога ДУХОВНО ќе пораснеме, се мисли на тоа дека треба својата волја да ја прилагодиме кон волјата од Творецот). Светиот Дух дава живот. Тоа не значи дека ни дал ДЕЛ од Самиот Себе, туку дека ни вдахнал ЕНЕРГИЈА (енергија=движење) односно животна сила која го движи нашето материјално тело.

Ова вдахнување живот во креација со одвивал и во претходни култури, па дури и денес кога се прават магии. Се нагласува дека треба да се сконцентрираш на тоа што сакаш да се деси или створи, да земеш длабок здив и со мисла да вдахнеш во предметот. Маѓии.

Не одбивам дека МОЖЕБИ некоја сила имала дејство во еволуцијата, можеби го дала оној почетен осврт на тркалото....

Tocno! Imeno toa im e na mnogumina tesko da go svatat! Evolucijata sama po sebe ne isklucuva Tvorec, koj si go usovrsuva svoeto delo... Naucnicite go pravat toa, barem nekoi od niv...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom