Религија (мајка на незнаењето, илузии и митови)

• Креатор на темата Креатор на темата Kokomal
  • Време на започнување Време на започнување
Науката и (христијанската) религија НЕ СЕ КОСАТ, тоа е проверено и докажано.
Дека религиите се наметнуваат како единствено вистинити, за тоа веќе имам пишувано. Која од нив е вистинита, подложно е на проверка, согласно Христовите зборови: “...по плодовите ќе ги препознаете...“. Која религија раѓа лага, значи-лажна е! И спротивно на тоа: која религија создава ДОБРО-вистинската е! Дека религиите се богатство на целото човештво-не се согласувам. Севишниот ДОПУШТА посотоење и на други религии па повелете споредувајте ги!. “...испитувајте ги духовите..“-вели Апостолот Павле.

Nema lazna religija. Na sekoj mal kos u svetov ima luge so razlicni veruvanja i za niv toa e vistinata, isto kako sto za tebe Hristos e vistinata. Da se kaze vakvo nesto ko sto kaza ti e mnogu arogantno. I ako malku sekoj od nas procita povise za svetskite mitovi, legendi, obicai i religii ke sfati deka i hristijanstvoto ne e nisto posebno, nego 80% KOPIJA od prethodni religii.

Тоа е денот кога Бог им се јави на евреите во три лица:Бог Отец, Кој вели од небото:“ова е Мојот возљубем Син, Кој е по Мојата волја“; Бог Син, .т.е. Христос и Бог Свет Дух, кој како гулаб слегува на рамењата Христови и Кој посочува КОЈ е Месијата.
Евреите имаат само еден бог и месија-зелените банкноти, им се клањаат и ги обожаваат.
Нормално биле поробен народ, им требало нешто околу кое ќе се обединат, не можеле да ги прифатат Египетските божества, идејата за слобода тогаш не би имала смисла, им требало нешто ново.

На форумов ни случајно не ги пишувам моите ЛИЧНИ ставови, зашто тоа можам да го направам на некоја друга форумска тема. Овде ги изнесувам ставовите од православната Црква, кои ги има прифатено КАКО да се мои, лични ставови, а дел од нив ги имам проверено на свој грб, така да не се сомневам и во вистините кои веројатно никогаш нема да бидат дел од моето искуствено познание. Според тоа, имам должност да сведочам за верата и Богот кои ги исповедам.
А што се однесува до тоа како би “поминал“ кога на другите верници би ја исповедал православната витина, тоа зависи од приодот. Може да ме убијат, многу е веројатно. Но тоа воедно би бил и доказ дека во таа религија НЕМА христијанска толерантна љубов кон неистомислениците. Може да поминам и “поевтино“ ако пристапот кон другите верници не ми биде нападен (како што тоа го прават “јеховистите“) туку посреден, приемчив, со изнесување и на ДРУГА, поинаква вистина од вистината која “друговерникот“ би ја изповедал. Во секој случај, да се проповеда христијанство на незнабожечки народи и идолопоклоници, претставува ризик по животот и неможе таква работа да врши било кој, особено ако за тоа не е ПОВИКАН и нема благослов

Доволно е за денеска. Можам само да Ве поздравам и дочитање до наредната прилика.

На форумов ни случајно не ги пишувам моите ЛИЧНИ ставови, зашто тоа можам да го направам на некоја друга форумска тема. Овде ги изнесувам ставовите од православната Црква, кои ги има прифатено КАКО да се мои, лични ставови, а дел од нив ги имам проверено на свој грб, така да не се сомневам и во вистините кои веројатно никогаш нема да бидат дел од моето искуствено познание. Според тоа, имам должност да сведочам да верата и Богот кои ги исповедам.
А што се однесува до тоа како би “поминал“ кога на другите верници би ја исповедал православната витина, тоа зависи од приодот. Може да ме убијат, многу е веројатно. Но тоа воедно би бил и доказ дека во таа религија НЕМА христијанска толерантна љубов кон неистомислениците. Може да поминам и “поевтино“ ако пристапот кон другите верници не ми биде нападен (како што тоа го прават “јеховистите“) туку посреден, приемчив, со изнесување и на ДРУГА, поинаква вистина од вистината која “друговерникот“ би ја изповедал. Во секој случај, да се проповеда христијанство на незнабожечки народи и идолопоклоници, претставува ризик по животот и неможе таква работа да врши било кој, особено ако за тоа не е ПОВИКАН и нема благослов

HA HA HA!!!!! Nasol koj da zbori za idolopoklonici!!!!! Hristijanite se najgolemi idolopoklonici! Sto mislis site tie ikoni i crtezi po crkvata se? Idoli!

A za pripadnici na drugi religii sto "nemaat hriostijanska tolerantna ljubov".....uste pogolemo LOL!!!! 90% od hristijanite i muslimanite se tie sto nemaat tolerantna ljubov. Pripadnicite na paganski religii i pripadnicite na budisticki, hindi religii se tie sto sjaat so tolerancija

Arogancijata ti e mnogu silna brat.

За тоа дека будистите или хиндусите “сјаеле“, ќе појаснам во наредната прилика.

Во секој случај, да се проповеда христијанство на незнабожечки народи и идолопоклоници, претставува ризик по животот и неможе таква работа да врши било кој, особено ако за тоа не е ПОВИКАН и нема благослов
Со благослов на Шпанската кралица и папата конквистадорите многу љубезно со меч и огин го ширеле Христијанството, исто во Африка, Азија, во Европа реки крв се пролеани кога протестантите се делеле од влијанието на папата и уште многу други примери да не замарам со тоа.

Каков благослов може да даде една кралица или папа кои и самите го НЕМААТ? Начинот на кој е ““проповедано “ христијанството во јужна Америка е општо познат-крв до колена и цели народи збришани од Земјава (ова дури и јас го знам). Но што е тука ХРСИТИЈАНСКО? Убивањето? Тој начин на “проповедање“ само по себе кажува од КАДЕ доаѓа! И за крај: ајде да не мешаме некои работи: она кое го има направено римокатоличката Црква, нека биде тоа на нејзин грб! Веќе напишав дека се исповедам за православен, а на Источната православна Црква ни ѓаволот не може да и ја припише инквизицијата и убивањето цели народи.
Дочитање.

И за крај: ајде да не мешаме некои работи: она кое го има направено римокатоличката Црква, нека биде тоа на нејзин грб! Веќе напишав дека се исповедам за православен, а на Источната правславна Црква ни ѓаволот не може да и ја припише инквизицијата и убивањето цели народи.
Дочитање.

Немој сега како малите деца да се вадиш (не бев јас)

Католичка, Православна црква, Протестантска и другите христијански цркви припаѓаат на Христијанската религија, и било која црква што и да
правела во име на религијата го има извалкано името на Христијанството како целина, нема бегање од тоа.

Еве ме пак, ама само накратко. Не се “вадам“, стојам зад она кое го пишувам.
Во 1054 г.не. се случува поделбата на христијанството на римокатолоци, каде папата има одлучувачка моќ и на источни.православни, каде ЗАЕДНИЦАТА одлучува а не поденецот. Се што се има од тогаш случено како познат историски настан, мислам пред се на крстоносните војни и убивањето цели народи во северна и јужна Америка по ренесансот, доаѓа ИСКЛУЧИВО од Рим, како последица од папското отстапување од изворното христијанско учење.
Протестантизмот се јавува во (сегаШна) Германија, како РЕАКЦИЈА на папскиот асполутиазм во управувањето со црквата во Рим. Протестантите не протестираат против истокот, туку против Рим и папствотот!. Подоцна и од самите протестанти се одделуваат другите деноминации: калвинисти, цвинглисти, лутеранти, и во поново време: адвентисти, јеховини сведоци и се нешто во тој стил.
Нема логика нечие однесување да падне на одгодоврност од колективот: грешката е лична и секој за себе одговара. Она кое римокатолицизмот го правел низ истоијата но и сеуште го прави, ќе биде на НЕГОВА одговорност, а не на нечија друга , понајмалку на православната Црква, која не УБИВА цели народи и не проповеда со студено и топло оружје во рацете.

За тоа дека будистите или хиндусите “сјаеле“, ќе појаснам во наредната прилика.

Nie site razbirame deka sekoj narod si snosi odredena kolicina agresivnost. Nema niedna nacija sto e 100% miroljubiva. Toa e jasno.

Zborot mi bese deka samo od hristijanin ili musliman ke cues deka nivniot pat, nivniot prorok e vistinskiot, a sve drugo e lazno. Ako zboris so pripadnik na Wicca, Buda, Tao, pripadnik na Indijanskite religii itn, ke uvidis deka nieden od niv ke ti kaze deka ti si vo zabluda, a oni se u pravo.

Она кое римокатолицизмот го правел низ истоијата но и сеуште го прави, ќе биде на НЕГОВА одговорност, а не на нечија друга , понајмалку на православната Црква, која не УБИВА цели народи и не проповеда со студено и топло оружје во рацете.
Можда делумно си во право, но припадниците на нехристијанските религии не ги гледаат христијаните како католици, православнии...ги гледаат едноставно како христијани.

Баш се надевав дека после оваа тема ќе станам атеист, но изгледа дека има време за тоа:), кога ќе бидат предочени такви докази та само крајната глупост и инат уште ќе веруваат во Бога. Само ќе се случи обратното, научникот кога ќе се искачи на планината на знаењето, таму веќе ќе бидат теолозите и верниците. :) Чест за авторот, многу толерантен се покажа, така и треба, тоа ни е основната цел во меѓувреме и секогаш, да бидеме добри и толерантни, како што напиша Мики1, постои само една добра вистинска вера, или атеистички речено човештина, а таа на сите ни е достапна.

Баш се надевав дека после оваа тема ќе станам атеист, но изгледа дека има време за тоа:), кога ќе бидат предочени такви докази та само крајната глупост и инат уште ќе веруваат во Бога. Само ќе се случи обратното, научникот кога ќе се искачи на планината на знаењето, таму веќе ќе бидат теолозите и верниците. :) Чест за авторот, многу толерантен се покажа, така и треба, тоа ни е основната цел во меѓувреме и секогаш, да бидеме добри и толерантни, како што напиша Мики1, постои само една добра вистинска вера, или атеистички речено човештина, а таа на сите ни е достапна.

Зошто? Нема ништо лошо во верување во Виша Сила, без разлика кое име ќе и го наденеме. Таа вера ни го дава тој потребен осеќај дека сме тука за некоја причина, без разлика дали е тоа верување дека си тука за да „исчистиш“ лоша карма или за да живееш еден земен живот, сепак све се сведува на живеење во согласност, кроткост и љубов за сите, дури и кон флората и фауната.

Сметајте дека оние кои поверувале (милсам и на себе) во Божјото постоење и Неговата грижа за секој поединец, не се РОДИЛЕ како верници и дека добар дел од животот го поминале во неверување. Но, Божјата милост е голема и тие, трагајќи по Творецот, во еден момент од животот ПОВЕРУВАЛЕ и се СРЕТНАЛЕ со Него, па сега се срамат од своите атеистичко-еволуционистичко-футиристичко-сциентистички ставови кои до „вчера„ и самите ги застапувале. Затоа Бог и не остава во живот: чека да Му се обратиме (оти Бог е долготрпелив) и ни остава време за да направиме колку е можно повеќе добри дела со кои ќе ја покриеме својата лошотија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom