Кралот Волкашин

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Камениот Мост во турско си го имал токму тоа име. Mеѓутоа, на север од него на растојание од 300 км., областа ја нарекувале БЕЛГРАДСКИ ПАШАЛАК. A населението таму го знаеме од (servus-servus, lat. слуги, сербус, серби, срби - етимолошки развој на името т.е. називот).

Мостот,според археолошките наоди, датира од 518 г. од императорот Јустинијан, а според првите запишани историски извори, од Турско.

3начи, името цар Душан е натурено од шумадинските опиничари.

Pa mozeshe da mi odgovorish i bez da dodavash nekoi lichni frustracii, no fala vo sekoj sluchaj.:smir:

Ја пратам темава и според вашите постови дојдов до заклучок дека во пост-самуиловиот период, нај добри докази за постоење на Македонците и Македонската земја, може да се најдат низ документите на српската историја... така?

Можеби се лажам, но така изгледа цела работа.

Podobro bi bilo da go proucis periodot na vladeenjeto na Makedonskata dinastija za vremeto na Vizantija, otkolku Samoil, i toa od amerikanskite instituti za istorija (evropskite se katastrofalno lazirani).

Jas za Samoil licno ne sum videl nisto, se se toa prikaski.

A za period okolu 14vek se se gleda. Iako e izmesano so crkvata, sepak se gleda.

Teritoriite-sateliti na Makedonija, poradi potrebi na Evropjanite stanaa glavni igraci, i nemozejki da se dogovorat koj ke ja kontrolira Makedonija, sekoj od evropjanite si stiskase na svoja strana i najlesno im bese da podelat i da ja laziraat istorijata. Sega toa e se predaleku otideno i vrakanje nema.
100 godini perenje na mozokot, tesko ke se sredi kaj sosedite.

Ова можеше да оди и во Кои се нашите предци, но и тука е добро.

simbolnavecnostamakbz5.png
makprstenvarosprilepdocfi5.png

Лево на сликата е веке познатиот симбол, додека сликите десно се еден ист прстен ( ја осветлив сликата за подобро да се види ) кој е од црквата Свети Никола во Варош, Прилеп, и потекнува од доцниот среден век. ( книга: Средновековен накит од Елица Манева )

Симболот на прстенот нема потреба да се коментира.

Се повеке и повеке докази за "Српскиот" карактер на средновековна Македонија.

ова успеав да го најдам

Attachments

• img031.jpg
    img031.jpg
    21,4 KB · Прегледи: 370
Снегаров (историчар,најдобар познавач на приликите): "...Посетата на Киевскиот митрополит Григориј Цамблак на Охрид, во 1416 година, отворила нова страница и нова етапа во односите меѓу македонските и руските земји од една, и меѓу Македонската и Руската црква од друга страна."

Само да додадам како фуснота, Нестор Летописец, таткото на Руската историографија, пишувал во 11. век дека сите предци на Рускиот народ потекнуваат од Балканот.

http://pkr.orthgymn.ru/textbook/p08.html

pic24.jpg

t4y77t.jpg

МАРКОВИ КУЛИ-ВОДНО
СКОПЈЕ
јас се видов, ама кули не видов
ако може некој да покаже со стрелки на остатоци или било што, што е битно за сликава, вака гледам само рид со грмушки
фала однапред, поздрав:smir:

Идиотизам: Србинот се тепал да стане цар на Македонија, додека според Бугарите цар самоил се тепал да биде Бугарин... ЕРОР! :pos2:

Луге, крајно време е, па има ли некакви изворни документи и споменици од периодот на Волкашин и Марко, или се е бла бла. Покрај веќе познатите фрески кои ништо не ни говорат.

Божидар Вуковиќ казује 1519. г. за себе, да је отачаством из Подгорице "у пределима маќедонским", а после тако исто говоре за себе и неки писари из херцеговачке Завале, из Мораче, па и из Сарајева. Вук Караџиќ је тврдио "да су се Маќедонија српски звале све земље народа нашега"

И дали има некој фототипно документ од гореспоменатово.

Луге, крајно време е, па има ли некакви изворни документи и споменици од периодот на Волкашин и Марко, или се е бла бла. Покрај веќе познатите фрески кои ништо не ни говорат.

Божидар Вуковиќ казује 1519. г. за себе, да је отачаством из Подгорице "у пределима маќедонским", а после тако исто говоре за себе и неки писари из херцеговачке Завале, из Мораче, па и из Сарајева. Вук Караџиќ је тврдио "да су се Маќедонија српски звале све земље народа нашега"

И дали има некој фототипно документ од гореспоменатово.

Помалку познат факт...Балканскиот полуостров впрочем се викал Македонски полуостров....од таму и „пределима маќедонским“, или „Софија, и останатите македонски градови“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom