Книга: Тајната на Бакарната книга

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера почнав да ја читам, и тоа беше исто моја реакција....ми помина низ глава многу добар трејлер за холивудски филм. Одлична е книгата.

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=23656&idg=2&idb=503&rubrika=Kultura

.... [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Со ова писмо како што вели Ѓорчев, биле напишани и две книги. Книгите ги препишувал поп Пајсие од Врачанскиот манастир, кај Сандански во Бугарија и тоа од кирилско писмо на ребуш. Од овие книги едната е во архивите на Бугарија, а другата во архивите на Грција. Грците и Бугарите досега ги немаат извадено овие книги од архивите за да може да се споредат знаците со кирилското писмо и ребушот да биде прочитан ....[/FONT]

Еве и официјално за Ребушот, многу интересни варијанти даваат. Ах тој комунизам што направи, ја еба мамата на се што беше старина и воведе кретенска индустријализација, сега може да се сликаме. Ништо не остана од исконските обичаи.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]

па нели имаше некои преводи од карпестото писмо , кај се ?

Форумот служи за филмање, па ајде да се филмаме, иако според мене држи вода следново.

Дали од Македонскиот РЕБУШ доага светскиот (латински) REBUS

Во оригиналниот артефакт стои REBUS, а еве што значи http://en.wikipedia.org/wiki/Rebus

A rebus (Latin: "by things") is a kind of word puzzle which uses pictures to represent words or parts of words. The term "rebus" also refers to the use of a pictogram to represent a syllabic sound. This adapts pictograms into phonograms.

A precursor to the development of the alphabet, this process represents one of the most important developments of writing.

Како што гледаме нашиот ребуш е прилично симболичко писмо, а и многу е постаро од латинскиот јазик. Всушност во зборот ребуш и ребус нема разлика.

тебе ти е до игра , а јас сакам информации ...
па сите јазици имаат корен во македонскиот , многу едноставно
сите кои мислат поинаку се во заблуда .
македонците оставиле голема трага во новата цивилизација , затоа и светската јавност има проблем со успивањето на македонците , кај и да се свртиме нешто ќе не разбуди ...

тебе ти е до игра , а јас сакам информации ...
Гоца, линковите што ги посочив се единствената работа која е обелоденета во врска со книгата, се друго е шпекулација додека не ја видиме со свои очи.

Плус, што мислиш нас како ни е, и ние пиздиме од недостаток на информации од прва рака. Дали некогаш артефактот ќе се официјализира? Дали може да се верува на денешните структури на власта? Дали ќе се обработи артефактот искрено без да се наметнуваат теории и дали анализата ќе биде лажирана? Се лебди во воздухот, ништо не е сигурно. Кој се постапките во вакви случаи? Можеме ли официјално да го чуваме овој артефакт, можно ли е да го украдат?

Најдобро е да го купиш романот кој не е скап, 350 ден. секаде го има.

Инаку тој артефакт кога би застанал во некоја силно обезбедна витрина би донел лавина туристи, сепак се плашам некој да не се испазари и да не лажат после дека се било измислено за публицитет.

Според мене најдобро решение е да се обелодени еднаш пред светот, да се повикаат сите значајни музеи и ТВ станици, да се презентира, сите добро да ја фотографираат каталогизираат, па после тоа што сака нека се случи.

Иако знам дека тој артефакт е огромна тежина за државата, тој можеби ќе носи туристи и пари, но диви копачи ќе има безброј, кој ќе направат огромна штета.

ГОЦА = РЕБУШ :smir:

(те разбрав дека го имаш романот, ова онака ...)

РЕБУШ
ТРЕБА ДА ГО ДЕЛИМЕ НА СЛОГОВИ БИДЕЈКИ ДРЕВНОТО Е СЛОГОВНО
РЕ - би требало да означува долго или нададено во долгото
БУ - нејасно
Б’УШ - издлабено
уш - уште

во суштина некој го плеснал името ,а самото писмо си има некое суштинско име...

БУ- вдлабнатина
обла длабина

Ајде да се филмаме пак.

РЕБУШ, епа нели Црноризец Храбар ги спомнал рецките.
Денес имаме резба, што претставува збор за длабење на дрвото или некој материјал. Точките или дупките се бушени. Па така имаме РЕЦКИ И БУШКИ или РЕБУШ. :nesvest:

Или пак РЕзБи УШте = РЕБУШ.

Треба да се најде старото значење, вака е глупирање. Како и да е блиску е до резба и рецки, кои постоеле, ама никако да ни ги покаже некој од задкарпатите, додека кај нас колку сакаш ги има.

Немој сега некој да се закачи за варијантиве и да го тупи, напоменав дека е филмање, ако има нешто додадно нека напише.

имаш :
бунар , буре , булка , бушалка ....
што им е заедничко ?

Мене ми е тоа бушалка сомнително, да не е нешто од бормашина произлезено па после тоа варијанти, ако имаш некој архаичен збор со бушалка не ќе е на одмет да го постираш.

bas si se muabetime so Trn na msn, ko primetiv ova...

na Makedoncite im bil poznat agolot za BUrgija od pamtivek :)

inace, zatoa sto cesto iminjata na predmetite gi opisuvaat nivnite zadaci - funkcija

koga BUshish ti treba BUrgija i normalno, predmetot so koj sto BUshish e BUshalka :)

jazikot ne si go znaete? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom