Книга: Тајната на Бакарната книга

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Коледе штотуку помина..интересно..Коледник V века дунајца јаловца, писан[ныј] в Киеве
е книга,која официјално е фалсификат...
на неа се повикуваме и ние..
и дури и блгарите...

а е пишувана со КИРИЛИЦА ПРЕД КИРИЛ И МЕТОДИЈ..
vleswoodenbook_01.jpg

vleswoodenbook_03.gif

и споредено со..
8ad8lys.jpg

...............

Дали некаде по инскрипцииве од антиката на овие простори се наоѓа оваа буква? :

GLAGOL-S.GIF

Ако знаете нешто за РЕБУШ не ќе е лошо да напишете, ние колку толку се трудиме да одгатнеме некои работи, па дури и преку филмање.

Прво дали зборот РЕБУШ некој го сретнал во некој македонски речник?

Постои ли мошност да биде смешан со РАБУШ (на версија)

Во старословенски најдов РАБИШИ (зема во служба, покорува, потчинува, однесува во ропство)

Како што гледаме можеби зборовите РАБУШ и РАБИШИ се одговорни за РЕБУШ, бидејки и двата збора имаат врска со чување на нешто, а тоа се овци, како што велат во статијата, Ребушот служел за бројна контрола на овците и стоката.

Кога станува збор за стоката, кај нас карактеристична е БУШАТА (вид крава) Па еве и во тој случак пак имаме нешто со контрола на БУША.

Не знам дали и колку ќе ви помогне во муабетов, ама сепак.

Колку што ме држи сеќавањето од часовите по Библиотекарство (нема врска со Библија, иако како бибилиско време е далеку :)), РЕБУШ било начин на одложено плаќање или т.н. купување на рецка (а не на вересија). Ова било во време на примитивна економија, кога сеуште немало монети и се плаќало во натура, а платежните средства биле сезонски условени.

На пр., јас купувам од некого стока, немам пари сега да ја платам, ама подоцна ќе се оддолжам кога ќе имам кожа, крзно, сирење, патлиџани итн. За да се знае и да се води сметка колку сум должна, тоа се забележува со рецки на стап. Еден стап имам јас, еден има продавачот и двата се со иста должина и обележани. Кога ја земам/купувам стоката, на двата стапа се удираат толку рецки, колку што сме се договориле дека треба да платам. На крајот кога се подмируваат сметките се споредуваат рецките на стаповите и треба да бидат исти, за да се избегнат манипулации. Начин на обострана контрола дека не мами ниту едниот ниту другиот.

По мое, ребуш = рецка.

На пр., јас купувам од некого стока, немам пари сега да ја платам, ама подоцна ќе се оддолжам кога ќе имам кожа, крзно, сирење, патлиџани итн. За да се знае и да се води сметка колку сум должна, тоа се забележува со рецки на стап. Еден стап имам јас, еден има продавачот и двата се со иста должина и обележани. Кога ја земам/купувам стоката, на двата стапа се удираат толку рецки, колку што сме се договориле дека треба да платам. На крајот кога се подмируваат сметките се споредуваат рецките на стаповите и треба да бидат исти, за да се избегнат манипулации. Начин на обострана контрола дека не мами ниту едниот ниту другиот.

Доколку е ова точно, тогаш не е далеку од претпоставката дека РЕБУШ а РАБУШ, а рабуш е веќе познат збор.

ангру
поентата беше во тоа дека сите зборови што го имаат БУ означуваат вдлабнатина
според мене зборчето означува токму тоа што гледаме
реденка на вдлабнати букви

нели старите порано ја ределе работата , односно писарот требало да реди ...

Дали некаде по инскрипцииве од антиката на овие простори се наоѓа оваа буква? :
Трну, симболот кои си го постирал горе, не го копирам огромен е, го има во глаголицата и ја претставува буквата С, најверојатно е пиктограм на сонце, доколклу ја свртиш обратно ќе ја добиеш И буквата од глаголицата.

За од антика незнам.

А за РЕБУШ=РЕЦКИ, мислам дека сме сложни, зошто ребуш преминал во денешниот рабуш, или погрешно го изговараме денеска, незнам.

И ден денес се користи - купувам на рабуш т.е. на рецка. Барем кај мене у маало се користи.

Во минатото до кој степен бил развиен РЕБУШот е всушност загатката, и за што се се користел?
Дали постои средновековен извор за зборот РЕБУШ?

во ред обло
обла длабинка
трн во очо
во твоите примери само обло
според ова
бугарија - обла црна земја

Знам што означува буквата....таа е и симбол на панславистите...ама оние, културолошки водени а не генетски...

РАБУШ ИЛИ РЕБУШ е ЗАПИШУВАЊЕ...
немало врска со ПОЗАЈМУВАЊЕ,ДОЛГУВАЊЕ...
слично како и зборот брашно,кој во црквеномакедонскиот означувал леб..
позајмување,долгување има друг корен,кој ни останал од антиката...
античките македонци носеле капи кои се викале КАУСИЈА...
Познато е дека во минатото луѓето кои позајмувале пари, како гаранција дека ќе ги вратат, ја оставале и својата шапка.
Можеби оттаму доаѓа врската помеѓу зборовите кауција и каусија?
Во прилог на оваа претпоставка е и фактот што друг израз за кауција, кај нас е именката капар, која исто така во себе ја содржи именката капа.
е оттаму доаѓа..
на Санскритски kausIda означува долг,долгување,позајмување..

бугарија - обла црна земја
Жити се не ја спомнувај, ќе ни ја упропастат темата. Но ако ги следиме варијантите дека бу е обла или нешто слично тогаш си во право.

БУ - ГАР (црно) - ИЈА (земја)

само најверојатно е БУГАР (вулгар) - ИЈА (земја)

Него батали ги нив, да продолжиме со нашево.

ајде да најдеме табела од писмото и да си преведуваме по нашки ...
хе , хе , хи , хо, ха ха , хи , а....

Ова во некој весник искочи денес, најверојатно во ФОКУС

Работата е што и пред 4 век си постои се, само треба да се сработи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom