Нинџицу

• Креатор на темата Креатор на темата nE0n1nja
  • Време на започнување Време на започнување
Imame chlen na kajgana so nick "Ninja" koj bi bilo pozhelno da dade svoe viduvanje.

Inaku ne znam zoshto ovaa veshtina bi bila neshto povekej od dosega diskutiranite: aikido, kung fu, itn.?

Едно прашање до тебе: тренираш нинџутсу?

Да, тренирам и ептен ми е интересно :)

Inaku ne znam zoshto ovaa veshtina bi bila neshto povekej od dosega diskutiranite: aikido, kung fu, itn.?

Па оваа вештина му дава многу поголема слобода и креативност на тој што ја користи, значи не е ограничена, има елементи на сите боречки вештини и контра напади за сите. Со еден збор е флексибилна, значи му дозволува на корисникот да се прилагоди во секоја ситуација. Исто така за разлика од другите вештини, во нинџуцу се учи и како да се преживее во природа, за време на некоја непогода, војна.....

Еве ги најдов и 18-те вештини што ги спомнав во првиот пост точно како идат:

1. SEISHIN TEKKI KYOYO – духовно и умствено усовршување

2. TAIJUTSU – вештина на борба оружје

3. KENJUTSU – вештина на мечување

4. BOJUTSU – вештина на борба со разни врсти на стапови

5. SHURIKENJUTSU – вештина на фрлање на ѕвездици (shuriken)

6. SOJUTSU - вештина на борба со копје

7. NAGINATAJUTSU – вештина на борба со naginata

8. KUSARIGAMAJUTSU – вештина на борба со kusari-gama

9. KAYAKUJUTSU – вештини со употреба на огнени оружја и орудија

10. HENSOJUTSU – вештина на камуфлирање и имитирање

11. SHINOBI-IRI – вештина на тајни движења и прикрадување

12. BAJUTSU – вештина на јавање, коњаничка обука

13. SUIREN – вештина на обука во вода

14. BORYAKU - воена стратегија

15. CHOHO - шпионажа

16. INTONJUTSU – вештина на криење, избегнување и камуфлирање

17. TENMON - метеорологија

18. CHI-MON - географија

Да, тренирам и ептен ми е интересно :)

Па оваа вештина му дава многу поголема слобода и креативност на тој што ја користи, значи не е ограничена, има елементи на сите боречки вештини и контра напади за сите. Со еден збор е флексибилна, значи му дозволува на корисникот да се прилагоди во секоја ситуација. Исто така за разлика од другите вештини, во нинџуцу се учи и како да се преживее во природа, за време на некоја непогода, војна.....

Еве ги најдов и 18-те вештини што ги спомнав во првиот пост точно како идат:

1. SEISHIN TEKKI KYOYO – духовно и умствено усовршување

2. TAIJUTSU – вештина на борба оружје

3. KENJUTSU – вештина на мечување

4. BOJUTSU – вештина на борба со разни врсти на стапови

5. SHURIKENJUTSU – вештина на фрлање на ѕвездици (shuriken)

6. SOJUTSU - вештина на борба со копје

7. NAGINATAJUTSU – вештина на борба со naginata

8. KUSARIGAMAJUTSU – вештина на борба со kusari-gama

9. KAYAKUJUTSU – вештини со употреба на огнени оружја и орудија

10. HENSOJUTSU – вештина на камуфлирање и имитирање

11. SHINOBI-IRI – вештина на тајни движења и прикрадување

12. BAJUTSU – вештина на јавање, коњаничка обука

13. SUIREN – вештина на обука во вода

14. BORYAKU - воена стратегија

15. CHOHO - шпионажа

16. INTONJUTSU – вештина на криење, избегнување и камуфлирање

17. TENMON - метеорологија

18. CHI-MON - географија

А колку год си и од кога тренираш а?

Кажуј каде се одржуваат тренинзите?
Во скопје има ли, телефон , или инфо за тоа!

плис!

[MkD]Scout;924208 напиша:
Кажуј каде се одржуваат тренинзите?
Во скопје има ли, телефон , или инфо за тоа!

плис!

Ќе ти пуштам лп.:wink:

А иначе, Тито кажи беше ли денеска да глеаш какви нинџи сме? :)

Бев, бев, ама тоа кимоното изгор скапо бре! Изгледа ке почнам и ја да тренирам, ми изгледа интересно... Btw, кој беше ти од тие што тренираа?:)
И... да те прашам, вежбате со оружја некад или само раце и нозе?

Бев, бев, ама тоа кимоното изгор скапо бре! Изгледа ке почнам и ја да тренирам, ми изгледа интересно... Btw, кој беше ти од тие што тренираа?:)
И... да те прашам, вежбате со оружја некад или само раце и нозе?

Ја бев тој со наочарите :). А за кимоното, не мора одма да го купиш, виде имаше доста што беа без кимона. Со оружја до сега во сала не сме вежбале, ама има време, рано е уште за тоа. Иначе на семинарот летоска вежбавме малце со стап.

P.S. Сите што се заитересирани за тренирање, нека ми пратат лп за инфо, овде нема да кажам.

Утре, Сабота 23.11.2007 во ДИФ со почеток во 12 часот ќе се одржи нинџуцу семинар. Ќе има нинџи од цела Македонија, па кој сака да гледа, бујрум, ќе биде интересно!

А ова нинџуцу во кој градов од рм се тренира??

а развиле одредена група на луѓе чија главна цел им била борбата против самураите.

Нинџите се платени убици. Ќе го убијат секој кој нивниот господар ќе им каже да го убијат, не само самураите.

Нинџутсу не учи како да го разбереме универзумот и како да воспоставиме хармонија со природата. Ни помага да ги развиеме своите ментални и физички потенцијали, да ја развиеме сопствената креативност, да ја збогатиме својата индивидуалност, да ја зголемиме самодовербата и благородноста, да го оплемениме нашиот живот и да научиме повеќе да му се радуваме. Со еден збор, да станеме татсуџин (совршена личност која е способна да успее на секое поле во животот).

Да ми дадеш денар за секој пат кога ќе го чујам ова за било која боречка вештина, ќе бев побогат од Bill Gates.

Луѓето кои немат искрено и чисто срце, кои немаат отворен и позитивен дух, кои не можат да ги согледаат своите грешки, да се покајаат за нив, како и тие што не можат да го отфрлат егото, не можат долго да опстанат во оваа вештина. Таквите луѓе најчесто тргнуваат по погрешен пат.

:tapp:

За разлика од другите популарни јапонски вештини, како што се аикидо, џудо или карате, кои денес се претворени во рекреативни или спортски дисциплини и имаат за цел да постигнат спортски резултати или да релаксираат, нинџутсу ни помага да преживееме во секојдневните животни ситуации. Целта на оваа борбена вештина е да не научи како да го одбраниме својот живот, со најмали последици за нашето тело и дух, а со што поголеми последици за противникот.

Што трескаш глупости. Другите вештини станале спорт а нинџутсуто е сеуште практично во реалност а? Ене иди уби некого, да видиме каде ќе завршиш.

Вежбајќи нинџутсу стануваме физички поспремни, посилни и повешти, но истовремено ги развиваме искреноста, чесноста, сочуството и достоинството.

Дабе гледам колку биле чесни. Таков ти си спиеш и ти доаѓа некоја нинџа и ти забодува нож во грб. Многу биле чесни.

Нинџуцу-то е најпотребно од сите боречки вештини што се однесува до уличната борба. За разлика од другите боречки вештини (како на пример кик боксот) каде што има само една техника и таа се користи во било која ситуација, кај нинџуцу-то се учат многу техники (џудо, аикидо, кик бокс, карате....) не со цел да се научат тие вештини, туку со цел нинџата да знае како да се одбрани од било каква бранша на противници.

Нинџутсу подобро од кик бокс во улична борба? Си пробал да се тепаш со кик боксер?
Ќе научиш да ракуваш со секакви оружја кои во реалност нема никогаш при рака да ти бидат. Џабе тренингот.

Прво шо ми падна у очи, нинџите биле чесни, искрени и достоинствени....смешки.

Него дај од вие шо тренирате, кажете сите 18 вештини ги поминувате или ?!?!
Ако поминувате се тогаш е многу закон, само имам слушано дека се ограничуваат на неколку вештини(тие основните да ги кажам), желба ми е со нагината да “ракувам“ и шурикени да знам да фрлам :vozbud::vozbud: ама предпоставувам и да се запишам ке треба да помине времеееееее за нагината да ми даат.

Се на се нинџите се закон ама јас ипак сум за патот на самураи-от.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom