Апатијата на младата генерација

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Треба да им се помогне на младиве а богами и на нас ни треба помош. Еден од проблемите на денешницава е премногу информации. Неколку работи околу оваа проблематика се битни а ова е една од нив.

zs sum i ja u tie generacii i ne e tocno, ne sme apaticni si se zabavuvame na nacin koj nam ni odgovara
ja koa sedam si gledam mojata masa ne zjapam u drugite
ne , ne denomeni nametnati nametnati od internet, globalni slucuvanja , pandemijata tuku od vas od, vam vi vlijae internetot, sto gledate i citate kako e po zapad pr, pa kopirate i pocnavte se ona sto pisav pisav pogore, pritoa ne znaejki osnovni raboti ..da ne ste videle na net ne ke ste znaele ..nie so nego sme rodeni onaka da se izrazam
ama go prisvojuvate bas ona najlosoto, imase studija najnesrekni se decata od skandinavskite zemji (a potos ko vozrasni ko zombi se i bez empatija) i pred da imaat internet tamu decata od mali samo tato i mama, druzenje samo u gradinka i po nekoj rodenden, izolirani od bliski rodnini ko baba, dedo, tetki itn ... aj pogodi kaj se najsrekni ?
vie ste vinovni ako nekoi se apaticni, depresivni itn , ve zabole vas za se okolu vas , da ne se povtoruvam pak samo ogovarate, kavgi pravite i izolirate decata vo stakleno zvono i posle internetot e kriv ama nikako vie
pa da tocno e, se sto pisav bas ste ko na selska cesma i realno i na fb,ko da sakate da ziveete vtora adolescencija na stari godini , bas taka licite
glupi, pa pod tebe skoro site glupi pisaa
za mene e obratno, fb otvaram da se iznasmejam od vasi gluposti

Еј, еј, еј.... :ROFLMAO:
Не правиш муабет со некој што има 50 и 60 години и што не знае што се социјални мрежи. Бајат ти е муабетот со бабите и оговарањето. Ајде, можеш ти подобро. Прави разлика од некој што е 5-10 години постар од тебе и некој што е 50. Децата родени во 90-тите го фатија детството во маало и зародишот на интернетот во тинејџерските години.

Сум живеела во Скандинавија, не ми требаат студиите што ги читаш.
Еден убав документарец на темава, за тоа како независноста ги отуѓи меѓучовечките односи баш во тие земји.

Врати се за 5 години на темава.
Се надевам со подобрен правопис, а сигурна сум со критика кон Алфа генерацијата што доаѓа по вас. :icon_lol:

Не се проблем дечиштава денес, никаков фактор не се во државава.

Најголем проблем е СФРЈ генерацијата, две мозочни клетки немаат, најголемо гласачко тело се и нај лесни за манипулирање.

На фб не влегувам повеќе ради нив. Ми се повраќа кога ке ги видам како коментираат на АИ слики.

А и и ние кога бевме дечишта беа истите моабети од постарите. Едноставно е, секоја генерација е различна. Јас кога бев тинерџер во мода беа емо фризури, спуштени фармерки со синџир.... Срам ме јаде сега кога ке ми текне, ама тоа е...

Еј, еј, еј.... :ROFLMAO:
Не правиш муабет со некој што има 50 и 60 години и што не знае што се социјални мрежи. Бајат ти е муабетот со бабите и оговарањето. Ајде, можеш ти подобро. Прави разлика од некој што е 5-10 години постар од тебе и некој што е 50. Децата родени во 90-тите го фатија детството во маало и зародишот на интернетот во тинејџерските години.

Сум живеела во Скандинавија, не ми требаат студиите што ги читаш.
Еден убав документарец на темава, за тоа како независноста ги отуѓи меѓучовечките односи баш во тие земји.

Врати се за 5 години на темава.
Се надевам со подобрен правопис, а сигурна сум со критика кон Алфа генерацијата што доаѓа по вас. :icon_lol:
pak si greska, isti ste vo umot i vie sto u tinejderski god ste pocnale so internet i povozrasnite od vas, ste pocnale vo ist period i terate po ona sto pisav, dal si 32, dal 50/60 nema razlika, ako ti begas pr od svekrva, taa bega od tebe , u toj smisol neso ako razbiras sto zboruvam...
moze si ziveela u nekoja skandinavska zemja no glava secam deka ko i onie u germanija pr, osven nekoj povrsen kontakt na rabota so lokalnoto naselenie , drug nemate, ste terale ona balkanskoto , druzenje samo so balkancite, taka da batali dokumentarci, ne me ni zanima da gubam vreme da gledam ... bitni se naucni studii koi prikazuvaat realnosta u globala, ne poedinci

pak si greska, isti ste vo umot i vie sto u tinejderski god ste pocnale so internet i povozrasnite od vas, ste pocnale vo ist period i terate po ona sto pisav, dal si 32, dal 50/60 nema razlika, ako ti begas pr od svekrva, taa bega od tebe , u toj smisol neso ako razbiras sto zboruvam...
moze si ziveela u nekoja skandinavska zemja no glava secam deka ko i onie u germanija pr, osven nekoj povrsen kontakt na rabota so lokalnoto naselenie , drug nemate, ste terale ona balkanskoto , druzenje samo so balkancite, taka da batali dokumentarci, ne me ni zanima da gubam vreme da gledam ... bitni se naucni studii koi prikazuvaat realnosta u globala, ne poedinci
Бот.
Најпрост пример.
Еве заскубеф се две девојчиња ради симпатију например.
У наше време сфи ке рипнесмо да ги оделимо.
У ваше време сфи ке извадите телефони,ке се смеете,ке тепате сеир и ке снимате.

Нит ме познаваш, нит ти има некаква врска муабетот со мојата реалност. Вакви претпоставки до утре може да си пишуваш.

Тоа што не те интересира документарецот е уште еден доказ дека не држите внимание повеќе од две минути, ај ќе губиш време на документарци, тркни снимај Labubu unboxing на ТикТок.

Ајде поздрав, уживај во 20-тите, брзо ќе поминат. ;)

Бот.
Најпрост пример.
Еве заскубеф се две девојчиња ради симпатију например.
У наше време сфи ке рипнесмо да ги оделимо.
У ваше време сфи ке извадите телефони,ке се смеете,ке тепате сеир и ке снимате.
cek ke mi treba google translate
Автоматски споено мислење:

Нит ме познаваш, нит ти има некаква врска муабетот со мојата реалност. Вакви претпоставки до утре може да си пишуваш.

Тоа што не те интересира документарецот е уште еден доказ дека не држите внимание повеќе од две минути, ај ќе губиш време на документарци, тркни снимај Labubu unboxing на ТикТок.

Ајде поздрав, уживај во 20-тите, брзо ќе поминат. ;)
pretpostavki? pa da ne slucajno sonuvam ona sto gledam na fb kako se ponasate.. da ne spomnuvam pak vo tie zenskite domakinski grupi..
toa ne vi odgovara, da se pise za ponasanjeto na vozrasnite, ko obicno, napagaj ona sto ne ti odgovara
aj terajte
:masa:

Последно уредено:
Божееее, отече со тој фејсбукот и бабите на него. Фејсбук еднаш неделно дали отворам бе девојче, тие групи што ги збориш очигледно повеќе ги следиш од сите нас тука заедно.

У реду е.

Site isto se oblekuvate, crn crop top, beli pantaloni ili shiroka farmerka.
Potrudete se da ne bidete tolku po shablon. Bidete malku pokreativni.

Младите ги почитувам за една работа, не ти работи ако не го платиш како што треба и си оди без око да им трепне. Секако ќе си најде подобра и поплатена работа. Да зборат 60 и 70тите генерации, преку чиј грб се ебаа многу работи од 91 навака, најмногу поради нивното полтронство и неписменост, за младите денес - е повеќе од навредувачки.

За други ставки, младите не ги бива за ништо, да. Ама кој да им замери со право, таков систем наследија од своите родители.
Сакав да ти пишам за првиот дел, ама Сајбер ме претркал. Џабе, што ако не прифаќаат помала плата кога и тоа што го заработуваат не го почитуваат. Јас сум секогаш за да се почне од нула, скромно, не може лингур 18 годишен што вчера завршил средно да бара 1000 евра плата и да нејќе да чуе за помалце. Од овој аспект се изместени вредностите во денешното општество, мислам, и од многу други аспекти, ама кога веќе спомна да се надоврзам.

Има многу да се пишува на темава, гледам повеќето сте напишале доста, у глобала светов не иде кон подобро во секој случај. И ние родени рани 90-ти треба да чуваме или веќе чуваме деца и реално тоа го правиме/ќе го правиме со страв од тоа што не чека во иднина и во какво опкружување ќе ни растат децата.

Извини вака, ама дур не се описмениш немаш право да вреѓаш. ( не дека и тогаш треба). Срамота е на 20+ Германија со мала буква да пишуваш и да не ставаш точка.
Многу се нервирам вака кога себеси не се гледате, пола со страашно сиромашен вокабулар, уште пишувате незнам, мајками, ама збори за друг. Ако сакаш да смениш нешто. Секогаш прво погледи се себеси.

Извини вака, ама дур не се описмениш немаш право да вреѓаш. ( не дека и тогаш треба). Срамота е на 20+ Германија со мала буква да пишуваш и да не ставаш точка.
Многу се нервирам вака кога себеси не се гледате, пола со страашно сиромашен вокабулар, уште пишувате незнам, мајками, ама збори за друг. Ако сакаш да смениш нешто. Секогаш прво погледи се себеси.
Страшно со едно А се пишува.

Страшно со едно А се пишува.
Ќе речев еден збор ама не ми личи на функцијата.
А ти сакаш да се закачаш со мене изгледа. Слободноо.
Слободно се пишува со едно О Мачка.

o_O :rolleyes:

cek ke mi treba google translate
Автоматски споено мислење:

pretpostavki? pa da ne slucajno sonuvam ona sto gledam na fb kako se ponasate.. da ne spomnuvam pak vo tie zenskite domakinski grupi..
toa ne vi odgovara, da se pise za ponasanjeto na vozrasnite, ko obicno, napagaj ona sto ne ti odgovara
aj terajte
:masa:
Ете, видиш, ни пет минута немоеш без гугл.
А и едн обичан македонски дијалект на триес километра од дома не разбираш.

И не те напаѓамо, само ти даамо реалну слику што се дешава сс вас.
Ама ви слабо дека сфаќате што сакамо да ви доловимо.Уопште нејкете да сфатите и да прифатите дека нешто не штима сс вас. Киднапирани сте од ново време.
А од нашу перспективу изглеате како да сте у сред буру и невреме.

Најубаво ке се види на дело сфе овој што трубимо за вас, ако се качите на две три станице вожњу у јсп у петак или у суботу. Како програмирани клонови се понашате сфи.Грам емпатија,култура или некое обично другарстфо меѓу вас, а камоли спрема околину.
Какф речник се врти меѓу тинејџери, сфи сте у некој ноф аут оф спејс.
Сфака част за искључоци, ама и тија покрај вас ке се исквариф за да бидеф ин.

Можда смо ви досадни сс овија муабети, како на нас старци сс бифшу Југославију.
Ама ми барем до негде ги сфаќамо што сакаф да ни кажеф, ви слабо.

Овие генерации се само продолжеток на претходните. А дека претходните биле цвеќе за мирисање, па особено во ск, тоа на друг да кажувате, или сте си живееле во некој ваш меур. Овие може киснат на тик ток, не се социјализираат (што не ми делува за поголемиот дел пошто ги слушам секој ден под прозор до 4 сабајле ми урлаат) и сл. али бар знаат да читаат, знаат јазик и сл. Ја имав другари од АСУЦ/ЕМУЦ/ЕТУЦ што во 4 та средно не знаеја да читаат македонски јазик, поминуваа година едвај ако им поправат неколку кеца, хајлајт на денот им беше тепачка у 50 ка со шошони.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom