Пожар во Кочани, диско Пулс.

• Креатор на темата Креатор на темата Syn
  • Време на започнување Време на започнување
Треба да одговараат дефинитивно,меѓутоа тоа е надлежност на социјалните служби ,и кога доаѓа до таква ситуација се повикуваат родителите и детето на разговор. Нажалост во оваа ситуација детето неможе да дојде пошто е во гроб.

Пуштање на малолетник после 11часот е одговорност,меѓутоа не е кривично дело.
Веќе почнаа на твитер да релативизираат, дека родителите се криви што ги пуштале децата во диско и дека сите сме криви како општество...

Веќе почнаа на твитер да релативизираат, дека родителите се криви што ги пуштале децата во диско и дека сите сме криви како општество...
Родителите се криви што постојат дискотеки.

Seems legit

Лидерите кои ја "воделе" Македонија после војната како Лазар Колишевски, Крсте Црвенковски, Ангел Чемерски, Никола Минчев, немале високо образование!

Овје што ги наброја се повеќето дисиденти за режимот комуњарски и немале раководни позиции!

Јас реков за комунистите за пред чистките дека зборам не за после чистките. А баш ме заинтересира и земав да ги проверувам биографиите на Словенските водачи, и не гледам нешто многу Виени, Прага, Париз, итн .. Гледам средно,средно,Љубљана,Љубљана, Виена, Политички Универзитет за малцеинства во Советски сојуз, бравар, синдикален водач, итн ..

Јас реков за комунистите за пред чистките дека зборам не за после чистките. А баш ме заинтересира и земав да ги проверувам биографиите на Словенските водачи, и не гледам нешто многу Виени, Прага, Париз, итн .. Гледам средно,средно,Љубљана,Љубљана, Виена, Политички Универзитет за малцеинства во Советски сојуз, бравар, синдикален водач, итн ..
Додека тие имале средно, нашите имале макс 4то одделение и едвај знаеле да читаат. Со новата кодификација на азбуката па поминале уште децении да се стандардизира јазикот а камо ли стручната литература која за жал била комуњарска, неефективна и заснована од комуњарски идеолошки срања него ли од прагматизам и реални решенија на проблемите.

Пеењето песнички како "абре македонче" и рецитати "за јуначкого сина" не помагаат во решавање на клучни проблеми!

Памтам што ми кажуваа старите како било. Биографиите го потвдуваат тоа.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Никогаш ништо нема да се смени, а за тоа е заслужен гладот по лесни државни работни места и огромното богатство и моќ на 3-4 партии.
Ете пример, крадоначалник (и други слични) иде у вежбална која работи на диво и недозволено. После ќе биде, лелее, не знаевме та ќе се средело после Кочани. Тикви, се е по старо.

Башка, турците имаат веќе 6 сателити, ако се повикуваме на пусто турско.
Дури и Албанија лансираше сателити.
Ние (Созр) се фалиме сме ги поправиле лифтовите во Мак ТВ

Последно уредено:

Трагедијата е тоа што сите тие пацови што пишуваат вакви работи по твитер па и тука, се амбициозни да влезат во политика ,меѓутоа се многу нискоинтелегентни и глупи така што нивните лидери не ги смартаат за нишо и ги оставаат да се ботови. Замисли колку ниско достоинство треба да имаш да бидеш партиски бот.

Овие малку поизвиканиве гомнојадци како Васиљ,Бетмен ,оној од Кавадарци Ненад и слични, ја не знам за кои пари бранат нешто што не е за бранење или пак она двојно стандарднизирање. Дали земаат милиони за тоа?

Да се разбереме,нема чесен човек во политика,нит имало ниту некогаш ќе има.
Со самото тоа што некој има желба или е политички активен јасно ми дава на знаење што човек е пред се и кои му се намерите.

Неможе никој да ме убеди дека бившиот градоначалник на Кочани кој патем е газда на Европа 92 ,фирма која вреди милиони отиде да биде градоначалник за 1500 еур плата или "да го направи Кочани поубаво место за живеење".

Вакви има 100тици примери,каде бизнисмени влегуваат како пратеници или градоначалници се знае за која цел,сигурно не за платата од 120000 денари

Постојано се навраќаш на тоа „турско„, небаре Турците ни внеле мзра (за работење) во генот.

Турското беше прилично одамна, денес сме „апсолутно независна„ држава, а состојбите не се подобруваат туку се влошуваат.

Кое е твоето решение за излез од “турсково„?...

Не мислам на отселувањето, иако истото никогаш не престана.
Vo pocetok Otomanskata imperija imadhe dobri raboti, pravea patishta ( Marko gi preoruvashe ), kanalizacijata brshe dobra a imaa i pravosudstvo dobro. pa ima srpska narodna pesna, drumovi ce pozeljet Turaka,.... Problem stana koga dojde Bashi Bozluk, bezvlastie...

Slusam eden od roditelive denes sto zbori na protestov, na intervju, veli, site od obezbeduvanjeto padnale na narko test, ne znam kolku e ova tocno zasto oficijalna potvrda nema, ama ako se vodam po izjavata na roditelot, togas neka se podrazmislat onie sto velat deka obezbeduvanjeto ne snosi nikakva odgovornost. Toa deka spasuvale zivoti i sve e tocno, spored mnogu svedostva, ama ako e tocna izjavava, kolku od niv bile spremni trezveno i navremeno da reagiraat, da razmislat sto kako, e tuka veke imame problem, a toa e nivna rabota megjudrugoto.

Do dusa, i bez narko testot, ima odgovornost i kaj niv, poradi niza propusti, ova ke mu dojde ko kapak.

Zboruvam deka narodot ne zaborava, iako vlastite zaboravaat. preteruvate so potcenuvanjeto.
Морав да те цитирам после денешниов марш. Се виде колку не заборави народот.
Уствари не заборава, ама ако може некој друг да ја истера борбата, они да завршат со кафето, немаат време да се појават барем 15 мин да им оддадат почит на родителите, не мора повеќе!

Знаеш дека тој е независен и еден единствен во советот.Како таков што мислиш дека може да направи сам против сите други како што викаш стаорци напикани во општина.
Знаеш ли колку предлози,иницијативи и што ти знам таму има поднесено во советот за доброто на градот,за спорт,култура и се останато. Знаеш ли дека за тие тераси како што викаш на плоштадот кои патем се во трговскиот центар и за истите Венко зборува со години и ништо од тоа не помина?! Нормално бидејќи не е од некоја од партиите кои беа и се на власт.Така да реагил и тоа како реагирал! Имаш по нет седници од советот и куп други видеа од Венко па отвори и погледај што и како правел па плукај по него. Дечкото е гласен и критичен против секој што бил на власт се за доброто на градот. Нормално дека сега ќе му лепат те комуњар,те вмровец ама тое е се багра закоравена и начукана по партии. Како што му лепеа етикети кога беше протестот за депонијата,демек шарена револуција и слично, како да сме со меморија на риба останатите и не се сеќаваме дека и кога имаше протести за Пејпер мил и тогаш беа СДС на власт па Венко пак беше меѓу првите и најгласни што протестираа тогаш.

А за другото демек прв излезе пред камера, да точно прв и ЕДИНСТВЕН од советот излезе да зборува пред камера. Прв и единствен од советот, уствари од општината беше на сите протести,собири на погребот итн.. Додека сите,ама сите до еден се криеа како глувци!! По толку протести и собири пред општината, единствено тој изезе и им се обрати на родителите на починатите. Затоа што има образ и пред се почит од цел град (освен од партиските гомна)
Дечкото не го познавам, можеби навистина има искрени и чесни намери.
Но според информациите бил чест гостин во таканаречената дискотека, па и несреќната вечер. Зошто ако знаел дека не работи легално, била дувло за дилање дрога како и во 90 проценти од ноќните клубови бил чест посетител и не реагирал вака јавно како сега за да се спречи ваква трагедија? Или после војна сите генерали. Сепак е советник и мора да има барем морална одговорност, а не да се користи трагедијата за себепромоција и собирање поени. Можеби не може сам да направи ништо, но моќта на пишаниот збор на социјалните мрежи и медиуми е огромен. Пак ќе кажам, не го познавам дечкото. Можеби има навистина чесни намери, но мора да имаш апсолутно чист образ за вака јавно да зборуваш и да бараш одговорност

Морав да те цитирам после денешниов марш. Се виде колку не заборави народот.
Уствари не заборава, ама ако може некој друг да ја истера борбата, они да завршат со кафето, немаат време да се појават барем 15 мин да им оддадат почит на родителите, не мора повеќе!
Taka e narodot zaboravi(od sho ima rabotni obvrski), ama ovaa velicina ne!

Да, град со милион жители, 1000 не се најдоа да имаат време да оддадат почит. Во време на пауза, во централно подрачје. Да поминеш низ кафичите и рестораните по кеј во било кој ден може да собереш х5, и тоа во време кога сите треба да се на работа. Ама сега оправдано е, со работни обврски. Си тече животот.

Како беше, на претходниот протест беше продолжен викенд, тогаш мораше да се искористи и таа прилика, и така во круг.

Да, град со милион жители, 1000 не се најдоа да имаат време да оддадат почит. Во време на пауза, во централно подрачје. Да поминеш низ кафичите и рестораните по кеј во било кој ден може да собереш х5, и тоа во време кога сите треба да се на работа. Ама сега оправдано е, со работни обврски. Си тече животот.

Како беше, на претходниот протест беше продолжен викенд, тогаш мораше да се искористи и таа прилика, и така во круг.

a za sto da se oddade pocit? zaginaa herojski ili na koncert? zar ne znaea vo kakva shupa odat? ne slusnaa deka im se ukazuva da izlezat?

tragedija e zbor da nema...

sfakam i deka treba da im se pomogne na site povredeni ama da se sobira pari za pocinati 20godisnjaci sto ne stignale ni deca da napravat mi nema poenta. kolku pari i da mu dades na toj roditel nema da mu go vrati deteto i realno niv ne im ni treba bog znae kakva finansiska poddrska, sansite se deka oni gi izdrzavale decata a ne obratno.

ako treba nesto da se napravi e sistemski promeni za koj ocigledno ne sme kadri ili eventualno da se izgradat (od drzavata) mladinski centri vo site pogolemi mestenca so site standardi i da se prenasoci mladinata za da ne se povtori ova. privatnicite nemaat kjar da gradat asalni objekti nadvor od 3-4 grada vo mkd a posle ova u najmala raka treba da se stavi kraj na adaptacija na shupi. 100 pati podobro parite na toa da se trosat nego na nekakva pomos ili poddrska na veke za zal zaludno izgubeni zivoti.

moze ova zvuci malku brz vrska ali e kakvo takvo resenie za u idnina da se izbegne vakva tragedija, davanje poddrska i protesti do bez kraj nisto ne resavaat.

Чудо е како и Кацарска не се сетила да дојде и даде „поддршка„...

Иначе...страшно ми се бендис‘ваат цвикерите од тета Вилма.

a za sto da se oddade pocit? zaginaa herojski ili na koncert? zar ne znaea vo kakva shupa odat? ne slusnaa deka im se ukazuva da izlezat?

tragedija e zbor da nema...

sfakam i deka treba da im se pomogne na site povredeni ama da se sobira pari za pocinati 20godisnjaci sto ne stignale ni deca da napravat mi nema poenta. kolku pari i da mu dades na toj roditel nema da mu go vrati deteto i realno niv ne im ni treba bog znae kakva finansiska poddrska, sansite se deka oni gi izdrzavale decata a ne obratno.

ako treba nesto da se napravi e sistemski promeni za koj ocigledno ne sme kadri ili eventualno da se izgradat (od drzavata) mladinski centri vo site pogolemi mestenca so site standardi i da se prenasoci mladinata za da ne se povtori ova. privatnicite nemaat kjar da gradat asalni objekti nadvor od 3-4 grada vo mkd a posle ova u najmala raka treba da se stavi kraj na adaptacija na shupi. 100 pati podobro parite na toa da se trosat nego na nekakva pomos ili poddrska na veke za zal zaludno izgubeni zivoti.

moze ova zvuci malku brz vrska ali e kakvo takvo resenie za u idnina da se izbegne vakva tragedija, davanje poddrska i protesti do bez kraj nisto ne resavaat.
Убаво си кажа на крај дека постов ти е без врска, јас да сум на твое место ќе го препрочитам па ќе побарам некој да ми го избрише, да не стои ваква глупост напишана.

Наметнуваш мислење како жртвите сами да се криви за тоа што се случи. Буквално никој од нас не знае со каква брзина се проширил пожарот, лесно е теоретски да даваме мислење колку брзо ние би се евакуирале во таа ситуација, на лице место кој знае колку било хаотично.
Факт е дека вакво сценарио можело да се случи и на сред бел ден во било која друга шупа. Е сеа зошто шупите постојат и кој им дава дозвола да работа, со тоа треба да се позамара јавноста. Кој ти гарантира тебе утре како граѓанин дека маркетот кај шо одиш да пазариш пример, има некој минимален стандард, или дали некој помислил нешто ако се деси на Градски на сред утакмица, дали има прописни излези за толкава маса народ да се евакуира? Што треба, пред влегување во било кој објект граѓаните да бараат документација за легално работење на тој објект, па да се прекрстат пред влегување и да се надеваат на најдоброто? Еве гледаш што се случи со настрешницата во Србија, и ова нашето и тоа нивното не се несреќи туку се резултат на години и години корупција.

Требаше да се излезе и да се оддаде почит на родителите кои изгледа останаа сами во оваа борба, како беше она 100 стапа на друг грб не болат.
Пошо изгубија деца од нефункционален систем, од дај ми го нати го. И тоа го ломотам на темава, дека народот наш заборава. И дека ќе дојде и ново Тетово и ново Кочани, за жал таа е реалноста на нашиот менталитет. Да нема заблуди дека НЕ ЗАБОРАВАМЕ или дека нешто ќе се промени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom