1001 Albums Generator

• Креатор на темата Креатор на темата џимеј
  • Време на започнување Време на започнување
1752251843303.png

141. Stardust - Willie Nelson (1978)

Албумче што многу убаво ми легна. Целиот албум е всушност албум на кавери на познати песни, многу од кои ги знаев и јас. Но во изведба на Вили Нелсон звучат многу пријатно и поинаку. Гласот на типов е прекрасен! Ми се допадна неговата длабочина, чистина и особено неговата боја. Он е кантри пејач, но во албумов не се осеќа многу тоа кантри влијание. Повеќе би рекол дека е поп албум од седумдесетите. Додека го слушав, замислував колку убаво би било да го слушаш сам, на плажа, со коктелче во рацете додека го гледаш залезот на сонцето на хоризонтот (и се надевам ќе имам таква прилика наредната недела). Омилени песни (читај - преработки): Georgia on My Mind, Blue Skies, и особено Unchained Melody. Убаво!

4/5

1752252052337.png

142. The Infotainment Scan - The Fall (1993)

Овој албум ми се падна вчера, но не успеав да го преслушам, па најдов време денес. Ама дај Боже никогаш да не го слушнев. Ужасен! Не ми се допадна ни секунда од него. Не можам ни да го дефинирам, ни да го сварам. Повраќаница од албум. 1/5

1752252310005.png

143. (What's The Story) Morning Glory - Oasis (1995)

И конечно денешниот албум. Уживанции! Многу од песните се песните со кои пораснав, меѓу кои култната Wonderwall (која слободно можам да ја наречам манифест на бритпопот, веројатно бр. 1 и дефиниција за жанрот), Don't Look Back in Anger, She's Electric, Champagne Supernova... Не дека бев некој голем фан на Oasis, иако имав и нивни постер во собата залепен :pos:, ама се бенд кој одбележа едно време и кој дефинитивно го одбележа моето детство, па како таков е и културно значаен, но и за мене има големо лично значење. Уживав додека го слушав и додека се потсетував на времињата кога единствена грижа ни беше која тема ќе ни ја даде наставникот на писмената по македонски. Вистинска временска машина беше ова!

5/5

Малку се подзаборавив тука, па ај ќе се потрудам да се потсетам на нештата кои поминаа. Или барем на оние кои ми оставиле впечаток, добар или лош, сеедно.

1754155371356.png

144. Close To The Edge - Yes (1972)

Ова беше многу meh албум. Го слушав додека бев на одмор, одејќи кон плажа и некако ми го расипа цело расположение. Малку ме зачудија одличните оценки на генераторот, зашто мене ич не ми направи мерак. Едвај 2/5 му дадов. Не е за мене progressive rock изгледа.

1754155570355.png

145. Freak Out! - The Mothers Of Invention (1966)

Уште еден лош албум. Разбирам дека ова е сатиричен албум и дека во свое време бил доста иновативен, особено во поглед на структурата на композициите и веројатно албум кој му донел култен статус на Френк Запа, но ете мене едноставно не ми понуди ништо задоволувачко. Not my cup of tea, што би рекле Англичаните. 1/5

1754155793972.png

146. Stankonia - OutKast (2000)

Албум од кој очекував многу, зашто ги знам OutKast како забавен бенд, но тоа било од подоцна. Ова се нивните почетоци и ова е 100% хип-хоп албум, а знаете каков ми е мене ставот за хип-хоп-от. Иако прочитав коментари од луѓе кои тука гледале рок, џез, блуз, соул елементи и дека се забележувал преодот од хип-хоп кон некој подоцнежен помелодичен звук, јас ништо такво не видов. Само old school хип-хоп, кој - ни да ме дирне! 1/5

1754156785592.png

147. Greetings From L.A. - Tim Buckley (1972)

Ова беше убав, мелодичен поп-рок албум кој убаво ми легна. Исто го слушав додека бев на одмор и некако имаше доста позитивна енергија во него што ми го засили кулирањето и куроболието таму. Не го сфативв хејтот на генераторот, кој беше mostly заради текстовите. Мене ми се допадна. 3/5

1754156957639.png

148. Elvis Is Back - Elvis Presley (1960)

Елвис е Елвис! Мислам дека нема ни потреба да се дискутира повеќе. Ова беше најзабавниот албум и најпозитивниот што го слушав во последно време и дефинитивно најдобриот додека бев на одмор. Плажа, сонце, песок, tequila sunrise или Ефес и Елвис - би одел и на repeat, доживотно!

Make Me Know It, Fevrer, The Girl of My Best Friend, Such a Night - едноставно не можеш да стоиш во место, некој дел од тебе сам почнува да мрда!

Чиста 5/5, нормално!

1754157641289.png

149. I Am a Bird Now - Antony and the Johnsons (2005)

Ова беше албум кој многу позитивно ме изненади. Чист поп, ама нежен, убав, со прекрасни звуци на пијано во позадина и глас со многу вибрато (за кое многу му замеруваат, но мене не ми сметаше, зашто овие не слушнале турбо-фолк трилер изгледа :D ). Уживав во буквално секоја една песна и навистина ми се допадна, а прв пат слушам и за бендов и за нивната музика. 4/5

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom