OMG!!
Пилот
Види, за концептот Југославија и нејзиниот систем можда гледам од лична финансиска перспектива, нелогично и нефер е кој било способен, да прави отприлика исто пари со некој џаболебар ставен на позиција колку да се намали невработеност, колку и да е суров капитализмот, секогаш ќе го одберам место социјализам. Малку оф топик отидовме со Југославија, ама поврзано е со прашањето за македонската наклонетост кон Србија.И тоа си у право.
Реално приказната со Југославија е далеку покомплексна од тоа дека финансиски не било издржливо тоа, поготово кога зборуваме за држава која што имала огромно производство, огромен извоз и огромни индустрии, индустрии кои што беа приватизирани и уништени при осамостојувањето.
Денес, немаме сопствено производство на храна, т.е производството на храна е толку минимално и толку слабо платено (се разбира, со скриени намери), што увезуваме грав, јаболки и други зеленчуци и овошје за кои што одредени региони биле познати (тетовски грав, тетовски јабуке, итн).
Мнозинството македонски народ, а јас би рекол и мнозинскиот дел од народите кои биле дел од Југославија се за креирање на Југославија 2.0, а не баш за припојување на своите квази-независни државички кон некоја друга држава. Истото е и со македонците, постарите, но и солиден дел од помладите, скоро сите мечтаат за некоја нова Југославија.
Јас верувам дека е прашање на време кога пак идејата за обединети јужни словени, нова Југославија ќе дојде, дури и сметам дека тоа е единствен начин за зачувување на историите, јазиците, културите и населението на сите екс-југословенски народи. И не, не сум комунист.
Во фамилија имам србомани, скоро цела страна на татко ми се југоносталгичари, и србомани, колку и да звули ова иронично од аспект дека се српски националисти, а сепак носталгичари за држава која се базирала на братство единство. Тука зборам за огромна мржња особено за Хрватска и Босна. Мислам мене кур ме боли и за тие и за тие, ама не можеш да си роден Македонец, у 24/7 да плукаш по својата држава, и да возвишуваш други држави. Сакав да објаснам зашто имам толкава аверзија и према Србија и према Југославија.
Не може оној со сонцено од Кутлеш со толкава љубов да збори за Србија, а да вика дека не е србоман, џабе му е знамето.
Јас како македонски националист никогаш не би прифатил да бидам југословен, ако се создаде Југославија 2.0 дефинитивно би избегал од државата.
Ти си тој што треба да објасни, не те ни сфаќам на што мислиш со природни сојузници. Како ние како членки на нато, и кандидати за членки за ЕУ би биле сојузници со Србија? Се надевам дека не мислиш на воени сојузници.Сега само релативизираш без концепт. Тезата беше дека имаме заеднички непријател, и дека тоа не прави природни сојузници - барем кога се однесува за непријателот. Ти само вртиш окулу овој факт. Зошто - не разбирам, а нема ни да разберам освен ако не се обидеш да објасниш.
И грците имаат проблем со шиптаpите, и со нив ли треба да сме сојузници?