Пресвртница за Косово

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
И тоа си у право.

Реално приказната со Југославија е далеку покомплексна од тоа дека финансиски не било издржливо тоа, поготово кога зборуваме за држава која што имала огромно производство, огромен извоз и огромни индустрии, индустрии кои што беа приватизирани и уништени при осамостојувањето.

Денес, немаме сопствено производство на храна, т.е производството на храна е толку минимално и толку слабо платено (се разбира, со скриени намери), што увезуваме грав, јаболки и други зеленчуци и овошје за кои што одредени региони биле познати (тетовски грав, тетовски јабуке, итн).

Мнозинството македонски народ, а јас би рекол и мнозинскиот дел од народите кои биле дел од Југославија се за креирање на Југославија 2.0, а не баш за припојување на своите квази-независни државички кон некоја друга држава. Истото е и со македонците, постарите, но и солиден дел од помладите, скоро сите мечтаат за некоја нова Југославија.

Јас верувам дека е прашање на време кога пак идејата за обединети јужни словени, нова Југославија ќе дојде, дури и сметам дека тоа е единствен начин за зачувување на историите, јазиците, културите и населението на сите екс-југословенски народи. И не, не сум комунист.
Види, за концептот Југославија и нејзиниот систем можда гледам од лична финансиска перспектива, нелогично и нефер е кој било способен, да прави отприлика исто пари со некој џаболебар ставен на позиција колку да се намали невработеност, колку и да е суров капитализмот, секогаш ќе го одберам место социјализам. Малку оф топик отидовме со Југославија, ама поврзано е со прашањето за македонската наклонетост кон Србија.

Во фамилија имам србомани, скоро цела страна на татко ми се југоносталгичари, и србомани, колку и да звули ова иронично од аспект дека се српски националисти, а сепак носталгичари за држава која се базирала на братство единство. Тука зборам за огромна мржња особено за Хрватска и Босна. Мислам мене кур ме боли и за тие и за тие, ама не можеш да си роден Македонец, у 24/7 да плукаш по својата држава, и да возвишуваш други држави. Сакав да објаснам зашто имам толкава аверзија и према Србија и према Југославија.

Не може оној со сонцено од Кутлеш со толкава љубов да збори за Србија, а да вика дека не е србоман, џабе му е знамето.

Јас како македонски националист никогаш не би прифатил да бидам југословен, ако се создаде Југославија 2.0 дефинитивно би избегал од државата.
Сега само релативизираш без концепт. Тезата беше дека имаме заеднички непријател, и дека тоа не прави природни сојузници - барем кога се однесува за непријателот. Ти само вртиш окулу овој факт. Зошто - не разбирам, а нема ни да разберам освен ако не се обидеш да објасниш.
Ти си тој што треба да објасни, не те ни сфаќам на што мислиш со природни сојузници. Како ние како членки на нато, и кандидати за членки за ЕУ би биле сојузници со Србија? Се надевам дека не мислиш на воени сојузници.
И грците имаат проблем со шиптаpите, и со нив ли треба да сме сојузници?

Јас би прифатил само унија. Југославија беше добра, но сепак имаше голема нерамноправност во распределба на парите во републиките. Истотака на самиот крај Србија ја злоупотреби за да направи Голема Србија. И пред да умре Тито имаше омраза и желби за сецесија кај Словенците и Хрватите. Најнапредни делови од Југославија беа Словенија и Хрватска, едноставно најмногу пари лапаа, а за возврат Босна, Косово и Македонија беа најсрање. Додека пак во Србија беше власта. Мислам дека Југославија опстоја цврсто со Тито. Умре ли Тито и готово беше со Југославија. Потоа државата опстојуваше на апарати...

Ти си тој што треба да објасни, не те ни сфаќам на што мислиш со природни сојузници. ...
...
Сериозно?
Ајде ќе играм по твое, чисто да видам дали ќе имаш доблест директно да одговориш без да релативизираш и да вртиш наокулу.

Прво фактите. Имаме внатрешен непријател. Нато/мато не ти помага против внатрешни непријатели (не дека би ни помогнале за било што, ама тоа е друга дискусија).
Спомнатите непријатели се вазали на империја. Ги искористуваат приликите дека грбот им го држи империја која преку нив остварува свои интереси, но утре таа империја може да не биде во можност да проектира моќ во регионов.

Тогаш веќе нема да мораме:
- да дозволувале малцинство да диктира внатрешна и надворешна политика и формирање влада во парламентот
- да издржуваме паразитско малцинство кое не плаќа даноци а ги користи сите бенефити од социјалната држава
- да плаќаме струја и се друго за села и општини кои на диво се приклучени, и повторно - не плаќаат ни даноци ни ништо
- да бидеме третирани како малцинство во сопствената држава и да не држат како заложници куп неранимајковци кои мафтаат со оружје во секоја прилика да не убедат дека треба да ги издржуваме и ухлебуваме
- итн, итн има уште многу ама мислам дека се разбираме

Дали дотичниве самоволно ќе се откажат од сите овие повластици и бенефиции? Дали сами ќе ни се симнат од грбот или ќе треба со сила да ги симнеме? Пошто прашањето е реторичко, во тој случај ќе треба да се соочиме со фактите. Прво дека непријателот е инфилтриран во сите органи на државата, и второ моментот дека заедно со нивните од другите држави во регионот се побројни и имаат повеќе вооружување (посебно сега кога „дониравме“ тенкови и авиони). Во таква констелација на околностите секој разбран би прифатил сојузништво со некој со кој имаме заеднички непријател (сојуз каде целата и цената е само победување на непријателот и ништо друго). Грција? Зошто да не, не можат повеќе да ни земат од тоа што веќе ни земаа... Но тие немаат голем проблем со дотичните, и нема да бидат мотивирани да влезат во конфликт.

Значи која друга држава во регионов има нерешени прашања со наведените? И која е логиката во наведенава хипотетична ситуација - да не се влезе во воен сојуз со нив?
Ти си против ова, но не објаснуваш зошто. Ниту како може тој сојуз да биде полош од ова сега што ни се случува во сопствената држава.

Последно уредено:
Сериозно?
Ајде ќе играм по твое, чисто да видам дали ќе имаш доблест директно да одговориш без да релативизираш и да вртиш наокулу.

Прво фактите. Имаме внатрешен непријател. Нато/мато не ти помага против внатрешни непријатели (не дека би ни помогнале за било што, ама тоа е друга дискусија).
Спомнатите непријатели се вазали на империја. Ги искористуваат приликите дека грбот им го држи империја која преку нив остварува свои интереси, но утре таа империја може да не биде во можност да проектира моќ во регионов.

Тогаш веќе нема да мораме:
- да дозволувале малцинство да диктира внатрешна и надворешна политика и формирање влада во парламентот
- да издржуваме паразитско малцинство кое не плаќа даноци а ги користи сите бенефити од социјалната држава
- да плаќаме струја и се друго за села и општини кои на диво се приклучени, и повторно - не плаќаат ни даноци ни ништо
- да бидеме третирани како малциснство во сопствената држава
- итн, итн има уште многу ама мислам дека се разбираме

Дали дотичниве самоволно ќе се откажат од сите овие повластици и бенефиции? Дали сами ќе ни се симнат од грбот или ќе треба со сила да ги симнеме? Пошто прашањето е реторичко, во тој случај ќе треба да се соочиме со фактите. Прво дека непријателот е инфилтриран во сите органи на државата, и второ моментот дека заедно со нивните од другите држави во регионот се побројни и имаат повеќе вооружување. Во таква констелација на околностите би прифатил сојузништво против истиот непријател (каде целата и цената е само победување на непријателот и ништо друго). Грција? Зошто да не, не можат повеќе да ни земат од тоа што веќе ни земаа... Но тие немаат голем проблем со дотичните, и нема да бидат мотивирани да влезат во конфликт.

Значи која друга држава во регионов има нерешени прашања со наведените? И која е логиката во наведенава хипотетична ситуација - да не се влезе во воен сојуз со нив?
Ти си против ова, но не објаснуваш зошто. Ниту како може тој сојуз да биде полош од ова сега што ни се случува во сопствената држава.
Која доблест друже, мислиш ме заболе кој што мисли за мене на анонимен форум?
Што и се деси на Србија во '99? Ако ја поддржевме ќе бевме поштедени?
Убаво кажа дека се поддржани од империја, додека стои позади нив, ни ние, ни Србија нема теоретски шанси да влезе во војна со нив. Ние имаме политички, а не воен проблем. Полиција нас не тепа на протести, на нив не смее ни да се брани, а не па пендрек да дигне. Можда најдобар резултат би донела семакедонска влада, да има спремни луѓе во двете најголеми македонски партии, да ја исчистат државата од криминал, од вработувања по партиска основа, особено важно да се исчисти војската и полицијата од нив, па нека повелат на граѓанска војна ако се толку јаки.

Да, али рурални средини во Југославија беа трансформирани во урбани средини со разноразни индустрии, згради, итн, си имал војска која броела милиони луѓе само резерви, и стотици илјади до милион активни војници со модерна воена опрема, квалитетно образование, болници, патишта, социјални програми за сиромашни, бесплатни станови, итн.

Денес, Македонија има 1/3 од долгот што го имала Југославија, ако не и поголем од само 1/3, а што се има изградено? Ништо.

Не разбирам што сакаш да кажеш, дека причина за неуспехот на нашата квази независна државичка е резултат на кредитите земени во време на Југославија, или?
Нене мислам на тоа дека Тито играл многу паметно со Западот и Истокот, добивал многу пари од Западот и ги вложил во фабрики, инфраструкура, згради, како и многу други проекти. Алчноста на народот и простотилукот не доведоа до ова што сме.

Која доблест друже, мислиш ме заболе кој што мисли за мене на анонимен форум?
Што и се деси на Србија во '99? Ако ја поддржевме ќе бевме поштедени?
Убаво кажа дека се поддржани од империја, додека стои позади нив, ни ние, ни Србија нема теоретски шанси да влезе во војна со нив. Ние имаме политички, а не воен проблем. Полиција нас не тепа на протести, на нив не смее ни да се брани, а не па пендрек да дигне. Можда најдобар резултат би донела семакедонска влада, да има спремни луѓе во двете најголеми македонски партии, да ја исчистат државата од криминал, од вработувања по партиска основа, особено важно да се исчисти војската и полицијата од нив, па нека повелат на граѓанска војна ако се толку јаки.
Јас убаво објаснив дека условот за целиот муабет е империјата да го изгуби влијанието - а ти сето тоа што го објаснуваш е токму заради влијанието на империјата и врз нас... И повторно избегнуваш да го одговориш прашањето, како што очекував (за жал).

Основна работа е сите меѓу нас да разберат каде е проблемот - што е самарот а што е магарето.

Јас убаво објаснив дека условот за целиот муабет е империјата да го изгуби влијанието - а ти сето тоа што го објаснуваш е токму заради влијанието на империјата и врз нас... И повторно избегнуваш да го одговориш прашањето, како што очекував (за жал).

Основна работа е сите меѓу нас да разберат каде е проблемот - што е самарот а што е магарето.
Не сфаќам што е не е јасно, еве постави го прашањето ќе ти го одговорам. Ако ме прашуваш зошто сум против воен сојуз со Србија, еве:
1. Не е возможно, џабе е да пишуваме шта би било кад би било, додека ги поддржува Америка не е никако возможно, беспотребни хипотези
2. Дури и да е возможно, сигурен сум дека Србија ќе проба да ја злоупотреби положбата, со цел да не окупира. Огромен дел не рачунаат за срби со говорна мана, вардарска бановина итн. Ова може да се избегне со добра политика, што мислам дека ни во иднина ќе ја немаме.

Се извинувам што се мешам ама навистина не можеме сами да се избориме против овие борциве за човекови права. Ако ја изгубат иницијативата овде или Косово, Албанија ќе прати војска или НАТО. Така што треба да сме претпазливи, но не значи дека треба буквално да пушиме или да сме робови. Подобро гроб отколку роб. Идеален сојуз би бил Црна Гора, Србија, Бугарија и Македонија. Сепак со Бугарија имаме нерасчистени сметки и се мразиме од дното на душата така што отпаѓа. Може некое мини-НАТО да формираме со член пандан на членот 5 на НАТО дека ако некој е нападнат, воено ќе си помагаме. Верувајте не можеме сами затоа потребата за сојуз е нужност.

Живеам за денот кога ќе се направи унија помеѓу Македонија,Србија,Црна Гора и Р.Српска и никаква Југославија не доаѓа во предвид-Доста е веќе!!! Оваа е мојот став а другите дали ќе се сложат со мене или не-Не ме интересира!
Македонија и Македонците се најмалку виновни за распадот на Југославија, вината треба да се бара на други места... Усташи, Бошњачки Исламисти и Албански/Косовски сепаратисти... овие ја уништија Југославија, односно првоспоменатите ја уништија СФРЈ, а на крај Косово ја уништи доутепа и таа последна Сојузна Република Југославија !

На Србија и е супер баз Косово.Кој к.р ќе им се.Им треба само северниот дел.
Pa jas ne znam zosto otvoreno ne igraat na taa karta, dosega ke se dogorea, severniot del vo zamena na priznavanje na Kosovo i gotovo life goes on. Vaka samo se glupiraat mu se udovoluva na Kurti demek kompromis a vsusnost Kosovo go dobiva toa sto go bara , ja macat javnosta na dolg period demek ne go priznavame a sami znaat deka nikogas nema da go vratat a kako i sto vikas za koj kur im e.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom