Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Порано со еден казан грав неколку дена врвеле :D муабетот е да не се враќаме назад кога сите одат напред.
Сакаш да кажеш дека денес луѓето се повитални, и генерално физички поспремни од порано..?!
Оти на толку многу патики, спортска(маркирана) облека и опрема… така треба да биде?!
Или не!?

Верштеам јас алес бруда.
Ти мораш да верштеен дека од тие 80 илјади што ќе ги имате монатлих во буџетот ќе морате да шпарен за да имате за рајзен.
Зонст ќе немате генуг Гелд во Хаусхалт за рајзен.

И во Дојчландистан не можеш да вердинен доволно Гелд монатлих за да идеш на рајзе једен монат. Нормално дека збориме за Јeрлих.
Аба ду канст дир једен монат Турншуе лаистен.

Алес клар мајн фројнд?
Alles klar Herr 100€ Nike.
Ama ushte ednash procitaj go naslovot!!

I zamisli pak pred Veligden ims -20-30% popust.

Znaci za 100 Evrici i Trenerki ce ti izlezat.

Screenshot_2024-02-05-19-17-43-917_com.opera.browser.jpg
Screenshot_2024-02-05-19-17-48-949_com.opera.browser.jpg
Screenshot_2024-02-05-19-18-01-173_com.opera.browser.jpg
Screenshot_2024-02-05-19-18-09-556_com.opera.browser.jpg

Последно уредено:
Можеш, моментот е да не дојде НИ ДО ПРАШАЊЕ дали ти тие патики од 100 евра ќе можеш да си ги приуштиш.
Мислам дека е крајно време да се престане со бумерскиот менталитет: "Абе он аздисал патики од 100 евра ќе купува еее... Имаш гром патичиња во Ваикики и на пазарче за 1500 денари, има да ги убиеш од носење хехехе."

Кој сака да носи патики од 20-30 евра, слободно, широко му поље. Јас за пристоен живот сметам дека една индивидуа треба и мора да има да си дозволи квалитетни обувки и квалитетна облека.
На крај на денот лични преференции се во прашање, мене ми е битно патиката да е удобна, стабилна и убава на изглед, на кого не му е битно негов проблем. Дури и да ги исфрлиме ставките од погоре за удобност, стабилност и убавина, што ако на пример сакам да носам ИСКЛУЧИВО Најк? Или хоби ми е трчање/пешачење? Не можеш да се бавиш со ова хоби ако не вложиш во добра патика, ако грешам исправи ме.

Така да ќе мора да се разграничат некои работи, патики од 300 евра и iPhone 15 Pro Max се луксуз, а патики од 100 евра ТРЕБА да бидат нешто најнормално.

Зависи каде планираат да шетаат госпоѓата и господинот. Ако под странство подразбираме 3 пати годишно одење во Барселона, луксуз е. Или ако младиот пар сака да шета нонстоп Париз, Лондон и Амстердам, дефинитивно ќе мораат да се спуштат на земја.
Ама "скокање" до Белград, Софија, Солун барем еднаш годишно треба да е нормала.

Треба да сфати населението во Нордистан, а истотака и некои од коментаторите на темава дека многу работи кои се сметаат за луксуз, воопшто не се луксуз, само ние сме премногу јадни... =(
Луѓето во Нордистан знаат што е убаво и да имавме поише пари, никој немаше да живее ко нас. Прашањето е дали имаш можности за тоа, ако немаш, само ќе мечтаеш. Ниеден brainstorming нема да ти помогне. И моите сакаа многу работи, али периодот дур растевме беше таков во државата и растевме со еден одмор и ефтини патики. Тоа не се смени зашто ние сме генијалци, туку се смени општествената ситуација па многу поголем број луѓе може да си ги дозволат овие работи.
Во било која земја брендирана облека и туризам не се основни потреби. Инаку идеално да можеме и Iphone 15 ка да си приуштиме без проблем, ама далеку сме од тоа.

Верштеам јас алес бруда.
Ти мораш да верштеен дека од тие 80 илјади што ќе ги имате монатлих во буџетот ќе морате да шпарен за да имате за рајзен.
Зонст ќе немате генуг Гелд во Хаусхалт за рајзен.

И во Дојчландистан не можеш да вердинен доволно Гелд монатлих за да идеш на рајзе једен монат. Нормално дека збориме за Јeрлих.
Аба ду канст дир једен монат Турншуе лаистен.

Алес клар мајн фројнд?
Бруда, турншуе има и за дванциг а и дискаунтер и за фунфцен ојро. Марке ис унвихтих вајл и онака сите безицен ѓон аус глеихе гуми хергештелт им хина унд алле, аба алле лауфен аус дем глајге банд!

Офензихтлих хаст ду нох нихт ферштанден дека у Дојчланд нема Ваикии куалитет. Наја

До толку си грд да мора да плаќаш за да спиеш со некоја ? :D
Истото и за Владе важи :D
Јас традиционално се држам и се имам помирено со тоа :D

Ама тие чупињата што беја убави у моје време, не можат да прифатат дека како стареат, така стануваат се погрди.

Ни веѓи направени како на Брежњев, ниту пудра дебела од 1 сантим не им помага :)

Јас традиционално се држам и се имам помирено со тоа :D

Ама тие чупињата што беја убави у моје време, не можат да прифатат дека како стареат, така стануваат се погрди.

Ни веѓи направени како на Брежњев, ниту пудра дебела од 1 сантим не им помага :)
Епа за такви плаќате пари шо е најтрагично :D

Jas furam pesadija cel zivot plus ziveev uphill, kako tie 100 evra koi se ustvari eftino prevozno sredstvo se smetaat luksuz? Pa taka se stedi be! Em nema da kupam 4 para niz godinata od eftinite, em nema da ti se iskrivat i nakisnat nozete, em e brend za niz grad! Ne e ni cudo sto ne vi stigaat parite!

Ili sto bi rekol kostik

IMG_2777.jpeg

:pos:

Jas furam pesadija cel zivot plus ziveev uphill, kako tie 100 evra koi se ustvari eftino prevozno sredstvo se smetaat luksuz? Pa taka se stedi be! Em nema da kupam 4 para niz godinata od eftinite, em nema da ti se iskrivat i nakisnat nozete, em e brend za niz grad! Ne e ni cudo sto ne vi stigaat parite!

Ili sto bi rekol kostik

Прегледај го приврзокот 405861

:pos:
Човек у реду е.. и јас сум за тоа дека 100€ патики ќе ме тераат поише него ли 4 пара од по 1500ден.о

Друго ми е зборот. Ако веќе носам “скапи” патики.. па не морам најк маичка од 50€! Или адидас јакна од 100€!
И онака се се тоа рециклирани пластики од отпад собрани, буквално најлон носиш, ама битно знакче има и кошта ко од злато да е направено..
Па ќе си купам ефтини маички од турските, кинеските.. исто ти се фаќа.

Дискови на точакот исто не ми требаат за до работа и назад…
Па на тур д’франс немале дискови пред 30 години… а сега must ги направија (демек)

И неморам баш секое испаѓање смути да пијам, или да јадам од пекара…
Па после платите не им стасувале..
И на Запад со такво трошење нема да им стигне платата на истиве помодарци.

Не знам, мене доволни ми се 20.000 ден. Имам жена, две деца и три внуци. Али ја живеам на село пријателу.
Добро секој си го знае есапот. Според мене за семејство со две малолетни деца, од 2000 - 2500 евра е ок за пристоен живот.

Овци имам, крави имам, кози... правам сирење, кашкавал, имам млеко месо.... Овошје имам, зеленчук .. така да многу заштедувам пари. Само за струја трошам и бензин за до град да купам шеќер и сол и цигари.
Тоа е друго веќе. Ама пак не гледам како ќе ставиш трошок за одмор, за некоја поправка на кола, за реновирање низ дома.

Овци имам, крави имам, кози... правам сирење, кашкавал, имам млеко месо.... Овошје имам, зеленчук .. така да многу заштедувам пари. Само за струја трошам и бензин за до град да купам шеќер и сол и цигари.
Пари за хигиена, облека и остали ствари не рачунаш, или смрден седиш цело време ?
Знам дека тролаш ама сепак
20 000 денари ќе ти стигнат ако се затвориш дома в село и да се изолираш од светот.

Пари за хигиена, облека и остали ствари не рачунаш, или смрден седиш цело време ?
Знам дека тролаш ама сепак
20 000 денари ќе ти стигнат ако се затвориш дома в село и да се изолираш од светот.
Има луѓе што живеат со примања и под 20 000, па не седат смрдени и не се изолирани од светот. А има и обратно :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom