Книги кои би ги препорачале

• Креатор на темата Креатор на темата JeCILaDy
  • Време на започнување Време на започнување
''TAJNATA NA BAKARNATA KNIGA'' toa e kniga vo koj e pisuvana po vistinata prikazna i ke naidete na fakti koi sto ne ste gi ni pomisluvale. Obidete se da ja pobarate mnogu e interesna

Артур Кларк-Одисеја 2001, 2010 и 2067....
- Крај на детинството

Ерик ван Лустбадер (ако точно го напишав)- Сирени, Мико, Нинџа...акциони бестселери

Диви Палми-го заборавив авторот

Една кинеска-Сливов цвет во вазна од злато

Selestinino prorostvo
Posledna opomena
Slucaj Patokaz
Gospoga Kimbl

Целестинско пророштво на сите им ја препорачувам.
Потоа Мемоарите на една Гејша и Празникот на розите.

Венко Андоновски - „Фрески и гротески“, „Азбука за непослушните“...
И сите македонски класици, од типот на Прличев, Миладиновци и останатите преродбеници, Рацин и Петре М. Андреевски.
Славко Јаневски - „Кучешко распетие“

па тоа е тоа, сега засега. во следниот пост, извадоци од светската книжевност.

ја дочитав „Поетика“ од Аристотел, и ја препорачувам воглавно на оние кои ја проучуваат литературата, кои ј студираат и сл. спаѓа во стручна литература/философија, не е многу тешка за читање...

а, да, и плус, си ја препрочитав „Фауст“ од Гете, неверојатно дело, еден грандиозен начин да се заокрузи еден книзевен мотив...

[color]забелешка од модератор:[/color] Сине, реплицирај на тема не кому иде, и користи опција измени. Благодарам.

Покрај другите што ви ги имам препорачано ете и : Папокот на светот - Венко Андоновски и Злосторство и казна - Достоевски. Вредат книгиве.

Јужно од границата,западно од сонцето
Трилогијата за Принцезата Султана

Лав Николаевич Толстој - Смртта на Иван Илич

Мала новела за човек кој ја промашил суштината на животот и смртта ја гледа како лек за нов почеток...

Ерик ван Лустбадер (ако точно го напишав)- Сирени, Мико, Нинџа...акциони бестселери

Ерик Ван Лустбадер ми е еден од омилените автори, го обожавам серијалот книги каде што главен лик е Николас Линеар :zver:

Sidney Sheldon - If tomorrow comes
Кај нас ја има на хрватски, не знам дали има македонски превод ама ептен јака книга.Трилерче.

"Kafka on the shore" Haruki Murakami
"The unbearable lightness of beign" Milan Kundera
"Denicija" Petre M. Andreevski
"One hundred years of solitude" G.G.Marquez
"Tvrdoglavi" Slavko Janevski
"Les fleures des males" Charles Baudelaire
"A doll house" Henrik Ibsen
"Papokot na svetot" Venko Andonovski
"L'etranger" Albert Camus
"The hitchhiker's guide to the galaxy" Douglas Adams
"Norwegian Wood" Haruki Murakami
basnite na Ezop......i mnogu drugi............

ZENI OD CHARLS BUKOVSKI, BUDENJETO NA OFELIJA OD MERI PAJFER, SE PLASHISH LI OD TENMINATA OD SINDI SHELDON, DNEVNIKOT NA EDEN MOTORCIKLIST OD ERNESTO CE GEVARA,TERZA RAKEN OD EMIL ZOLA, BADEM OD NEDZMA....
ps: nekoja preporaka za dobra erotska kniga ako moze???? :raz:

Чекори за паметење од Николас Спаркс (A walk to remember - филмот е според книгата) Одлична книга ја препорачувам на тие што сакаат љубовни романи со доза на хумор а сепак завршуваат многу тажно и не те оставаат рамнодушен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom