Димче Ацков со своето Еко село

• Креатор на темата Креатор на темата Govinda
  • Време на започнување Време на започнување
Без стресови може да скрши нога. Не треба стрес за да се сопнеш и да скршиш нога. Ова се смешни работи во суштина, секој од нас на момент ќе се замисли како живее вон цивилизацијата, и потоа ќе оди да праша колку кошта новиот ајфон.

Седете мирни на газот, не си правете будали со сила. Еве да ве прашам, било кој од вас кој сонува за ваков живот, дали повеќе би сакале да бидете Елон Маск или Димче Ацков?

јас би сакал да бидам димче радо него елон маск. На Димче никој не му седи над глава, сам е со природата и со животните, ужива, елон маск цел ден му пишти телефонот и не може глава да дигне од работа, спие у фабрика нема време до дома да отиде.

Иии, па и куќаркава ја градел во манир на Господарот на Прстените ко таа на Фродо, да сибе векот еј...

јас би сакал да бидам димче радо него елон маск.

Па што чекаш? Елон Маск сигурно нема да станеш, а Димче може секогаш. Ем ќе живееш во мир и спокоство, ем ќе го куртулиш форумот од твоите баснословни глупости. Што би се рекло, win-win ситуација.

Абе Ставре, џабе се вртеме у круг. Тоа ти е светогледо. Незнаеш шо е тоа среќа независна од играчки, незнаеш шо е вистински природен мир, затоа не разбираш и нема шо да се чудеш.
Терај си живото у логоро.

Абе Ставре, џабе се вртеме у круг. Тоа ти е светогледо. Незнаеш шо е тоа среќа независна од играчки, незнаеш шо е вистински природен мир, затоа не разбираш и нема шо да се чудеш.

Па затоа што не знам прашувам. Ти кажав, не сим доволно продуховен за вакви работи, за разлика од тебе. Друга работа, духовниот мир е преценета работа. Мислам, еве имаш духовен мир, и што? Не ти е малку досадно? Ова исто како прашањето за рајот, како не им се здосадува таму.

Природна состојба на човекот е немир, грижа, die sorge како што го нарекува Хакјегер основниот човечки егзистенцијал. Целата цивилизација е изградена како обид да се справиме со грижата. Со вакви како Димче ќе останевме по дрвата, оти супер ни беше таму.

Последно уредено:

ставре ќе продолжи да живее во депресија додека не си рече еден ден доста е... Не знае дека за среќа не треба многу, али толку гледа, ние пробуваме да му покажеме да го најде патот. На него е по кој пат ќе тргне.

Никој на никого неможе да покаже пат ако самио не траже пат поинаков од тај шо моменталнммо го живее.
Па затоа што не знам прашувам. Ти кажав, не сим доволно продуховен за вакви работи, за разлика од тебе. Друга работа, духовниот мир е преценета работа. Мислам, еве имаш духовен мир, и што? Не ти е малку досадно? Ова исто како прашањето за рајот, како не им се здосадува таму.
Стварта е грозјето е кисело. Мада и тоа не е баш адекватна метафора.
Досадно е ако само дремеш и ништо не правеш у секојдневјето.
И у сред дискотека или било кај меѓу луѓе ке ти биде досадно.
И не е поентата продуховеност. Поентата е последен пат ќе кажам. Раат.
А не на секој му е пишано или нема среќа да има раат. И тава е тава.

Се смеев на идејата дека постои општа цел на живеењето спрема која сите треба да се стремиме. Луѓето си одредуваат свои цели и се стремат код нив, но тие немаат некое големо значење, туку секогаш се зависни од нивните носители.

Што се однесува на системот, тој не е зол сам по себе. Напротив, системот со себе донел еден куп благодети за човештвото. Ако не ми веруваш, пробај да живееш со полски клозет без топла вода недела-две. Овде системот е напуштен, но по која цена? Цената која е платена е многу повисока од трпењето на лошите работи во рамките на системот.

Ова е класичне ескапизам, човек кој се чувствува поразен во животот бега од него.
A како си одредуваш свои цели кога се што знаеш се темели на она што те учеле(системот)....односно на законот на каузалност кој во некои дискусии го користиш како факт.
Темава е многу посложена отколку што ти сакаш да ја симплифицираш. Би пробал можеби да ти објаснам од моја гледна точка, ама зошто.....ние не правиме разговор како нормални луѓе туку се препукаваме. Така е со години уназад, и нема везе....се тепа време тука.
Ама еве моево истече, ќе одам да трчам по некои ливади и ниви....да доловам парче од магијата.
Автоматски споено мислење:

јас би сакал да бидам димче радо него елон маск. На Димче никој не му седи над глава, сам е со природата и со животните, ужива, елон маск цел ден му пишти телефонот и не може глава да дигне од работа, спие у фабрика нема време до дома да отиде.
Рон, Елон е рептил.

продуховен како тебе, Зоки, Хиперион и Боди,
Ne me meshaj u produhoveni te molam.... nego i ja sam za nazad kon prirodata ama pokraj ezero i so pridobivkite na civilizacijata... sumicka vodicka negativni jonchinja.... ilon mask, bil gejts se mojte pips... samo sho ja kje umram eden den pokraj ezeroto... u server nema da se daunlodiram...

A ti ziveesh 500 metara podole levo i cat pat maabeteme za smislata na zivoto so ovaj pogled.... a drug den kaj @Agda Beata ona e 500 metara desno....

0c373a29216b16e196ba2305a5f0c153.jpg

A koga sme kaj shtalata.....

:coffee:

Ne me meshaj u produhoveni te molam.... nego i ja sam za nazad kon prirodata ama pokraj ezero i so pridobivkite na civilizacijata... sumicka vodicka negativni jonchinja.... ilon mask, bil gejts se mojte pips... samo sho ja kje umram eden den pokraj ezeroto... u server nema da se daunlodiram...

A ti ziveesh 500 metara podole levo i cat pat maabeteme za smislata na zivoto so ovaj pogled.... a drug den kaj @Agda Beata ona e 500 metara desno....

0c373a29216b16e196ba2305a5f0c153.jpg

Ова изгледа малку подобро од куќата на Димче, и јас би играл вака.

Ова изгледа малку подобро од куќата на Димче, и јас би играл вака.
Некој требаше да ти пуште фотки каква е неговата штала за да ти разбудат малце мозочните келии. Фанал си се буквално за шталата од кал. Подразумева се дека секој си ја уредува шталата како сака. И од кал да е па може да се уреде да биде супер.
...Туку @Bodhidharma кај и да е ке се врне од неговото трчање. Сеа ја сам на ред да се истрчам малце покрај реката доле. running.gif

Еве каква преселба во природа почитувам јас:
Давид (30) од Скопје се пресели да чува кози на село: „Козите се мелем за душа, а цел ми е Раштак да го направам светски славно“

И тој компјутерџијата е за почит, и слични вакви приказни. Си имаат мир и спокој, во природа се, ама нешто прават, за разлика од Димче

У моето еко село ќе ја земам Дарлинг да ги молзе козите, и ваљда тоа млеко ќе и се допадне пошто сама ќе го помолзи и нема да е тортура врз животните:coffee:

Едно е да живееш на село и во склад со природа. Да си одгледуваш животни, да си садиш храна, одгледуваш овошје со минимално пестициди или без, друго е да правиш куќарка од кал и да живееш ко пустиник што рече Виолетова.

Првото во секое време би го избрал, а донекаде и сум го живеал/го живеам. Само што живеам во село кое е пристапно, се' уште има жители, а раноградинарски производи одгледуваме за свои потреби, од овошје скоро се' одгледуваме, плус некои домашни животно за месо, јајца, мачка за чистење на двор од гуштери и глувци и слично. И тоа е скроз нормален селски живот.

Ова што ликов го живее е фанатизам и не може некој да ми каже дека е нормална ствар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom