Само за оние кои се вљубеници во Томос мотори!

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ехеееее ТОМОС машина што пари вреди. Имав јас Томос Т4 пента ама ми ја украдоа. По издржливо моторче нема да најдете годинава позајмив една рибарска со луфта на радилица компресија упола намалена ни уље во чизма нити ништо пали вози нема гајле нема шанси да се расипе. мојот комшија имаше исто така томос т4 и му падна во вода ама убаво си одседа некои 2/3 дена додека го најдоа кога го извадија само го отвори за да се исуши го исчисти и пак работеше како нов.

:zver: како можи бе пента во вода да му падни тој ретард да не бил

Прво 2-тркално со мотор задвижено возило кое го имав беше PUCH-Ponyexpress, склопено во ROG-Ljubljana. ТOMOS во тоа време правеше некои ептен комунјарски модели на автоматик со пренос на гумен каиш помеѓу моторот и менувачот, и некои 14-ки или 12-ки, не се сеќавам точно, со менувач во ист дел со куплунгот на лева рачка. Ги викавме „поштарски“ зашто селските поштари возеа во тоа време такви. Подоцна TOMOS стана официјално возило на телеграмските разнесувачи во ПТТ на СФРЈ.
Јас лично имав: Автоматик, Т-15, Т-14, CROSS 50 Junior, Electronic 90.
Најдалеку што сум патувал е Скопје-Прилеп со TOMOS 50 Junior, а како најлош кај мене се има покажано Electronic 90.

Ај пошо си имал 15-ка и Електроник.... Викаат дека биле доста брзи и 15-ките а електрониците посебно. Чекам да кажиш како што колку одат и оти го кудиш Електроникот?

Не знам каде гледав на интернет, едно бате имаше 4-ка Томос, стави клип и глава од CTX 80, па од 50 го направи 80. Истото го направи на Автоматик. Инаку се изненадив колку биле слични во перфроманси АПН 6 со автоматик. 6-ката има 2,5КС, а автоматикот 2КС. Единствената разлика е компресијата.

Така ама автоматикот со 6-ка во забрзување, совладување угорнини нема теорија (ако речиме дека имаат иста максимална, што не верувам). Автоматикот останува далеку зад брзините... Дури да стави втора, 6-ката е веќе во 4-та.

Така ама автоматикот со 6-ка во забрзување, совладување угорнини нема теорија (ако речиме дека имаат иста максимална, што не верувам). Автоматикот останува далеку зад брзините... Дури да стави втора, 6-ката е веќе во 4-та.

Затоа ќе си ставиш DSG мењач...и никој нема да те стигни :) :pos2:

Во минатите неколку години Томос го раширија својот програм и извезуваат на сите страни. Фабриката работи одлично, произведуваат моторчиња за сите полови и генерации :)

0alpinocf7.jpg

flexer1to4.jpg

mc50seniorkr9.jpg

mc80ry8.jpg

racingsw4.jpg

revival1og0.jpg

se125stranski1ir6.jpg

sm125replicayf0.jpg

sm125fpersschattenzn7.jpg

streetmateyu4.jpg

youngstervp7.jpg

youngstrracingci9.jpg

Прво 2-тркално со мотор задвижено возило кое го имав беше PUCH-Ponyexpress, склопено во ROG-Ljubljana. ТOMOS во тоа време правеше некои ептен комунјарски модели на автоматик со пренос на гумен каиш помеѓу моторот и менувачот, и некои 14-ки или 12-ки, не се сеќавам точно, со менувач во ист дел со куплунгот на лева рачка. Ги викавме „поштарски“ зашто селските поштари возеа во тоа време такви. Подоцна TOMOS стана официјално возило на телеграмските разнесувачи во ПТТ на СФРЈ.
Јас лично имав: Автоматик, Т-15, Т-14, CROSS 50 Junior, Electronic 90.
Најдалеку што сум патувал е Скопје-Прилеп со TOMOS 50 Junior, а како најлош кај мене се има покажано Electronic 90.
Извини батка Electronic 90 ти е еден од најдобрите Томоси што се направени до сеа а ако си го ''имал'' колку си го купил и кога???

Нај брзиот томос до сеа е Томос Нортон,A пак нај добрите Томоси се
TomosBT50-50S.jpg
TomosATX50C.jpg
TomosCTX80.jpg
TomosCrossSenior.jpg
TomosCrossJunior.jpg
TomosAPN6S.jpg
TomosAutomatic3MS.jpg
TomosNorton.jpg

Зар има сеуште вљубеници во Томос. :) Можеби за квалитет се многу поквалитетни од кинескиве лањца, ама сеуште мислам дека Томосите припаѓаат во ниската класа на мотори.

vidi skuter a ne kineskite

Attachments

• mod_468a478dc7b3c.jpg
    mod_468a478dc7b3c.jpg
    100,5 KB · Прегледи: 34
Najbojli motor e tomos ti se mocam ja vo vespi so tomos otidov do ohrid i se vrativ bez nikakvi problemi nit mi prokuva ni niso:)

Ехх, Томос е супер мотор, ја имам Автоматик 2 брзини... супер иде , малку троши . поззз

TOMOS e masina i nikoj nema da me ubedi deka ne cinele.pozz

буч а од кој град си?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom