Формула 1 - сезона 2021

• Креатор на темата Креатор на темата JagodicaBobica
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион во Формула 1 за 2021 ?

• Вкупно гласачи
    113
Статус
Затворена за нови мислења.
Поентата ми беше црвено знаме за да видиме фер тркање, пошто според правилото или црвено знаме или сигурносно возило до крај на трка пошто немаше време сите да се наместат по редослед. Го вратија сигурносното возило и ја рестартираа пред да се распоредат возачите што е спротивно правилата на ФИА.

Црвени знамиња има само во ситуации кои што се ептен критични по безбедноста на возачите. Во овој случар сејфти карот беше сосема доволен. А за тоа кога се повлекло се фиа криви. Требаше сите болиди да се unlap-нат само шо искочи сејфти карот, али они направија хаос и кога видоа грешката одлучија само тие болиди пред верстапен да се unlap-нат.

Црвени знамиња има само во ситуации кои што се ептен критични по безбедноста на возачите. Во овој случар сејфти карот беше сосема доволен. А за тоа кога се повлекло се фиа криви. Требаше сите болиди да се unlap-нат само шо искочи сејфти карот, али они направија хаос и кога видоа грешката одлучија само тие болиди пред верстапен да се unlap-нат.
Може и црвено знаме ако е пред крај на трка за да се стопира трката и да се добие повеќе тркање а не да се заврши под безбедносно возило. Тоа е дел од правилникот. Требаше тоа да го направат според мене.

Ау каква трка каква сезона. Би плаќал да гледаме вакво нешто секоја сезона.
Да се разбереме, навивам за Хамилтон 15 години и стварно сакав да ја освои таа фамозна 8ма титула за која го делеше еден круг, или јас пре би рекол 6 круга, пред Латифи да се залепи во ѕидот. Готово беше, само виша сила го делеше Хамилтон од титулата, вишата сила се деси. Хамилтон нема никаква кривица за ништо, извозе шампионски последниве 4 трки и тоа е тоа. Тото :D Кога ќе ги гледа снимките место слушалките он нека си ја акне главата од зид, заради него не освоија Мерцедес шоферска титула годинава.
Од друга страна, Макс, стварно ја заслужи титулава (според мене кој и да освоеше ќе беше заслужено), али Макс извозе цела јебена сезона, немаа чаре Мерцедес за него цела година, на крај се појачаа, али беше касно. Татко му каков беше кога го виде Макс како шампион... Го помина во директен дуел, само треба да се честита. Ганер, јебига, не е до Луис, Мерцедес ја ебаа.
Како ја доби првата титула, така ја загуби оваа, ајде за многу луѓе нека биде таа карма остварена :)
Мое мислење е дека ова беше прва и последна шанса за Луис да ја земе таа 8ма титула и тоа е тоа, наредна година нови правила, болиди и нов тимски колега, иако мислам дека пак Мерцедес и Ред Бул ќе диктираат, ќе видиме.
На крајот, нема потреба од споредби де, не зема 8ма титула, али во сите останати категории "циганот" е пред Шумахер, мислам, таа дебата е завршена уште пред година дена.
Честитки до сите, нормално :D

48.12, 48.13, 15.3.

77a2caf0d3afcca7d81b61035a80ccd6.jpg
bf3a9e0b25ef8dba5232791c375d485b.jpg

"Mercedes has said it will appeal to the International Court of Appeal."

Мислам дека иако погоре наведените правила се јасни, сепак легитимно право на Мерцедес е да го искористи своето право на жалба, за да нема полемики и неосновани коментари од луѓе кои не се запознаени со правилата.

Последно уредено:
Зошто сум во вакви групи влезен :pos:

1639346912194.png

1639346891935.png
Автоматски споено мислење:

Тоа е тоа, го имаме аргументот на годината, кратко али јебитачно :pos:

1639349380011.png

Последно уредено:
Добро е, на крајот победи правдата. :D За малце ќе се десеше еден од најголемите преседани во историјата на спортот ама сменија ФИА одлука во заден момент, за доброто на сите. За нив од финансиски и маркетиншки аспект се деси најдоброто нешто, врвот, титулата да се одлучува во последниот круг во директен дуел помеѓу двајцата претенденти, единствена жал за нив е што не освои Хамилтон али јебига не може се да биде совршено. :)

Инаку искрено Хамилтон не ми делува на некој куртон и лош лик али машинеријата што стои позади него го прави омразен и хејтан од многумина, зашо нереално е колку е форсиран од сите можни аспекти. Титулава за Макс е уште повредна поради овие работи, на страна одличното возење цела сезона во услови кога има послаб болид од главниот конкурент. Ми се допадна што и Луис и татко му веднаш честитаа на Макс, џентлменски и спортски.

Ау каква трка каква сезона. Би плаќал да гледаме вакво нешто секоја сезона.
Да се разбереме, навивам за Хамилтон 15 години и стварно сакав да ја освои таа фамозна 8ма титула за која го делеше еден круг, или јас пре би рекол 6 круга, пред Латифи да се залепи во ѕидот. Готово беше, само виша сила го делеше Хамилтон од титулата, вишата сила се деси. Хамилтон нема никаква кривица за ништо, извозе шампионски последниве 4 трки и тоа е тоа. Тото :D Кога ќе ги гледа снимките место слушалките он нека си ја акне главата од зид, заради него не освоија Мерцедес шоферска титула годинава.
Од друга страна, Макс, стварно ја заслужи титулава (според мене кој и да освоеше ќе беше заслужено), али Макс извозе цела јебена сезона, немаа чаре Мерцедес за него цела година, на крај се појачаа, али беше касно. Татко му каков беше кога го виде Макс како шампион... Го помина во директен дуел, само треба да се честита. Ганер, јебига, не е до Луис, Мерцедес ја ебаа.
Како ја доби првата титула, така ја загуби оваа, ајде за многу луѓе нека биде таа карма остварена :)
Мое мислење е дека ова беше прва и последна шанса за Луис да ја земе таа 8ма титула и тоа е тоа, наредна година нови правила, болиди и нов тимски колега, иако мислам дека пак Мерцедес и Ред Бул ќе диктираат, ќе видиме.
На крајот, нема потреба од споредби де, не зема 8ма титула, али во сите останати категории "циганот" е пред Шумахер, мислам, таа дебата е завршена уште пред година дена.
Честитки до сите, нормално :D

122.png

Fernando Alonso's reaction to being told that lapped cars can't overtake / F1 Jackman

Од Тапаталк сум не замррајте што не можев да вметнам убаво видео.

Реакцијава на Алонсо кажува се и мисла дека треба да е крај на дебата. Требаше да ги пропуштат сите да се вратат у круг упте одма у првиот круг од SC со оглед на тоа дека стануваше збор за одлучувачка трка со неколку круга до крај.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Јас колку што го разбрав Маси, на РедБул кога овие се жалеа зошто излезе порака да не се пропуштаат за цел круг заостанатите возачи тој им одговори дека мора прво да ја расчисти стазата, и така и беше, откако се расчисти ги пропушти пошто на недорасчистена стаза и редари на неа не се пропуштаат бидејки заостанатите во тој круг возат брзо како на фул трка за побрзо да се припремат и не е безбедно, нема ограничување за брзина кога има сејфтикар на стаза, правило е само да не се претекнува под сејфтикар, Маси добро го знае тоа и не смееше да ризикува некоја катастрофа а Мерцедес се жали (сега веке на суд) пошто според правилата на ФИА кога ке се пропуштат заостанатите возачи, дури во наредниот круг се повлекува сејфтикар а не во истиот како вчера, освен тоа пак одлуката да се пропуштат само тие возила кои беа помеѓу Луис и Макс е прав бисер, Рикиардо и Строл се пожалиа зошто нив не им било овозможено да се борат за бодови а имале добра шанса ако биле пропуштени, има најава дека МекЛарен и АстонМартин исто ке поднесат жалба за своите возачи. Оваа трка беше подредена само на Луис и Макс како да не постојат други возачи.

според правилата на ФИА кога ке се пропуштат заостанатите возачи, дури во наредниот круг се повлекува сејфтикар а не во истиот како вчера,

Значи изгледа тоа е тоа што го наслушнав од коментаторите на Скај ама не успеав добро да разберам, рекоа дека немало да има уште еден круг ако ги пропуштеле заостанатите, веројатно мислеле нема да има тркачки круг туку ќе завршела под безбедносно возило трката.

Луѓе што цел живот следат формула, Срѓан и Поткоњак со огромно искуство како совозач за разлика од "стручњациве" на кајгана кој од личен хир и анимузитет кон Хамилтон не гонпочитуваат ни како де факто најдобар возач во историја на Ф1, имаат објрктибно и непристрасно гледање на работите и како што кажав вчера, со одлуката да не се извади црвено знаме му ја одзедоа титулата на Хамилтон. Вчера ги ПОСРА САМ Ред Бул во Рејс Пејс како што и реков во саботата, и кочењето од Перез не беше доволно па мораше да смислат начин да направат збрка за да Макс победи.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom