Рапиден раст на цена на недвижности .

• Креатор на темата Креатор на темата Misioner
  • Време на започнување Време на започнување
Стан е инвестиција не потрошувачка. Така да добро е кога растат цените.

Берберот мој кошташе 100 денари во 2010, сега е 300 ден. Кога северомакедончето ќе се едуцира како функционира економијата и ќе престане да чека квадратот да паднеш на 500 еур?

Па се даночи дупло за втор стан, данок на имот е х2. Не тврдам дека нема луѓе што поседуваат повеќе од еден стан, ама мит е дека само заради тоа се качува цената на становите. Изеде гомна оној Антиќ, дека Авганистанците го качиле квадратот во Куманово, дур идеално премолче дека цена на квадрат е дуплирана скоро и во Охрид, Скопје, Врање и Љубљана за истото време.

Околу 500€ беше квадрат во Куманово 2010-та, 550€ ако сакаш низ Центар. И тогаш истото се збореше, ке паднат цените. Денес е скоро 1600€ во Центар. Ценовите на становите, ако ги гледаш историски, се како S&P, идат само нагоре.

Тие што купија станови пред 2020-та како инвестиција, алал вера, секирата во мед.

И со оглед на иселувањето намалување на популацијата мислиш ќе одат бесконечно нагоре ? Скопје центар екслузивни локации или Охрид можеби ќе држат ама во разни вукојебини мислам кога тогаш ќе мора да стагнираат па и да паднат ако нема кој да живее во нив. Додај го иселувањето во комбинација кога ќе почнат да даночат повеќе за буџет да полнат, луксуз 2-3-4 стан, фиксни сметки итн

Во помаливе градови од внатрешноста становите држат за сега некоја цена ама куќи плацеви за смешни пари се купуваат

@PituGuli55 ќе ни објасниш нас неписмените како функционира економија без младо работно население

И со оглед на иселувањето намалување на популацијата мислиш ќе одат бесконечно нагоре ? Скопје центар екслузивни локации или Охрид можеби ќе држат ама во разни вукојебини мислам кога тогаш ќе мора да стагнираат па и да паднат ако нема кој да живее во нив. Додај го иселувањето во комбинација кога ќе почнат да даночат повеќе за буџет да полнат, луксуз 2-3-4 стан, фиксни сметки итн

Во помаливе градови од внатрешноста становите држат за сега некоја цена ама куќи плацеви за смешни пари се купуваат

@PituGuli55 ќе ни објасниш нас неписмените како функционира економија без младо работно население

tie sto se selat sega se selat uglavno u evropa i retko prodavaat... dzabe se nadevas na toa. kolku i da se danoci smesno e, zborime za pomalku od edna dnevnica godisno

tie sto se selat sega se selat uglavno u evropa i retko prodavaat... dzabe se nadevas na toa. kolku i da se danoci smesno e, zborime za pomalku od edna dnevnica godisno

Не ме разбра не викам дека ќе продаваат тие што се иселуваат, поентата ми е дека сите овие станови 2-3-4 купени за инвестиција (не за живеење) ќе нема на кој да се издаваат во иднина ќе им паѓа вредноста. Сега е една дневница како ќе снемува пари ќе биде мн повеќе

Не ме разбра не викам дека ќе продаваат тие што се иселуваат, поентата ми е дека сите овие станови 2-3-4 купени за инвестиција (не за живеење) ќе нема на кој да се издаваат во иднина ќе им паѓа вредноста. Сега е една дневница како ќе снемува пари ќе биде мн повеќе
Нема да им падне вредноста. Дури и да не живеат и не ги издаваат, ќе го следат светскиот тренд, па дури и ако на запад пукне балонот, највеќе што може да се случи кај нас е да престане растот на цените. Ние сме инертен пазар, не баш така склон кон намалување на цени.

Има, има. Ќе дојдат Турчиња, ко што има инфлација кај нив. Ако ти кажам дека познавам еден Дебарчанец бербер, кој од 2007 е иселен у Америка и 3 стана има у ск и сите празни му стојат. Дијаспората која вложува во станови за недајбоже е еден од факторите да цените се држат високо.

Кај скоро секој поголем град, станови во Центар нема да изгубат на вредност, единствено може да застанат во поглед на качување на цена. Пред се мислам на Скопје, Битола, Куманово, Охрид, Тетово, Гостивар, Штип. Лимитирано е колку станови може да се направат, затоа што нема место за нови згради.

Ќе почнат сите нагло да продаваат тогаш, за некој си 10,20 години, како сега што се удрени на купување, така тогаш на продавање ќе се удрат и ќе паднат цените 70%. Неодржливи се сегашните кирии од 250 -300 евра. Ќе молат за кираџии ама ќе нема на кој да издаваат и ќе се удрат на продавање.

Ќе почнат сите нагло да продаваат тогаш, за некој си 10,20 години, како сега што се удрени на купување, така тогаш на продавање ќе се удрат и ќе паднат цените 70%. Неодржливи се сегашните кирии од 250 -300 евра. Ќе молат за кираџии ама ќе нема на кој да издаваат и ќе се удрат на продавање.
За кајгана телевизија, репортер директно од иднината - Очајна.

Последно уредено:
Никој нема ништо панично да продава!
Македонец од ЕУ, УСА или АУС попрво ќе го продаде станот или куќата таму отколку нешто овде. И да изгубат 99% од вредноста, нема да ги продадат.

Баш напротив, кириите се ниски, пред 20тина година беа по 100 евра коа просечна плата (за кој ја зимаше) беше 150-200 евра, а сега кириите ти се 250-300 евра на просечна плата од 500 евра и много повисок степен на вработеност, што ме води на мисла дека и тие ќе трпат корекции нагоре за жал.

Кириите се и ниски у споредба со просечната плата у Скопје.

За 100-150 евра на никој не му се исплати станот да ти го даде поише борч ќе види

Баш напротив, кириите се ниски, пред 20тина година беа по 100 евра коа просечна плата (за кој ја зимаше) беше 150-200 евра, а сега кириите ти се 250-300 евра на просечна плата од 500 евра и много повисок степен на вработеност, што ме води на мисла дека и тие ќе трпат корекции нагоре за жал.
Па ниски се зашто нема на кого да ги издадат.
Автоматски споено мислење:

Кириите се и ниски у споредба со просечната плата у Скопје.

За 100-150 евра на никој не му се исплати станот да ти го даде поише борч ќе види
Да ама ги даваат и за толку

Screenshot_2025-07-25-17-03-51-295_com.android.chrome.jpg

Пребарувањево е за Скопје

Последно уредено:

vo red e da me se izdavaat. tie sto ziveat u stranstvo obicno i ne go izdavaat "domot" vo mkd.

cesto koga zborite deka imalo mnogu prazni stanovi ne zimate u predvid deka mnogu od nasive posebno tie vo evropa sto pocesto moze da si dojdat ne gi izdavaat stanovite. za 200-300e mesecno nikoj neke ni da se zamara...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom