- Член од
- 13 јули 2006
- Мислења
- 15.565
- Поени од реакции
- 18.601
Понудете подобро општествено уредување од демократијата.
Најверојатно непосредна демократија, до блиско ниво ниво на анархија.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ќе го искористам твојот наратив ... На елитите не им одговара групирањето на луѓето, па затоа ги диференцираат луѓето во општествата „раздели па владеј“... Елитите ги користат мааните на човекот (или основните човекови природни карактеристики, кои му ги извајала еволуцијата), за да манипулираат во демократските процеси.
smihajlo напиша:
Друга работа е што луѓето се комплексни суштества, да луѓето се егоистични и себични, но во исто време се и добри и дарежливи, храбри и спремни за соработка.
Јас би рекол на одредена група на луѓе им одговара наративот човек на човека да му биде волк пошто така елитите манипулираат со мнозинството.
Ќе го искористам твојот наратив ... На елитите не им одговара групирањето на луѓето, па затоа ги диференцираат луѓето во општествата „раздели па владеј“... Елитите ги користат мааните на човекот (или основните човекови природни карактеристики, кои му ги извајала еволуцијата), за да манипулираат во демократските процеси.
@Ne_sum_ja Јас не пропагирам никаква промена, а најмалку насилна. Пристапот до проблемот ми е чисто филозофски, и проблемот со идеологиите и до начинот на практицирање на власта го наоѓам во психологијата човекот и во неговите основни човекови маани кои се всадени во еволуцијата... Монархијата ја земам за пример како практицирање на власт кое е нема лицемерие, за разлика од демократијата, која дефакто го лаже човекот дека е слободен....“It has been said that Democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time.”
Јас лично сум фан на вакво нешто.Најверојатно непосредна демократија, до блиско ниво ниво на анархија.
Најблиското нешто до анархизам а да не е анархизам е општеството на Стар Трек. Но тоа е научна-фантастика. Literally, фикција е. Дали некогаш ќе стигнеме до тоа е голем знак прашалник иако и денес и покрај глобализацијата се создаваат и мали чекори кон таква некоја иднина, само истите се бебешки.
Да напомнам за тие што не го гледале Стар Трек, корупција се уште постои. Како и ксенофобија. Politics still sucks, especially when dealing with alien cultures. И да, со тоа и војни некогаш се неизбежни. Имаа една цела серија посветена токму на таа тематика. Така да утопии генерално се имаат краток shelf-life. За да опстанат, им требаат барем мали примеси на постари и пензионирани концепти.
Ќе видиме можеби и ќе дојдиме блиску до тоа, ако измислиме 3d печатачи за храна
Инаку да се вратам на темата, мое мислење, а мислам дека и Сократ ќе го има истото, социјалните мрежи, посебно Facebook, со своето ширење на НЕЗНАЕЊЕ ја носат демократијата директно во пропаст.
Ако за брзо време не почнат да се превземаат сериозни чекори во врска со социјалните мрежи, не и се пишува добро на демократијата.
Ова ти е како да спореддуваш јаболка со портокали.Комунизам е подобар од демократија.
Социјализам е подобар од демократија.
Фашизам е подобар од демократија.
Докажано.
Ова ти е како да спореддуваш јаболка со портокали.
Можеш да имаш социјализам и комунизам со демократија. Фашизмот под дефиниција е тоталитарен социјализам и то је то.
Комунизам е подобар од демократија.
Социјализам е подобар од демократија.
Фашизам е подобар од демократија.
Докажано.
Почињаш да го сваќаш проблемот во демократијата, мислам дека е ради изборите во САД 2016, а и доста игра улога Бајден како кандидат.... Меѓутоа пак го гледаш решението наивно... Непосредна демократија уште повеќе ќе се ослонува врз човековата свест, и ќе дојдат повеќе до израз човековите маани.Најверојатно непосредна демократија, до блиско ниво ниво на анархија.
Ова би ти важело кога веќе ќе ја постигнеме нирвата на цивилизацијата и човековата еволуција, моментално сега националноста и нацијата може да е точка на обединување. Уствари наједноставна и најприродна точка на обединување. Примерот што ги кажа @smihajlo со Норвешка и мојот пример со Израел, се класични успешни општества чија точка на обединување е типично национална, а погледот кон светот типично националистички.. Притоа Израел има на некој начин агресивна политика, додека геостратешката изолираност на Норвешка, ја лишува од потребата за агресија.. Притоа морам да нагласам дека политичката ориентација на Норвешка е лева, а сепак цврсто националистичка (не членуваат во ЕУ, експлицитно се против мигранти, и така натака).Во тој контекст националноста и нацијата е најбитната алатка за методот раздели па владеј.
Јас го разбрав, туку кога реков „твојот наратив“, можеби требаше да речам „твојата терминологија“.... мислев за терминот „елитите“..@jamajka
Овој дел погрешно си го протолкувал јас истото го кажав на елитите им одговара наративот да биде секој сам за себе.
Самиот заклучок „можеме подобро“... зборува дека постојат недостатоци, јас тие недостатоци не ги гледам во системот, туку во човекот.Инаку да, тезата дека посилниот владее е вистината тоа никој не го спори. Историски гледано луѓето и немале друг избор што не значи дека не можеме подобро.
Мислев геостратешки изолирана, не му стои никому на патот...Муабетот со Норвешка ми беше такво опшество не е научна фантазија туку остварлива реалност. И не би се сложил дека Норвешка е изолирана на било кој начин, а факт за тоа е самиот напредок кој го има земјата.
Ниту една земја не може да биде просперитетна, а изолирана. Норвешка е земја економски, политички и географски поврзана со целиот свет.
Не се финансирани од други држави, туку од сонародниците во тие држави... И зборот финансирани не е баш соодветен, станува збор за систем од економски фондови, поточно би било инвестиции.П.С За ситуацијата на Израел не сум многу запознаен само они се ептен исклучок со оглед на тоа дека се финансирани од УСА и Германија поголемиот дел од нивното постоење(иако има и други земји кои добивале финансии од страна па ништо не направиле)
Хехе, добро е можеби не го гледаш од кај точно произлегува проблемот, меѓутоа важно е дека гледаш дека проблем постои... Да те подсетам само на начинот на кој беше медиумски покриено „ширењето демократија“ пред социјалните мрежи.... Така да фејсбук не открти топла вода, туку им го презеде приматот на CNN, туку ме чуди што не го спомна Твитер со ретардизмот што го шири...Ќе видиме можеби и ќе дојдиме блиску до тоа, ако измислиме 3d печатачи за храна
Инаку да се вратам на темата, мое мислење, а мислам дека и Сократ ќе го има истото, социјалните мрежи, посебно Facebook, со своето ширење на НЕЗНАЕЊЕ ја носат демократијата директно во пропаст.
Ако за брзо време не почнат да се превземаат сериозни чекори во врска со социјалните мрежи, не и се пишува добро на демократијата.
Еве баш денеска го гледав Џордан Петерсон во некој си дуел со Славој Жижек.. Морам да кажам дека Жижек ми остави многу добар впечаток (како соговорник), а мислам дека и Петерсон беше доста под позитивни импресии од Жижек.. Е сега јас за Жижек сум слушнал и сум прочитал нешто, а за Петерсон првпат слушам, па претпоставувам дека Жижек е поекспониран, па затоа и Петерсон е тој со импресии.Некој го слушал Џордан Питерсон со теоријата на lobsters hierarchy како модел за општеството![]()