Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Полош филинг од ова што почна од вчера да ти немало,нема полош филинг од недостаток на воздух.Сега се совпадна со екстремно што се нервирав и вчера и денес,дај боже од тоа да ми е

Наќо од кога имаш симптоми? Уште пред една недела, а можи фазла, мислам дека рече дека немаш мирис и вкус?

Полош филинг од ова што почна од вчера да ти немало,нема полош филинг од недостаток на воздух.Сега се совпадна со екстремно што се нервирав и вчера и денес,дај боже од тоа да ми е
Иди на лекар. Сатурација обавезно да се измери!

Abe druze sve ubavo kazvas,ama ete ne mozis sam da se zastitis koga ne te stiti drzavata. Cetiri meseci ne sum otisol ni vo kafic ni vo restoran, nitu na berber odam sam se strizam, bez maska od doma ne izleguvam i zasto sve je to zadzabe . Kaj zena mi na rabota ispaga koleska pozitivna do prvi simptomi si odela na rabota najnormalno a vo soba od 20 m2 (staf)na pauza sedat 10 luge bez maski ,kade sto se pusi, se pie kafe , se jade ...Dali nekoj ja prasal za kontakti ili ne neznaeme glavno site drugi si prodolzija da odat na rabota ni izolacija ni butur. Da se testiras ne mozi i sega sedi si doma dali stvarno te trese ili ti se pricinuva, dali te boli grlo ili ne i sl. Ama nema sansa da se siri virusot od tamu oti tie rabotat dilivery.Toa e ili prvi vo Evropa ke stignime do kolektiven imunitet ili ....
Mnogu stressna situacija ... Zatoa ne e fer sto ne se prezemaat pravilni merki od drzavata ... Sega e vreme da se razmisli kako e najdobro da se zastiti naselenieto i kako da se pomogne... Tie koi imaat pozicii sega treba da se pokazat kolku se sposobni... Ne da se teraat politiki i da se nosat izbrzani neobmisleni odluki... Ama kaj nasite politicari nema odgovornost...
Za narodot, se vide so Covid kolku e primitiven i ima nizok sens za odgovornost i zastita na samite sebesi, a za empatija ili cuvstvo za zastita na ostanatite voopsto i da ne zboruvame...nikakva kultura

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Северна Македонија бројот на умрените лица е изнесува 20 446 умрени лица

20 446 / 365 dena = 56

I site 56 deneska da gi pisat so korona, brojkata nema da nadmine 56 smrtni slucai na den i da registriraat po 5000 zarazeni
Simply because
Brojkata ne se ubrzava, dokazano e, ispitano e, ovaa godina ne bila nisto porazlicna od drugite vo vrska so brojot na pocinati
Lazno pozitivni testovi
Se falsifikuvaat brojki po mediumi, kolku da se shlapa neshto samo
I ja na zbor imam milion evra
Samo sirenje na panika na kojasto plitkite ke padnat na takva izmama
Naprajte matematika i ke viite, treba od 1 do 3 god dodeka site do eden vo drzavava da se pozitivni i demek pak se prefakjal virusov posle prelezuvanje, i sto, znaci ke kruzat site po 10 pati ke prelezuvaat i, znaci ke dojde 2025,2030 etc... I vaka ke bide, a?

Сите што се под 30 години треба повеќе да се плашат од свински грип, појак грип или рота вируси, отколку од Ковид-19.

Барем со оваа верзија на вирусов што ја имаме.

Е сега ако во Данска го направат истото што го направија Кинезите, можно е да го кркаме здраво.
па и времето е променливо, знае да затопли а ѕидовите ладни, а еве сега и вчера и денес не пуштаат навечер парно, лесно се настинува... па паѓа имунитет...

Наќо од кога имаш симптоми? Уште пред една недела, а можи фазла, мислам дека рече дека немаш мирис и вкус?
17-18 дена.Тетка ми ми кажа дека таму ги терале чешне лук да издробат и да го помирисаат као наводно тој мирис секогаш човекот го осеќал.Ако го не осеќаш ондак тоа е тоа.Ништо не беше посебно се до вчера

Ако не се смени нешто драстично за недела дена 2000 дневно. Туку ограниечените капацитети за тестирање ја намалуваат реалната слика. Се прашувам каде се заразуваат луѓето? Ете на работа од колеги ми изгледа реално ама и често читам имав контакт со овој оној, па луѓе малку дисциплина јасно ми е многу ќе ги прават глупави тие што „бегаат“ од други ама нема решение да се намали значително бројката. По социјалните мрежи гледам луѓе сликани на слава (ало Спасовски?) и седенки ова она со луѓе на кои во блиска фамилија (исто домаќинство) има актуелни позитивни. До свеста е, секоја чест за исклучоците ама некои си го фаќаат како шега.

Ако не се смени нешто драстично за недела дена 2000 дневно. Туку ограниечените капацитети за тестирање ја намалуваат реалната слика. Се прашувам каде се заразуваат луѓето? Ете на работа од колеги ми изгледа реално ама и често читам имав контакт со овој оној, па луѓе малку дисциплина јасно ми е многу ќе ги прават глупави тие што „бегаат“ од други ама нема решение да се намали значително бројката. По социјалните мрежи гледам луѓе сликани на слава (ало Спасовски?) и седенки ова она со луѓе на кои во блиска фамилија (исто домаќинство) има актуелни позитивни. До свеста е, секоја чест за исклучоците ама некои си го фаќаат како шега.
Чим во словенија има 2000+ дневно овие муабети се скроз излишни....

17-18 дена.Тетка ми ми кажа дека таму ги терале чешне лук да издробат и да го помирисаат као наводно тој мирис секогаш човекот го осеќал.Ако го не осеќаш ондак тоа е тоа.Ништо не беше посебно се до вчера
Имаш направено барем крвна слика?

Многу е долг период тоа за овај вирус за просечен човек. Најчесто инфекцијата трае 2-3 дена пред симптоми и потоа уште 7-10 дена. Затоа и ги укинаа контролните тестови.

Ама има луѓе кои остануваат заразени со вирусов по неколку месеци. Барај го матичниот мораш да направиш испитувања.

Што не рече Јапонија 100м народ со 100 случаеви, на пример. НЕ е решение со полоши да се споредуваме.
Би се надоврзал. Има доста позитивни примери. Од побогатите како што рече Јапонија, Нов Зеланд, Австралија. Интересен е ИЗраел, пред некое време водеше пред сите по број на случаи ама брзо им опадна бројката. Значи се може!!!
Од посиромашните исто е пример Тајланд.
Од средно богатите значи не премногу богати ама ни сиромашни држави практично цела бивша комунистичка источна Европа за време на првиот бран. Тие држави за чудо сега имаат големи бројки. Зошто? Јас пробувам да најдам објаснување, се си мислам дека премногу се опуштија ама не сум сигурен.
Се може, има примери, си изискува напор, свест, едукација на населението. Не треба ни многу пари како што можеме да видиме од примерот на Тајланд.
Од друга страна јас во државите на европскиот континент на долг рок не им верувам, не ме убедуваат.
Факт е дека на долг рок треба едукација и свашта. На краток рок строги карантини за жал. Е сега друго прашање е како тоа да се направи побезболно, без затварање бизниси, без оставање на луѓе без работа? Дали е возможно? Дали може некако да им се помогне на тие луѓе што би останале без работа. Треба и некој вид на солидарност да се најде која европскиот континент ја нема доволно. Има нешто ама мислам дека не е доволна. И не само таа солидарност, туку и меѓугенерациска и помеѓу различни класи, меѓупарстика чак дури да не се опструираат меѓу себе баш во оваа ситуација. Тоа фали.

edit: неповрзано со темава ама со еден офтопик муабет неколку страници наназад. @bijons е пред се добра особа и лекарка и посветена на својата професија.
Си ги повлекувам лајната што ги изедов пред днеколу страници.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom