Тодор Александров

• Креатор на темата Креатор на темата Мартин$
  • Време на започнување Време на започнување
Би сакала да пренесам уште неколку писма напишани од Тодор Александров, затоа што сметам дека, делумно интимниот тон во тие преписки, дава особено близок и веродостоен увид во неговата личност, размисли, стремежи и залагања.

Во писмото од 24 јули 1924 година до Александар Протогеров, во врска со нивните меѓусебни недоразбирања, Тодор Александров му напишал:
Може да постојат принципиелни разлики меѓу нас, може да постојат различни мислења по одредени прашања, може дури и да се презираме еден со друг, но додека го носиме овој тежок крст - да стоиме на чело на една голема револуционерна организација, каква што е ВМРО, не ни е дозволено да правиме ништо што не отстранува од исполнувањето на задолженијата или коешто ја забавува работата.
Секогаш подготвен за зачувување на единството во организацијата, Тодор Александров во едно писмо, без датум, до Наум Томалевски, член на Задграничното претставништво на ВМРО, задолжен за одржување на врските со странските дипломатски претставници, известувајќи го за дејноста на "разбојниците федералисти" и како се губело време во залудни борби, загрижено му напишал:
Жално е што нашиот народ толку лесно се дели, се оддава на разврат и се оддава на крајности што се погубни за него. Историјата се повторува, но длабоко верувам дека ќе се најдат родољупци да го запрат одењето надолу, за да се насочиме сите нагоре и напред
Исто така, Тодор Александров во новогодишните честитки и верски празници до своите соборци, речиси секогаш им посакувал "бодрост и здравје за идна корисна дејност и долг живот", за да се радуваат "на слободна, независна Македонија" (од писмото, без датум, до Александар Протогеров) и желби за ''најбрзо реализирање на народниот идеал - Независна Македонија"(од писмото до Александар Василев, под псевдоним Героги Атанасов, од 1 јануари 1923 година).
А, на раководните органи на ВМРО, честитајќи им ја новата 1924 година, Тодор Александров во окружното писмо на ЦК на ВМРО им посакал:
А, новата година ние ја дочекуваме со цврста верба дека таа ќе донесе посветла иднина за Македонија и за светот. Упатувајќи ги нашите честитки од името на Централниот комитет на ВМРО до сите членови на организацијата во Македонија, како и на нејзините симпатизери надвор од границите на Македонија, ние посакуваме високосната година, која што сега започнува да биде среќна година, очекувана со толку нетрпение не само од борбена Македонија, туку, исто така и од сите угнетени и обесправени луѓе на земјата. Да живее независна Македонија! Да живее самоопределувањето на народите, братството меѓу нив и долготрајниот и справедлив мир во светот. Искрени честитки. Член на ЦК на ВМРО, Тодор Александров
Инаку, писмото што сега ќе следи, веќе го има на темава, но поради неговата содржина, вреди да се повтори уште еднаш.
Доаѓајќи на самиот терен во вардарскиот дел на Македонија, меѓу македонското население, Тодор Александров во септември 1920 година упатил писмо до министерот за внатрешни работи на Бугарија, Александар Димитров, во кое му напишал:
Господине министре, пред неколку месеци го напуштив царството угнетувано од тиранскиот режим, наметнат од Вашите другари и Вас, и заминав за мојата поробена Македонија, за да го исполнам, како што јас сметам, својот долг кон моите несреќни сонародници...
Јас не припаѓам на ниедна бугарска политичка партија и нема да се зачленам во таква до ослободувањето на Македонија. Треба да знаете следново: никој не може да ми го одземе правото да располагам со својот живот, како што ќе сметам за корисно и да работам според моите сили и согласно моите сфаќања за мојата пробена татковина. Кој ќе се обиде да го стори тоа, убеден сум - благодарение на закрилата на Провидението и на подшката на организираното македонско население - ќе си ја скрати бездруго главата
Само неколку дена пред убиството, Тодор Александров во писмото до Коста Јанков, претставник на БКП, од август 1924 година, му ги изложил своите погледи за дејноста и карактерот на ВМРО:
За голем жал, малкумина го знаат основното: карактерот на Македонското движење, цврстината и издржливоста на Македонецот, неговиот здрав разум, неговата силна волја и неуништива револуционерна енергија и, поради тоа, многумина досега се разочараа и добија скапи лекции во борбите за освојување или уништување на ВМРО и при такви нови обиди за мешање во нејзините внатрешни работи, најмалку посакувани од нас, таа останува на својата позиција и нема никакво сомневање дека крајниот успех ќе биде на нејзина страна.
*писмата и коментарите за нив се превземи од истиот извор, како и оние во претходниот пост, односно од: списание "Дело", 12 март 2004, стр. 36-40

Сите вие шо пукате по Тодор Александров цело време сакам сега да истакните барем еден оргинален документ во кој Даме Груев, Ѓорче Петров, Сандански, Пере Тошев... Основачите-Хаџи Николов, Батанџиев.... Лериските-Чакаларов, Кљашев...каде тие спомнуваат македонци. Во спротивно де факто јас докажувам дека со интервјуто дадено за англискиот весник, Александров е македонски националист!Немојте толку лесно јас да докажам нешто негирано 70 години. Барајт ајде...

Corleone, не биди кретен, сите споменуваат Македонци.

Патем, слоганот: Македонија на Македонците е дело и заслуга на Александорв.
Слоганот е од многу пред него.

Инаку ада неможеш да цитираш писма на Александров доколку не ставиш извор или оргинали, бидејќи деновиве на интернет можеш да најдеш се и сешто така да не е баш најкорисно да се пласираат секакви инфо.

За неговата националност мислам дека самиот Александров добро се има изјаснето во странските медиуми.

Сите вие шо пукате по Тодор Александров цело време сакам сега да истакните барем еден оргинален документ во кој Даме Груев, Ѓорче Петров, Сандански, Пере Тошев... Основачите-Хаџи Николов, Батанџиев.... Лериските-Чакаларов, Кљашев...каде тие спомнуваат македонци. Во спротивно де факто јас докажувам дека со интервјуто дадено за англискиот весник, Александров е македонски националист!!! Немојте толку лесно јас да докажам нешто негирано 70 години. Барајт ајде...

I Ljubcho Georgievski istite frazi gi upotrebuvashe koga beshe na chelo na DPBNE, pa se uverivte otposle za kogo mu chukalo srceto.
Todor Aleksandrov se borel za osloboduvanje na Makedoncite OD SRPSKO ROPSTVO, za podocna da se prisoedini taa teritorija kon Bugarija. Od tie prichini, gi likvidiral site Makedonci shto se borele za slobodna i NEZAVISNA Makedonija.A pogolem del od tie revolucioneri bile likvidirani tokmu od T.Aleksandrov ili po negova naredba.

Би сакала да пренесам уште неколку писма напишани од Тодор Александров

I Bugarite sekojdnevno ni vadat "dokazi" i pisma, pa ne znachi deka treba da se soglasime so niv.Se znaat delata na Todor Aleksandrov.

SuicideMessiah напиша:
gi likvidiral site Makedonci shto se borele za slobodna i NEZAVISNA Makedonija

Слоганот е од многу пред него.
Инаку ада неможеш да цитираш писма на Александров доколку не ставиш извор или оргинали, бидејќи деновиве на интернет можеш да најдеш се и сешто така да не е баш најкорисно да се пласираат секакви инфо.
За неговата националност мислам дека самиот Александров добро се има изјаснето во странските медиуми.
Тој го поуларизирал слоганот.
А, писмата НЕ се од интернет, и извор НАВЕДОВ.
Можда ако ми се сака и скен ќе објавам, а ако не барајте го изворот за де се уверите.
I Ljubcho Georgievski istite frazi gi upotrebuvashe koga beshe na chelo na DPBNE, pa se uverivte otposle za kogo mu chukalo srceto.
Todor Aleksandrov se borel za osloboduvanje na Makedoncite OD SRPSKO ROPSTVO, za podocna da se prisoedini taa teritorija kon Bugarija. Od tie prichini, gi likvidiral site Makedonci shto se borele za slobodna i NEZAVISNA Makedonija.A pogolem del od tie revolucioneri bile likvidirani tokmu od T.Aleksandrov ili po negova naredba.
За ваквите небулози баш и планирам утре, здравје Боже, да отворам тема.
Да си поприкажеме како србофилите и комуњарите ја штимале историјата и зашто го оцрнувале вистинските Македонци.

За ваквите небулози баш и планирам утре, здравје Боже, да отворам тема.Да си поприкажеме како србофилите и комуњарите ја штимале историјата и зашто го оцрнувале вистинските Македонци.

Se soglasuvam deka Srbite ja ocrnuvale Makedonija ama ne se soglasuvam deka ja shtimale Istorijata.Istorijata ja shtimaat onie shto denes ja slavat Mara Buneva na KEJ i onie shto sakaa da postavat bista na T.Aleksandrov vo Veles ili Karakachanov i MPO.

Ova so Todor Aleksandrov i negovata borba za Nezavisna Makedonija e vsushnost istoto shto i kosovskite Albanci go pravat denes za nezavisno Kosovo. Posle 50 ili 100 godini nekoj kje vadi "dokazi" deka kosovskite Albanci ne se borele za Albanija, tuku za nezavisno Kosovo. I od Srbite kje se bara da go slavat Hashim Tachi kako borec protiv Albancite.Strashno e toa shto vo Makedonija seushte nekoj veruva vo prikaznite koi shto gi rashirija MPO, potpomognata od lugje kako Ljubcho, Dosta, Janko jadi burek i dr.Plus zgora na se nemozesh da go narecesh ona shto drzhi voda nebulog.

Takvi maloumnici kako Makedoncite nemalo na svetov i nema ni da ima.Nie sme edinstveniot narod na svetot shto sam si ja potkopuva sopstvenata istorija i identitet.

Moram i ova da go kazham - Janko jadi Burek probuvashe da gi ubedi gledachite za eden klip kaj shto MPO beshe pretstavena kako Makedonska Politichka Organizacija i deka postoele dve razlichni MPO (bugarofili i pravi Makedonci),mu pisha nekoj poraka na Janko deka MPO politichka e ustvari preimenuvanata MPO patrioticheska.Ama Janko samo reche : Ne me interesira toa.Koj degen.E ova e nebulog ada!

Se soglasuvam deka Srbite ja ocrnuvale Makedonija ama ne se soglasuvam deka ja shtimale Istorijata.Istorijata ja shtimaat onie shto denes ja slavat Mara Buneva na KEJ i onie shto sakaa da postavat bista na T.Aleksandrov vo Veles ili Karakachanov i MPO.

Ova so Todor Aleksandrov i negovata borba za Nezavisna Makedonija e vsushnost istoto shto i kosovskite Albanci go pravat denes za nezavisno Kosovo. Posle 50 ili 100 godini nekoj kje vadi "dokazi" deka kosovskite Albanci ne se borele za Albanija, tuku za nezavisno Kosovo. I od Srbite kje se bara da go slavat Hashim Tachi kako borec protiv Albancite.Strashno e toa shto vo Makedonija seushte nekoj veruva vo prikaznite koi shto gi rashirija MPO, potpomognata od lugje kako Ljubcho, Dosta, Janko jadi burek i dr.Plus zgora na se nemozesh da go narecesh ona shto drzhi voda nebulog.

Друже, Тодор Александров го има потпишано Мајскиот Манифест (ако знаеш што е тоа воопшто, добро), со што тој што потпишал е најголем доказ за неговото Македонство. Бугарите можат само да го прават бугарин, но никаде не изјавил дека е Бугарин.

Prochitaj ja publikacijata "Predavstvata i atentatite vo makedonskata istorija", od Violeta Achkovska i Nikola Zhezhov, stranici 236 i 237.

Osven Gjorche Petrov tamu kje najdesh ushte mnogu drugi iminja na lugje ubieni po naredba na Todor Aleksandrov i zgora na se kje doznaesh zoshto rekov deka si napravil spektakularen kiks.

А ти прочитај за битките помеѓу Селеукидите и Птолемаидите и ке сфатиш зошто старите Вмровци си праќале луѓе за антентати.

Da te potsetam deka vo 1919 godina vo intervjuto na T.Aleksandrov kaj shto izjavuva deka odluchil da organizira revolucionerno dvizhenje protiv Grcite i Srbite ama prashanjeto mi e zoshto ne i protiv Bugarite? Neli so ova se potvrduva tezata deka Aleksandrov se borel za avtonomija na Makedonija,so cel podocna taa avtonomna Makedonija da stane del od Bugarija i site Bugari da bidat vo edna drzhava?

Spektakularen kiks na FilipMacedon
Комуњар најде за атентати да збора. Александров ликвидира со паролата-Македонија на Македонците. Предците ваши ликвидираја со паролата Живела Југославија. Тоа е една од разликите.

Види после Рилскиот конгрес(последниот вистински Вмровски конгрес)старите Вмровци се состанале да разговараат во врска зошто било неуспешно Илинденско востание ,и како да мислат за иднината.По завршувањето на когресот ова организација се дели на десничари,левичари и пробугарски настроени.Левата ја водел Јане Сандански,десната не се знаело со сигурност,а пробугарските ги предводел Иван Гарванов каде што во 1905 го скидале баш заради неговиот пробугарски став.Потоа бугарофилите го убиваат Сандански и така почнало пучовите за моќ.
Забораваш дека Тодор Александров е убиен од слугата Ванчо Михајлов( кој бил секретарица) баш заради неговиот македонски став.Откако го убиваат Тодор доаѓа гомцето Ванчо и партијата ја ориентира пробугарски

Откако го убиваат Тодор доаѓа гомцето Ванчо и партијата ја ориентира пробугарски

Si razbral neshto ama ne bash dovolno,prvo si se zaprashal zoshto i koj go ubil Todor?

I drugo kolku za potsetuvanje Vancho e naslednik na T.Aleksandrov i bukvalno po ist pat i scenarija ja prodolzhuva rabotata na Aleksandrov. Zemi ja za primer Mara Buneva za kogo rabotela i po chija naredba go ubila Prelikj.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom