Контактни леќи

• Креатор на темата Креатор на темата nE0n1nja
  • Време на започнување Време на започнување
КАМЕН ПИЈАН сум идал дома.. да незнам јас кај сум.. па пак сум ги ваѓал леќите.. прописно... све ко шо требит... и сабајлето .. абе вчера кај бев...! значи ми прераснало во навика.. :)

а иначе ве шијам сите со диоптер.. хахах -3.0 на двете...

5.25 desno, 4.75 levo :smir:

Тамарче, сигурно дека се квалитетни кога се направени да издржат една една година за разлика од месечните. Но и едните и другите имаат предности и маани, на пример ако имаш месечни и ако недај боже ти се оштети едната или ја изгубиш имаш резервна, но затоа пак годишните се направени поквалитетни.. Лично знам луѓе кои биле задоволни и од едните и од другите. Јас лично повеќе сум задоволна од годишните. Во Скопје во оптика Орбис во градски трговски се 2990 денари. нема потреба да се ограничуваш со прашања, што те интересира слободно прашај :srce:

а колку се доплака доколку сакам леките да бидат во боја или оваа е цената за леки во боја?:helou:

Абе шо се замарате со леќи?
Јас во почетокот носев убаво ми беше, ама се треба да внимаваш да не ти се напраши окото, да не дувне ветер, па капки да ставаш ако дувне ветер или недај Боже во кола клима или она дувалото да пушти некој, па да ги ставаш леќите па да ги вадиш... едно две три години и ми здосади. Плус не играм некој спорт сега, оти повќе заради спортот ги зедов,така да што ќе се мачам....ме мрзи.
Сега си носам само наочари!:baeh:
А околу тоа кој е НАЈќорав:pos2:...да се ставам на листа - 3.75 и на двете...може второ место да фатам, сребро еј :pipi:
:helou:

Абе шо се замарате со леќи?
Јас во почетокот носев убаво ми беше, ама се треба да внимаваш да не ти се напраши окото, да не дувне ветер, па капки да ставаш ако дувне ветер или недај Боже во кола клима или она дувалото да пушти некој, па да ги ставаш леќите па да ги вадиш... едно две три години и ми здосади. Плус не играм некој спорт сега, оти повќе заради спортот ги зедов,така да што ќе се мачам....ме мрзи.
Сега си носам само наочари!:baeh:
А околу тоа кој е НАЈќорав:pos2:...да се ставам на листа - 3.75 и на двете...може второ место да фатам, сребро еј :pipi:
:helou:
Како која со наочари е многу олошо се зголемува диоптерот а со леќи мене ми е топ.Да и ја го осеќам леќите и некако ме нервира ама сепак е добро.
А за тоа ветер тинтири минтири нема врска јбг може да ти влезе нешо у око ама па и треба да внимаваш.

Вчера почнав со леќи,и верувајте,како цел свет да ми се отвори повторно :) Немав никави проблеми со ставањето,како да сум ставала цел живот.
Носам меки леќи од ciba vision,супер се меките,ептен сум задоволна.И да,навистина е поинаку,попријатно и поприродно со леќи.

Вчера почнав со леќи,и верувајте,како цел свет да ми се отвори повторно :) Немав никави проблеми со ставањето,како да сум ставала цел живот.
Носам меки леќи од ciba vision,супер се меките,ептен сум задоволна.И да,навистина е поинаку,попријатно и поприродно со леќи.

Богами значи лесно се навикнуваш на леќи ти.
Ја првиот ен 1 саат ги носев.Ти цел ден ги носеше?

Околу 8 часа ги носев.
Па се надевам дека нема да имам проблеми,затоа што понатаму планирам годишни да земам,полумеки или како и да оди тоа.

Околу 8 часа ги носев.
Па се надевам дека нема да имам проблеми,затоа што понатаму планирам годишни да земам,полумеки или како и да оди тоа.

Епа може зошто се меки па лесно се привикнуваш на нив.Ја иам полумеки и не можам да кажам дека се навикнав првиот ден.Ми требаше недела до две.

Ajде да прашам и јас нешто:)
Значи бев на очно,и ми спомнаа нешто за леќи носење демек кога ќе искачам ова она,а наочари за по дома.
Дали е потребно толкава огромна хигиена да се има со одржувањето на леќите или само така се збори?Затоа јас да,хигиеничар сум,али ипак не до толку:)Па страв ми е дека ако земам леќи,ќе заборавам да ги ставам во течноста и сл.
И на крај краева што преферирате вие?:)

Беби,мораш да ги ставаш во течност затоа што ако заборавиш да ги ставиш ќе се стврднат и амин од нив, ќе се затестат цели,тврда пластика.
Исто така не смееш да ги вадиш или ставаш ако претходно рацете не ти се измиени.Е сега рекоа дека и од долги нокти морам да се простам,ама тоа мислам дека не игра толкава улога,сепак,никогаш не сум била фан на орловски долги нокти :)
Лично јас преферирам леќи,носам очила 7 години и сега ставив и леќи и подруго е,ликот и појавата не е иста како онаа што ја имаш со очилата,мене лично тие ме правеа да бидам посериозна,и позатворена. (Додуше палат некогаш и тие финти,ако сакаш да одиш на интервју за работа и сл.затоа си ги чувам и јас наочарите :pos: )Зависи до личноста.
За дома очила,за надвор леќи.

а колку се доплака доколку сакам леките да бидат во боја или оваа е цената за леки во боја?:helou:

Цената е иста. Барем јас колку шо имам прашано. Се движат од 2.000 до 3.000 денари.

Значи бев на очно,и ми спомнаа нешто за леќи носење демек кога ќе искачам ова она,а наочари за по дома.
Дали е потребно толкава огромна хигиена да се има со одржувањето на леќите или само така се збори?Затоа јас да,хигиеничар сум,али ипак не до толку:)Па страв ми е дека ако земам леќи,ќе заборавам да ги ставам во течноста и сл.

Треба хигиена да, посебно ако имаш многу јако надразливи очи.
Јас досега сум немала никаков проблем ниту со прашина, ниту со било какви работи, ама мораш да ги ставиш во течност, како што кажа Razorblade Kiss, затоа што ќе се исушат и да ја менваш течноста во кутивчето два три пати во неделата. Исто треба да внимаваш и кога ќе спиеш да ги вадиш, да не заспиеш со нив, затоа што другиот ден сабајлето ќе имаш црвени кругчиња околу зениците. Исто така треба да ги вадиш кога ќе се капиш. Е сега, за ова зависи од окото, затоа што јас немам никаков проблем кога се капам, и на одмор не ги вадев кога влегував во вода.
Како и да е, мислам дека леќите имаат далеку повеќе предности од наочарите. Јас носам веќе 4 години и досега не сум имала никаков сериозен проблем.

Јас носам наочари и нема ништо страшно
Во денешно време не е срамота да се носи наочари, се е само навика.
Леќи не би носел бидејки треба ептен да се чистат ,пазат и.т.н

Jas nosam lekji veke 6 godini.Ne se raboti dali e sramota ili e trend,ednostavno za odredeni ocni bolesti i poremetuvanja lekarite preporacuvaat lekji.
Za stribizam na primer,vo mojov slucaj,doktorot mi rece deka ne e seedno dali okoto ke gleda niz stakloto od naocarite koe e na 1,5 santimetri od zenicata ili ke gleda preku lekjata koja e prilepena na okoto.
Koga go vrtite pogledot na levo ili na desno pod pogolem agol,okoto ako gleda preku staklo,nema da centrira niz zenitot na stakloto(koe e vo sredina) ,a ako gleda so lekja toj problem isceznuva.
Okolu higienata,mislam deka karakterot na covekot igra golema uloga,sepak se raboti za delikatno malo staklence koe treba da se cuva i pazi.Pusenje,nagla promena na klima,veter,sportuvanje...

Да ти кажам право тоа да заборавиш со тек на време ќе ти стане навика и нема што да забораваш.Секојдневна работа.И ја мислев дека ќе заборавам такви слични работи ама веќе се навикнав.Не е кој знае колкава работа ама не треба кој знае колку да се внимава.

Носам леќи веќе две години и премногу сум задоволна, многу ми се боље него наочарите зашто не го ограничуваат окото. Само треба да се биде многу внимателен со нив! Јас имам скинато неколку пара ама не се отка`увам!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom