desetici postovi imam na ovaa tema tuka i uvek se chudam na stavovite na odredeni lugje koi shto povrshno gledaat na temava.
da, svatete sekoj e za zatvaranje, skoro da nema nikakov opshtestven benefit sem danoci koga se raboti za kockarskata industrija.
no, sfatete deka kockarskata industrija e najgolema industrija vo Makedonija, eden od najgolemite rabotodavci, najgolem plakjac na danoci u drzavava.
eve, ke gi zatvorime, kje gi prebacime po podrumi kaj shto kje rabotaat na crno shto e neizbezhno, ke ostavime desetici iljadi familii i lugje bez egzistencija, me interesira, koja industrija kje ja zameni, kade kje se vrabotat tie lugje i koja industrija kje go finansira budzhetot na i onaka premnogu zadolzheneva drzhava?
ushte koa ke vidam lugje koi shto rabotaat drzhavno zborat za kako trebale da se zatvorat mi e smeshno, pa vie direktno zavisite od tie pari, bukvalno taa industrija vi gi plakja platite, alo?
daj da pochneme so chistenje na stoticite iljadi paraziti vo drzhavna administracija od koi voopshto i ne se produktivni, pa mozheme potoa da otvorime novi industrii koi za decenija-dve kje ja zamenat ovaa industrija kompletno.
od druga strana, se igra na etichka karta i toa e motivot, ako vie mislite deka 500m odalechenost od shkoli kje go sprechi degenerichnoto ili maloletnichkoto (koe shto inspekciite treba da go sprechat, oblozhuvanje na maloletnici e zabraneto so zakon), togash veze nemate od celata problematika.
ima nachini na reguliranje, preku zadolzhitelni lichni karti za slot aparati, preku mozhnost za samoiskluchuvanje/sebebaniranje, preku limitiranje na broj na oblozhuvalnici po firma i licenca, zgolemeni kriteriumi za licenci, itn, 500m od uchilishta nema vrska so sevo ova.
ps, koga se nosele zakoni za oblozhuvanje, toa trebalo togash da bidat naglaseni tie kriteriumi za 500m odalechenost od shkoli, kako vie kje relocirate objekti vo koi shto se vlozheni desetici iljadi evra po objekt, i ushte tolku kirii plateni na godishno nivo, a pritoa ogromen broj na niv? sfakjate li deka drzhavata kje mora i pokraj celata zaguba da gi obeshteti istite, neli?
od moja perspektiva, ovoj zakon nema da se donese, chist politichki marketing kao i sekogash pred parlamentarni/lokalni izbori, site politichki partii se (in)direktno finansirani od ovie kompanii i imaat silno lobi vo sekoja vlada.
Завршив со работа. Ајде од почеток.
Да ти дадам повторно контрааргументи на болдовиве:
1.
no, sfatete deka kockarskata industrija e najgolema industrija vo Makedonija, eden od najgolemite rabotodavci, najgolem plakjac na danoci u drzavava.
Најразвиени индустрии се прехрамбената на чело со Витаминка како најголем производител, и фармацевтската на чело со Алкалоид. И автомобилската индустрија, поготово откако ги отворија КСМК, Амфенол, Маркат, Џонсон Мети. ЏМ пак ќе кажам, во 2023 беше прв во цела Македонија по однос на приходи
За 2024, најголем удел во БДПто на Македонија имала градежната индустрија на пример, таа сочинува 13,2% од БДПто
Во четвртото тримесечје од 2024 година, поголем пораст е забележан во секторите Ѓ - Градежништво од 13.2% и К и Л - Стручни, научни и технички дејности; Административни и помошни услужни дејности од 10.6 % < извор ДЗС
2.
koja industrija kje ja zameni, kade kje se vrabotat tie lugje i koja industrija kje go finansira budzhetot na i onaka premnogu zadolzheneva drzhava?
Одговорот од точка 1 е апликативен и овде. Бидејќи не е најважна индустрија, која го држи/движи БДПто, не е мака да ја снема.
Државата треба да се финансира од свои средства, а тие средства се добиваат од извоз, тоа се пари, парични еквиваленти.
факти:
Данокот на добивка од сите фирми (не само казина) во 2023 г. донел
околу 280 милиони евра, а коцкарските фирми се
мал дел од тие 10%.
Според податоци од УЈП,
најголеми платувачи на данок се фирми како:
- Алкалоид
- ЕВН
- Телеком
- ОКТА
- Банките (Стопанска, Комерцијална…)
- Британски Американски Тутун и слично
Државата не ги враќа долговите САМО од данок на добивка. Значи државата прибира даноци, акцизи, царини, од мене за личен доход, од ДДВто, и ред други давачки кои ги имаме ПРЕТЕЖНО сите граѓани во РМ.
Ништо и никој нема да умре нити долговите ќе се зголемат ако немаме коцарска индустрија и не даваат пари во Буџетот.
ете ти горе факти буквално колку се небитни покрај играчишта како Телеком, ЕВН, Алкалоид.
Ако немаме коцкарска индустрија, ќе ја развиеме повеќе ИТ индустријата, и може конечно да се фокусираме малце да фатиме мотики и лопати и да садиме и извезуваме, него само да увезуваме. Ако толку те секира долгот. Држава што повеќе увезува отколку што извезува, не е најсовршена држава.
3.
ushte koa ke vidam lugje koi shto rabotaat drzhavno zborat za kako trebale da se zatvorat mi e smeshno, pa vie direktno zavisite od tie pari, bukvalno taa industrija vi gi plakja platite, alo?
Сите зависиме од нешто. Тие кои работат во државни институции, пак ќе кажам, НЕ ЗИМААТ ПЛАТИ само од данокот на добивка од коцкарниците. Зимаат плата од мојот данок на личен доход, твојот, на сите други членови овде. Од сите даноци, највеќе Буџетот на РМ се полни од ДДВ, ПДД, Данок на добивка па другите.
ДДВто во 2024 изнесувал околу 40% од вкупните приходи.
ДДВто ваљда знаеш што е.
после сѐ ова, те молам објасни ни како без коцкарници (според тебе) би пропаднала државава?
ама те молам, факти, аргументи од официјални институции.
Повели.