Библија - со цитати!

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Па тоа е од Павле, а не од човекот чии учења треба Христијанинот да ги следи.

Ова му доаѓа слично као со Исламот, што се правеле законите според тоа кој колку се сеќава Мухамед што кажал. Некои ствари и биле измислени, некои извитоперени, некои биле кажани као што мислеле дека значело тоа што било кажано.....

short1 напиша:
Па тоа е од Павле, а не од човекот чии учења треба Христијанинот да ги следи.

Ова му доаѓа слично као со Исламот, што се правеле законите според тоа кој колку се сеќава Мухамед што кажал. Некои ствари и биле измислени, некои извитоперени, некои биле кажани као што мислеле дека значело тоа што било кажано.....

Дај не се глупирај. Толку цитати пред тоа и сега ова. Апостолите биле водени од Светиот дух во пишувањето на Новиот завет. Без помош на духот самите не би можеле да напишат ништо. Посебно што поголмиот дел се неуки рибари или..

"Tуку ќе примите сила кога ќе се симне Светиот дух на вас: И ќе ми бидете сведоци во Ерусалим по цела Јудеа, Самарија и до крајот на Земјата". -Марко 9:29

За Содома и Гомор зошто се уништени:smir:

"Господ реши да ги уништи Содома и Гомор поради расипаноста на ЛУЃЕТО ВО НИВ.Авраам се зазеде за праведните во тие градови,но не успеа,зашто во нив не се најдоа ниту десет праведни"

Левитски го нема во оваа библија,баш штета,тоа сакав да го прочитам.

Еве еден интересен цитат од Стариот завет:Мојсиева прва 12
"Ќе ги благословувам тие кој ќе те благословуваат,а кои ќе те колнат-нив ќе ги проколнам; и во тебе ќе бидат благословени сите родови на земјата"

leandra напиша:
"Левитски го нема во оваа библија,баш штета,тоа сакав да го прочитам."

Аман бре. Трета Мојсиева 20:13 e тoa што го бараш. Левитскиот законик е трета книга од Стариот Завет, и се содржи во Мојсиевите глави.

11 А Христос откако се појави како Првосвештеник на идните добра и влезе низ поголем и посовршен Шатор, што не е направен со рака, односно која не е од оваа создавање,
12 влезе еднаш засекогаш во Светината над светините, и тоа не со крвта на јарци и јунци, туку преку Својата крв, и ни прибави вечен откуп.
13 Зашто, ако крвта на јарците и биковите и пепелта од јуница, со која се попрскуваат осквернетите, осветува за чистење на телото,
14 колку ли повеќе крвта на Христа, Кој преку вечниот Дух Му се принесе Сам Себеси на Бога без недостаток, ќе ја очисти нашата совест од мртвите дела, за да Му служиме на живиот Бог.
15 Затоа Тој е Посредник на Новиот завет: за повиканите да го примат ветувањето за вечното наследство, откако смртта зеде место за откуп на престапите направени во првиот завет.

27 И како што на човекот му е определено да умре еднаш, а потоа суд,
28 така и Христос, откако беше принесен еднаш за да ги земе гревовите на мнозина, ќе се јави вторпат без грев, а за спасение на оние кои го очекуваат.

marcus напиша:
Аман бре. Трета Мојсиева 20:13 e тoa што го бараш. Левитскиот законик е трета книга од Стариот Завет, и се содржи во Мојсиевите глави.

Е ајде де,овде во оваа библија од втората мојсиева ,оди директно на четвртата,ќе побарам друга библија тој цитат да го прочитам.
А кој е твојот коментар за цитатот за уништување на Содома?

Пробај на интернет можеш и таму да прочиташ.
Што се однесува до Содома јас погоре ти одговорив во форма на прераскажување. Инаку имало еден праведен ЛОТ, ама и неговата не е со среќен крај. Читај понатаму ќе видиш како неговите керќи го искористуваат и од нивниот однос се раѓаат едени од најголемите непријатели на Израел. А тоа што Господ не слушал за молбите на Авраам е вообичаено. Секогаш кога народот не го послушал Бога, и тој потоа не ги слуша неговите молитви.

Блажен е секој кој се бои од Господа, кој оди по неговите патеки!
Ти ќе го уживаш плодот на твоите раце, блажен ќе си и ќе ти биде добро.
Твојата жена ќе биде како плодна лоза во внатрешноста на твојот дом.
Твојте синови како млади малсинови гранчиња, околу твојот стол.
Ете така е благословен човекот кој се бои од Господа.
Псалм 128

marcus напиша:
Дај не се глупирај. Толку цитати пред тоа и сега ова. Апостолите биле водени од Светиот дух во пишувањето на Новиот завет. Без помош на духот самите не би можеле да напишат ништо. Посебно што поголмиот дел се неуки рибари или..

"Tуку ќе примите сила кога ќе се симне Светиот дух на вас: И ќе ми бидете сведоци во Ерусалим по цела Јудеа, Самарија и до крајот на Земјата". -Марко 9:29

Погрешно си ме сфатил. Ја само сакав да кажам дека се водиме углавном по некои правила што следбениците ги направиле, а не Исус самиот. Али, не се ни они криви што христијанството испаднало да биде скоро исто како она од кое Исус бегал и го презирал.

short1 напиша:
Погрешно си ме сфатил. Ја само сакав да кажам дека се водиме углавном по некои правила што следбениците ги направиле, а не Исус самиот. Али, не се ни они криви што христијанството испаднало да биде скоро исто како она од кое Исус бегал и го презирал.

Sorry ако погрешно сум те сфатил.Што се однесува до христијанството испаднало баш како што треба, ние сме тие што не се водиме по она што го бара Исус.

Ај да не бидеме офф топик:
"Јас сум патот, вистината и животот;Никој не доаѓа при татко ми освен преку мене" - Јован 14:6

отк. 3:20

Ете, стојам пред вратата и чукам ако некој го чуе гласот МОЈ и ја отвори вратата, ќе влезам кај него и ќе вечерам со него, и тој со МЕНЕ

Genesis 20:11-12
Abraham replied, "I said to myself, 'There is surely no fear of God in this place, and they will kill me because of my wife.' Besides, she really is my sister, the daughter of my father though not of my mother; and she became my wife

6 " 'No one is to approach any close relative to have sexual relations. I am the LORD.

7 " 'Do not dishonor your father by having sexual relations with your mother. She is your mother; do not have relations with her.

8 " 'Do not have sexual relations with your father's wife; that would dishonor your father.

9 " 'Do not have sexual relations with your sister, either your father's daughter or your mother's daughter, whether she was born in the same home or elsewhere.

10 " 'Do not have sexual relations with your son's daughter or your daughter's daughter; that would dishonor you.

11 " 'Do not have sexual relations with the daughter of your father's wife, born to your father; she is your sister.

12 " 'Do not have sexual relations with your father's sister; she is your father's close relative.

13 " 'Do not have sexual relations with your mother's sister, because she is your mother's close relative.

14 " 'Do not dishonor your father's brother by approaching his wife to have sexual relations; she is your aunt.

15 " 'Do not have sexual relations with your daughter-in-law. She is your son's wife; do not have relations with her.

16 " 'Do not have sexual relations with your brother's wife; that would dishonor your brother.

17 " 'Do not have sexual relations with both a woman and her daughter. Do not have sexual relations with either her son's daughter or her daughter's daughter; they are her close relatives. That is wickedness.

18 " 'Do not take your wife's sister as a rival wife and have sexual relations with her while your wife is living.

Види колку правила за секс има.. којзнае што правеле луѓето пред овa:)

Никола напиша:
Види колку правила за секс има.. којзнае што правеле луѓето пред овa:)

lol

еве само два примера:

Прва Книга Мојсеева, (Кога Еѓипќанецот Авимелех дознава дека Сара му е уствари жена на Авраам, а не сестра)

20.11. А Авраам одговори: Си помислив дека во ова место нема страв Божји, па ќе ме убијат поради жената моја.
20.12. А всушност и ми е сестра: по татко, но не и по мајка; и се омажи за мене.

Прва книга Мојсеева (Кога слугата Авраамов оди да најде жена за Исак и ја среќава Ревека)

24.15 И додека тој уште зборуваше во себе, а ете ја Ревека, ќерката на Ватуила, синот на Мелха, жената на Нахора, чиј брат е Авраам, дојде со стомната на рамо

Isus mu odgovori: "Jas Sum Patot, Vistinata i Zivotot. Nikoj ne doaga kaj Tatkoto, osven preku Mene."

Jovan 14:6

Свето Евангелие според Лука 6
37. И не судете и нема да бидете судени; и не осудувајте и нема да бидете осудувани. Проштевајте и ќе ви биде простено!(Мат. 7,1.)
38. Давајте и ќе ви се даде: добра мерка- набиена, натресена, преполнета, ќе ви биде дадена во скутот, зашто со каква мерка мерите, со таква ќе ви се одмери.(Мар. 4, 24.)
41. И зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја забележуваш?
42. Или, како можеш да му кажеш на својот брат: позволи, брате, да ти ја извадам раската од окото твое, кога сам не ја гледаш гредата во твоето око? Лицемере, извади ја најнапред гредата од своето око, па тогаш ќе видиш како да ја извадиш раската од окото на брата си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom