Библија - со цитати!

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
19.4. И уште не беа легнеле, а граѓаните содомски се насобраа околу куќата, стари и млади, целиот народ од сите краишта на градот.
5. И го повикаа Лота и му рекоа: Каде се луѓето, кои дојдоа да

ноќеваат кај тебе? Изведи ги да бидеме со нив!"

24. Тогаш излеа Господ на Содом и на Гомор од небото дожд од сулфур и оган од Господа од небото. 25. И ги сосипа оние градови и целата околија, и сите жители во тие градови, и сите растенија земни. 26. Но жената Лотова, одејќи по него, погледна назад и се претвори во *солен столб.

Нешто не сака да ги пастира целите глави, иако текстот е краток, па морав вака, на најважните секвенци.

Значи, што имаме? Му отишле два ангела на Лот за да преспијат. Граѓаните од целиот град биле аморални и ‘‘посакале да бидат со ангелите‘‘ (??!!) Значи, се собрале многу граѓани, мажи. Само Лот им се спротивставувал во намерата, дури и своите ќерки ги понудил во замена, а овие одбиле и му рекле дека не е тој кој ќе им суди дали се морални или не.

Ангелите уведеле за што се работи, па го предупредиле Лот дека за кратко Бог ќе испрати огнови над градот и ќе го уништи. Лот, жена му и ќерките, избегале, а како казна врз мажите од Содом, го уништил градот, со се луѓето.

Значи, Леандричке, ич да не се секираш, никаде го нема во Библијата она за што ти прашуваше. Значи ова овде не се однесува за геј-секс, туку за групњач. Уживај!

А кај Лота биле?...
Не прашувам за да навредам некого,едноставно ме интересира и ако може поопширно за да ја сватам поентата.
Лота кога ја напушта Содома се завртел и се пеплосал...(така нешто беше)

едит
Грешка за жената негова било,се извинувам
едит
уште еден...
Баш на тоа мислев и јас,прееска го читав тој дел.Пред него има добар опис на граѓаните на Содома,опишани се како лошотилок,без кој требало да се живее.
Делот што е болдиран искажува обраќање кон Лота,кој јас го сватив поинаку,далеку од хомосексуалност.Тие луѓе биле зло,Господ не го дозволил контактот за да нема допир со злото и нечовечноста.
Може некој друг цитат?

21.

2. Саара зачна и му роди на Авраам син во староста негова, во време кога што му беше рекол Господ.
3. И Авраам го нарече со името Исак, синот што му се роди, кој му го роди Саара.
4. И го ОБРЕЗА Авраам синот свој Исак во осмиот ден, КАКО ШТО МУ БЕШЕ ЗАПОВЕДАЛ ГОСПОД.

Да не бидеме во заблуда, ова не се однесува само на Авраамовиот син, туку на повеќе места се споменува дека Господ го наложува обрезувањето како знак со кој ‘‘ќе се препознава народот мој‘‘ (???)

Просто, да не веруваш. Освен ако не читам од секташка Библија.

Еве сега, да видиме, како тоа, свештениците, кога ја пишувале книгата, мислеле и на себе:

24.
12. И му рече Господ на Мојсеја: Качи се при мене на гората и остани тука, ќе ти дадам камени плочи со закони и заповеди што ги напишав за да им бидат закони.

25.
1. И му рече Господ на Мојсеја:
2. Кажи им на синовите Израилови да ми собираат прилози. Земете прилози кој од драго срце ми дава.
(е пази сега):
3. А прилозите што ќе ги земате, нека бидат злато, сребро и бакар
4. Преѓа сина, црвена и темноцрвена, како вткаен висон и козина
5. и убави кожи овнечки црвени, кожи сини и дрво ситим
6.масло за светење и мириси за маслото за помазание и за мирисно кандило
7. КАМЕЊА ОНИКС и камења за украсување на ефодот и наградникот.
8. И да ми направите светилиште од каде ќе ви се јавувам вам
9. Се како што ќе ти покажам Јас на планината, и образецот за скинијата, и образецот на нејзините сосуди, така да направат.

Читни го пак 25.8.
‘‘И да ми направите светилиште од каде ќе ви се јавувам вам‘‘

Па нели самиот Пророк Исус вели дека ги мрази Синагогите, советува дека Бог не е по тие градби, туку во нас, во нашите срца.

Ако тој вели така, како да му се верува на некој си ‘‘мудрец‘‘ кој го пишувал заветот.

Колку е проѕирна нивната материјалистичка намера. Исто како на денешните ни попови!

И што ќе му срања на Господ како кожи овчи, масла, камења драги и дрва. Бог да чува. Па тоа им требало на свештениците, па затоа така си пишувале.:kesa:

Ај аплоудирај ја библијата ако сакаш негде, не работи тој линк. :(

leandra напиша:
Делот што е болдиран искажува обраќање кон Лота,кој јас го сватив поинаку...

Што тоа лошо си разбрала?
:8. Еве имам две ќерки, кои уште не биле со маж, ќе ги изведам при вас, па правете со нив што ви е угодно...
9. Мавни се од тука... па и ќе ни судиш ли? Сега ќе постапиме со тебе уште полошо отколку со нив...

Како ќе постапеле со ќерките на Лот? Кои не биле се уште со маж?

Gospodine SOZDAVAC na ovaa tema!
Bi te zamolila ako veke otvaras vakva tema, da ne gi vadis nestata od kontekst. Citaj go i Noviot Zvaet, ne za dzabe postoi, no nie vsusnost ziveeme vo vremeto na Noviot Zavet. Toa ti se odnesuva konkretno na obrezuvanjeto, no i na mnogu tvoi ocigledni zabludi. Ne se sekiraj, Biblijata koja ja citas ne e sektaska no treba nestata da se spoznaat malku potemelito, pocelosno, pa da se kritikuva osobeno na nacinot na koj ti go pravis toa. Otvori go i Noviot Zvaet, pa nekoi nesta se nadevam ke ti stanat pojasni, a ne da go vadis ovde samo ona sto ti e interesno i nadvor od kontekst, a go koristis za potsmev. Vnimavaj!!! Bog vo istata taa kniga veli deka sekoj covek eden ke odgovara za sekoj zbor izrecen od negovata usta!

Bada Bing! напиша:
Ај аплоудирај ја библијата ако сакаш негде, не работи тој линк. :(

Жалам, линкот стварно не работи. Не знам, барај, мора да ја има некаде по Интернетов. Јас на време си ја данлоудирав, (1600 стр., 8 МВ) иако, да ти кажам, разочаран сум од првите 150-200 страни. Ќе мора да споредам со онаа на попите да не ми е може лажна :nesum:

Wake up напиша:
Gospodine SOZDAVAC na ovaa tema!
Bi te zamolila ako veke otvaras vakva tema, da ne gi vadis nestata od kontekst. Citaj go i Noviot Zvaet, ne za dzabe postoi, no nie vsusnost ziveeme vo vremeto na Noviot Zavet. Toa ti se odnesuva konkretno na obrezuvanjeto, no i na mnogu tvoi ocigledni zabludi. Ne se sekiraj, Biblijata koja ja citas ne e sektaska no treba nestata da se spoznaat malku potemelito, pocelosno, pa da se kritikuva osobeno na nacinot na koj ti go pravis toa. Otvori go i Noviot Zvaet, pa nekoi nesta se nadevam ke ti stanat pojasni, a ne da go vadis ovde samo ona sto ti e interesno i nadvor od kontekst, a go koristis za potsmev. Vnimavaj!!! Bog vo istata taa kniga veli deka sekoj covek eden ke odgovara za sekoj zbor izrecen od negovata usta!

Ајдеее... сега и обрежувањето е МОЈА очигледна заблуда??:nenene:

Како да ги спознаам нештата потемелно и подлабоко од она што Библијата се обидува да ми го долови. УБАВО СИ ВЕЛИ ОНА: АВРААМ ГО ОБРЕЖАЛ ИСАК КАКО ШТО МУ НАЛОЖИЛ ГОСПОД! Што треба тука да се толкува подлабоко, па да се критикува потоа?????????

Што тоа ќе видам и во Новиот Завет? Ако знаеш нешто повеќе, пиши, а не само безвредни закани да упатуваш. Пиши, ако воопшто го имаш прочитано!

Јас целосно сум спремен да одговарам за се што сум пишал.
Проблемот е што јас ништо не сум пишал, туку само постирам оригинал цитати од Библијата.

Мудрецот кој ја пишувал нека одговара пред Бога за лагите кои ги изнел во неа.

The Real Highlander напиша:
21.

2. Саара зачна и му роди на Авраам син во староста негова, во време кога што му беше рекол Господ.
3. И Авраам го нарече со името Исак, синот што му се роди, кој му го роди Саара.
4. И го ОБРЕЗА Авраам синот свој Исак во осмиот ден, КАКО ШТО МУ БЕШЕ ЗАПОВЕДАЛ ГОСПОД.

Да не бидеме во заблуда, ова не се однесува само на Авраамовиот син, туку на повеќе места се споменува дека Господ го наложува обрезувањето како знак со кој ‘‘ќе се препознава народот мој‘‘ (???)

Просто, да не веруваш. Освен ако не читам од секташка Библија.

Не читаш секташка библија. Ја ја имам македонската, купена од црква и го пишува истото - тоа за обрезувањето

Не знам кој дел од Библијата беше, каде се вели дека ‘‘Вистинскиот Христијанин не треба да се меша со останатиот дел од светот.‘‘ Ами требал да се изолира од него (од светот).

Ме интересира, како може вакви политички пораки да провејуваат по Библијата? Како може Христијанинот да не се меша со останатите луѓе (Божји?). Па токму Христијанинот би требало да биде онаа движечка сила во Светот на безбожниците и да им го покаже на слепите патот кон Бога Единствениот. А кажувањето на вистината за Бога не се остварува со изолирање и немешање. Па видете само што правеше Исус. Цело време беше околу безбожниот народ на Израилот и му го покажуваше Патот.

Прашање:
Колку Стариот и Новиот Завет се надополнуваат еден со друг? Или се по ‘‘малку‘‘ контрадикторни? Оти некој погоре критикуваше: Читај го Новиот Завет, демек тој ќе ми објаснел што сака Стариот да каже. Хм...

leandra напиша:
Ќе бидеш ли добар да ги постираш цитатите овде,бидејќи неможам да се снајдам со библијава која ја имам

едит
За Содома мислиш на делот кога Господ ја пали?

Ако би маж легнал со маж како што лежи со жена, и двајцата би починиле одвратно дело. Нека бидат убиени и нивната крв нека падне на нив.-
LEVITICIUS 20:13

Што се однесува до Прва Мојсиева, овде всушност Содома бива уништена поради развратот, а хомосексуалноста се спомнува како еден од нив.
Напомена сето ова е од Стариот завет.

The Real Highlander напиша:
Не знам кој дел од Библијата беше, каде се вели дека ‘‘Вистинскиот Христијанин не треба да се меша со останатиот дел од светот.‘‘ Ами требал да се изолира од него (од светот).

Ме интересира, како може вакви политички пораки да провејуваат по Библијата? Како може Христијанинот да не се меша со останатите луѓе (Божји?). Па токму Христијанинот би требало да биде онаа движечка сила во Светот на безбожниците и да им го покаже на слепите патот кон Бога Единствениот. А кажувањето на вистината за Бога не се остварува со изолирање и немешање. Па видете само што правеше Исус. Цело време беше околу безбожниот народ на Израилот и му го покажуваше Патот.

Прашање:
Колку Стариот и Новиот Завет се надополнуваат еден со друг? Или се по ‘‘малку‘‘ контрадикторни? Оти некој погоре критикуваше: Читај го Новиот Завет, демек тој ќе ми објаснел што сака Стариот да каже. Хм...

Се мисли да се изолира во делата, а да не прави безбожнички дела.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom