„То Вима“ ни го објави уставното име

Член од
6 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
0
Хихихихи...Дора Баклавајанис...жаби бљува!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
само што прочитав една многу интересна вест која е индиректно поврзана со темава, ама исто толку интересна за дискутирање. Дали е точна или грешна не знам, вие проценете:
Вечер 27.03.2007 напиша:
Александар Велики е наследство на Македонија
Теодора Гросаманиду, грчка амбасадорка во Скопје, на денешната прослава по повод националниот ден на Грција, во хотелот "Александар палас", изјави дека "најавите за поставување споменик на Александар Велики, е право на Скопје да го промовира своето културно наследство". Таа ова го кажа на новинарско прашање за идејата на властите во земјава за поставување споменик на Александар Македонски на плоштадот во Скопје. На денешниот прием на амбасадата на Грција, првпат во изминативе години се појави и македонски премиер. Протоколот на свеченоста беше одложен цели 30 минути за да се почека пристигнувањето на премиерот Никола Груевски, кој претходно не го потврдил своето присуство. На коктелот во хотелот "Александар палас", што грчката амбасада го организираше по повод 26 март, национален ден на Грција, присуствуваа повеќе од 300 гости.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не за џабе 114 земји не имаат признаено под уставно име :wink:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ама интересно е тоа што ако е точно ова што го пишува во написов, значи дека грчките власт полека но сигурно согледуваат дека нема да им пројде лагата дека тие и само тие се ексклузивци на целата историја на античка македонија, настрана гледано од целата дискусија за тоа дали амкедонците биле хелени или имале своја засебна култура различна од хеленската.

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Ajde neka go stavaat spomenikot na plostadot,gotovi se pagaat

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
"најавите за поставување споменик на Александар Велики, е право на Скопје да го промовира своето културно наследство"

Mnogu interesno!!! Se nadevam ova poleka kje stanuva stav, otkolku samo da i se ispushtilo vo momentot. Ushte da ne zaserat "nashive" vo procesot (kako so toa peticijata vo Kanada), i kje bide idealno. Inaku, da povtoram po ne znam koj pat, kaj nashite e najgolemata vina, da ne pokleknesh Kiki ednookiot vo 1991-92-93, druga pesna kje peevme sega.

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Misirkov напиша:
"најавите за поставување споменик на Александар Велики, е право на Скопје да го промовира своето културно наследство"

Mnogu interesno!!! Se nadevam ova poleka kje stanuva stav, otkolku samo da i se ispushtilo vo momentot. Ushte da ne zaserat "nashive" vo procesot (kako so toa peticijata vo Kanada), i kje bide idealno. Inaku, da povtoram po ne znam koj pat, kaj nashite e najgolemata vina, da ne pokleknesh Kiki ednookiot vo 1991-92-93, druga pesna kje peevme sega.
Kakva peticija?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Im projde niz prsti "greshkata" so reklamata shto im projde, no gledajte sega toplo-ladno politika:

ГРЧКАТА КАНЦЕЛАРИЈА СО НОВИ ПРАВИЛА

За невработените нема грчка виза

Невработените граѓани повеќе не можат туристички да патуваат во Грција со групна виза, ниту пак можат да извадат поединечна. Туристичките агенции пред еден месец добиле известување од грчката амбасада дека граѓаните што аплицираат за групна виза, меѓу другите документи, задолжително мора да приложат и обрасци М1 и М2 со што ќе докажат дека се во редовен работен однос. Оние што немаат таков документ, не добиваат виза.

Досега за вадење групна туристичка виза беа потребни пасош, здравствена книшка и сини картони. За вадењето посредуваа туристичките агенции, кои без проблеми вадеа групна виза за еден влез во земјата за лицата што уплатиле аранжмани. Единствениот услов беше тие што имаат таква виза заеднички да влезат и да излезат од Грција.

Граѓаните се затечени од новото барање на грчката амбасада, за кое дознаваат од туристичките агенции. Во таква ситуација се нашол млад брачен пар од Скопје, кога се обиделе да уплатат аранжман за првомајските празници на островот Тасос.

- Во агенцијата ни кажаа кои документи ни се потребни, меѓу кои и доказот дека сме вработени. Бидејќи само мажот ми работи, јас мислев дека за мене тоа не важи. Но, во агенцијата ми рекоа дека ако не сум вработена, не може да добијам виза. Многу се изненадив бидејќи минатото лето бевме на одмор во Грција со групна виза и никој не ни побара документ дека и двајцата сме вработени. Од агенцијата ми објаснија дека новините ги вовеле пред еден месец, зашто така барала грчката амбасада. Многу се изреволтирав. Одлучив веќе да не стапнам во Грција! - вели скопјанката Д.А.

И туристичките агенции се незадоволни од новините при издавањето групни визи, бидејќи за еден месец изгубиле многу клиенти. Велат дека граѓаните масовно се откажуваат од идејата да патуваат во Грција.

- Се разбира дека не ни се допаѓа новината. Но, мора да ја почитуваме бидејќи ако во амбасадата не ја доставиме комплетната документација што ја бараат, не ги примаат документите за виза. Има многу брачни парови и млади двојки во кои само едниот е вработен, па ги откажуваат аранжманите. Само овој месец изгубивме многу пари. Да не зборувам уште колку ќе изгубиме за време на летната сезона. Не знаеме зошто Грција ги воведе измените при изд авањето визи. Само добивме соопштение и толку - велат вработените во туристичките агенции.

Вработените од агенциите ги советуваат граѓаните да извадат потврди дека се вработени со договори на дело, но и во таков случај не им гарантираат дека ќе добијат виза.

Извори од грчката амбасада велат дека се бараат дополнителни документи за групните визи, за да се изедначат критериумите за издавањето групни и поединечни визи. Истовремено, со новата мерка ќе се контролираат лицата што влегуваат во Грција со групни визи.

Македонското Министерство за надворешни работи не добило никакво известување за дополнителните барања на грчките власти. Од МНР велат дека грчката амбасада има право да побара какви било документи и нема обврска да ги извести за тоа македонските власти.

Даница Тунтевска

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4FA24FEBD43B8548AB8DAFBF5823D013

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.412
Поени од реакции
598
A be sto se nemame pretrpeno od Grcistava , pa i ovaa nivna glupost . Garantiram deka do pocetokot na letnata sezona ke go smenat ova pravilo . Ej , slatki im se parickite so gi zimaat od nas . Zaebi politika koga se pari vo prasanje :vozbud:

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Поубаво за нас и не можеа да направат.. од кога зборам да се избрише Грција како дестинација за одмор. Сами си се заебаа - сега парите од нашите туристи наместо кај нив, ќе одат во Турција :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
У Турција уште и нозете што не клекнуваат да ти ги бацат од што им е добра услугата :) Стварно имаат нешто во нив што ќе те натера следната година пак да им дојдеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom