„Бисери на почетници“ - компјутерџии

NiTr0

ГЛИЦЕРИН
Член од
4 април 2006
Мислења
467
Поени од реакции
4
Како прво ако има ваква тема, залепете го постов таму, или ако мислите дека темава треба да оди во СЕИР, ставете ја таму.
Се работи за „бисери“ истресени од луѓе кои се среќаваат со PC-то да не речам по прв пат, ама работата на компјутер им го отежнува начинот на работа и на живот. Мислам дека секој кој работи со вакви „странки“ веќе има доживеано слично искуство, па секој може да го стави истото тука.
Ова мора да го споделам со сите, бидејки денес не сум се смеел така слатко, по кој знае колку долго време. За поверодостојно да ви го доловам разговорот, ќе употребувам прво лице еднина, а разговорот „се води“ помеѓу давателот на услуга - АДМИНИСТРАТОР и КОРИСНИКОТ (и се разбира во малку скратена верзија):
Корисникот: - Ало, добро утро.
Администратор: - Добро утро.
Корисникот: - Имам еден проблем со мојот компјутер, имено кога притискам на копчињата за да пишувам бројки, компјутерот не ми го пишува тоа што го внесувам, туку стрелката ми се шета по екранот, горе - долу.
Администратор: - (По кусо време на размислување, очигледно е дека се работи за невклучен NumLock тастер на тастарурата) Дали ламбичката каде што пишува NumLock, свети?
Корисникот: - Не, не свети.
Администратор: - Притиснете на NumLock и ламбичката треба да светне и тогаш нема да го имате проблемот повеќе.
Корисникот: - Само момент, ......., - Повторно не свети.
Администратор: - Пробајте да го рестартирате компјутерот и ќе ми се јавите повторно доколку го имате истиот проблем.
...после 15 минути....
Корисникот: - Пробав се, но никако не сака да се вклучи ламбичката.
Администратор: - Пробајте со друга тастатура, од друг компјутер.
Корисникот: - (после 5 мин) Пробав и со нова тастатура, но пак не сака. Ќе мора да дојдете да го поправите...
Корисникот (сега веќе се јавува директорот на фирмата): - Мора да дојдите да го поправите компјутерот, бидејки неговото неработење ни создава големи проблеми во нашата тековна работа! (се работи за пат од 150км во двата праваци)
Администратор: - Во ред, доаѓам.

После доаѓањето во фирмата кај проблематичниот комјутер...

Администратор: - Каде притиснавте за да се вклучи ламбичката?
Корисникот: - Еве овде.. (покажува на лед диодата која треба да свети):poss::poss::poss::poss::poss:
Администратор: - (после притискањето на Num Lock тастерот, сијаличката светнува) Сега се е во ред.

Понатамошниот тек на разговорот мислам дека не е битен и ова е доволно.

:pos::pos::pos::pos::pos:

Член од
17 јануари 2006
Мислења
1.883
Поени од реакции
3
барем им наплати ли за работна рака?:pos2: :pos2: :pos2:

NiTr0

ГЛИЦЕРИН
Член од
4 април 2006
Мислења
467
Поени од реакции
4
Едно појаснување, не се работи за мене, туку за мој колега од Кавадарци.
(Им наплатил само за превозот и ручек...)

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Ма да ги одере требало

Член од
21 декември 2005
Мислења
661
Поени од реакции
7
de be i majkami znae deka treba da se pritisne na taster a ne na led dioda,
kakov gresnik. inace i toj klipot so covekot koj saka da kupi internet strana e dobar.

ScarFace

Командант
Член од
11 јануари 2006
Мислења
124
Поени од реакции
2
LoL.Za toj ne e PC posteno ne znae sto treba da pritisne.:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Не ми се верува. И ова ли го има?

Ни создава проблеми во тековната работа. Абе ајде. :tapp: :tapp:

:pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:

:pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Член од
18 јули 2006
Мислења
118
Поени од реакции
1
Imase eden tip pred dva tri meseci sakase da kupi pentium 5 ili 6. Vika daj mi koj e ponov

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Пуф идиоти.

Знам еден пример “еј новиот комјутер има држач за чаши - (CD player)„

Член од
6 јули 2006
Мислења
117
Поени од реакции
8
kaj tatko mi na rabota stavile nov nastavnik po informatika i toj gi pokrival kompjuterite so kebinja da ne gi fati virus
posle nekoe vreme neso cepkal vo kompjuter i skrsil nekoe delce vnatre i go lepel so selotejp

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Mnogu ste smeshni, dzoa vie ste se rodile kompjuterski eksperti ta nikogash ne ste napravile greshka, glupost i sl.
Iako sum so kompjuteri 8 godini i mene nekogash mi se sluchuva da napravam glupost, osobeno koga se erabotat poveke raboti odednash.
Taka da smeshno e ama da odite do krajnosti da gi ismejuvate toa ne e bash :)

NiTr0

ГЛИЦЕРИН
Член од
4 април 2006
Мислења
467
Поени од реакции
4
Dejan] напиша:
Mnogu ste smeshni, dzoa vie ste se rodile kompjuterski eksperti ta nikogash ne ste napravile greshka, glupost i sl.
Iako sum so kompjuteri 8 godini i mene nekogash mi se sluchuva da napravam glupost, osobeno koga se erabotat poveke raboti odednash.
Никој не се родил учен, ама човекот учи додека е жив (ако сака да учи!).
Друго, човечки е да се греши, но треба да се учиш на грешките, за да не ги повторуваш.
Но да се работи на компјутер и да не се познаваат основните работи, тоа ти е како да работиш во сметководствена фирма, а да не знаеш математика!!!
Сепак целта ми беше не само да се посмееме на туѓите грешки, туку и да научиме нешто од нив.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Dejan] напиша:
Точно дека никој учен не се родил, ама бисерите се стварно добри бисери и како да не се смееш

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Никој не се родил учен, ама затоа има луѓе кои се родиле глупи.
Во право сум Нитро? :)

Ехее, сум се сретнал со еден куп вакви дешаваљки. И да, сум го поминал и тоа со Num lock-от! :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom