‚Која е смислата на животот?‘

• Креатор на темата Креатор на темата Anicka555
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Воопшто не си ме разбрал што ти кажав и зошто... и пресуди преку твоето неразбирање... затоа контрадикторности најде, бидејќи така те турка од внатре твојата суштина - да најдеш контрадикторност кај сите што ги мразиш ;)

Не можам да се објаснувам со тебе повторно и повторно... читни си го Новиот завет на христијаните, ќе ти биде појасно!

Тебе ти е сенешто смешно, и тоа е добро - бидејќи смеата мора да постои дури и кога умира човек! За некои тоа е смислата на животот... само убаво е да се смееш на себе си, не на другите - грев ќе направиш според некои списи!

П.С. Препрочитувај поеќе пати што ти кажува некој и пробај да видиш што ли сака да ти каже, малку подалеку од твоето убедување и рабирање... инаку ете вака ќе ми зборуваш сенешто без веза. :)

П.П.С. Знам знам за твоето „рендање“ :) Те следиме тука по форумов ние форумџиите и гледаме... :D

ДАЛИ некогаш си се прашал: ‚Која е смислата на животот?‘ зошто постоиме? ? Зошто има толку зло и страдање во светот? Ќе ѝ дојде ли крај на злобата? Има ли нешто подобро отколку да живееме само 70-80 години, и на крајот да умреме?Што мислите вие на тоа, сигурно сте се прашувале за тоа!!!

Добро и лошо http://www.lifesubstance.mk/post/86155568949/losi-raboti

Можда ќе се занесам со долг пост, но сенадевам не.

Како прво, да прашаш нешто толку во сржта на сето постење е абсурдно. Ако сериозно очекуваш некој на Кајгана да биде спасителот со тој одговор во него тогаш треба да се преиспиташ себеси.

Е сега, откако го тргнав тоа на страна, да почнам со моите мисли на темава.

Смисла, самиот поим, е човечка креација. Пред ние да се појавиме и да го извадиме терминот, смисла не постоела, исто како и многу други работи; Добро и лошо се истотака човечки креации. Моралниот компас којшто го имаме е производ на инстинктот да преживееме во комбинација со огромен капацитет на размислување.

Од тоа, можам да кажам, за себе, дека не сметам дека има или нема смисла. Двоен негатив неможе точно да опише тоа што пробувам да го кажам.

Нема смисла, но нема ни несмисла. Едноставно, не посто целата ствар во ниту една од двете екстреми.

Произволно на тоа, болка и страдање, љубов и така натаму се непостоечки. Барем не во тој романтизиран облик.

Едниствен проблем со цело ова е следново.

Доколку ништо нема смисла, ниту пак има потреба, едноставно е хаос, тогаш зошто "Е"?

Зошто постои постоењето? Нели е поедноставно да не постои? Доколку навистина нема поента ниту смисла во се, сиот тој хаос, зошто самиот хаос е толку логичен во секој аспект освен неговото создавање? Имаме закони на физиката, фиксни правила според кој ни работи секој аспект од нашето постоење. Но сепак.

Сепак, нема причина да има постоење. Освен... ако има причина.

Но ако има причина, тогаш има смисла, и ако има смисла, ондак која е смислата? Така?

Синџирот продолжува до бесконечност. Уште сега ќе кажам, упатено кој секој којшто пробува да најде некој конкретен одговор - Нема.

Нема никаков одговор, и нема никој да го најде во скоро време. Со исклучок на драстична универзална промена, нема ни да може да најдеме одговор.

Прашањето е неодделливо поврзано со науката и теориите за постанок на универзумот. Доколку би можеле да најдеме одговор на тоа прашање, тогаш можеби би дошле до некој квази-одговор, но се сомневам дека толку конкретни информации би можеле да достигнеме.

Како и да е, да не одолговлекувам, и малку да поедноставнам.

Животот нема смисла, никаква, ниту индивидуална ниту крајна. Нашите акции не прават разлика, се што постои што укажува спротивно е фарса за полесно справување со смртноста на една индивидуа. Имено, сите религии и живот после смртта поврзани теории.

Но секако, фактот останува дека не ги имаме сите информации, и поради тоа, не се исклучува опцијата дека можеби има нешто што не го гледаме, и нема да можеме да го видиме.

Неможам со еден пост да се искажам целосно, цело животно искуство да го преточам во еден мал текст би ме направил наредниот Достоевски, а сигурен сум дека не сум толку надарен, па затоа ке се прекинам тука, и се надевам дека барем тронка од мене ја пренесов разбирливо.

ДАЛИ некогаш си се прашал: ‚Која е смислата на животот?‘ зошто постоиме? ? Зошто има толку зло и страдање во светот? Ќе ѝ дојде ли крај на злобата? Има ли нешто подобро отколку да живееме само 70-80 години, и на крајот да умреме?Што мислите вие на тоа, сигурно сте се прашувале за тоа!!!
Smislata na zivotot e vo toa da si ja izvrsime misijata site nie sme privremeno ovde i postoime vo zemski oblik zatoa sto do tamu sme stasale ima veruvanja na duhovni uciteli deka najprvo so nastanokot na planetata sme bile minerali pa bilki pa zivotni pa lugje znaci tuka postoi i reinkarnacija... isto taka duhovnite uciteli velat deka kolku poveke covek si ja prifakja sudbinata, samiot sebe i lugjeto sto go opkruzuvaat i kolku poveke si ja slusa dusata i ne talka po materijalni bogatstva i zemski strasti tolku poblisku e do negovata cel potocno misijata sto treba da si ja izvrsi.

Луѓе неколку прашања.
1.Од кога е измислено прашањето ,,која е смислата на животот''?
2.Не мислите дека е измислено од кога човекот почнал на разумно ниво да се издвојува од другите животни? Можеби и тогаш не се замарал за што живеел?
3.Или пак од кога почнал да има огромен број на ресурси, кога се појавиле парите, кога веќе незнаел за што да размислува бидејќи имал лесен пристап до се што му треба за биолошки да преживее?
4.Сеуште верувате дека Адам и Ева се првите луѓе на планетата и тие се истите кои први почнале да се прашуваат која е смислата?

“What’s the point of living with what we’re going through here?”

einstein_marionanderson_letter.jpg

според мене животот воопшто нема смисла Господ не створил цел живот да работиме и да бидеме во маки и на крај да умреме нема никаква цел зошто да работиш да создаваш кога на крајот ќе умреш

според мене животот воопшто нема смисла Господ не створил цел живот да работиме и да бидеме во маки и на крај да умреме нема никаква цел зошто да работиш да создаваш кога на крајот ќе умреш
Za da si go odrabotish toa sto si dolzen togash si ja prifatil sudbinata i voljata na Gospod i tuka sledi nagrada. Gledano od tocka na reinkarnacija ti sam si go odbral toa sto go ziveesh... Za ova nema da pisuvam poveke ako ne te interesira poradi bezobrazni komentari i pogresno prifakjanje na vistinata od strana na poedinci.

Смислата на животот е да го живеиш и да не се замараш за сите лајна околу тебе,да правиш што сакаш-да го живеиш секој миг како сакаш затоа што во животот нема правила.Не е исто да живеиш и да бидиш жив.Постоиме за да има барем едно свесно(полусвесно,мутаво и злобно)живинче на Земјата и ставе некој ред(неред) тука.Има токлу зло затоа што такви сме по природа еден голем дел од нас-луѓето затоа што не знаат зошто постоат како шо кажав во првата реченица туку секаде си го пикат носот и завидуат на се и свашта(се колниме,се убиваме,се мачиме,се кучиме,се тепаме,не сме задоволни од тоа шо го имаме и само завидуваме на тиа залак повеќе шо го има некој друг и гледаме него да го н ема-да не го бидне).На злобата ќе и дојде крајот само ако сите бидат трезни и смесни-а тоа нема да биде никогаш.Е за тоа да живеиме до 70 или да умриме ,чек малце па оти ја цел живот да мислам кога ќе умрам бе?-Тоа е за џабе потрошено глупо време.И не сум се прашала за тоа.

Смислата на животот треба секој да ја бара и да ја открие лично.

Бесмислено е да се живее, а уште побесмислено е да се умре поради тоа - Кокошкарот, 2014

Смислата на животот е да не се доведеш до ситуација да си речеш, овој живот нема смисла :cool:
каков збор е -смисла-:confused:

Луѓе неколку прашања.
1.Од кога е измислено прашањето ,,која е смислата на животот''?
2.Не мислите дека е измислено од кога човекот почнал на разумно ниво да се издвојува од другите животни? Можеби и тогаш не се замарал за што живеел?
3.Или пак од кога почнал да има огромен број на ресурси, кога се појавиле парите, кога веќе незнаел за што да размислува бидејќи имал лесен пристап до се што му треба за биолошки да преживее?
4.Сеуште верувате дека Адам и Ева се првите луѓе на планетата и тие се истите кои први почнале да се прашуваат која е смислата?

1. Од кога има луѓе на Земјава, кои битисуваат во вонрајски услови за живеење.
2. Не мислиме: види под точка 1.
3. Види под точка 2.
4. Да, верувам(е) дека Адам и Ева се нашите пра-родители, но тие не го поставувале ова прашање, оти веќе биле во близината Божја и со тоа веќе ја поседувале смислата на животот: да бидат во заедница со својот Творец и Животодател.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom