различни богови во стариот и новиот завет

Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Во стариот завет Бог многу наликува на оној во Куранот а во новиот завет е комплетно различен. Во стариот завет Бог е жесток казнувач, истребувач на цели народи, одмаздувач, заканувач, повикува на каменување до смрт, изгорување до смрт, освета и др. додека во новиот завет тој се отелотворил во човек и луѓето го клоцале, тепале, распнале и умрел од крварење до смрт за да ги откупел нашите гревови, значи бил жртвено јагне.

стариот и новиот завен се контрадикторни меѓу себе и новиот 100% се обидува да го дерогира стариот завет, поради што христијаните се срамат од стариот завет и не го спомнуваат многу бидејќи тој го доведова во прашање новиот!

Е сега како и во Исламот така и во стариот завет погледнете дали Бог може да биде жртвено јагне кое ние ќе го тепаме, малтретираме, мачиме, убиеме и тој ќе умрел за нас.

ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 1212 Имено во таа ноќ Јас ќе тргнам низ Египетската Земја и ќе ги погубам сите првороденци во Египетската Земја, и на човекот и на животното. Јас, Господ, ќе ги казнам и сите египетски божества. (ГОСПОД УБИВА И КАЗНУВА!!!)
Глава 17

Еве што му рекол Бог на Мојсеј откако израелците ги победиле во војна амаликанците:
13 И Исус ги совлада, со острицата на мечот, Амалика и неговиот народ.
[FONT=&quot]14 Тогаш Господ му рече на Мојсеја: „Запиши го ова во книгата за спомен, и врежи во Исусовите уши дека Јас ќе го избришам сосем споменот на Амаликците под небото!”[/FONT]
[FONT=&quot]16 Зашто рече: „Господовото знаме во раката! Господ ќе војува против Амаликците од поколение до поколение![/FONT]

Глава 21

12 „Кој ќе удри човек па го усмрти, нека биде казнет со смрт
14 Кој намерно ќе се нафрли врз својот ближен и го убие подмолно, одвлечи го и од мојот жртвеник, за да биде погубен.
15 Кој ќе ги удри својот татко или својата мајка, нека биде казнет со смрт.
16 Кој ќе грабне човек - било за да го продаде, било за да го задржи во своја власт - нека биде казнет со смрт.
17 Кој ќе ги проколне татка си или мајка си нека биде погубен.”
[FONT=&quot]20 Ако некој го удри со стап својот роб или својата робинка па умре под неговата рака, треба да ја поднесе одмаздата[/FONT]

Глава 22

[FONT=&quot]18Не дозволувај да живее вражалка![/FONT]
19 Секој што ќе легне со добиток, треба да биде казнет со смрт.
[FONT=&quot]20 Кој ќе принесе жртва на кој и да е идол - освен на [/FONT][FONT=&quot]единствениот Бог[/FONT][FONT=&quot] (НЕМА МНОЖИНА – ИСТО КАКО НИЕ МУСЛИМАНИТЕ)[/FONT][FONT=&quot] - нека биде предаден на проклетството, целосно уништен

[/FONT] Глава 30

37 А темјанот што ќе го направиш според овој состав, не смеете да го правите за своја употреба. Тоа нека ти биде светина за Господа!
38 Кој ќе си направи нешто такво за да му мириса, нека биде истребен од својот народ.”

Глава 32

МОЈСЕЈ ПО НАРЕДБА НА БОГ НАРЕДУВА УБИВАЊЕ НА 3000 ЕВРЕИ КОИ СЕ ОТКАЖУВАЛЕ ОД БОГ!!!


25 Кога Мојсеј виде дека народот стана разуздан - па Арон ги пушти да паднат во идолопоклонство меѓу своите непријатели -
26 застана при вратата на логорот и извика: „Кој е за Господа, при мене!” Сите Левиеви синови се собраа околу него.
27 Тој им рече: „Господ, Бог на Израел, зборува вака: ‘Нека секој го припаше мечот до бедрото и нека тргне низ логорот од врата до врата, па некој нека го убие брата си, некој својот пријател, некој својот сосед.’” (ГОСПОД НАРЕДУВА УБИВАЊЕ!!!)
28 Левиевите синови го извршија Мојсеевиот налог, и во тој ден паднаа околу три илјади луѓе од народот.
29Денес му се посветивте на служба на Господа - рече Мојсеј - некој по цена на својот син, некој по цена на својот брат, така што денес ви дава благослов.

--- надополнето ---

Глава 33


2 Ќе испратам ангел пред тебе; ќе ги истерам Ханаанците, Аморејците, Хетејците, Ферезејците, Евејците и Евусејците. (ГОСПОД ЗБОРУВА ЗА ИСТЕРУВАЊЕ!!!)
ЛЕВИТ - ТРЕТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 517 „Ако некој и не знаејќи згреши и стори нешто што Господ забранил, виновен е, и нека ги носи последиците од својата кривица. (ВИНОВЕН И ЗА НЕЗНАЕЊЕ!!!)

Глава 202 „Кажи им на Израелците: ‘Кој - Израелец или странец - ќе му го отстапи своето чедо на Молоха треба да биде погубен; народот на земјата нека го каменува (СО КАМЕНУВАЊЕ!!!)
5 Јас ќе им се спротивставам на човекот и на неговото семејство; ќе ги истребам од нивниот народ, него и сите кои, после него, ќе тргнат по Молоха да му се подаваат на блуд со Молоха.’
6 ‘Ако некој им се обрати на повикувачи на духови и на вражалци, за да оди блудно по нив, Јас ќе се свртам против таквиот човек и ќе го истребам од неговиот народ.


БОГ ПОВИКУВА НА ОСВЕТА!!!
7 Осветувајте се за да бидете свети, зашто Јас Сум Господ, ваш Бог.
8 Пазете ги Моите закони и исполнувајте ги, зашто Јас Господ ве осветувам вас.
9 Кој ќе го проколне татка си или мајка си, нека биде погубен. Зашто ги проколна татка си и мајка си, неговата крв нека падне на него.’
10 ‘Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата.
11 Човек кој ќе легне со жената на татка си - би ја открил голотата на својот татко - обата нека бидат казнети со смрт, нивната крв нека падне на нив.
12 Ако некој легне со својата снаа, двата нека бидат казнети со смрт. Направија родосквернавење, и нивната крв нека падне на нив.
13 Ако маж легне со маж, како со жена, двајцата ќе направат одвратно и гнасно дело; нека и бидат предадени на смртта, тоа е крајна гнасотија.
[FONT=&quot]14 Ако некој се ожени со ќерката и мајка и - тоа е крајна расипаност: нека бидат изгорени и тој и тие, за да нема беззаконие меѓу вас. - СМРТ СО ИЗГОРУВАЊЕ!!!
[/FONT] 15 Човек кој би општел полово со животно нека биде погубен, убијте го и животното.
16 Ако жена отиде при какво и да е животно, за да општи полово со него; убијте ги жената и животното; нека бидат погубени, нивната крв нека падне на нив.’
17 ‘Ако некој се ожени со својата сестра, со ќерката на татка си или со ќерката на мајка си, па ја видел нејзината голота, а таа ја видела неговата - тоа е срамно дело! - нека бидат истребени пред очите на нивниот народ. Тој ја открил голотата на својата сестра - нека го понесе своето беззаконие.
18 Ако некој легне со жена во време на нејзиниот месечен ред и ја открил нејзината голота, го разголил изворот на нејзината крв и таа сама го открила течењето на својата крв; обата нека бидат истребени од својот народ.
НАЈВЕРОЈАТНО СТАНУВА ЗБОР ЗА КАСТРАЦИЈА!!!
20 Кој ќе легне со својата стрина, би ја открил голотата на стрина си. Нека ги сносат последиците на својот грев: нека умрат без пород.
21 Ако некој би се оженил со жената на брата си - би ја открил голотата на брата си; тоа е нечисто: нека останат бездетни.

27 ‘Маж или жена кои, меѓу вас, ќе станат повикувачи на духови на мртви или ќе вражаат, нека бидат казнети со смрт; нека бидат каменувани, а нивната крв нека падне на нив.’”

Глава 21


9 Ако свештеничка ќерка се обесчестила со блудствување, таа го бесчести татка си; нека биде изгорена на оган.’- СО ИЗГОРУВАЊЕ!!!

Глава 22

3 Кажи им: ‘Ако некогаш некој од вашите поколенија пристапи, во состојба на нечистота, кон светите приноси, што Израелците Му ги посветуваат на Господа, тој ќе биде истребен од пред Моето лице. Јас Сум Господ.

Глава 23

29 А секоја душа, која не ќе се смири во тој ден, ќе биде истребена од својот народ.
30 А кој би работел некаква работа во тој ден, Јас ќе го истребам него од неговиот народ.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Глава 33


2 Ќе испратам ангел пред тебе; ќе ги истерам Ханаанците, Аморејците, Хетејците, Ферезејците, Евејците и Евусејците. (ГОСПОД ЗБОРУВА ЗА ИСТЕРУВАЊЕ!!!)
ЛЕВИТ - ТРЕТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 517 „Ако некој и не знаејќи згреши и стори нешто што Господ забранил, виновен е, и нека ги носи последиците од својата кривица. (ВИНОВЕН И ЗА НЕЗНАЕЊЕ!!!)

Глава 202 „Кажи им на Израелците: ‘Кој - Израелец или странец - ќе му го отстапи своето чедо на Молоха треба да биде погубен; народот на земјата нека го каменува (СО КАМЕНУВАЊЕ!!!)
5 Јас ќе им се спротивставам на човекот и на неговото семејство; ќе ги истребам од нивниот народ, него и сите кои, после него, ќе тргнат по Молоха да му се подаваат на блуд со Молоха.’
6 ‘Ако некој им се обрати на повикувачи на духови и на вражалци, за да оди блудно по нив, Јас ќе се свртам против таквиот човек и ќе го истребам од неговиот народ.


БОГ ПОВИКУВА НА ОСВЕТА!!!
7 Осветувајте се за да бидете свети, зашто Јас Сум Господ, ваш Бог.
8 Пазете ги Моите закони и исполнувајте ги, зашто Јас Господ ве осветувам вас.
9 Кој ќе го проколне татка си или мајка си, нека биде погубен. Зашто ги проколна татка си и мајка си, неговата крв нека падне на него.’
10 ‘Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата.
11 Човек кој ќе легне со жената на татка си - би ја открил голотата на својот татко - обата нека бидат казнети со смрт, нивната крв нека падне на нив.
12 Ако некој легне со својата снаа, двата нека бидат казнети со смрт. Направија родосквернавење, и нивната крв нека падне на нив.
13 Ако маж легне со маж, како со жена, двајцата ќе направат одвратно и гнасно дело; нека и бидат предадени на смртта, тоа е крајна гнасотија.
[FONT=&quot]14 Ако некој се ожени со ќерката и мајка и - тоа е крајна расипаност: нека бидат изгорени и тој и тие, за да нема беззаконие меѓу вас. - СМРТ СО ИЗГОРУВАЊЕ!!!
[/FONT] 15 Човек кој би општел полово со животно нека биде погубен, убијте го и животното.
16 Ако жена отиде при какво и да е животно, за да општи полово со него; убијте ги жената и животното; нека бидат погубени, нивната крв нека падне на нив.’
17 ‘Ако некој се ожени со својата сестра, со ќерката на татка си или со ќерката на мајка си, па ја видел нејзината голота, а таа ја видела неговата - тоа е срамно дело! - нека бидат истребени пред очите на нивниот народ. Тој ја открил голотата на својата сестра - нека го понесе своето беззаконие.
18 Ако некој легне со жена во време на нејзиниот месечен ред и ја открил нејзината голота, го разголил изворот на нејзината крв и таа сама го открила течењето на својата крв; обата нека бидат истребени од својот народ.
НАЈВЕРОЈАТНО СТАНУВА ЗБОР ЗА КАСТРАЦИЈА!!!
20 Кој ќе легне со својата стрина, би ја открил голотата на стрина си. Нека ги сносат последиците на својот грев: нека умрат без пород.
21 Ако некој би се оженил со жената на брата си - би ја открил голотата на брата си; тоа е нечисто: нека останат бездетни.

27 ‘Маж или жена кои, меѓу вас, ќе станат повикувачи на духови на мртви или ќе вражаат, нека бидат казнети со смрт; нека бидат каменувани, а нивната крв нека падне на нив.’”

Глава 21


9 Ако свештеничка ќерка се обесчестила со блудствување, таа го бесчести татка си; нека биде изгорена на оган.’- СО ИЗГОРУВАЊЕ!!!

Глава 22

3 Кажи им: ‘Ако некогаш некој од вашите поколенија пристапи, во состојба на нечистота, кон светите приноси, што Израелците Му ги посветуваат на Господа, тој ќе биде истребен од пред Моето лице. Јас Сум Господ.

Глава 23

29 А секоја душа, која не ќе се смири во тој ден, ќе биде истребена од својот народ.
30 А кој би работел некаква работа во тој ден, Јас ќе го истребам него од неговиот народ.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Глава 24

СМРТ СО КАМЕНУВАЊЕ ЗА КОЛНЕЊЕ НА БОГ!!!


10 А синот на една Израелка, роден од татко Египетец, излезе меѓу Израелците и зафати во логорот, караница со еден Израелец.
11 И синот на Израелката го похули името Господово и го проколна. Тогаш го доведоа при Мојсеја. Името на мајка му беше Саломита, Давриина ќерка, од Дановото племе.
12 Го ставија под стража, додека не им се открие Господовата волја.
13 И Господ му рече на Мојсеја:
14 „Изведи го хулителот надвор од логорот. А сите кои го слушнаа нека ги положат своите раце на неговата глава. Тогаш целото општество нека го каменува.
15 Потоа ќе им прозбориш на Израелците вака: ‘Кој ќе Го проколне својот Бог, ќе го понесе својот грев;
16 кој ќе изговори хула против Господовото име, нека биде погубен - целата заедница нека го погуби со камења; било да е туѓинец или домородец, ако Го похули Господовото име, треба да умре.
23 Откако Мојсеј им го изложи тоа на Израелевите синови, го изведоа хулителот надвор од логорот и го засипаа со камења. И Израелците направија како што Господ му заповеда на Мојсеја.


17 Кој ќе убие кој и да е друг човек, треба да и биде предаден на смртта.


Глава 26


БОГ ЗБОРУВА ЗА ВОЈНА И ПАЃАЊЕ ОД МЕЧЕВИ!!!
7 Ќе ги терате во бегство вашите непријатели, а тие ќе паѓаат пред вас од меч.
8 Петмина од вас ќе тераат во бегство стотина од нив, стотина од вас ќе тераат во бегство десет илјади од нив. Да, вашите непријатели ќе паѓаат од меч пред вас.

БОГ СТРАШНО СЕ ЗАКАНУВА ЗА НЕПОСЛУШНОСТ КОН НЕГО!!!
14 ‘Но ако не Ме послушате, и ако не ги исполните сите овие Мои заповеди;
15 ако ги отфрлите Моите закони, ако ги изгазите Моите наредби и ако го нарушите Мојот Завет, не исполнувајќи ги сите Мои заповеди,
16 еве, како ќе постапам со вас: ќе ви испратам ужас, изнемоштеност и треска што ги расипуваат очите и што ја измачуваат душата. Напразно ќе ги сеете вашите посеви - вашите непријатели ќе се хранат од нив.
17 Јас ќе го свртам Моето лице од вас, и вашите непријатели ќе ве убиваат. Оние што ве мразат ќе господарат над вас. Ќе бегате и тогаш кога никој не ќе ве гони.
18 Па ако не Ме послушате и покрај тоа, Јас ќе ве казнувам седумкратно за вашите гревови.
19 Јас ќе ја скршам гордоста на вашата сила. Небото ќе го направам како железо, а вашата земја како бакар.
20 Напразно ќе се троши вашата сила. Земјата не ќе ви го дава повеќе својот род, ниту дрвата на земјата ќе ги донесуваат своите плодови.’
21 ‘Ако се противите уште и натаму, ако не сакате да Ме послушате седумкратно ќе ги зголемам врз вас раните за вашите гревови.
22 Ќе ги пуштам горските ѕверови на вас за да ве лишат од децата, за да ви го издават добитокот и ќе ве намалат, така што патиштата ќе ви запустат.’
23 ‘Ако и тоа не ве поправи, па ако продолжите со живеењето што Ми се противи,
24 тогаш и Јас ќе ви се спротивам вам и Самиот ќе ве удрам седумкратно за вашите гревови.
25 Ќе доведам меч на вас, нека се искали со одмазда за Заветот. А кога ќе се соберете во вашите градови, ќе испратам помор на вас, и ќе бидете предадени во рацете на непријателот.
26 А кога ќе ви го прекратам снабдувањето со леб; десет жени ќе ви печат леб во една печка; ќе ви дадам леб со мерка. Ќе јадете, но нема да бидете сити.’
27 ‘Ако и после тоа не Ме послушате, туку Ми се спротивставувате и натаму,
28 и Јас ќе ви се спротивставувам - ќе ве казнам седумкратно за вашите гревови.
29 Ќе јадете месо од вашите синови, ќе јадете месо од вашите ќерки.
30 Ќе ги разурнам вашите возвишени места; ќе ги разрушам вашите столбови и ќе ги фрлам вашите трупови врз вашите искршени гнасни идоли, и ќе се згнаси душата Моја од вас.
31 Ќе ги претворам вашите градови во урнатини; ќе ги запустам вашите светилишта; и не ќе го мирисам повеќе вашиот благопријатен мирис.
32 Јас ќе ја претворам земјата во пепелиште, така што вашите непријатели кои ќе се населат во неа, ќе се вчудоневидат над неа.
33 Вас ќе ве распрснам по народите; ќе извлечам меч од зад вас, така што вашата земја ќе биде претворена во пустина, а градовите во урнатини.’
34 ‘Тогаш земјата ќе ги задоволи своите саботи за целото време, додека биде пуста и додека вие ќе бидете во земјата на вашите непријатели. Земјата ќе се одмори тогаш и ќе може да ги задоволи своите саботи.
35 Сè додека биде пуста, ќе има починка, што не ја имаше во времето на вашите саботи додека вие живеевте во неа.
36 А на оние од вас што ќе останат во живот по земјите на нивните непријатели, ним ќе им натерам страв во срцето. Шумот на листот што трепери ќе ги гони во бегство. Ќе бегаат како што се бега од меч; ќе паѓаат иако никој не ќе ги гони.
37 Ќе се сопнуваат еден од друг како кога се бега пред меч, иако никој нема да ги гони. Не ќе се одржите пред вашите душмани;
38 ќе изгинете меѓу народите - ќе ве голтне земјата на вашите непријатели.
39 А кој ќе преживее од вас, ќе венее во земјата на вашите непријатели заради своите беззаконија; ќе венеат и заради беззаконијата на своите татковци.’
[FONT=&quot]40 ‘Тогаш ќе ги признаат своите беззаконија и беззаконијата на своите татковци што ги направија против Мене [/FONT]
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Глава 27

29 Ниеден човек, над кого е изречено проклетство, не смее да се откупува: треба да биде погубен.’

[FONT=&quot]БРОЕВИ - ЧЕТВРТА КНИГА МОЈСЕЕВА[/FONT]
Глава 3

10 Постави ги Арона и неговите синови да ја исполнуваат својата свештеничка должност. А странец кој би се приближил до тоа нека биде погубен.”
38 А оние што ќе ги поставуваат шаторите на предната страна, пред Шаторот на средбата на источната страна, да бидат Мојсеј, Арон и нивните синови, на кои им беше доверена служба во Светилиштето во име на Израелевите синови. Странец кој би се доближил, ќе биде погубен.

Глава 11

ГОСПОД СО СВОЈОТ ГНЕВ ИЗГОРУВА ЧОВЕК!!!
[FONT=&quot]1 И народот почна да мрмори злобно во Господовите уши. Кога Господ го чу тоа, пламна со гнев. Господов оган избувна среде нив и изгоре еден крај на логорот[/FONT]

Глава 14


БОГ КАЗНУВА И ДО ПОКОЛЕНИЈАТА ВРЗ ДЕЦАТА
18 ‘Господ е долготрпелив и многумилостив; ги проштава беззаконијата и престапите, но не го остава виновниот неказнет, туку го казнува безаконието на татковците врз децата до третото и четвртото поколение.’
АКО ГОСПОД НЕ Е СО НИВ ЌЕ ИЗГУБАТ ВО ВОЈНА!!!
41 А Мојсеј рече: „Зошто ја престапувате Господовата заповед? Не ќе успеете.
42 Не одете горе, оти Господ не е помеѓу вас, да не би да ве поразат вашите непријатели.
43 Зашто Амаликците и Ханаанците таму се пред вас, и ќе паднете од меч; зашто отстапивте од Господа и затоа Господ не ќе биде со вас.”

Глава 16

КАКО ГОСПОД КАЗНУВА!!!
20 И Господ им рече на Мојсеја и Арона:
21Одделете се од заедницава за да ја сотрам веднаш!”
22 Тие паднаа ничкум и извикаа: „Боже! Господару на духовите на секое тело! Зар ќе се разгневиш на сета заедница, кога згрешил само еден!”
23 Тогаш Господ му рече на Мојсеја:
24 „Речи му на општеството: ‘Отстранете се од околината на живеалиштата на Кореј, Датан и Авирон!’”
25 Мојсеј стана и тргна кон Датан и Авирон. По него тргнаа Израелевите старешини.
26 И вака му проговори на општеството: „Отстапете од шаторите на тие нечесни луѓе! Не допирајте се до ништо што е нивно, за да не бидете уништени заради нивните гревови.”
27 Така тие се оддалечија од околината на живеалиштата на Кореј, Датан и Авирон. Тогаш Датан и Авирон излегоа и застанаа при влезот на своите шатори со своите жени, со своите синови и со своите мали деца.
28 „По ова ќе видите - рече Мојсеј - дека Господ ме испрати да ги исполнувам сите овие дела, и дека не ги правам сам од себе:
29 ако овие луѓе умрат како што умираат сите луѓе, тогаш Господ не ме испратил; ако ги стигне таква казна, каква што ги стигнува сите луѓе, тогаш Господ не ме испратил.
30 Но ако Господ направи нечуено: ако земјата ја отвори својата утроба и ги проголта со сè што е нивно, па ако слезат живи во подземјето, тогаш знајте дека овие луѓе Го презреа Господа.”
31 А кога тој ги заврши сите тие зборови, почвата под нив распука;
32 земјата ја отвори својата утроба и ги проголта со нивните домови, со сите Корееви луѓе и со сиот нивен имот.
33 Живи слегоа во подземјето, тие и сè нивно. Потоа земјата се затвори над нив, и тие исчезнаа од собранието.
34 На нивниот писок сите Израелеви синови, кои стоеја околу нив, избегаа, говорејќи: „Да не нè проголта и нас земјата!”
35 Но оган избувна од Господа и ги голтна двеста и педесетте луѓе кои принесуваа темјан.
44 И Господ му рече на Мојсеја:
45 „Оддалечете се од заедницата; ќе ги погубам во еден миг!” Но тие паднаа на своите лица.
46 Потоа Мојсеј му рече на Арона: „Земи кадилница, стави оган од жртвеникот во неа, сложи темјан и побрзај до заедницата, па застапи се за неа, зашто Господовиот гнев избувна, и злото почна!”
47 Арон зеде што му рече Мојсеј и отрча среде собранието, а кога таму: поморот почнал веќе меѓу народот.
48 Потоа застана меѓу мртвите и живите, и злото запре.
49 Од тоа зло беа четиринаесет илјади и седум стотини мртви, освен оние кои загинаа заради Кореј.

--- надополнето ---

[FONT=&quot]БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА

ПИЈАНЕЊЕ И РАЗГОЛУВАЊЕ!!!

[/FONT]
Глава 9

20 А Ное почна да ја обработува земјата и посади лозје.
[FONT=&quot]21 Се напи вино и се испијани, па се разголи во својот шатор[/FONT]

Глава 19

(секс на Лот со своите ќерки - Аллах да не сочува од ова!!! )
30 Лот се плашеше да живее во Сигор, па, со своите две ќерки, отиде од Сигор горе и се настани во планината. Тој и неговите две ќерки живееја во пештера.
31 Постарата и рече на помладата: „Татко ни остаре, а на земјата нема маж за да влезе при нас, како што е обичај по цел свет.
32 И така, да го испијаниме со вино нашиот татко, и да легнеме со него: така со таткото ќе го запазиме потомството.”
33 Во онаа ноќ го испијанија таткото со вино, и постарата отиде да легне со татка си, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
34 На другиот ден постарата и рече на помладата: „Ете, сношти јас лежев со татка ни; да го испијаниме и ноќеска, па оди и ти да лежиш со него: така ќе му го запазиме потомството на таткото.”
35 Го испијанија таткото со вино и во таа ноќ, па помладата отиде и легна со него, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
36 Така обете Лотови ќерки забременија од таткото.
37 Постарата роди син и му даде име Моав (Тој е од мојот татко). Тој е прататко на денешните Моавци.
38 И помладата роди син и му даде име Бен-Ами (Тој е син на мојот род). Тој е прататко на денешните Амонци.

ПОЛИГАМИЈА!!!

34 Кога Исав беше на четириесет години, ги зеде за жени: Јудита, ќерка на Хетеецот Веири, и Васемата, ќерка на Хетеецот Елон. (ПОЛИГАМИЈА)
Глава 30

25 Откако Рахила го роди Јосифа, Јаков му рече на Лавана: „Пушти ме да си одам во мојот роден крај!
26 Дај ми ги моите жени, за кои ти служев, и моите деца, за да можам да си одам: па добро знаеш како ти служев.” (ПОЛИГАМИЈА)


СИЛУВАЊЕ
Глава 34

2 Ја виде Евеецот Сихем, син на Емор, кнез на онаа земја, па ја грабна и насила легна со неа. (СИЛУВАЊЕ)
РОПСТВОТО ЦЕЛОСНО ДОЗВОЛЕНО!!!


[FONT=&quot]ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА

[/FONT] Глава 25

44 А ако сакаш да имаш робови и робинки, можете да ги купите, и машки и женски, од народите што се околу вас.
45 Можете да ги купувате и од придојдениците, кои се населени меѓу вас; од нивните семејства што живеат со вас и што се родени во вашата земја. Таквите можат да станат ваша сопственост.
46 Нив можете да им ги предавате во наследство на вашите деца, за да ги наследат за секогаш во сопственост. Кон нив можете да постапувате како кон робови. Но кон своите браќа, Израелевите синови, никој не смее да господари со жестокост.’


Глава 21

1 „Ова се прописите што треба да им ги изложиш:
2 Ако купиш еден Евреин за роб, нека служи шест години. На седмата година нека замине, без откупнина, слободен.
3 Ако дојде сам, сам и нека си замине; ако е женет, со него нека отиде и неговата жена.
4 Ако господарот му набавил жена, па таа му роди било синови било ќерки, и жената и нејзините деца нека му припаднат на нејзиниот господар, а тој нека си отиде сам.
5 Ама ако робот изјави отворено: ‘Ги љубам својот господар, својата жена и своите деца, не сакам да бидам слободен,’
6 тогаш неговиот господар нека го доведе при судиите. Кога ќе го доведе до вратата или до столбот на вратата, господарот нека му го дупне увото со шило и нека му остане трајно во служба.
7 Кога човек ќе ја продаде ќерка си за робинка, таа нека не се ослободува како и машките робови.
8 Ако не му се допадне на својот господар, кој ја одредил за себеси, нека ја остави да се откупи. Нема право да ја продаде на странци, кога не и бил верен.
9 А ако ја одреди за својот син, нека постапува со неа како и со ќерка.
10 Ако се ожени со друга, не смее на првата да и ги крати: храната, облеката или нејзините брачни права.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
[FONT=&quot]БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА

ПИЈАНЕЊЕ И РАЗГОЛУВАЊЕ!!!

[/FONT]
Глава 9

20 А Ное почна да ја обработува земјата и посади лозје.
[FONT=&quot]21 Се напи вино и се испијани, па се разголи во својот шатор[/FONT]

Глава 19

(секс на Лот со своите ќерки - Аллах да не сочува од ова!!! )
30 Лот се плашеше да живее во Сигор, па, со своите две ќерки, отиде од Сигор горе и се настани во планината. Тој и неговите две ќерки живееја во пештера.
31 Постарата и рече на помладата: „Татко ни остаре, а на земјата нема маж за да влезе при нас, како што е обичај по цел свет.
32 И така, да го испијаниме со вино нашиот татко, и да легнеме со него: така со таткото ќе го запазиме потомството.”
33 Во онаа ноќ го испијанија таткото со вино, и постарата отиде да легне со татка си, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
34 На другиот ден постарата и рече на помладата: „Ете, сношти јас лежев со татка ни; да го испијаниме и ноќеска, па оди и ти да лежиш со него: така ќе му го запазиме потомството на таткото.”
35 Го испијанија таткото со вино и во таа ноќ, па помладата отиде и легна со него, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
36 Така обете Лотови ќерки забременија од таткото.
37 Постарата роди син и му даде име Моав (Тој е од мојот татко). Тој е прататко на денешните Моавци.
38 И помладата роди син и му даде име Бен-Ами (Тој е син на мојот род). Тој е прататко на денешните Амонци.

ПОЛИГАМИЈА!!!

34 Кога Исав беше на четириесет години, ги зеде за жени: Јудита, ќерка на Хетеецот Веири, и Васемата, ќерка на Хетеецот Елон. (ПОЛИГАМИЈА)
Глава 30

25 Откако Рахила го роди Јосифа, Јаков му рече на Лавана: „Пушти ме да си одам во мојот роден крај!
26 Дај ми ги моите жени, за кои ти служев, и моите деца, за да можам да си одам: па добро знаеш како ти служев.” (ПОЛИГАМИЈА)


СИЛУВАЊЕ
Глава 34

2 Ја виде Евеецот Сихем, син на Емор, кнез на онаа земја, па ја грабна и насила легна со неа. (СИЛУВАЊЕ)
РОПСТВОТО ЦЕЛОСНО ДОЗВОЛЕНО!!!


[FONT=&quot]ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА

[/FONT] Глава 25

44 А ако сакаш да имаш робови и робинки, можете да ги купите, и машки и женски, од народите што се околу вас.
45 Можете да ги купувате и од придојдениците, кои се населени меѓу вас; од нивните семејства што живеат со вас и што се родени во вашата земја. Таквите можат да станат ваша сопственост.
46 Нив можете да им ги предавате во наследство на вашите деца, за да ги наследат за секогаш во сопственост. Кон нив можете да постапувате како кон робови. Но кон своите браќа, Израелевите синови, никој не смее да господари со жестокост.’


Глава 21

1 „Ова се прописите што треба да им ги изложиш:
2 Ако купиш еден Евреин за роб, нека служи шест години. На седмата година нека замине, без откупнина, слободен.
3 Ако дојде сам, сам и нека си замине; ако е женет, со него нека отиде и неговата жена.
4 Ако господарот му набавил жена, па таа му роди било синови било ќерки, и жената и нејзините деца нека му припаднат на нејзиниот господар, а тој нека си отиде сам.
5 Ама ако робот изјави отворено: ‘Ги љубам својот господар, својата жена и своите деца, не сакам да бидам слободен,’
6 тогаш неговиот господар нека го доведе при судиите. Кога ќе го доведе до вратата или до столбот на вратата, господарот нека му го дупне увото со шило и нека му остане трајно во служба.
7 Кога човек ќе ја продаде ќерка си за робинка, таа нека не се ослободува како и машките робови.
8 Ако не му се допадне на својот господар, кој ја одредил за себеси, нека ја остави да се откупи. Нема право да ја продаде на странци, кога не и бил верен.
9 А ако ја одреди за својот син, нека постапува со неа како и со ќерка.
10 Ако се ожени со друга, не смее на првата да и ги крати: храната, облеката или нејзините брачни права.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Глава 21

ОКО ЗА ОКО - ЗАБ ЗА ЗАБ!!!
23 Има ли друго зло, казната нека биде: живот за живот,
24 око за око, заб за заб, рака за рака, нога за нога,
25 изгореница за изгореница, рана за рана, синило за синило.КУПУВАЊЕ ЖЕНА
16 „Ако некој заведе девојка, која не е свршена, и легне со неа, нека даде за неа откуп за женачка и нека ја земе за жена.

17 Ако нејзиниот татко одбие да му ја даде, заведникот треба да измери сребро во вредност на откупот за женење за девојката.”

Глава 28

СЕ СПОМНУВААТ – “ГАЌИ’’
42 Направи за нив гаќи од лен

[FONT=&quot]ЛЕВИТ - ТРЕТА КНИГА МОЈСЕЕВА
[/FONT] ШТО СМЕЕ А ШТО НЕ СМЕЕ ДА СЕ ЈАДЕ!!!
1 Господ им рече на Мојсеја и Арона:
2 „Кажете им на Израелевите синови вака: ‘Еве ги животните што од сите четвороношци можете да ги јадете:
3 секое што има копита, но раздвоени копита и што прежива, можете да го јадете.
4 Но овие, иако преживаат или имаат копита, не смеете да ги јадете: камилата, зашто иако прежива, нема раздвоени копита - нечиста е за вас;
5 и зајакот, зашто иако прежива, нема раздвоени копита - нечист е за вас;
6 дивиот зајак, иако прежива, нема раздвоени копита - нечист е за вас.
7 А свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас. (СЕ ЧУДАМ ЗОШТО ЈА ЈАДЕТЕ!!! КОЈ ВИ НАРЕДИЛ ДА СЕ ПРЕКИНА ОВАА ЗАПОВЕД!!!)
8 Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.’
9 ‘А од сите водни животни можете да ги јадете овие: сè што живее во водата, било во морињата, било во реките, а има перки и лушпи, можете да јадете.
10 А што нема перки и лушпи во морињата и реките - од сè што плива во водата и од сè што живее во водата - се нечисти за вас.
11 Тие нека се нечисти за вас; не јадете го нивното месо и гнасете се од нивните трупови.
12 И така, сè што е во водата а нема перки и лушпи нека е одвратно за вас.’
13 ‘Од птиците нека ви се одвратни овие и нека не бидат јадени - одвратни се: орелот, орелот стрвник и јастребот;
14 тетребот и соколот од кој и да е вид;
15 гавранот од кој и да е вид;
16 нојот, јастребот кокошкар и галебот; ластовичката од сите видови;
17 бувот, нуркачот, утот;
18 лебедот, неситот и свраката;
19 штркот, чапјата од секој вид; пупунецот и лилјакот.’
20 ‘Сите крилести бубачки што одат на четири нозе нека ви се нечисти!
21 Од сите тие крилести бубачки што одат на четири нозе, можете да ги јадете само оние што имаат на своите ножиња листови за да скокаат по земјата.
22 Од нив можете да ги јадете: секој вид на скакулците, салемот, арголата и зелените скакулци.
23 А сите други крилести бубачки нека ви се одвратни!’
24 ‘И од нив ќе станете нечисти: кој и да се допре до нивната пцовисаница нека биде нечист до вечерта;
25 секој што ќе понесе пцовисаница од нив, нека ја испере својата облека и ќе биде сметан за нечист до вечерта;
26 и животните со нераздвоени копита што не преживаат се нечисти за вас, и секој што ќе се допре до нивната мрша, нека биде нечист!
27 Сите четвороножни животни, што одат на шепи, нечисти се за вас. Секој што ќе се допре до нивната мрша, нека биде нечист до вечерта.
28 А оној што ќе ја понесе нивната мрша, нека ја испере својата облека и нека биде нечист до вечерта. Тие се нечисти за вас.’
29 ‘Од животните што лазат по земјата нека се нечисти за вас овие: невестулката, глушецот и секој вид гуштери;
30 ежот, камелеонот, дождовникот, зелениот гуштер и кртицата.
31 Тие животни, од сите што ползат, се нечисти за вас. Секој што ќе ги допре мртви, нека биде нечист до вечерта.
32 А врз она на што некое од нив ќе падне мртво, нека биде нечисто: било некаков дрвен предмет или облека, или кожа или мев и секоја работа што се употребува. Секој таков предмет нека се накваси во вода и нека остане нечист до вечерта. Тогаш ќе стане чист.
33 Ако падне некое од нив во некаков земјан сад, скрши го; сè е нечисто во него.
34 А ако капне вода од таков сад на некаква храна, што се јаде, ќе биде нечиста.
35 А сè врз кое ќе падне нешто од нивниот труп, нека биде нечисто; ако тоа биде печка или огниште, нека бидат разурнати: нечисти се за вас и нека бидат нечисти за вас.
36 А изворот или водособиралиштето што држи вода нека бидат сметани за чисти. Но кој ќе допре мрша на животно, нека е нечист.
37 И ако нешто од нивната мрша падне на житно семе што ќе биде посеано, тоа останува чисто;
38 но ако семето се накваси со вода, а тогаш падне на него нешто од нивната пцовисаница, нека е нечисто за вас.’
39 ‘Ако пцовиса некое животно што ви служи за храна, оној што ќе се допре до неговата мрша нека биде нечист до вечерта,
40 а секој што ќе касне од неговата пцовисаница, нека ја испере својата облека и нека биде нечист до вечерта; а кој ќе го понесе неговиот труп, нека ја испере својата облека и нека биде нечист до вечерта.’
41 ‘Секое животно, што ползи по земјата, е нечисто за вас; нека не се јаде.
42 Ништо што ползи по мевот, ништо што оди на четири нозе или на повеќе нозе - никаков ползач што лази по земјата, не јадете, зашто се одвратни.
43 Немојте да се онечистите сами себеси со сите тие лазачи што ползат; не осквернувајте се со нив, за да не станете и вие нечисти заради нив.
44 Зашто Јас Господ Сум ваш Бог: осветувајте се да бидете свети, зашто Јас Сум свет! Не валкајте ги вашите души ниту со едно животно што ползи по земјата!
45 Да, Јас Сум Господ; ве изведов од Египетската Земја за да ви бидам Бог. И така бидете свети, зашто Јас Сум свет!’
46 ‘Тоа е закон за добитокот, за птиците и за сите животни, што живеат во водата, и за сите животни што лазат по земјата,
47 за да го разликувате нечистото од чистото; и животните, што можат да се јадат, од животните што не смеат да се јадат.’”

--- надополнето ---

Глава 12

[FONT=&quot]ДИСКРИМИНАЦИЈА НА ЖЕНСКИ ВО ОДНОС НА МАШКИ ДЕЦА!!![/FONT]
2 „Кажи им на Израелците: ‘Кога некоја жена ќе забремени и ќе роди машко дете, нека биде нечиста седум денови како што е нечиста во времето на својот месечен ред.
5 Ако роди женско, нека е нечиста две седмици, како за време на својот месечен ред, и нека остане уште шеесет и шест денови, за да се очисти од својата крв.
Глава 27

ДИСКРИМИНАЦИЈА НА ЖЕНАТА ВО ОДНОС НА МАЖОТ ПРИ НИВНАТА ПРОЦЕНА ВО СИКЛИ (НАЈВЕРОЈАТНО ПАРИ)!!!
3 нека ти биде мерка: маж од дваесет до шеесет години возраст, процени го педесет сикли во сребро, според светилишниот сикал;
4 а женско процени го триесет сикли.
5 А за возраст од пет до дваесет години твоето оценување нека биде: за машко дваесет сикли, а за женско десет сикли.
6 Ако е возраста од еден месец до пет години, проценувањето нека ти биде: за машко пет сикли во сребро; а оценката за женско три сикли во сребро.
7 Ако е на возраст од шеесет години или повеќе, оценувањето нека ти биде: за машко петнаесет сикли, а за женско десет сикли.
Глава 25

ЗАБРАНЕТА КАМАТА!!! (ДЕНЕС ХРИСТИЈАНИТЕ ЗЕМААТ)
36 Не земај од него ни камата ни печалба. Бој се од својот Бог, и твојот брат нека живее со тебе.
37 Не давај му сребро на заем со камата, 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Христијаните го омаловажуваат последниот божји пратеник Мухаммед с.а.в.с. затоа што тој се “БОРЕЛ“ но се бореле повеќето божји пратеници

[FONT=&quot]БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 4 [/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]8 Каин пак му рече на својот брат Авел: „Ајде да излеземе!” И откако се најдоа во полето, Каин скокна на брата си Авела и го уби.
23 Ламех им рече на своите жени: „Адо и Село, послушајте го мојот глас; Ламехови жени, чујте ја мојата беседа: убив човек, зашто ме рани, и дете, зашто ме удри.

Глава 34

2 Ја виде Евеецот Сихем, син на Емор, кнез на онаа земја, па ја грабна и насила легна со неа.
25 А на третиот ден, додека тие уште беа во болки, два Јаковова сина, Симеон и Леви, Динини браќа, го грабнаа секој својот меч и дојдоа во градот, без пречки, и ги погубија сите машки.
26 Ги пресекоа со меч Емора и неговиот син Сихем, ја зедоа Дина од Сихемовата куќа и си отидоа.
27 Другите Јаковови синови дојдоа при убиените и го опустија градот, зашто нивната сестра беше обесчестена.
28 Колку што имаше крупен и ситен добиток и ослиња, и сè што имаше во градот и во полето ги истераа;
29 ги ограбија сите нивни богатства, а сите нивни деца и жени - сè што беше во куќите - ги запленија.Глава 48

21 Потоа Израел му рече на Јосифа: „Еве, јас ќе умрам скоро; но Бог ќе биде со вас и пак ќе ве врати во земјата на вашите татковци.
22 А тебе ти оставам дел повеќе отколку на браќата твои, што го освоив, со мојот меч и лак, од Аморејците.”


Глава 49

5 Симеон и Леви се браќа! Мечевите им се оружје на насилство.
6 Јас не учествував во нивните советувања, не зедов дел во нивните собранија! Во својот гнев убиваа луѓе; во бес ги пресекоа жилите на воловите.

ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 2


11 Еден ден, кога Мојсеј веќе беше порастен, дојде меѓу своите браќа и ги виде нивните маки. Тогаш забележа како еден Египетец бие еден Евреин - негов брат.
12 Се заврте ваму-таму и откако виде дека нема никој, го уби Египетецот и го закопа во песокот. (БОЖЈИ ПРАТЕНИК УБИВА!!!)

Глава 12

18 Затоа Бог го поведе народот по заобиколувачки пат, низ пустината кон Црвеното Море. Израелците ја напуштија Египетската Земја вооружени. (ОРУЖЈЕ!!!)

Глава 15

3 Господ е храбар војник, Неговото име е Господ Бог. (ГОСПОД-ВОЈНИК)
6 Твојата десница, Господи, се прослави со сила; Твојата десница, Господи, го распарчи непријателот. (ГОСПОД УДИРА СИ ДЕСНИЦА!!!)
12 Десницата ја испружи и земјата ги голтна!

Глава 17

МОЈСЕЈ ВОЈУВА СО АМАЛИКЦИТЕ!!!
8 Тогаш дојдоа Амаликците и завојуваа со Израелците кај Рафидин.
9 А Мојсеј му рече на Исуса: „Одбери момчиња па тргни и зафати борба со Амаликците. Јас ќе застанам утре на врвот на ридот со Божјиот стап во раката.”
10 Исус направи како што му рече Мојсеј и стапи во борба со Амаликците, а Мојсеј, Арон и Ор се искачија на врвот на брдото.
11 И додека Мојсеј ги држеше рацете издигнати, Израелците победуваа; а кога ќе ги спуштеше рацете, победуваа Амаликците.
12 Но најзад рацете му стежнаа на Мојсеја. Затоа зедоа камен, го ставија под него, и тој седна, додека Арон и Ор, еден од едната, а другиот од другата страна, му ги држеа рацете до зајдисонце.
13 И Исус ги совлада, со острицата на мечот, Амалика и неговиот народ.
14 Тогаш Господ му рече на Мојсеја: „Запиши го ова во книгата за спомен, и врежи во Исусовите уши дека Јас ќе го избришам сосем споменот на Амаликците под небото!”
15 Потоа Мојсеј издигна жртвеник и го нарече: „Господ Ми е Знаме!”
16 Зашто рече: „Господовото знаме во раката! Господ ќе војува против Амаликците од поколение до поколение!”


Глава 18

26 Тие му судеа на народот во секое време. Потешките случаи му ги изнесуваа на Мојсеја, а за помалите решаваа сами.(МОЈСЕЈ СУДИЈА!!!)


Глава 32

МОЈСЕЈ ПО НАРЕДБА НА БОГ НАРЕДУВА УБИВАЊЕ НА 3000 ЕВРЕИ КОИ СЕ ОТКАЖУВАЛЕ ОД БОГ!!!
25 Кога Мојсеј виде дека народот стана разуздан - па Арон ги пушти да паднат во идолопоклонство меѓу своите непријатели -
26 застана при вратата на логорот и извика: „Кој е за Господа, при мене!” Сите Левиеви синови се собраа околу него.
27 Тој им рече: „Господ, Бог на Израел, зборува вака: ‘Нека секој го припаше мечот до бедрото и нека тргне низ логорот од врата до врата, па некој нека го убие брата си, некој својот пријател, некој својот сосед.’” (ГОСПОД НАРЕДУВА УБИВАЊЕ!!!)
28 Левиевите синови го извршија Мојсеевиот налог, и во тој ден паднаа околу три илјади луѓе од народот.
29 „Денес му се посветивте на служба на Господа - рече Мојсеј - некој по цена на својот син, некој по цена на својот брат, така што денес ви дава благослов.”

--- надополнето ---

БРОЕВИ - ЧЕТВРТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 1


ПОПИС НА ИЗРАЕЛЦИТЕ ПО НАРЕДБА НА БОГ!!! (СО ЛУЃЕ СПРЕМНИ ЗА БОРБА!!!)
19 Како што Господ му нареди на Мојсеја, така тој ги изброја во Синајската Пустина.
20 Кога беше утврдено Рувимовото потомство, на Израелевиот првенец, по неговите родови и семејства, ги запишаа глава по глава имињата на сите машки од дваесет години нагоре, на сите способни за борба.
22 Беа избројани Симеоновите потомци по нивните родови и семејства: беа избројани, глава по глава, имињата на сите машки од дваесет години нагоре, на сите способни за борба.
24 Кога беше утврдено потомството на Гадовите синови по нивните родови и семејства, беа избројани, глава по глава, имињата на оние од дваесет години и повеќе, на сите способни за војна.
26 Кога беше утврдено потомството на Јудините синови по нивните родови и семејства, беа запишани, глава по глава, имињата на оние од дваесет години и повеќе, на сите способни за војна.
28 Кога беше утврдено потомството на Исахаровите синови по нивните родови и семејства, беа избројани, глава по глава, имињата на оние од дваесет години и повеќе, на сите способни за војување.
И многу други потомства способни за војна............................................................
Глава 2

ПОСТАВУВАЊЕ ЛОГОРИ ПО НАРЕДБА НА БОГ!!!
34 Израелевите синови направија сè како што Господ му нареди на Мојсеја. Така ги поставуваа логорите при своите знамиња и така одеа, секој по својот род и по своите семејства.


БОГ ЗБОРУВА ЗА ОТКУПУВАЊЕ НА ЛУЃЕ!!!
44 Тогаш Господ му рече на Мојсеја:
45 „Земи ги левитите место сите израелски првороденци, а левитскиот добиток место нивниот добиток; левитите нека бидат Мои. Јас Сум Господ.
46 А за откупнина на двеста седумдесет и три израелски првороденци, што ги има повеќе од левитите,
47 земи по пет шекели на глава, земи ги според храмскиот шекел: дваесет гери - еден шекел.
48 Тогаш предај им ги тие сребреници на Арона и на неговите синови за откуп на оние што се отповеќе.”
49 Така Мојсеј ги прими сребрениците како откупнина за првенците што го надминуваа бројот на оние кои беа откупени од левитите.
50 Прими од Израелевите првороденци во сребро илјада триста шеесет и пет шекели според храмската мерка.
51 По Господов налог Мојсеј им го предаде среброто за откуп на Арона и на неговите синови, како што Господ му нареди на Мојсеја.


Ние Муслиманите веруваме дека БОГ Е ЕДЕН, АЛЛАХ значи: ЕДИНСТВЕН БОГ! Еве како Бог му се преставува на Мојсеј:

[FONT=&quot]ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА
ГЛАВА 22
[/FONT] 20 Кој ќе принесе жртва на кој и да е идол - освен на единствениот Бог (НЕМА МНОЖИНА – ИСТО КАКО НИЕ МУСЛИМАНИТЕ) - нека биде предаден на проклетството, целосно уништен.”

е СЕГА кој го измислил тројството кога Бог на сите негови пратеници му се преставил како “единствен„ или божјата заповед: “нема да имаш никакви други богови освен мене“ - значи “единствен’’ и “никакви’’ се многу јасни!

Дали Иса а.с. - Исус рекол со своја уста дека Бог не е единствен? дека тој е составен или се разделил на 3 дела и дека тој е едниот дел? а светиот дух е другиот дел?
во стариот завет и во куранот Бог е многу сличен да не речам ист но во новиот завет како да се работи за комплетно нов Бог - човекот: божјиот пратеник Исус а.с. кого христијаните го замислуваат за бог
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Еве го севишниот творител во куранот за кој на памет не ми паѓа дека било што на светот може да му наштети:

2;24
Па, ако тоа не го направите, а нема да го направите, тогаш, навистина, чувајте се од огнот кој за неверниците е подготвен, чиешто гориво се луѓето и камењата!

2;48
и плашете се од Денот во кој никој за никого не ќе може ништо да направи: кога ничие посредување не ќе биде примено, а ниту, пак, надополнување некакво ќе биде уважено, а ниту, пак, ќе им се помогне;

2;81
Но, не! Оние кои зулум прават и кои се со гревови обземени - па онаквите жители џехеннемски ќе станат и во него за навек ќе останат!

2;104
За неверниците има казна болна.

2;159
Оние кои ги кријат и јаснотиите и Патоказот кои ни се објавени по нивното објаснување за луѓето, во Книгата, онаквите и од Аллах и од проколнувачите ќе бидат проколнети

2;161
Оние кои не веруваат и умрат, а неверници се, врз сите нив ќе се разлее проклетството Аллахово, и проклетството од мелеките (ангелите) и од сите луѓе

2;165
А Аллах, навистина, е Силен Казнувач

2;174
Оние кои го кријат она што го објави Аллах во Книгата Своја, кои го продаваат за нешто што малку вреди - оние во стомаците свои оган голтаат. На Денот суден Аллах со нив не ќе разговара, а ниту ќе ги очисти; за нив има казна болна

2;190
На Аллаховиот пат убивајте ги оние кои вас ве убиваат. Но, не преминувајте ги границите; Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите!

2;275
Оние кои употребуваат лихва (камата) ќе се дигнат како што се дигаат они кои ќе ги избезуми допирот шејтански. (ѓаволски)

2;276
Аллах ја поништува лихвата, а садаките (милостините) ги прави плодни. Аллах не ги сака ни неверникот ни грешникот!

2;278
О верници, плашете се од Аллах и, ако сте верници, откажете се од преостанатиот дел од лихвата!

3;4
Болна казна ќе имаат оние кои не ги признаваат ајетите Аллахови, навистина! А Аллах е Силен и Строг!

3;10
Кај Аллах, нема да им користат на оние кои не веруваат ни делата нивни, ни децата нивни, навистина! Оние се гориво за оган

3;12
Кажи им на оние кои не веруваат: “ќе бидете победени и збрани во Џехеннемот (пеколот). Е, само колку одвратно пресотјувалиште е тоа!’’

3;21
Извести ги оние кои не ги признаваат ајетите Аллахови, и оние кои ги убиваат пејгамберите (божјите пратеници) бесправно, и оние кои ги убиваат луѓето кои наредуваат правда...дека за нив има казна болна.

3;56
А што се однесува, пак, до оние кои не веруваа ќе ги казнам со казна жестока и на овој свет и на ахирет; ќе немаат свои поддржници!

3;131
И плашете се од огнот кој за неверниците е подготвен!

3;137Пред вас поминаа наследства многу ... та, патувајте по земјата и гледајте каква беше казната за лажговците.

3;151
Во срцата на неверниците ќе влееме страв затоа што на Аллах другар му здружуваа, за кој Он доказ не објави. Огнот е престојувалиште нивно


КОГА ГО ЧИТАМ СТАРИОТ ЗАВЕТ И КУРАНОТ СЕ ЧУДАМ ХРИСТИЈАНИТЕ ВО КОЈ БОГ ВЕРУВААТ
 

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Можеби богот на Мојсеј и оној На Исус не е истиот.Мислам дека во Новиот Завет никаде не пишува за убивање,каменуваење,уништување на цели нации од страна на добриот и милостив бог и слични лудории какви што ги има во Стариот Завет.Океј,добриот бог си бил добар само за Евреите...
 

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Богот на Мојсеј и на Исус е ист но исус не е Бог
Од кај си сигурен?Гледаш дека во Стариот Завет богот ги наведува Евреите да убиват,а и тој самиот убива и казнува,додека во Новиот Завет сосем подруга е содржината.
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty キティ・ホワイト
Член од
14 август 2006
Мислења
36.955
Поени од реакции
58.780
КОГА ГО ЧИТАМ СТАРИОТ ЗАВЕТ И КУРАНОТ СЕ ЧУДАМ ХРИСТИЈАНИТЕ ВО КОЈ БОГ ВЕРУВААТ
Ох, фала ти Осама шо се грижиш за духовниот живот на Христијаните.
Што да кажеме за духовниот живот на самоубијците?
Оние кои прават самоубиство во име на Бог????
Оние кои правејќи самоубиство во име на Бог, убиваат еден куп недолжни, притоа????
А за духовниот живот на оние кои овој чист сатанизам го величаат и ваквите самоубијци ги сметаат за маченици???

Што за духовниот живот на овие жални ликови?

--- надополнето ---

Uste eden dokaz deka hristijanstvoto e bullshit, teski izmislici...
Ти можеш да си мислиш внатре во главата што сакаш, но јавно да го навредуваш Христијанството, не би требало.
Во тој случај би било дозволливо јавно навредување на било што, па и на тебе, да речеме.
 
Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Bogot na Mojsej e ist so Bogot na Isus i ist so Bogot na prorokot Muhamed (Bozjiot mir neka bide nad niv)

Od ova golema kontradiktnost pomegu stariot zavet i noviot zavet izleguva vistinata deka Noviot Zavet e cista covecka izmislica.

Ve molam, zamislete, GRESI KOLKU SAKAS, BOG SVE KE TI PROSTI!!!!:vozbud: MA NEMOJ!

KOranot e prodolzenie i kompletiranje na stariot zavet a istotaka e i dokaz za coveckite falcifikuvanja koi se slucija posle smrta na Prorokot Isus (neka e Bozjiot mir nad nego).
 
Г

Господ

Гостин
Богот на терористите е ист со Богот од стариот завет оти Богот од новиот завет немаше да им дозволи да го дигнат метрото во Лондон.

--- надополнето ---

А пошо сте сите вака многу паметни....
31 Еве доаѓаат денови - говори Господ - кога ќе склучам Нов Завет со Израелевиот дом и со Јудиниот дом.
32 Не Завет каков што склучив со нивните татковци во денот кога ги зедов за рака за да ги изведам од Египетската Земја, Завет што тие го раскинаа иако Јас Сум нивни господар - говори Господ.
33 Туку, ова е Завет што ќе го склучам со Израелевиот дом по оние денови - говори Господ. Мојот закон ќе го ставам во нивната душа и ќе го напишам во нивното срце. И ќе бидам нивен Бог, а тие Мој народ.
34 И веќе не ќе го учи другарот другар ни братот брат, зборувајќи: ‘Познајте Го Господа!’ туку сите ќе Ме познаваат, и мало и големо, говори Господ - зашто ќе го простам нивното беззаконие и не ќе си спомнувам веќе за нивните гревови.”
35 Господ зборува вака: „Кој дава сонцето да свети дење, а месечината и ѕвездите ноќе, Кој го подига морето за да му бучат брановите - Името Му е Господ над Воинствата:
36 Ако некогаш се пореметат тие закони пред Мене - говори Господ - тогаш Израелевото потомство ќе прекрати да биде народ пред Моето лице довека!”
37 Господ зборува вака: „Ако можат да се измерат небесата горе, и да се истражат основите на земјата долу, тогаш и Јас ќе го отфрлам Израелевото потомство заради сè што направија - говори Господ.
38 Еве доаѓаат денови - говори Господ - кога Господовиот град ќе биде пак соѕидан, од Ананеиловата Стражарница до Вратата на Аголот.
39 И уште натаму ќе се протегне јажето за мерење, право до ритчето Гарив, а тогаш ќе се сврти кон Гоат.
40 И сета долина на трупови и пепел, и сите полиња до потокот Кедрон, до аголот на Коњската Врата на исток, ќе биде Господова светина. И веќе не ќе има разурнувања и проклетства.”
Ова е колку да сконтате што значи ЗАВЕТ.
Болдираните се онака поважни.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Ох, фала ти Осама шо се грижиш за духовниот живот на Христијаните.
Што да кажеме за духовниот живот на самоубијците?
Оние кои прават самоубиство во име на Бог????
Оние кои правејќи самоубиство во име на Бог, убиваат еден куп недолжни, притоа????
А за духовниот живот на оние кои овој чист сатанизам го величаат и ваквите самоубијци ги сметаат за маченици???

Што за духовниот живот на овие жални ликови?

--- надополнето ---


Ти можеш да си мислиш внатре во главата што сакаш, но јавно да го навредуваш Христијанството, не би требало.
Во тој случај би било дозволливо јавно навредување на било што, па и на тебе, да речеме.
Нне бегај од темата види каков е бог во стариот завет: повикува на каменување, изгорување до смрт, погубување, одмаздување, око за око заб за заб, казнување седумкратно за секој грев, војување, истребување - исто како и во Исламот само во стариот завет малку престрог е па се поставува прашањето (до павле и неговите подржници) како може во новиот завет Овој Бог кој во Куранот и стариот завет гледате каков е, да биде жртвено јагне на кое секој му прави што сака, го тепа, малтретита, плука, распнува и тој умира од крварење до смрт и кој до почетокот на неговата мисија се прехранува со столарски занает.

Овој Бог е бог на сите па и на Исус и Мојсеј и Мухаммед с.а.в.с. но павелвич - гонителот на Исус а.с. проповедал нешто што никој не му дал овластување за тоа

--- надополнето ---

Богот на терористите е ист со Богот од стариот завет оти Богот од новиот завет немаше да им дозволи да го дигнат метрото во Лондон.

--- надополнето ---

А пошо сте сите вака многу паметни....
31 Еве доаѓаат денови - говори Господ - кога ќе склучам Нов Завет со Израелевиот дом и со Јудиниот дом.
32 Не Завет каков што склучив со нивните татковци во денот кога ги зедов за рака за да ги изведам од Египетската Земја, Завет што тие го раскинаа иако Јас Сум нивни господар - говори Господ.
33 Туку, ова е Завет што ќе го склучам со Израелевиот дом по оние денови - говори Господ. Мојот закон ќе го ставам во нивната душа и ќе го напишам во нивното срце. И ќе бидам нивен Бог, а тие Мој народ.
34 И веќе не ќе го учи другарот другар ни братот брат, зборувајќи: ‘Познајте Го Господа!’ туку сите ќе Ме познаваат, и мало и големо, говори Господ - зашто ќе го простам нивното беззаконие и не ќе си спомнувам веќе за нивните гревови.”
35 Господ зборува вака: „Кој дава сонцето да свети дење, а месечината и ѕвездите ноќе, Кој го подига морето за да му бучат брановите - Името Му е Господ над Воинствата:
36 Ако некогаш се пореметат тие закони пред Мене - говори Господ - тогаш Израелевото потомство ќе прекрати да биде народ пред Моето лице довека!”
37 Господ зборува вака: „Ако можат да се измерат небесата горе, и да се истражат основите на земјата долу, тогаш и Јас ќе го отфрлам Израелевото потомство заради сè што направија - говори Господ.
38 Еве доаѓаат денови - говори Господ - кога Господовиот град ќе биде пак соѕидан, од Ананеиловата Стражарница до Вратата на Аголот.
39 И уште натаму ќе се протегне јажето за мерење, право до ритчето Гарив, а тогаш ќе се сврти кон Гоат.
40 И сета долина на трупови и пепел, и сите полиња до потокот Кедрон, до аголот на Коњската Врата на исток, ќе биде Господова светина. И веќе не ќе има разурнувања и проклетства.”
Ова е колку да сконтате што значи ЗАВЕТ.
Болдираните се онака поважни.
Глава 32

МОЈСЕЈ ПО НАРЕДБА НА БОГ НАРЕДУВА УБИВАЊЕ НА 3000 ЕВРЕИ КОИ СЕ ОТКАЖУВАЛЕ ОД БОГ!!!

25 Кога Мојсеј виде дека народот стана разуздан - па Арон ги пушти да паднат во идолопоклонство меѓу своите непријатели -
26 застана при вратата на логорот и извика: „Кој е за Господа, при мене!” Сите Левиеви синови се собраа околу него.
27 Тој им рече: „Господ, Бог на Израел, зборува вака: ‘Нека секој го припаше мечот до бедрото и нека тргне низ логорот од врата до врата, па некој нека го убие брата си, некој својот пријател, некој својот сосед.’” (ГОСПОД НАРЕДУВА УБИВАЊЕ!!!)
28 Левиевите синови го извршија Мојсеевиот налог, и во тој ден паднаа околу три илјади луѓе од народот.
29Денес му се посветивте на служба на Господа - рече Мојсеј - некој по цена на својот син, некој по цена на својот брат, така што денес ви дава благослов.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom