Што се носи на...?

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
ја отворив темава со цел да прашам ете за адетите или обичајите, на пример што кога се оди на младенци, што да се однесе, или кога се оди на повојница, дали треба да се остави пари (за да си купи детето братче/сестриче) или што кога ќе дознаеш дека некоја е бремена, дали се носи нешто при првото гледање??
Јас не знам, и затоа баш ја отварам темава за сите нејаснотии и прашања околку пригодите...
Па постари и поискусни, повелете, одговарајте.... (y)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
На младенци обично се носи нешто за домаќинство.
А за бебе секогаш оставам железни пари и плус нешто облека и играчки.
А за тоа третото мислам дека нема потреба ништо да се носи.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Јас на сите пари им давам. Затоа што официјално ништо од ова не практикувам, а сепак, имам доста драги луѓе, па на некој начин да ги ,,испочитувам,,. Како што е повојницата на пример, таа е адет (пред се православен), и сега, не одам јас на повојница, но на ,,прво гледање на бебето,, :)
И мислам дека родителите најдобро знаат што му треба на детето, нема потреба јас да му купувам.
Кога ќе потпорасне, играчки ;)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
А мене едно не ми е јасно.Зошто на дете(бебе) кога се гледа прв пат мислам беше му се дава нешто јајце,брашно,шеќер?
Кога го гледаа внук ми мама почна да му става,јас и викам мамо ма да не го куваш Борјанче? :icon_mrgr:

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Мама и тато се на младенци баш сега..кај кумовите :)
-Носеа торта и 2 кутии убаво завиткани така со просечна големина колку пола метро квадратно :)

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
Мама и тато се на младенци баш сега..кај кумовите :)
-Носеа торта и 2 кутии убаво завиткани така со просечна големина колку пола метро квадратно :)
дај да ги викнам за кај мене догодина да ми донесат торта и нешто убаво завиткано :гик:

Kajgana Shop

На врв Bottom