Што значи да бидеш вистински ФИЛОСОФ

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Философија во превод значи љубов кон мудроста.

Философијата се занимава со генералните и фундаменталните проблематики во животот како, постоењето, мислата, знаењето, човечките вредности итн..

Философијата е наука која го осветлува патот на луѓето и навистина пред да донесеш тврдење треба многу прецизно да размислиш.
(кајгана форумот е најразвиениот форум во нашата држава така да многу луге кои читаат овде може да ги однесеш во погрешен правец со твоите философии)

Да бидеш философ не значи да имаш завршено философски факултет, не значи да цитираш изреки од големите мислители кои лесно можат грешка да се интерптретираат.

За да бидеш вистински философ како прво треба да имаш љубов кон луѓето и да сакаш да им помогнеш со твоето размислување. Секогаш размислувај логично и со ОТВОРЕН УМ! Може да речам дека конзервативец е обратно од философ.

Се надевам ова ќе го прочита секој пред да постира тука.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Da se bide filozof znaci tvojata serioznost tvojata preokupacija da bide kon najbitnite prasanja za zivotot i negovata smisla, da se zavrsi fakultet ne znaci nisto bidejki znam mnogu koi vo zivotot ne se bavat so tie prasanja osven koga predavaat ili koga citaat knigi, znaci da citas od samiot zivot da ja imas za cel vistinata, umot da bide vo sluzba na objektivnoto spoznanie a ne instrumentalizacija na umot za potrebite na voljata!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Значи и јас сум филозоф.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Da se bide filozof znaci tvojata serioznost tvojata preokupacija da bide kon najbitnite prasanja za zivotot i negovata smisla, da se zavrsi fakultet ne znaci nisto bidejki znam mnogu koi vo zivotot ne se bavat so tie prasanja osven koga predavaat ili koga citaat knigi, znaci da citas od samiot zivot da ja imas za cel vistinata, umot da bide vo sluzba na objektivnoto spoznanie a ne instrumentalizacija na umot za potrebite na voljata!
Добро напишано

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.754
Да бидеш филозоф денес значи да имаш ниско примање, едвај да си најдеш работа, и кога сакаш да правиш муабет со некој да се проѕева, а да зборува колку си настран зад грб.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Да бидеш филозоф денес значи да имаш ниско примање, едвај да си најдеш работа, и кога сакаш да правиш муабет со некој да се проѕева, а да зборува колку си настран зад грб.
Ахаха, арогантно до некаде, но може да се каже и премногу вистинито :S

I

Intex

Гостин
Оф корс.
Ти ако завршиш филозофски, работиш како професор во школо и воопшто не си посветен на фри-стајл филозофирање, џабе ти е.
Не мораш да имаш факултет за да размислуваш и дискутираш на теми за совршеност, настанок на универзум, итн. you get my point. Далеку од битно е да знаеш дали Сократ бил идеалист или материјалист. Многу побитно е ти да имаш свои идеи и сфаќања, отколку да знаеш дали некој бил едно или друго. Мое мислење сепак, не значи дека е точно.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.754
Оф корс.
Ти ако завршиш филозофски, работиш како професор во школо и воопшто не си посветен на фри-стајл филозофирање, џабе ти е.
Не мораш да имаш факултет за да размислуваш и дискутираш на теми за совршеност, настанок на универзум, итн. you get my point. Далеку од битно е да знаеш дали Сократ бил идеалист или материјалист. Многу побитно е ти да имаш свои идеи и сфаќања, отколку да знаеш дали некој бил едно или друго. Мое мислење сепак, не значи дека е точно.
Мораш, да имаш диплома од факултет ако сакаш да дадеш до знаење дека не си лаик со средно и дека стварно имаш познавање во темел на филозофијата.
Сепак, не си филозоф ако не напишеш 2-3 дела.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Мораш, да имаш диплома од факултет ако сакаш да дадеш до знаење дека не си лаик со средно и дека стварно имаш познавање во темел на филозофијата.
Грешка- релативна е дипломата, можеш и да немаш философски факултет а сепак да издадеш твои дела. Не е важен факсот воопшто- оној што неможе да го свати тоа неможе ни да ја разбере философијата па тогаш џабе и да пишуваш философски дела за нив.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.754
Грешка- релативна е дипломата, можеш и да немаш философски факултет а сепак да издадеш твои дела. Не е важен факсот воопшто- оној што неможе да го свати тоа неможе ни да ја разбере философијата па тогаш џабе и да пишуваш интелигентни дела за нив.
мислев на дела со филозофски поглед.
сократ е исклучок само.

I

Intex

Гостин
Мора да го имам студирано Сократ, Платон, Питагора, Декарт, Ниче и сви остали за да напишам свое филозофско дело, како го гледам униеврзумот пример, или кој став го имам за задгробниот живот? - Не.
Тогаш и дипломата `дипломиран филозоф` е залудна ако немам свои сопствени идеи.

П

Пепси_

Гостин
Е ај да се воздржам ама ептен е ова..... не е потребно диплома од факултет да филозофираш и да бидеш филозоф. :)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.360
Поени од реакции
30.754
Мора да го имам студирано Сократ, Платон, Питагора, Декарт, Ниче и сви остали за да напишам свое филозофско дело, како го гледам униеврзумот пример, или кој став го имам за задгробниот живот? - Не.
Тогаш и дипломата `дипломиран филозоф` е залудна ако немам свои сопствени идеи.
неможеш ни да откриеш нова математичка формула ако претходно не го проучиш материјалот.
треба да се знаат, оти тоа шо се учи филозофија средно и на факултет се 2 различити поима.
и треба да имаш познавање, за да не испадне да копираш некој, па после да се вадиш на не бев запознаен. глупо звучи не?
значи зборувам ако сакаш да бидеш буквално филозоф со филозофија all the way.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
неможеш ни да откриеш нова математичка формула ако претходно не го проучиш материјалот.
треба да се знаат, оти тоа шо се учи филозофија средно и на факултет се 2 различити поима.
и треба да имаш познавање, за да не испадне да копираш некој, па после да се вадиш на не бев запознаен. глупо звучи не?
значи зборувам ако сакаш да бидеш буквално филозоф со филозофија all the way.
Подобро ќе беше добро поткован философ нели? Џабе дипломата ако го немаш во душата.. инаку во право си- треба да си начитан но немора диплома. Позз

Kajgana Shop

На врв Bottom