Ima ima fajde i toa mnogu ,nego ne se pravite i dvaicata pametni pa donesuvate konecni odluki demek site nek se varat vo svojot kotel na krajaot taka i ke bide no vo megjuvreme mora da ja barame vistinata i da posocuvame ,pa komu kolku ke mu dozvoli sopstvenata pravednost tolku i ke vidi.
Zaprasajte se dali site golemi lugje svoeto znaenje go cuvaat samo za sebe.
Mozebi poveke znaete od mene no zaklucokot vi e znak za sebicnost i infantilnost.
Кајсер брате,јас кажав ова како мое лично мислење,а моето лично мислење се однесува само на мене ,но ако земаме во обзир дека ова мое мислење јас ја земам базата од долгогодишно мое искуство по разни форуми овде во балканот,и понатаму до денеска не сум видел некакво фајде ,освен препукавања ,мегурелигиска нетолеранција и поштовање.Верувај ми ,многу сме далеку од она ниво на дискутирање ,што се дискутира во современите општества каде сакале или не лугето се на пеес пати по образовани од нас.Наместо да ги приложуваме убавините на нашите религии ние се препукуваме,наместо комуникација ние се оддалечуваме едни од други а сите сме Создадени од истиот Создател.Само малце погледни околу себе ,првиот комшија,другар,колега на работа ти е или христијанин или евреин некогаш и хиндуист,будист зар вреди да му се скрши со навреда некому срцето наместо да се концетрираме на нашите верски обврски ,да се воздигнеме на највисоко можно ниво.
Навреда реков ,секој може да напише нешто а при тоа да мисли дека напишаното не е навреда ,но спротивната страна тоа го зема за навреда ,секавај се само на навредите со карикатурите ,како ти беше? не брате таква комуникација е на својство на лугето кои се неписмени,брутални ,џахили едноставно треба да се игнорира.
Молим те немој да мислиш дека овде ние сме некого навредиле или сакам да кажувам дека намерно некој некого сака да го навреди,сите ние пишуваме со добри намери ,но голема вероватност е дека некој така се осека.Дискусиите се добри,поучни ,но да се инсистира на едно те исто милион пати не е во ред ,убаво е да се потсетат браката по книга дека прават катастрофална грешка со тројството и никогаш не успеале нит ке успеат тоа да го објаснуваат ,сепак знаеш велат три во еден ,што значи дека веруваат во еден единствен Бог,монотеисти значи кои се најблиски на нас.Но да инсистираш милион пати нема никаква смисла затоа срцето и верувањето на лугето може да смени само Аллах џ.ш и никој друг.
Големите луге да зборувале ,ама како ,треба да земаме пример од нив како и на кој начин тоа го правеле, а најосновно ние сме толку ‘‘мали‘‘ спрема нив да воопшто не можеме да се споредиме.
Да не оддолжам ,и не мислам да ти реплицирам секој си има свое мислење и одговорност ке понесе во Судниот ден затоа горе све што сум напишал можеш да заборавиш ама мораш да даваш значење на Аллаховите зборови:
Сура Анкебут
46. I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepsi nacin, - ne i sa onima me|u njima koji su nepravedni -, i recite: "Mi vjerujemo u ono {to se objavljuje nama, a nas Bog i vas Bog jeste – jedan, i mi se Njemu pokoravamo."
Секој ден по вестите има некој што "во име на Господ" убива пун куп невинилуѓе
од својата вера, притоа саморазнесувајќи се.
Тој притоа прави повеќе активности кои му се одвратни на Бога:
-
Убива невини луѓе, тврдејќи дека тоа го прави во името на Господ.
-
Убива невини луѓе, припаднци на својата религија, тврдејќи дека тоа го прави во името на Господ.
-
Убива невини луѓе, припаднци на својата религија, притоа се самоубива, тврдејќи дека тоа го прави во името на Господ.
Ваквите богохулници, наместо да бидат осудени од загрижените верници, тие ги оправдуваат нивните чинови, прогласувајќи ги за маченици.
Ја да сум припадник на таа вера, би размислил добро, дали е погрешна или пак погрешно е разбрана, толкувана.
Во никој случај не би се задржувал на моменти од другите религии, кои не ги разбирам.
Ама тоа сум само јас...
На жалост (болдираното) во право си.
Ако гледаме другата страна лугето се неиформирани,сиромашни и нај битно необразовани и многу лесно е да се манипулира со нив од некои надворешни сили (кои се претпоставувам знаеш) .Но да те потсекам дека немаше вака да пишуваше да бевме пред кобната 9/09/2001 ,ке немаше материјал ,но што се случи уште е мистерија а и во догледна иднина не ке можеме да дознаеме .Ова вера не е од вчера и има историски златни времиња на праведност чесност и мир,от.
п.с Мики1 вешто го избегна одговорот ,но не мораш и да ми одговориш знам дека не ке можеш затоа логиката тоа налага, а логиката ти прв ја спомна ,знаеш некогаш верата е таква да логиката ке си ја ставиш вџеб.
поздрав