Како прво, Јехова (Јахве), Исус и измислицата на светиот дух, христијаните (горе-доле сите) ги сметаат за троедин бог (?!?!WTF?!?) кој е еден, ама у ствари се тројца у едно и не било политеизам, него монотеизам. Go figure. Јас ги владеам концептите од јудео-христијанската митологија.
Второ, Исус не лечел слепи и лепрозни, ниту воскреснувал мртви, ниту левитирал, трансформирал соединенија и клонирал риби помочу магије. Никаков историски доказ за тоа не постои (а такво нешто, мора да се сложиш, никако не би смеело да биде незабележано од неговите фактички современици.
Трето, Неговата магионичарска природа е опишана единствено (и неконзистентно) во една единствена книга во светов - библијата, за која никој не оспорува дека е предмет на илјадници прилагодувања и дотерувања.
За крај, друже, ја не се затепав - јас искажав личен став према некое тврдење и не искористив никаков агресивен збор кон тебе лично. Мило ми е што не ме тераш да верувам во она што ти веруваш, а за тоа дали ќе се разубедиме или не, форумов ќе си каже. Тука се споделуваат ставови и гледишта, па подготви се да прочиташ и некои кои најведојатно ќе бидат жестоко спротивни на твоите.