Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Беше, тука е, и пак ќе дојде видлив за сите!
Сиот пагански митос е само сенка која упатува кон БОЖЈИОТ Логос, Кого Единсвениот Вистински и Совршен БОГ, го отелотвори во Исус!
Не сме баш најсигурни дека беше, со сигурност знаеме дека сега не е, а дали ќе дојде, јас искрено верувам дека нема. Исто и повеќето од луѓето на планетава.

Сиот пагански митос е ткаенината од која е скроен митот за последниот месија. ...уфф, чекај, не - претпоследниот. Мохамед беше последен, нели.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Зборувам за паганските религии кои веќе не се практикуваат,затоа што биле гонети од овие новите.
А сепак,историски гледано паганските култури диференцираат,па дури и новите исто така.Која од каде на каде упатува?
http://www.differencebetween.net/miscellaneous/difference-between-sumerians-and-egyptians/
Паганските религии се друго. Тоа било кога луѓето гледале кај што дува ветер, грмотевици кај што паѓаат и тоа го објаснувале со богот на ова, богот на она... Тогаш не гледале НЕКОЈ како оздравува болни, воскреснува мртви. Има разлика.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако е така, има уште илјадници личности за кои има илјадници митови, легенди и приказни, и илјадници просветлени луѓе, па не ги славиме како Бог така? Значи во прашање е нешто повеќе, нешто многу повеќе.
Да, точно. Во прашање е нешто многу, МНОГУ, повеќе. Во продолжение е даден избор од подоминантните божества во кратката историја на човекот - Исус можеш да го најдеш на 'J':

Ah Puch
Ahura Mazda
Alberich
Allah
Amaterasu
An
Anansi
Anat
Andvari
Anshar
Anu
Aphrodite
Apollo
Apsu
Ares
Artemis
Asclepius
Athena
Athirat
Athtart
Atlas
Baal
Ba Xian
Bacchus
Balder
Bast
Bellona
Bergelmir
Bes
Bixia Yuanjin
Bragi
Brahma
Brigit
Camaxtli
Ceres
Ceridwen
Cernunnos
Chac
Chalchiuhtlicue
Charun
Chemosh
Cheng-huang
Cybele
Dagon
Damkina (Dumkina)
Davlin
Dawn
Demeter
Diana
Di Cang
Dionysus
Ea
El
Enki
Enlil
Eos
Epona
Ereskigal
Farbauti
Fenrir
Forseti
Freya
Freyr
Frigg
Gaia
Ganesha
Ganga
Garuda
Gauri
Geb
Geong Si
Guanyin
Hades
Hanuman
Hathor
Hecate (Hekate)
Helios
Heng-o (Chang-o)
Hephaestus
Hera
Hermes
Hestia
Hod
Hoderi
Hoori
Horus
Hotei
Huitzilopochtli
Hsi-Wang-Mu
Hygeia
Inanna
Inti
Iris
Ishtar
Isis
Ixtab
Izanaki
Izanami
Jesus
Juno
Jupiter
Juturna
Kagutsuchi
Kartikeya
Khepri
Ki
Kingu
Kinich Ahau
Kishar
Krishna
Kuan-yin
Kukulcan
Kvasir
Lakshmi
Leto
Liza
Loki
Lugh
Luna
Magna Mater
Maia
Marduk
Mars
Mazu
Medb
Mercury
Mimir
Min
Minerva
Mithras
Morrigan
Mot
Mummu
Muses
Nammu
Nanna
Nanna (Norse)
Nanse
Neith
Nemesis
Nephthys
Neptune
Nergal
Ninazu
Ninhurzag
Nintu
Ninurta
Njord
Nugua
Nut
Odin
Ohkuninushi
Ohyamatsumi
Orgelmir
Osiris
Ostara
Pan
Parvati
Phaethon
Phoebe
Phoebus Apollo
Pilumnus
Poseidon
Quetzalcoatl
Rama
Re
Rhea
Sabazius
Sarasvati
Selene
Shiva
Seshat
Seti
Shamash
Shapsu
Shen Yi
Shiva
Shu
Si-Wang-Mu
Sin
Sirona
Sol
Surya
Susanoh
Tawaret
Tefnut
Tezcatlipoca
Thanatos
Thor
Thoth
Tiamat
Tianhou
Tlaloc
Tonatiuh
Toyo-Uke-Bime
Tyche
Tyr
Utu
Uzume
Vediovis
Venus
Vesta
Vishnu
Volturnus
Vulcan
Xipe
Xi Wang-mu
Xochipilli
Xochiquetzal
Yam
Yarikh
Yhwh
Ymir
Yu-huang
Yum Kimil

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.600
Паганските религии се друго. Тоа било кога луѓето гледале кај што дува ветер, грмотевици кај што паѓаат и тоа го објаснувале со богот на ова, богот на она... Тогаш не гледале НЕКОЈ како оздравува болни, воскреснува мртви. Има разлика.
А зошто тогаш има мноооогу приказни идентични како големиот исцелител ви Исус што се постари од него? Ако не чинеле паганите зошто христијаните ги краделе приказните и симболите?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кој тоа гледа денес како твојот Јахве оздравува болни, лечи амппутации и воскреснува мртви?!?!

НЕМА РАЗЛИКА! Никаква.

Исус е еден од 5.000 (пет илјади) божества од човековата историја.

Таму треба и да остане.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Прочитајте го Светото писмо во него пишува се што сакате да знаете, ако некој ја има прочитано Библијата сигурно ќе знае...

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Кој тоа гледа денес како твојот Јахве оздравува болни, лечи амппутации и воскреснува мртви?!?!

НЕМА РАЗЛИКА! Никаква.

Исус е еден од 5.000 (пет илјади) божества од човековата историја.

Таму треба и да остане.
Како прво врска немаш очигледно кој е Јехова, а кој е Исус. Исус лечел и воскреснувал некогаш, паганските богови не ни постоеле воопшто. И не ми се тепај тука, нит те терам да веруваш во она што јас верувам, нит па ти мене можеш да ме разубедиш.

Г

Господ

Гостин
Што збориш богати...Во Египет,Хорус го враќа Озирис од мртвите исто како што Исус го враќа Лазарус...а да...Египетски изговорено Озирис=Ел-Азар-Ус...
А да не збориме дека уствари медицината им одела на Египќаните...

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
А зошто тогаш има мноооогу приказни идентични како големиот исцелител ви Исус што се постари од него? Ако не чинеле паганите зошто христијаните ги краделе приказните и симболите?
Има, точно дека има. Ама зошто тогаш за се и сите за кои постојат митови не се славеле како божества, а Исус го славиме? Демек така ни е наметнато?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Како прво врска немаш очигледно кој е Јехова, а кој е Исус. Исус лечел и воскреснувал некогаш, паганските богови не ни постоеле воопшто. И не ми се тепај тука, нит те терам да веруваш во она што јас верувам, нит па ти мене можеш да ме разубедиш.
Како прво, Јехова (Јахве), Исус и измислицата на светиот дух, христијаните (горе-доле сите) ги сметаат за троедин бог (?!?!WTF?!?) кој е еден, ама у ствари се тројца у едно и не било политеизам, него монотеизам. Go figure. Јас ги владеам концептите од јудео-христијанската митологија.

Второ, Исус не лечел слепи и лепрозни, ниту воскреснувал мртви, ниту левитирал, трансформирал соединенија и клонирал риби помочу магије. Никаков историски доказ за тоа не постои (а такво нешто, мора да се сложиш, никако не би смеело да биде незабележано од неговите фактички современици.

Трето, Неговата магионичарска природа е опишана единствено (и неконзистентно) во една единствена книга во светов - библијата, за која никој не оспорува дека е предмет на илјадници прилагодувања и дотерувања.

За крај, друже, ја не се затепав - јас искажав личен став према некое тврдење и не искористив никаков агресивен збор кон тебе лично. Мило ми е што не ме тераш да верувам во она што ти веруваш, а за тоа дали ќе се разубедиме или не, форумов ќе си каже. Тука се споделуваат ставови и гледишта, па подготви се да прочиташ и некои кои најведојатно ќе бидат жестоко спротивни на твоите.

Г

Господ

Гостин
Има, точно дека има. Ама зошто тогаш за се и сите за кои постојат митови не се славеле како божества, а Исус го славиме? Демек така ни е наметнато?
Да.
Не сега,многу одамна.
Инквизиции,крстоносци,измами,страшни приказни сето тоа ублажено со "Љубовта Божја"...
И гледај,сеуште се слават.
http://www.fortunecity.com/roswell/druid/53/anurit.html

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Како прво, Јехова (Јахве), Исус и измислицата на светиот дух, христијаните (горе-доле сите) ги сметаат за троедин бог (?!?!WTF?!?) кој е еден, ама у ствари се тројца у едно и не било политеизам, него монотеизам. Go figure. Јас ги владеам концептите од јудео-христијанската митологија.

Второ, Исус не лечел слепи и лепрозни, ниту воскреснувал мртви, ниту левитирал, трансформирал соединенија и клонирал риби помочу магије. Никаков историски доказ за тоа не постои (а такво нешто, мора да се сложиш, никако не би смеело да биде незабележано од неговите фактички современици.

Трето, Неговата магионичарска природа е опишана единствено (и неконзистентно) во една единствена книга во светов - библијата, за која никој не оспорува дека е предмет на илјадници прилагодувања и дотерувања.

За крај, друже, ја не се затепав - јас искажав личен став према некое тврдење и не искористив никаков агресивен збор кон тебе лично. Мило ми е што не ме тераш да верувам во она што ти веруваш, а за тоа дали ќе се разубедиме или не, форумов ќе си каже. Тука се споделуваат ставови и гледишта, па подготви се да прочиташ и некои кои најведојатно ќе бидат жестоко спротивни на твоите.
Ете гледаш дека не знаеш ти реков јас... :wink: Ама ајде баш ме интересира твое мислење за тоа кој е Исус, ако не те мрзи да ми одговориш.

--- надополнето ---

Да.
Не сега,многу одамна.
Инквизиции,крстоносци,измами,страшни приказни сето тоа ублажено со "Љубовта Божја"...
И гледај,сеуште се слават.
http://www.fortunecity.com/roswell/druid/53/anurit.html
Еј зошто тогаш БАШ ТОА ни е наметнато? Зошто не ни е наметнато нешто друго?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Историски, сите големи цивилизации забележале циклус на развој, подем, владеење и пад кој грубо се движи во периоди од по околу 2000 години. Секоја од тие цивилизации имала доминантна религија - сумерите, египјаните, римјаните, западната цивилизација (христијанството) денес (и при крај си е и таа).

Сите денешни митови некогаш биле славени како актуелни и вечни божества. Христијанството е некаде на крајот од својот циклус. За многумина (Исламот, атеистите) христијанството одамна е митологија. За оние кои сеуште веруваат во митот - за нив Исус сеуште е Бог. Ќе ви стане јасно, кај и да е...

Исус не е никако поразличен од останатите илјадници божества од човековата историја. Нема направено апсолутно ништо уникатно. Сите негови „чуда“ се веќе видени. Исус е компилација од претходни божества.

Kajgana Shop

На врв Bottom