Што ве натера да се иселите од Македонија?

Што ве натера да се иселите од Македонија?


  • Вкупно гласачи
    187
Член од
17 август 2011
Мислења
9.052
Поени од реакции
15.805
Не сфаќај буквално :D
Поентата беше дека на 40 години и две деца кај ќе најдеш време за надоградување и усовршување во сосема друга струка што лесно ќе ти помогне да се иселиш. Не дека не може туку далеку потешко е .:D
Еве родниот крај се познати по градежните работници(постарите генерации) сите си фатија пат во Германија каде земаат над 2 000 евра каде се исполнети сите безбедносни стандарди место тука да градат згради на Азманов и Чифлиганец или уште полошо на оние ванаби градежни фирми каде може да ги потрупа земја зашто нема ниеден стандард при градба.
И за голем дел од младите важи исто, не секој има исти можности. Ама муабетот ми беше дека сега имаш доста можности и без бг пасош. Порано можда не било така.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
13.764
Поени од реакции
30.513
Робин Шарма и Наполеон Хил не фукнционираат кога си накај 40ка, две деца и плата нешто над 20 000, а знаеш дека во Германија за истата работа ќе имаш 1 800 - 2 000 евра плата. И не сакаат сите да станат програмери.
Абе ме буниш со ова селф хелперите, требаше да ги гуглам за да сфатам за каков тип на џаболебари станува збор :D

Немам намера да пишувам повеќе во врска со овие, терајте си дискусијата, ниту имам време, а ниту желба да ги оправам, тешки целиот трулеж да заминеше и да биде социјалка во дојчланд.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.052
Поени од реакции
15.805
Абе ме буниш со ова селф хелперите, требаше да ги гуглам за да сфатам за каков тип на џаболебари станува збор :D

Немам намера да пишувам повеќе во врска со овие, терајте си дискусијата, ниту имам време, а ниту желба да ги оправам, тешки целиот трулеж да заминеше и да биде социјалка во дојчланд.
Зашто трулеж :icon_lol:
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
20.365
Поени од реакции
32.332
Едно другарче ми викаше дека многу научил од Шарма, буквално му го сменил мајндсетот со книгата Калуѓерот Што Го Продаде Своето Ферари.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.757
Поени од реакции
6.096
Едно другарче ми викаше дека многу научил од Шарма, буквално му го сменил мајндсетот со книгата Калуѓерот Што Го Продаде Своето Ферари.
Секој сам си бира кој ќе му биде "гуру" за животни лекции.

Некој си го бира Сарма, друг поише сака да ја слуша Мира дизел и тоа си е. Демократија јбг.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.542
Поени од реакции
10.586
Интересен феномен е што секој кој што се иселил надвор се доживува себе си како неизмерна загуба за државата. Тој низ животот кој знае низ колку партиски прагови поминал, на колку митинзи бил, менал бои, од закоравен патриот до бањат прогресивец за на крај да се пиши бугар за да пржи компири низ Германијата и после некој таму експерт на вести ќе вади статистики од гз и ќе вика одлив на мозоци, а ние сите колективен излив на мозок имаме од ко се рачунаме за нација, а не сме повеќе ни тоа, по што не можеш да бидеш нација кога тргуваш со националноста, дали за ЕУ, дали за бугарски, за коалиција со ДУИ, небитно. Па после сите колективно ќе ескивираме од одговорност, кој како му одговара во склад со личниот интерес.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.295
Поени од реакции
26.854
Тоа одлив на мозоци им останало како узречица,на прсти се броеа мозоците у тоа време па ако значителен број од нив фатиле џенем се сметало за одлив на мозоци.На денешно време кога вечином од автоматичарите, хемичарите,програмерите се на исто рамниште со клучар,бравар,електричар секако дека тоа одлив на мозоци колку да се каже нешто.А ако под мозоци ги сматраат оние со завршен факултет за туризам и менаџмент ондак е друг муабет
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.757
Поени од реакции
6.096
Интересен феномен е што секој кој што се иселил надвор се доживува себе си како неизмерна загуба за државата. Тој низ животот кој знае низ колку партиски прагови поминал, на колку митинзи бил, менал бои, од закоравен патриот до бањат прогресивец за на крај да се пиши бугар за да пржи компири низ Германијата и после некој таму експерт на вести ќе вади статистики од гз и ќе вика одлив на мозоци, а ние сите колективен излив на мозок имаме од ко се рачунаме за нација, а не сме повеќе ни тоа, по што не можеш да бидеш нација кога тргуваш со националноста, дали за ЕУ, дали за бугарски, за коалиција со ДУИ, небитно. Па после сите колективно ќе ескивираме од одговорност, кој како му одговара во склад со личниот интерес.
1670086596813.jpg
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
15.757
Поени од реакции
20.421
Интересен феномен е што секој кој што се иселил надвор се доживува себе си како неизмерна загуба за државата. Тој низ животот кој знае низ колку партиски прагови поминал, на колку митинзи бил, менал бои, од закоравен патриот до бањат прогресивец за на крај да се пиши бугар за да пржи компири низ Германијата и после некој таму експерт на вести ќе вади статистики од гз и ќе вика одлив на мозоци, а ние сите колективен излив на мозок имаме од ко се рачунаме за нација, а не сме повеќе ни тоа, по што не можеш да бидеш нација кога тргуваш со националноста, дали за ЕУ, дали за бугарски, за коалиција со ДУИ, небитно. Па после сите колективно ќе ескивираме од одговорност, кој како му одговара во склад со личниот интерес.
Многу арогантен пристап. Ако некој вреди во Германија да работи оти да не вреди во Македонија? Макар и компири пржел. Тој ќе фали за други работи, макар да плаќа придонеси и све друго. Село гори баба се чешла е работата.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.542
Поени од реакции
10.586
Многу арогантен пристап. Ако некој вреди во Германија да работи оти да не вреди во Македонија? Макар и компири пржел. Тој ќе фали за други работи, макар да плаќа придонеси и све друго. Село гори баба се чешла е работата.
Не се разбираме. Она што го пишав погоре е жива реалност посведочена еден куп пати, не е само ради реда муабет. Луѓе раководени од гол опортунизам направија еден куп штета пред да се избугарат и заминат од тука. За нив зборувам. Јас таквите луѓе не ги класифицирам во категорија општествена загуба. Нивното заминување може да е само општествено добро. Гајле ми е за нивните вештини. Јас зборувам за сет вредности врз кои што се гради една нација а ние ги трампаме за семки и тоа го нарекуваме прагматизам.

Еве да не генерализирам, навистина квалитетни луѓе се иселија, и вешти, вредни, луѓе со принципи и став и нивното заминување е тешко надоместлива загуба. Ама за секој еден таков има уште двајца заради кои што овој првиот избегал.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.757
Поени од реакции
6.096
Не се разбираме. Она што го пишав погоре е жива реалност посведочена еден куп пати, не е само ради реда муабет. Луѓе раководени од гол опортунизам направија еден куп штета пред да се избугарат и заминат од тука. За нив зборувам. Јас таквите луѓе не ги класифицирам во категорија општествена загуба. Нивното заминување може да е само општествено добро. Гајле ми е за нивните вештини. Јас зборувам за сет вредности врз кои што се гради една нација а ние ги трампаме за семки и тоа го нарекуваме прагматизам.

Еве да не генерализирам, навистина квалитетни луѓе се иселија, и вешти, вредни, луѓе со принципи и став и нивното заминување е тешко надоместлива загуба. Ама за секој еден таков има уште двајца заради кои што овој првиот избегал.
За кого гласаше на избориве последниве 3-4 избори ако воопшто имаше право да гласаш?
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.144
Поени од реакции
32.989
Не се разбираме. Она што го пишав погоре е жива реалност посведочена еден куп пати, не е само ради реда муабет. Луѓе раководени од гол опортунизам направија еден куп штета пред да се избугарат и заминат од тука. За нив зборувам. Јас таквите луѓе не ги класифицирам во категорија општествена загуба. Нивното заминување може да е само општествено добро. Гајле ми е за нивните вештини. Јас зборувам за сет вредности врз кои што се гради една нација а ние ги трампаме за семки и тоа го нарекуваме прагматизам.

Еве да не генерализирам, навистина квалитетни луѓе се иселија, и вешти, вредни, луѓе со принципи и став и нивното заминување е тешко надоместлива загуба. Ама за секој еден таков има уште двајца заради кои што овој првиот избегал.
Tvojot post eci so nepravilno kanaliziran gnev i voglavno nepovrzanost.

Vo dvata pasusi imas veshti lugje iseleni, ednite gi smetas izmet oti se so bugarski a drugite se isto veshti koi se nenadomestliva steta samo oti nemale bugarski. Istiot profil na lugje koi pobegnale bukvalno.

Dali si svesen za razlikata na migriranje so bugarski i ne vo ova vreme na inflacii i koroni i se sto se slucuva poslednite nekolku godini? Znaes deka treba 25k eur likvidni samo za ambasada, 500 dokumenti koi edvaj se sobiraat za edna godina i edna godina posle se ceka za izdavanje dozvolata za prestoj? Ili deka i firmite veke ne posreduvaat rabotni vizi za kvaliteten kadar bidejki imaat veke na raspolaganje na pazarot iako moze da si megu potesen krug izbrani kandidati? Znaes kolku ova oteznuva koga baras rabota a nikoj ne ti renta a ne ti renta oti nikoj ne te vrabotuva? Prvite tri godini sekoja godina procedurata da ja mines duri ne si traen prestojnik bidejki zakonski posle tri dogovori imas pravo na traen dogovor i prestoj.

Dali e ova povolno za nekoj koj resil da migrira poradi losi uslovi? Jas rado bi da imam bugarski samo zaradi pasoskite kontroli ne pa za se drugo. Rado bi spakuval kufer i trgnal. Kolku lesno ova samo zvuci. Stetata od bugarski baraj ja kaj partiite i tie sto glasaat ili ako sakas na licno nivo napagaj gi tie vo mk so bugarski koi go izvadile za sekoj slucaj ili za bmw na plin bidejki se duplo od tie iseleni so bugarski a ne tie sto im doslo nos do koska i koi ne ni pomisluvaat na kako izbegale i kolku figuriraat vo tvoite fiktivni statistiki za spas na Makedonija. Ti gladuvaj za ideologija a utre vnuk ti ke dojde i ke ti ja prepise istorijata i ke se pise bugarin on i site od linijata nazad bidejki ova defakto sega se slucuva. Dodeka vnucite na ovie so bugarski iseleni ke bidat izednacuvani so site vo taa zemja kaj sto se rodile.

Ednas pisa deka ne mozes da odelis nekoj denar za dejt so nekoe devojce od strana. Bidejki nemas obzir kon lugjeto na temata so bugarski koga se izrazuvas mislam e fer i licno da premineme. Dali nekoj ke te osudil i bi te narekol izmet ako si posegnal po pasos togas i u princip potraga po podobar zivot i hrana bidejki ako ja setase ke trebase do kraj na mesec da gladuvas ili na makaroni? Dali e ova zivot za pameten mladic kako sto si ti koj e hendikepiran od loso menadzirana drzava? Se nadevam sega e podobro bidjki gledam nemas nekoja empatija pri izrazuvanje no pogledni vo prirodata i ke vides deka migracija za hrana ima duri i tamu kade ne postoi patriotizam. ;)

Edinstvena moja greska pred migracijata e sto ne izvadiv bugarski ili ne bev partiski aktiven sto bi mi olesnilo vadenje na bugarskiot.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.757
Поени од реакции
6.096
Tvojot post eci so nepravilno kanaliziran gnev i voglavno nepovrzanost.

Vo dvata pasusi imas veshti lugje iseleni, ednite gi smetas izmet oti se so bugarski a drugite se isto veshti koi se nenadomestliva steta samo oti nemale bugarski. Istiot profil na lugje koi pobegnale bukvalno.

Dali si svesen za razlikata na migriranje so bugarski i ne vo ova vreme na inflacii i koroni i se sto se slucuva poslednite nekolku godini? Znaes deka treba 25k eur likvidni samo za ambasada, 500 dokumenti koi edvaj se sobiraat za edna godina i edna godina posle se ceka za izdavanje dozvolata za prestoj? Ili deka i firmite veke ne posreduvaat rabotni vizi za kvaliteten kadar bidejki imaat veke na raspolaganje na pazarot iako moze da si megu potesen krug izbrani kandidati? Znaes kolku ova oteznuva koga baras rabota a nikoj ne ti renta a ne ti renta oti nikoj ne te vrabotuva? Prvite tri godini sekoja godina procedurata da ja mines duri ne si traen prestojnik bidejki zakonski posle tri dogovori imas pravo na traen dogovor i prestoj.

Dali e ova povolno za nekoj koj resil da migrira poradi losi uslovi? Jas rado bi da imam bugarski samo zaradi pasoskite kontroli ne pa za se drugo. Rado bi spakuval kufer i trgnal. Kolku lesno ova samo zvuci. Stetata od bugarski baraj ja kaj partiite i tie sto glasaat ili ako sakas na licno nivo napagaj gi tie vo mk so bugarski koi go izvadile za sekoj slucaj ili za bmw na plin bidejki se duplo od tie iseleni so bugarski a ne tie sto im doslo nos do koska i koi ne ni pomisluvaat na kako izbegale i kolku figuriraat vo tvoite fiktivni statistiki za spas na Makedonija. Ti gladuvaj za ideologija a utre vnuk ti ke dojde i ke ti ja prepise istorijata i ke se pise bugarin on i site od linijata nazad bidejki ova defakto sega se slucuva. Dodeka vnucite na ovie so bugarski iseleni ke bidat izednacuvani so site vo taa zemja kaj sto se rodile.

Ednas pisa deka ne mozes da odelis nekoj denar za dejt so nekoe devojce od strana. Bidejki nemas obzir kon lugjeto na temata so bugarski koga se izrazuvas mislam e fer i licno da premineme. Dali nekoj ke te osudil i bi te narekol izmet ako si posegnal po pasos togas i u princip potraga po podobar zivot i hrana bidejki ako ja setase ke trebase do kraj na mesec da gladuvas ili na makaroni? Dali e ova zivot za pameten mladic kako sto si ti koj e hendikepiran od loso menadzirana drzava? Se nadevam sega e podobro bidjki gledam nemas nekoja empatija pri izrazuvanje no pogledni vo prirodata i ke vides deka migracija za hrana ima duri i tamu kade ne postoi patriotizam. ;)

Edinstvena moja greska pred migracijata e sto ne izvadiv bugarski ili ne bev partiski aktiven sto bi mi olesnilo vadenje na bugarskiot.
Тој е гласач на шарениве комуњари кои продадоа све живо што можеше да се продаде, сега ќе продава "морал" на форум друг му бил виновен за тоа што кисне во гомна.

Заради ваквите црепови ко овој ја изгубивме државата. Овие треба да служат за презир за навек!
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
15.757
Поени од реакции
20.421
Не се разбираме. Она што го пишав погоре е жива реалност посведочена еден куп пати, не е само ради реда муабет. Луѓе раководени од гол опортунизам направија еден куп штета пред да се избугарат и заминат од тука. За нив зборувам. Јас таквите луѓе не ги класифицирам во категорија општествена загуба. Нивното заминување може да е само општествено добро. Гајле ми е за нивните вештини. Јас зборувам за сет вредности врз кои што се гради една нација а ние ги трампаме за семки и тоа го нарекуваме прагматизам.

Еве да не генерализирам, навистина квалитетни луѓе се иселија, и вешти, вредни, луѓе со принципи и став и нивното заминување е тешко надоместлива загуба. Ама за секој еден таков има уште двајца заради кои што овој првиот избегал.
Зборуваш за градење нација а не ги вреднуваш истите луѓе од иста нација што се одселиле.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.542
Поени од реакции
10.586
Тој е гласач на шарениве комуњари кои продадоа све живо што можеше да се продаде, сега ќе продава "морал" на форум друг му бил виновен за тоа што кисне во гомна.

Заради ваквите црепови ко овој ја изгубивме државата. Овие треба да служат за презир за навек!
Тој што ме следел што пишувам ги знае моите ставови во врска со оваа власт. Во врска со селидбите, имам цел пост на темава, надолго и нашироко напишано зошто јас би се селел. Не разбирам зошто толку хистерија кревате овде два-тројца, освен ако се разбира не си ја имате мувата на капата па ве погодило в нерв напишаното. Понекогаш заборавам во кое дувло на бугарофилија е претворен форумов.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom