Што вели Kyранот за Џихадот?

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Aha toa e veke nesto drugo. Znaci, borba so samiot sebe, pred se, za da gi ispravis svoite slabosti i da stanes podobar covek, odnosno da ne gresis. Valjda dobro sum razbrala

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
ok, fala na odgovorot.
Uste nesto, ako mozes da mi odgovoris. Zosto nekoi luge go koristat terminot dzihat na primer koga ke kazat deka gi povikuvaat site muslimani na vojna, odnono na dzihat. Tie taka se izrazuvaat i navistina ne mi e jasna povrzanosta. Od edna strana dzihatot te uci da si podobar covek, a od druga strana te povikuva na vojna. Dali e toa navistina taka, ili toa nekoi samo go zloupotrebuvaat?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Јас мислам дека они не повикуваат на војна него на самоодбрана бидејќи веќе се нападнати па мораат да се бранат за опстанок. А има во Исламот духовен правец тесавуф кој смета дека не е оправдано се она што се случува денес она што го прават некои милитантни исламски групи како на пример убивање на цивили поставување на бомби на јавни места и слично.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Za zal ima mnogu takvi koi vsusnost i go pretstavuvaat muslimanstvoto vo nekoe drugo svetlo. Pa taka onoj koj nema nikakvi dopirni tocki so muslimani si sozdava mislenje deka celoto muslimantvo e takvo.
Jas go pocituvam muslimanstvoto isto tolku kolku sto sakam da mi ja pocituvaat mojata vera, i ne samo muslimanstvoto, tuku site veri. Sepak toa e izbor na sekoj poedinec. Sekoj ima pravo na svoe mislenje, i sekoj na kraj ke si go plati svojot ceh

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Citajki gi site vasite misljenja bi sakala na nekoi od niv da dadam komentar. Prvo sakam da kazam deka i vo Stariot Zavet site prorostva se odnesuvaat na doaganjeto na Isus, na jagneto Bozjo koe ke go dade svojot zivot za spasenieto na svetot.
Isus i samiot veli deka ne e dojden da go izmeni zakonot, tuku da go ispolni. Toa se odnesuva na Mojsieviot zakon.
Soul-Of-Space velis deka hristijanite go prekrsuvaat zakonot so obozavanje na sliki, no koi hristijani? Tocno deka e zabraneto idolopoklonstvo, no tie sliki koi ti gi spomenuvas gi ima vo pravolavieto, a ne kaj site hristijani.
Ponatamu, sakam da kazam deka samiot Isus veli za sebe: Jas sum pocetok i kraj, alfa i omega. Isto taka veli: Se sto ke pobarate od otecot vo moe ime, ke vi se dade.
Sakam da kazam deka Isus e Sin Bozji, spored naseto veruvanje, koj sto postoi uste pred sozdavanjeto na svetot.
A sto se odnesuva do antihristot sto ke dojde pred vtoroto Hristovo doaganje, vo Biblijata se veli deka ke moze da pravi cuda, bidejki i lucifer bil angel. Ke moze se da imitira, osven samoto Hristovo doaganje koe vo eden mig ke go vidi celiot svet.
Da ne dolzam, toa se samo nekoi kratki moi razmisluvanja, spored verata koja me uci na toa.
Sepak, temata mislam deka e druga, pa bi sakala da znam,bidejki ne sum zapoznaena, sto veli Koranot za vtoroto Hritovo doaganje.
Isto taka, vo nekoja tema lucajno procitav deka vo Koranot se veli deka site muslimani se povikuvaat na dzihat, odnosno da gi pokorat site onie koi ne se muslimani i koi nema da go prifatat muslimanstvoto. Mozebi sum greska, no ako nekoj znae bi sakala da mi odgovori sto e vsusnost namerata na dzihatot. Tocno e toa sto sum go procitala ili ne?
Marci,golem pozdrav prijatele.
Vo vrska so prorostvata,site tezat kon svoeto. No,nitu vo edno prorostvo ne e najaveno vreme,nitu ime od onoj koj se najavuva,nitu bilo sto.Taka,site si go povlekuvaat kon sebe... Vo eden od textovite,dokolku si gi orocital,dadov edno objasnuvanje koe jasno ukazuva na nekoi Starozavetni a i Novozavetni prorostva,koi ukazuvaat na Muhammed a.s i koi navistina nebi mu odgovarale na bilo koj drug.

Soul-Of-Space velis deka hristijanite go prekrsuvaat zakonot so obozavanje na sliki, no koi hristijani? Tocno deka e zabraneto idolopoklonstvo, no tie sliki koi ti gi spomenuvas gi ima vo pravolavieto, a ne kaj site hristijani.
Taka e.Kaj protestantite primer nema sliki i ikoni... megjutoa,ne e edinstveno toa sto e poreknato od Stariot zavet,toa samo za primer go staviv. Ne se praktikuva obredot sunet (obrezuvanje) koe Evreite go praktikuvaat i koe stoi vo Stariot Zavet deka treba toa da se praktikuva. Isus bil obrezen. Ne se praktikuva nitu so dolznostite okolu hranata.Svinskoto mesto na primer.... Ne se praktikuvaat i mnogu mnogu mnogu drugi raboti koi stojat vo Stariot Zavet a Hristijanie go poreknuvaat... a kaza deka Isus ne dosol da gi meni zakonite,ami da gi nadopolni.

Sakam da kazam deka Isus e Sin Bozji, spored naseto veruvanje, koj sto postoi uste pred sozdavanjeto na svetot.
Tuka imam podrobno objasnuvanje na koe nema tuka da dolzam tuku nakuso ke kazam. Pred sozdavanjeto na svetot,postoime site nie. Spored Naseto ucenje,koe gi opravduva nekoi zborovi na Isus a tie raboti ne se naogjaat vo Hristijanskoto ucenje pa ottuka i nedorazbiranje.
Hajr insAllah,ke pisuvam i za ova poopsirno,ako ve interesira a toa ke go povrzeme i so Bibliskite citati.
Spored Biblijata,site sme nie Sinovi Bozji... od pocetokot na sozdavanjeto na svetot,site nie postoime,no,samo nasite dusi a tuka sme isprateni na iskusenie... Site nie koi postoime i koi umrele i koi ke se rodat,site posvedocija ednas dek BOG E SAMO EDEN,pa prateni sme na zemjata vo materijalen oblik,so propusti i so srasti,da vidime kolku ke se dodrzime na toa sto sme go potvrdile.

Za Antihristot sme blisku. Tocno e deka nemoze da prima i da ima oblik na Isus,bidejki toj e roden onakov kakov sto e roden. No ke pravi Cuda,dadeno mu e od Samiot Sozdatel,da gi stavi lugeto na Iskusenie. Problem e sto mnogu od nas ne veruvaat vrz osnova na dokazi i fakti,tuku veruvaat vrz osnova na cudata. Toj ke tvrdi za sebe deka e Isus,deka e Bog... zatoa i se vmetnalo "bozestvoto" na Isus,za od Hristijanite da bide precekan so rasireni race,barem za onie nesvesnite.

Na prasanjata ti odgovori Nihilista,Allah da go nagradi. Kratko i jasno...

Sekoj koj e zainteresiran za Islamot a i za Hristijanstvoto,treba da go bara prestavnikot. Fala mu na Boga,sto Islamot ne e zasnovan na nekoja licnost i poedinci,mislam deka ne e ni Hristijanstvoto. Treba da se bara od kade izvira... pocetokot. Zatoa sto i valkana voda moze da se ocisti,te. ako ja ostavis vo edna kofa,ke nalegne necistotijata a dnoto za nikade. A i cista voda mozes da izvalkas.... zatoa,baraj od kade izvira,ako izvira necista od izvorot togas e takva.

Za zal,denes,naj glasni govornici za Islamot i Kur'anot se onie koi voopsto ne go poznavaat a naj malku se povikuvaat onie na koi zivotot im pominal vo izucuvanje na Kur'anot i Islamot.

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Taka e.Kaj protestantite primer nema sliki i ikoni... megjutoa,ne e edinstveno toa sto e poreknato od Stariot zavet,toa samo za primer go staviv. Ne se praktikuva obredot sunet (obrezuvanje) koe Evreite go praktikuvaat i koe stoi vo Stariot Zavet deka treba toa da se praktikuva. Isus bil obrezen. Ne se praktikuva nitu so dolznostite okolu hranata.Svinskoto mesto na primer.... Ne se praktikuvaat i mnogu mnogu mnogu drugi raboti koi stojat vo Stariot Zavet a Hristijanie go poreknuvaat... a kaza deka Isus ne dosol da gi meni zakonite,ami da gi nadopolni.
Е вака јас ќе ти одговорам на некој работи теологу.
Сунет обрезување или како сакаш кажи го Исус дојде да го исполни стариот завет така??? А ако се водиш ти по стариот завет јас се чудам како сеуште си жив??? Кажи ми теологу зошто беше расцепена завесата во храмот??? Свинското месо има библиски стих во новиот завет ќе ти цитирам два па ти најди си ги.
Јадете се што се продава во месарница.
Ако некој неверен те покани кај него на ручек јади од се што ќе ти сложи на масата без да испитуваш заради твојата совест, а ако ти каже дека тоа е жртвувано за нешто тогаш не јади заради неговата совест.
Еве и трет Никој да не те осудува за јадење или пиење за млада месечина или за саботи.
Јадел или не јадел месо тоа не ве прави поугодни пред Бог.

А дали Исус е Бог има еден добар стих кој сака да ми го искоментиораш ти Римјаните 9/5 чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!
Кој е Бог над се????
Филипјаните 2/6 Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога,
Еднаков со БОГ???

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Е вака јас ќе ти одговорам на некој работи теологу.
Сунет обрезување или како сакаш кажи го Исус дојде да го исполни стариот завет така??? А ако се водиш ти по стариот завет јас се чудам како сеуште си жив??? Кажи ми теологу зошто беше расцепена завесата во храмот??? Свинското месо има библиски стих во новиот завет ќе ти цитирам два па ти најди си ги.
Ако некој неверен те покани кај него на ручек јади од се што ќе ти сложи на масата без да испитуваш заради твојата совест, а ако ти каже дека тоа е жртвувано за нешто тогаш не јади заради неговата совест.
Еве и трет Никој да не те осудува за јадење или пиење за млада месечина или за саботи.

А дали Исус е Бог има еден добар стих кој сака да ми го искоментиораш ти Римјаните 9/5 чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!
Кој е Бог над се????
Филипјаните 2/6 Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога,
Еднаков со БОГ???
Golem pozdrav Marijanco do tebe. Ona "Teologu" ti go rasipuva celiot post. Neise...

Dali sega znaci deka Isus se zafrkaval koga rekol: "Ne sum dojden da gi menuvam zakonite,tuku da gi nadopolnam" . So ova ispagja deka Isus gi smenil zakonite a toj a.s rekol deka ne menuva od stariot zakon nisto.
Mesarnica mozam i jas da otvoram denes,Marijanco,a smetanje deka se sto ima vo mesarnica da se jade dozvoleno e,toa e samo naiven govor,kolku da se opravda sospstveniot stav i nisto poveke.
Denes duri i medocinski e zabraneto svinskoto meso. Denes duri Medicinski se bara obrezuvanje. Samo,ne dozvoluva inaetot da se prifati toa.
Neveren i Siromav sto ke mi stavat na sofra ke jadam bez prebaruvanje no,sto se odnesuva do skromnosta na sofrata a ne ona sto mi e zabraneto a i stetno po zdravjeto. Ako mi stavi Alkohol da pijam,togas,ater li treba da mu pravam a znam nikakva korist od toa nemam. Edna caska voda i za mene e podobro a i za nego pomal trosok.
Graot podobro da nema meso odkolku svinsko... i za mene podobro i za nego poskromno.

Sto se odnesuva do "Bosestvenosta" na Isus.... ti kazav ednas dosta kratko,kako sto eden mnogu mudar prasa i pobara: Daj mi eden edinstven citat,kade Isus vo biblijata so svoi zborovi rekol: "Jas sum bog" ili "molite mi se mene" jas eve sega Hristijanstvo prifakjam. NEMA !
Ovie podolu citati,ednas ti gi objasniv na eden ubav nacin,vrati se nazad ke vidis detalno tolkuvanje. Sega,na krako:

Prvo treba na dolgo i na siroko da se razjasni a poarno,sam da ispitas,sto velat pravite teolozi okolu Avtorot na Rimjanite,Filipjanite.... Pavle... pa posle da raspravame okolu negovite dela.
Sto ima da se komentira na ova,Sozdatelot jasno i precizno vo Kur'anot odgovara na sekoe prasanje,pa,preku Nego i jas ke ti odgovoram:

“Reci: ‘On je Allah - Jedan! Allah je utočište svakom. Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!’” (Ihlas)

Ya'sin :
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]79. Reci: "Oživiće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]80. Onaj koji vam iz zelenog drveća vatru stvara i vi njome potpaljujete."[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]81. Zar Onaj koji je stvorio nebesa i Zemlju nije kadar stvoriti njima slične? Jeste, On sve stvara i On je Sveznajući;[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]82. kada nešto hoće, On samo za to rekne: "Budi!" - i ono bude.[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]83. Pa neka je hvaljen Onaj u čijoj je ruci vlast nad svim, Njemu ćete se vratiti! "[/FONT]

2:255
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni! [/FONT]
---------------------------

Kazi mi,Marijanco,ciise roditelite na Adam i Eva ?
Kazi mi,Sto bilo so Boga,koga Isus bil vo pekolot (kako sto veruvate) na tri dena ? Dali imavme sveto dvojstvo i mrtov bog (neuzubillah) ?
Sto bese koga Isus bese fetus vo majcinata utroba ? Sveto dvojstvo i bog fetus ? Ili koga bese bebe ?
Objasni mi go ova.

Nacrtaj mi Kruzen Cetiriagolem Triagolnik i ke me ubedis vo trojstvoto.
[/FONT]

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ајде Маријанчо...да го читам(е) твојот одговор.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Moj komentar na prethodnoto tvrdenje e deka Isus tocno deka rekol deka ne e dojden da gi menuva zakonite, tuku da gi ispolni. Stariot i Noviot zakon ne mozat da e delat. Tie pretstavuvaat edna celina. Pa taka Marjanco jas kako hristijanka tvrdam deka vo Biblijata jasno i glasno e napomenato deka svinsko ne treba da se jade. Toa spaga vo zabranetoto meso za site luge. Isto taka, i vo Stariot zakon i vo Noviot e izvrsuvano obrezuvanje. Toa e fakt, a tocno i deka denes e dobro poznato deka medicinki e preporaclivo.
Seto toa e tocno i bi trbalo po pravilo da se pocituva i praktikuva, no mnogu luge jadat svinsko. Ne samo hristijani, tuku i muslimani. Ednostavno izgleda ne sme svesni za toa ili ni ostanalo vo nasledstvo od nasite predci.
Drugo sto sakam da kazam, Soul-Of-Space na krajot nesto spomnuva deka Isus bil tri dena vo pekolot. Jas iskreno prv pat se sretnuvam so vakvo tvrdenje. Izvini prijatele, no od kaj ti dojde ova stvarno ne mi e jasno. Sekade e poznato deka Isus na tretiot den od negovata smrt voskresnal. Bil tri dena vo grob, a ne vo pekol.
Kako i da e temava si go utnala imeto najverojatno. A nekoj da prokomentirase STO VELI KORANOT ZA DZIHATOT ne ke bese loso posto osven nihilista drug nikoj ni da spomne za temava

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Moj komentar na prethodnoto tvrdenje e deka Isus tocno deka rekol deka ne e dojden da gi menuva zakonite, tuku da gi ispolni. Stariot i Noviot zakon ne mozat da e delat. Tie pretstavuvaat edna celina. Pa taka Marjanco jas kako hristijanka tvrdam deka vo Biblijata jasno i glasno e napomenato deka svinsko ne treba da se jade. Toa spaga vo zabranetoto meso za site luge. Isto taka, i vo Stariot zakon i vo Noviot e izvrsuvano obrezuvanje. Toa e fakt, a tocno i deka denes e dobro poznato deka medicinki e preporaclivo.
Seto toa e tocno i bi trbalo po pravilo da se pocituva i praktikuva, no mnogu luge jadat svinsko. Ne samo hristijani, tuku i muslimani. Ednostavno izgleda ne sme svesni za toa ili ni ostanalo vo nasledstvo od nasite predci.
Drugo sto sakam da kazam, Soul-Of-Space na krajot nesto spomnuva deka Isus bil tri dena vo pekolot. Jas iskreno prv pat se sretnuvam so vakvo tvrdenje. Izvini prijatele, no od kaj ti dojde ova stvarno ne mi e jasno. Sekade e poznato deka Isus na tretiot den od negovata smrt voskresnal. Bil tri dena vo grob, a ne vo pekol.
Kako i da e temava si go utnala imeto najverojatno. A nekoj da prokomentirase STO VELI KORANOT ZA DZIHATOT ne ke bese loso posto osven nihilista drug nikoj ni da spomne za temava
Mnogu ubavo,ispravno i iskreno kazano. Gore edna mala primedba. Tocno e deka ima i Muslimani koi jadat svinsko,no nitu eden toa ne go pravda.
Nema Musliman koj pie Alkohol ili jade Svinsko da tvrdi deka e dozvoleno. Toa e tolku jasno i precizno kazano vo Kur'anot. Ovie prasanja drugo mi bea,no,neise... imase tema "Biblija vs Kur'an" ili taka nesto,pa ovie prasanja za tamu se. Kazav deka ne e ubavo da se rasipuva temata.
Jas,kako i site nie,sekako,zelba imame da zboruvame za Kur'anot i Dzihadot... na osnovnite zabuni mislam deka od samiot pocetok e odgovoreno i nakratko e kazano sto e ustvari "Dzihad". Deka,zborot Dzihad,prvenstveno znaci "Borba,Trud,Rabota" Termin,kako "svet rat" vo Islamot NE POSTOI. Dzihad e Borba,so sekoj tvoj minut od tvojot zivot,,, da go provedes po propisot na Bozjiot zakon. Borba so sopstvenite srasti.
Ako ima nekoe konkretno prasanje,ke ni bide zadovolstvo da odgovorime.

Za Isus... bidejki si iskrena,iskreno ke ti kazam.
Licno ne sum sretnal citat od biblijata,deka Isus sradal vo pekolot na tri dena,megjutoa,na mnogu Hristijanski sajtovi... ne antihristijanski tuku prohristijanski,sum sretnal deka Isus prestojuval vo pekolot na tri dena.
http://www.blog.hr/print/id/1623879712/isus-je-sunce.html
Tuka na primer go ima toa... ke vidis deka nisto protiv hristijanstvoto vo textot ne stoi.... ke ti bidam blagodaren i za toa ako me informiras i ako se rasprasas. Mozebi jas gresam... kako i da e.
Povtorno,na postavenite tri prasanja nisto ne mu menuva... Isus bil na tri dena mrtov.Prasanjeto e povtorno isto. Sto bilo togas vo tie tri dena so trojstvoto ? Ne mi e,se kolnam vo Sozdatelot,napad prasanjevo,cisto informativno,bidejki nesvatlivo e nisto vo vrska so trojstvoto i nema odgovor za bilo kakvo prasanje postaveno vo vrska so trojstvoto.
Odgovorot e brilijantno jasen. Isus bil Bozji pratenik (neka e mir so nego). Nemal nitu edno svojstvo a da ne go imale i drugite Bozji pratenici,od cudata,cudesnoto ragjanje,kako i upotrebata na "sin Bozji"... seto toa go imalo i kaj site prethodni. Ne postoi citat koj ukazuva na toa deka Isus e Bog. Podrobno e diskutirano na site tie prasanja i citati i odgovoreno e.

Bujrum,vo tema kade sto im e mesto na takvi prasanja,ke mi bide zadovolstvo ako mi pisuvate za toa.

Sekoe Dobro.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
- Стариот и Новиот закон можат да се делат (условно земено) до Христа и после Христа-значи,можат!
- Стариот Завет забранува јадење свинско-точно! А што му вели Бог на Апостолот Петар, во неговото видение за платното со многу животни? „Еве Петре, заколи и јади...„. А на рекацијата од Апостолот Петар која била типично јудејска (за нејдање свинско), Бог му возвраќа, одговарајќи му на Петар. дека неможе нешто да биде валкано, ако Бог претходно го очистил!!! Според тоа, можеме да јадеме и свинско, оти Бог се погрижил за чистотата на тоа месо!!!
- Нејадењето свинско месо не е само што не е христијански, туку е дибидус старозаветен, јудејски начин на однесување! Па нели Христос го воведе Новиот Завет?
- ДА! Христос навистина бил во пеколот, но не три дена, туку само во саботата, после петокот, по денот на Неговото распнување. На Велика Сабота, Христос им го прповедаше евангелието на душите на праведниците во пеколот!

Е па Марси, еве ти прилика да дознаеш малку повеќе...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
- Стариот и Новиот закон можат да се делат (условно земено) до Христа и после Христа-значи,можат!
- Стариот Завет забранува јадење свинско-точно! А што му вели Бог на Апостолот Петар, во неговото видение за платното со многу животни? „Еве Петре, заколи и јади...„. А на рекацијата од Апостолот Петар која била типично јудејска (за нејдање свинско), Бог му возвраќа, одговарајќи му на Петар. дека неможе нешто да биде валкано, ако Бог претходно го очистил!!! Според тоа, можеме да јадеме и свинско, оти Бог се погрижил за чистотата на тоа месо!!!
- Нејадењето свинско месо не е само што не е христијански, туку е дибидус старозаветен, јудејски начин на однесување! Па нели Христос го воведе Новиот Завет?
- ДА! Христос навистина бил во пеколот, но не три дена, туку само во саботата, после петокот, по денот на Неговото распнување. На Велика Сабота, Христос им го прповедаше евангелието на душите на праведниците во пеколот!

Е па Марси, еве ти прилика да дознаеш малку повеќе...
Dobro,znaci,Isus gi lazel koga rekol deka "ne dosol da gi menuva zakonite". Bidejki,svinskoto (a nisto za obrezuvanjeto) bilo zabraneto vo ZAKONOT. Dozvoluvanje,znaci menuvanje na zakonot. Dali e nova kontradikcija ?

Znaci,dokaz za Ispravnosta na Kur'anot. Tamu ke najdes tocno,sto bilo vo Stariot Zavet i sto bilo vo Noviot Zavet. Muslimanite go pocituvaat Isus a.s kako sto go pocituvaat sekoj Bozji pratenik,za razlika od Evreite koi vo laga gi terale i progonuvale... nekoi duri i ubivale. Isto,Muslimanite pocituvaat ona sto bilo vistina i od Stariot Zavet,sto pak Hristijanite ne pocituvaat. Vo Kur'anot i Hadisite e celokupnata vistina za Isus i za Mojsie i David i Solomon i sekoj Bozji pratenik a.s. Zatoa Muhammed e praten kako posleden Bozji pratenik da gi razjasni sive ovie nedorazbiranja i dadena mu e POSLEDNATA OBJAVA.

Ponataka. Ete,Isus,sega bil vo pekolot,no,samo eden den... a na mnogu mesta sum procital deka bil tri dena,iako ne najdov vo biblijata takov citat,zatoa,bez da zboruvam na suvo,zamoliv da mi se objasni,ako znaete od kade toa.
Odgovor na prasanjata,seuste nema. Se nadevam deka Marijanco ke mi objasni.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Dobro,znaci,Isus gi lazel koga rekol deka "ne dosol da gi menuva zakonite". Bidejki,svinskoto (a nisto za obrezuvanjeto) bilo zabraneto vo ZAKONOT. Dozvoluvanje,znaci menuvanje na zakonot. Dali e nova kontradikcija ?

Znaci,dokaz za Ispravnosta na Kur'anot. Tamu ke najdes tocno,sto bilo vo Stariot Zavet i sto bilo vo Noviot Zavet. Muslimanite go pocituvaat Isus a.s kako sto go pocituvaat sekoj Bozji pratenik,za razlika od Evreite koi vo laga gi terale i progonuvale... nekoi duri i ubivale. Isto,Muslimanite pocituvaat ona sto bilo vistina i od Stariot Zavet,sto pak Hristijanite ne pocituvaat. Vo Kur'anot i Hadisite e celokupnata vistina za Isus i za Mojsie i David i Solomon i sekoj Bozji pratenik a.s. Zatoa Muhammed e praten kako posleden Bozji pratenik da gi razjasni sive ovie nedorazbiranja i dadena mu e POSLEDNATA OBJAVA.

Ponataka. Ete,Isus,sega bil vo pekolot,no,samo eden den... a na mnogu mesta sum procital deka bil tri dena,iako ne najdov vo biblijata takov citat,zatoa,bez da zboruvam na suvo,zamoliv da mi se objasni,ako znaete od kade toa.
Odgovor na prasanjata,seuste nema. Se nadevam deka Marijanco ke mi objasni.

Многу сме надвор од темата па модераторите можат да замерат за тоа.

На кратко, да реплицирам:
- Исус не само што не лаже(л), туку не стори(л) ниеден грев.
- Исус навистина дојде да го исполни старозаветнитот Закон и Он тоа и го стори. Ако го погледнеме Исусовиот живот, ќе видиме дека се што Он има направено до почетокот од Неговото проповедање, се е во согласност со старозаветниот Закон но и со законите од римската световна власт. На пример, Христос е обрежан една недела по Неговото раѓање, во се им бил послушен на родителите, во саботен ден чинел добри дела и сл. Или, Христос додека не станал „полнолетен„ (на 30 г) според римското право, не почна(л) да проповеда.
- Но ,воведувањето на Новиот Завет на Тајната Вечера, во четвртокот пред Неговото распетие, значи целосно укинување на старозавениот Закон, вклучувајќи го и нејадењето свинско месо како и обрежувањето. Затоа, апостолот Павле ќе рече дека „...обрезанието е ништо, и необрезанието е ништо а чувањето на Божјите заповеди е се...„ (Коринтјаните, 7.19)
- Дека Исус бил во пеколот само еден ден, во саботата, тоа нема да го најдеш во Библијата туку во преданието православно.

Kajgana Shop

На врв Bottom