Marci,golem pozdrav prijatele.Citajki gi site vasite misljenja bi sakala na nekoi od niv da dadam komentar. Prvo sakam da kazam deka i vo Stariot Zavet site prorostva se odnesuvaat na doaganjeto na Isus, na jagneto Bozjo koe ke go dade svojot zivot za spasenieto na svetot.
Isus i samiot veli deka ne e dojden da go izmeni zakonot, tuku da go ispolni. Toa se odnesuva na Mojsieviot zakon.
Soul-Of-Space velis deka hristijanite go prekrsuvaat zakonot so obozavanje na sliki, no koi hristijani? Tocno deka e zabraneto idolopoklonstvo, no tie sliki koi ti gi spomenuvas gi ima vo pravolavieto, a ne kaj site hristijani.
Ponatamu, sakam da kazam deka samiot Isus veli za sebe: Jas sum pocetok i kraj, alfa i omega. Isto taka veli: Se sto ke pobarate od otecot vo moe ime, ke vi se dade.
Sakam da kazam deka Isus e Sin Bozji, spored naseto veruvanje, koj sto postoi uste pred sozdavanjeto na svetot.
A sto se odnesuva do antihristot sto ke dojde pred vtoroto Hristovo doaganje, vo Biblijata se veli deka ke moze da pravi cuda, bidejki i lucifer bil angel. Ke moze se da imitira, osven samoto Hristovo doaganje koe vo eden mig ke go vidi celiot svet.
Da ne dolzam, toa se samo nekoi kratki moi razmisluvanja, spored verata koja me uci na toa.
Sepak, temata mislam deka e druga, pa bi sakala da znam,bidejki ne sum zapoznaena, sto veli Koranot za vtoroto Hritovo doaganje.
Isto taka, vo nekoja tema lucajno procitav deka vo Koranot se veli deka site muslimani se povikuvaat na dzihat, odnosno da gi pokorat site onie koi ne se muslimani i koi nema da go prifatat muslimanstvoto. Mozebi sum greska, no ako nekoj znae bi sakala da mi odgovori sto e vsusnost namerata na dzihatot. Tocno e toa sto sum go procitala ili ne?
Taka e.Kaj protestantite primer nema sliki i ikoni... megjutoa,ne e edinstveno toa sto e poreknato od Stariot zavet,toa samo za primer go staviv. Ne se praktikuva obredot sunet (obrezuvanje) koe Evreite go praktikuvaat i koe stoi vo Stariot Zavet deka treba toa da se praktikuva. Isus bil obrezen. Ne se praktikuva nitu so dolznostite okolu hranata.Svinskoto mesto na primer.... Ne se praktikuvaat i mnogu mnogu mnogu drugi raboti koi stojat vo Stariot Zavet a Hristijanie go poreknuvaat... a kaza deka Isus ne dosol da gi meni zakonite,ami da gi nadopolni.Soul-Of-Space velis deka hristijanite go prekrsuvaat zakonot so obozavanje na sliki, no koi hristijani? Tocno deka e zabraneto idolopoklonstvo, no tie sliki koi ti gi spomenuvas gi ima vo pravolavieto, a ne kaj site hristijani.
Tuka imam podrobno objasnuvanje na koe nema tuka da dolzam tuku nakuso ke kazam. Pred sozdavanjeto na svetot,postoime site nie. Spored Naseto ucenje,koe gi opravduva nekoi zborovi na Isus a tie raboti ne se naogjaat vo Hristijanskoto ucenje pa ottuka i nedorazbiranje.Sakam da kazam deka Isus e Sin Bozji, spored naseto veruvanje, koj sto postoi uste pred sozdavanjeto na svetot.
Е вака јас ќе ти одговорам на некој работи теологу.Taka e.Kaj protestantite primer nema sliki i ikoni... megjutoa,ne e edinstveno toa sto e poreknato od Stariot zavet,toa samo za primer go staviv. Ne se praktikuva obredot sunet (obrezuvanje) koe Evreite go praktikuvaat i koe stoi vo Stariot Zavet deka treba toa da se praktikuva. Isus bil obrezen. Ne se praktikuva nitu so dolznostite okolu hranata.Svinskoto mesto na primer.... Ne se praktikuvaat i mnogu mnogu mnogu drugi raboti koi stojat vo Stariot Zavet a Hristijanie go poreknuvaat... a kaza deka Isus ne dosol da gi meni zakonite,ami da gi nadopolni.
Golem pozdrav Marijanco do tebe. Ona "Teologu" ti go rasipuva celiot post. Neise...Е вака јас ќе ти одговорам на некој работи теологу.
Сунет обрезување или како сакаш кажи го Исус дојде да го исполни стариот завет така??? А ако се водиш ти по стариот завет јас се чудам како сеуште си жив??? Кажи ми теологу зошто беше расцепена завесата во храмот??? Свинското месо има библиски стих во новиот завет ќе ти цитирам два па ти најди си ги.
Јадете се што се продава во месарница.
Ако некој неверен те покани кај него на ручек јади од се што ќе ти сложи на масата без да испитуваш заради твојата совест, а ако ти каже дека тоа е жртвувано за нешто тогаш не јади заради неговата совест.
Еве и трет Никој да не те осудува за јадење или пиење за млада месечина или за саботи.
Јадел или не јадел месо тоа не ве прави поугодни пред Бог.
А дали Исус е Бог има еден добар стих кој сака да ми го искоментиораш ти Римјаните 9/5 чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!
Кој е Бог над се????
Филипјаните 2/6 Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога,
Еднаков со БОГ???
Dali sega znaci deka Isus se zafrkaval koga rekol: "Ne sum dojden da gi menuvam zakonite,tuku da gi nadopolnam" . So ova ispagja deka Isus gi smenil zakonite a toj a.s rekol deka ne menuva od stariot zakon nisto.Сунет обрезување или како сакаш кажи го Исус дојде да го исполни стариот завет така??? А ако се водиш ти по стариот завет јас се чудам како сеуште си жив??? Кажи ми теологу зошто беше расцепена завесата во храмот??? Свинското месо има библиски стих во новиот завет ќе ти цитирам два па ти најди си ги.
Јадете се што се продава во месарница.
Ако некој неверен те покани кај него на ручек јади од се што ќе ти сложи на масата без да испитуваш заради твојата совест, а ако ти каже дека тоа е жртвувано за нешто тогаш не јади заради неговата совест.
Еве и трет Никој да не те осудува за јадење или пиење за млада месечина или за саботи.
Јадел или не јадел месо тоа не ве прави поугодни пред Бог.
Prvo treba na dolgo i na siroko da se razjasni a poarno,sam da ispitas,sto velat pravite teolozi okolu Avtorot na Rimjanite,Filipjanite.... Pavle... pa posle da raspravame okolu negovite dela.А дали Исус е Бог има еден добар стих кој сака да ми го искоментиораш ти Римјаните 9/5 чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!
Mnogu ubavo,ispravno i iskreno kazano. Gore edna mala primedba. Tocno e deka ima i Muslimani koi jadat svinsko,no nitu eden toa ne go pravda.Moj komentar na prethodnoto tvrdenje e deka Isus tocno deka rekol deka ne e dojden da gi menuva zakonite, tuku da gi ispolni. Stariot i Noviot zakon ne mozat da e delat. Tie pretstavuvaat edna celina. Pa taka Marjanco jas kako hristijanka tvrdam deka vo Biblijata jasno i glasno e napomenato deka svinsko ne treba da se jade. Toa spaga vo zabranetoto meso za site luge. Isto taka, i vo Stariot zakon i vo Noviot e izvrsuvano obrezuvanje. Toa e fakt, a tocno i deka denes e dobro poznato deka medicinki e preporaclivo.
Seto toa e tocno i bi trbalo po pravilo da se pocituva i praktikuva, no mnogu luge jadat svinsko. Ne samo hristijani, tuku i muslimani. Ednostavno izgleda ne sme svesni za toa ili ni ostanalo vo nasledstvo od nasite predci.
Drugo sto sakam da kazam, Soul-Of-Space na krajot nesto spomnuva deka Isus bil tri dena vo pekolot. Jas iskreno prv pat se sretnuvam so vakvo tvrdenje. Izvini prijatele, no od kaj ti dojde ova stvarno ne mi e jasno. Sekade e poznato deka Isus na tretiot den od negovata smrt voskresnal. Bil tri dena vo grob, a ne vo pekol.
Kako i da e temava si go utnala imeto najverojatno. A nekoj da prokomentirase STO VELI KORANOT ZA DZIHATOT ne ke bese loso posto osven nihilista drug nikoj ni da spomne za temava
- Стариот и Новиот закон можат да се делат (условно земено) до Христа и после Христа-значи,можат!Moj komentar na prethodnoto tvrdenje e deka Isus tocno deka rekol deka ne e dojden da gi menuva zakonite, tuku da gi ispolni. Stariot i Noviot zakon ne mozat da e delat. Tie pretstavuvaat edna celina. Pa taka Marjanco jas kako hristijanka tvrdam deka vo Biblijata jasno i glasno e napomenato deka svinsko ne treba da se jade. Toa spaga vo zabranetoto meso za site luge. Isto taka, i vo Stariot zakon i vo Noviot e izvrsuvano obrezuvanje. Toa e fakt, a tocno i deka denes e dobro poznato deka medicinki e preporaclivo.
Seto toa e tocno i bi trbalo po pravilo da se pocituva i praktikuva, no mnogu luge jadat svinsko. Ne samo hristijani, tuku i muslimani. Ednostavno izgleda ne sme svesni za toa ili ni ostanalo vo nasledstvo od nasite predci.
Drugo sto sakam da kazam, Soul-Of-Space na krajot nesto spomnuva deka Isus bil tri dena vo pekolot. Jas iskreno prv pat se sretnuvam so vakvo tvrdenje. Izvini prijatele, no od kaj ti dojde ova stvarno ne mi e jasno. Sekade e poznato deka Isus na tretiot den od negovata smrt voskresnal. Bil tri dena vo grob, a ne vo pekol.
Kako i da e temava si go utnala imeto najverojatno. A nekoj da prokomentirase STO VELI KORANOT ZA DZIHATOT ne ke bese loso posto osven nihilista drug nikoj ni da spomne za temava
Dobro,znaci,Isus gi lazel koga rekol deka "ne dosol da gi menuva zakonite". Bidejki,svinskoto (a nisto za obrezuvanjeto) bilo zabraneto vo ZAKONOT. Dozvoluvanje,znaci menuvanje na zakonot. Dali e nova kontradikcija ?- Стариот и Новиот закон можат да се делат (условно земено) до Христа и после Христа-значи,можат!
- Стариот Завет забранува јадење свинско-точно! А што му вели Бог на Апостолот Петар, во неговото видение за платното со многу животни? „Еве Петре, заколи и јади...„. А на рекацијата од Апостолот Петар која била типично јудејска (за нејдање свинско), Бог му возвраќа, одговарајќи му на Петар. дека неможе нешто да биде валкано, ако Бог претходно го очистил!!! Според тоа, можеме да јадеме и свинско, оти Бог се погрижил за чистотата на тоа месо!!!
- Нејадењето свинско месо не е само што не е христијански, туку е дибидус старозаветен, јудејски начин на однесување! Па нели Христос го воведе Новиот Завет?
- ДА! Христос навистина бил во пеколот, но не три дена, туку само во саботата, после петокот, по денот на Неговото распнување. На Велика Сабота, Христос им го прповедаше евангелието на душите на праведниците во пеколот!
Е па Марси, еве ти прилика да дознаеш малку повеќе...
Dobro,znaci,Isus gi lazel koga rekol deka "ne dosol da gi menuva zakonite". Bidejki,svinskoto (a nisto za obrezuvanjeto) bilo zabraneto vo ZAKONOT. Dozvoluvanje,znaci menuvanje na zakonot. Dali e nova kontradikcija ?
Znaci,dokaz za Ispravnosta na Kur'anot. Tamu ke najdes tocno,sto bilo vo Stariot Zavet i sto bilo vo Noviot Zavet. Muslimanite go pocituvaat Isus a.s kako sto go pocituvaat sekoj Bozji pratenik,za razlika od Evreite koi vo laga gi terale i progonuvale... nekoi duri i ubivale. Isto,Muslimanite pocituvaat ona sto bilo vistina i od Stariot Zavet,sto pak Hristijanite ne pocituvaat. Vo Kur'anot i Hadisite e celokupnata vistina za Isus i za Mojsie i David i Solomon i sekoj Bozji pratenik a.s. Zatoa Muhammed e praten kako posleden Bozji pratenik da gi razjasni sive ovie nedorazbiranja i dadena mu e POSLEDNATA OBJAVA.
Ponataka. Ete,Isus,sega bil vo pekolot,no,samo eden den... a na mnogu mesta sum procital deka bil tri dena,iako ne najdov vo biblijata takov citat,zatoa,bez da zboruvam na suvo,zamoliv da mi se objasni,ako znaete od kade toa.
Odgovor na prasanjata,seuste nema. Se nadevam deka Marijanco ke mi objasni.