Штом си умен, зошто не си богат?

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Темава е на место! И, да не видам тука препукувања!!!
А по темата што имам да кажам:
Да, во Америка на пр. ако имаш малце ум, најверојатно ќе се збогатиш. Како? Напредуваш во кариера, кое води до повисока плата и други бенефиции, па отвараш сопствен бизнис...капитализам во својата основна форма, без оглед на партиска или било каква друга припадност.
А како е кај нас? Мора да имаш свој човек во власта (централна или локална, whatever) за да можеш да просперираш, да не те малтретираат ако започнеш сопствен бизнис, кај нас се цени полтронството кое е основен принцип во напредувањето, а не способноста, за жал...
Има уште многу да се зборува, но се се сведува на вулгаризирањето на системот кај нас и негова масовна злоупотреба од позиција на власта.
ште си позволја да използвам една мис'л на Гоце /...но што да правим ,като страдаме от една обшта болест/ малко ја с'кратих за да нјама поводи за с'рдене/мислја разбра какво имам наум../ та значи това дето пишеш за положението при вас -все едно живееш в Б'лгарија и говориш за положението тука...-мила родна балканска картинка...корупција,шуро-баджанаштина,вр'зки и тотално ограбване на обикновенија човек../като си мислја ,че вече сме у ЕС-как да не се јадосва човек...има ли лекарство за таја болест..? кажете как вие виждате да се оправјат работите...?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Е како да се оправат работите де?
Горе - долу, целиот Балкан е во иста состојба...Многу време тоталитаризми, царства, кралства и комунизам (сето тоа = тоталитаризам)...Ние сме сега во некоја фаза на првобитна акумулација на капиталот, а башка што немаме некоја демократска традиција, и оној кој е на власт смета дека може да прави се што ќе му текне.
Лекот во што е? Кога власта ќе се сфати како служење на народот, а не обратно. Е, дали треба да се сменат генерации за да дојде до тоа или нешто друго е лекот, проценете си самите.

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Е како да се оправат работите де?
Горе - долу, целиот Балкан е во иста состојба...Многу време тоталитаризми, царства, кралства и комунизам (сето тоа = тоталитаризам)...Ние сме сега во некоја фаза на првобитна акумулација на капиталот, а башка што немаме некоја демократска традиција, и оној кој е на власт смета дека може да прави се што ќе му текне.
Лекот во што е? Кога власта ќе се сфати како служење на народот, а не обратно. Е, дали треба да се сменат генерации за да дојде до тоа или нешто друго е лекот, проценете си самите.
Е убаво де ама вече 17години/барем при нас/ е таја п'рвобитна акумулација на капиталот -е па нас живота ни мина в чакане...е аз одих и в тугина ама и там не е рај...но там барем се знае кое какво е ..аз мислја ,че при нас на Балканите нај-много си патиме от нашија манталитет.../един пример -ти не си читал нашата книжка-"Бај Ганьо" -оште преди 100години е писана и там един човек пита Бај Ганьо-"...бај Ганьо,европејци ли сме ние б'лгарите..?"-отговора на Бај Ганьо"-"..европејци сме ама не дотам..." мислја това балканско мислене/по-скоро ориенталско ,отколкото европејско/ е в основата на нашата драма...

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
Нема врска. Не значи дека ако имаш памет, ќе имаш и пари.

ННННННееееммммааа вввррска!

N

n/a

Гостин
Mene mi pomina vremeto koga mislev deka moze da go popravam celiot svet!Od 16-19 god. tacno toa pravevme!I debatiravme,i silno vreme izgubivme site (jas i mojata ekipa) u analiziranje na situacijata i kako da napravime nesto so sto cel narod ke bide zadovolen.
Kako odime napred vo zivotot,i samiot toj zivot ni deli shamari i lekcii za nezaboravanje....svakjas deka poleto na dejstvie ti e mnogu ograniceno...a zelbite???Koj te prasa za zelbite...
I se naviknuvas da igras taka kako sto edino mozes,svakjas deka nema popravanje...Uste go pamtam cicko Rade (toj e sega pocinat,lesna mu zemja,car covek,na moj drugar tatko) kako ni se smeese dur ne slusase za site silni planovi koi gi imavme...
Ne deka sum se otkazal(daleku od toa)...ama zivotot me nauci deka nekoi raboti tesko se popravaat!Zasto?Pa zatoa sto mnogu lugje ziveat(citaj kradat) na tovar na obicniot narod koj sto tolku mnogu gi posakuva tie elementarni promeni vo odnesuvanjeto na moknite i vlastnite!
I izvinete za pesimizmot,ama jas sum ubeden deka vo mojot zivoten vek nema da uspeam da doziveam da vidam poinakva situacija od onaa koja sto mi e poznata (i vo koja sto sum se naucil da plivam) na balkanot voopsto!
Omrazata i ljubomorata,tolku prisutni na balkanskiot poluostrov se dvizeckiot mehanizam na ovaa sostojba koja sto ne unazaduva site!
Suetata e tretoto.
Edno klipce:
=

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Предатор, тоа е бе човек...И во Бај гањо е исто кажано како и јас што напишав, ама со подруги зборови...можеби нашиве деца ќе живеат во еден поубав свет, ние сме заебана генерација, родена во убаво (за нашиве родители) време, ама оставена во најубавите години во најлошото време, кое заради таквите кои ја водат државата трае бесконечно долго.

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Umnite ponekogash go nemaat onoj "carshiski fakultet", zatoa ne se bogati.

N

n/a

Гостин
predatory напиша:
един пример -ти не си читал нашата книжка-"Бај Ганьо" -оште преди 100години е писана и там един човек пита Бај Ганьо-"...бај Ганьо,европејци ли сме ние б'лгарите..?"-отговора на Бај Ганьо"-"
off topic:Aj kazi koga Bai Ganio otishol u Germanija na najgolemiot spomenik...A be bai Ganio...sto mislish za spomenikov...?
Shto mislam...a be 3kg TNT mi trebaat...ebal sam mu ja majkata...kamen na kamen nema da ostane od nego!

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Предатор, тоа е бе човек...И во Бај гањо е исто кажано како и јас што напишав, ама со подруги зборови...можеби нашиве деца ќе живеат во еден поубав свет, ние сме заебана генерација, родена во убаво (за нашиве родители) време, ама оставена во најубавите години во најлошото време, кое заради таквите кои ја водат државата трае бесконечно долго.
Това за нашата генерација е точно..но мислја,че трјабва може би поради това да направим все пак нешто да се променјат работите...в историјата е така-нјакој нјак'де прави п'рвата крачка/ст'пка/ нјакој винаги пр'в става от окопите и тр'гва в атака/напред/ за таја п'рва ст'пка тој се е готвил/без да с'знава това/ цјал живот...мислја,че наш д'лг е ние да ја направим таја п'рва ст'пка/за да покажем ,че сме умни а децата ни да б'дат И богати..../

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Zevsus напиша:
off topic:Aj kazi koga Bai Ganio otishol u Germanija na najgolemiot spomenik...A be bai Ganio...sto mislish za spomenikov...?
Shto mislam...a be 3kg TNT mi trebaat...ebal sam mu ja majkata...kamen na kamen nema da ostane od nego!
Ха-ха-ха е това баш не си го спомнјам ама си е баш така ...ние имаме и една наша приказака-"...за мен не е важно аз да с'м добре..-за мен е важно комшијата да е зле.." това си е то Балканскија синдром..

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Кга нашата генерација ќе почне да ги води работиве по државите ни, тогаш верувам дека ќе тргне напред. Луѓе кои образованието го стекнале надвор од тоталитарните стеги, идеолошки необременети, чесни и со неколку принципи:
1. Почитување и функционирање на правната држава
2. Примена на законите за секого, наспроти сегашната селективна примена
3. Еднакви услови за секого и за се што е поединецот заинтересиран (вработување, тендери, унапредувања)
Е, тогаш ќе почнеме да напредуваме, за разлика од сегашното тонење.

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Кга нашата генерација ќе почне да ги води работиве по државите ни, тогаш верувам дека ќе тргне напред. Луѓе кои образованието го стекнале надвор од тоталитарните стеги, идеолошки необременети, чесни и со неколку принципи:
1. Почитување и функционирање на правната држава
2. Примена на законите за секого, наспроти сегашната селективна примена
3. Еднакви услови за секого и за се што е поединецот заинтересиран (вработување, тендери, унапредувања)
Е, тогаш ќе почнеме да напредуваме, за разлика од сегашното тонење.
Да смјатам ли ,че това значи дека трјабва както Мојсеј е водил 40години евреите в пустинјата докле измрат всички што помнат и са живили в робство и тогаз завел останалите /родени свободни/ в Обетованата земја-това трјабва ли да се случи и снас..? мислја ,че имаме потенциал да променим работите но никој не иска да рискува и да си развалја рахатл'ка.../нашија апостол Васил Левски е казал нјакога-"...б'лгарина обича свободата ама по-убаво му е ако нјакој друг му ја поднесе наготово...."демек нјакој друг да св'рши тежката работа а ние да гледаме отстрани и да викаме-машалла...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Сметај како сакаш, но вистината е таа, според мене. Не тврдам дека сум најпаметен... И се согласувам дека имаме потенцијал да ги промениме работите, имаме волја, бидејќи осеќаме како е кај обичниот народ...И да имаме можност, веднаш би дејствувале, но не ни ја даваат таа можност. Од сите страни се соочуваме со бариери и опструкции.

Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Сметај како сакаш, но вистината е таа, според мене. Не тврдам дека сум најпаметен... И се согласувам дека имаме потенцијал да ги промениме работите, имаме волја, бидејќи осеќаме како е кај обичниот народ...И да имаме можност, веднаш би дејствувале, но не ни ја даваат таа можност. Од сите страни се соочуваме со бариери и опструкции.
Додека не заплаче детето -мајката не се сешта да го нак'рми..." ,може би трјабва да заплачеме по-силно или направо да заревеме та дано нјакој чуе и се сети за нас.../ситија не вјарвал на гладнија...

Член од
30 октомври 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
Темава е на место! И, да не видам тука препукувања!!!
А по темата што имам да кажам:
Да, во Америка на пр. ако имаш малце ум, најверојатно ќе се збогатиш. Како? Напредуваш во кариера, кое води до повисока плата и други бенефиции, па отвараш сопствен бизнис...капитализам во својата основна форма, без оглед на партиска или било каква друга припадност.
А како е кај нас? Мора да имаш свој човек во власта (централна или локална, whatever) за да можеш да просперираш, да не те малтретираат ако започнеш сопствен бизнис, кај нас се цени полтронството кое е основен принцип во напредувањето, а не способноста, за жал...
Има уште многу да се зборува, но се се сведува на вулгаризирањето на системот кај нас и негова масовна злоупотреба од позиција на власта.
Da se uspee na ovoj ili onoj nacin sekogash postojat opravdani i neopravdani pricini, da nerecam izgovori, no voedno se slozivam neminovno e posledicata od meshanjeto na vlasta vo Biznis sverata, kade neretko pravi kolateralni shteti, zakoi nikoj nikogash ne nosi posledici, ako nametneme stil na rabota i ziveenje - po malku kvalifikuvani stavki na moral, se udruzime vo biznis sverata, bez razlika na poedinecnite dejnosti, mozebi ke mozeme da napavime barem edna linija na prepoznatlivost koja ke gi privlekuva site mladi sili i potencijali vo korisni dejanija.....

Kajgana Shop

На врв Bottom