Шеќерот (фруктозата), отровот на денешнината

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Се тоа убаво само како можеш да му докажеш на народот дека Орбит мастиките се штетни ?

Објасни ми ги тие 200 пати појак од шеќерот... Појак во што?
И Кока Кола :)

Рак.мк не може да се селектира текстот, имаат објаснето за лошите ефекти од аспартам.


А ако прогугла човек ќе пронајде многу повеќе за аспартам.
 
T

Tetro

Гостин
Клипов не натера да пиеме кафе со мед:)
И тоа сакав да спомнам, ама сум заборавил. Стареам. :)

Да се цитирам од пред некој месец:
Чекај малку. Сакаш да кажеш дека медот ни наштетува на нас неинформираните за неговиот состав?

Медот е најсварлив прехрамбен производ, Илустрација за тоа е дека организмот на човекот го усвојува без остаток (100%),
Енергетската вредност на 1 кг, мед изнесува 13 800Ј а специфичната маса околу 1,41-1,45 при температура од 20 степени Ц.
Исто така медот содржи состојки кои итекако му се потребни на човечкиот организам, како гликоза, фруктоза, органски киселини, ферменти, минерали.
Во медот е откриена и фолна киселина, која е многу битна за растење на организмот бидејќи ја подобрува крвната слика.
Освен инвертен шеќер медот содржи и супстанции неопходни за нормален живот, на пр. ферменти без кои организмот потполно заслабнува.
Капка мед содржи повеќе од сто различни материи, многу важни за човечкиот организам.

По бројот на ферменти медот е меѓу најважните прехрамбени артикли.
Познато е дека по содржината на микроелементите и минерали во медот (магнезиум, железо, калиум, калциум, манган, цинк, кобалт, бакар, натриум идр) е еднаков со оној во плазмата на човековата крв.
Медот од пчели е многу богат и со органски киселини (јаболкова, винска, лимонска) а бидејќи во него има и поленови зрнца, содржи и белковини и витамини.
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Се е штетно кога е многу.И многу овошје да јадиш ќе наебеш.Исто така може да наебеш и од пиење премногу вода.Додека е со мера не е штетно.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Фруктоза је угљени хидрат.[3] Спада у групу моносахарида. Позната је под називом и воћни шећер. Слађа је од сахарозе односно од белог шећера која је најкоришћенија у корекцији укуса у индустрији али и домаћинствима. Има енергетску вредност, па га не би требало да користе гојазне особе, а захтева знатно мању количину инсулина од количине која је потребна за разградњу сахарозе(шећер који се користи у домаћинству), па се често препоручује особама које су оболеле од дијабетеса.[4] Особама које болују од дијабетеса се препоручује и коришћење и других заслађивача који не захтевају инсулин као што су сорбитол,манитол, ксилитол и аспартам.
D фруктоза се (кетоза, хексоза) назива још и левулоза. Налази се слободна у воћу и меду, а улази у састав дисахарида сахарозе.

Сахароза (уобичајено име: шећер) је дисахарид молекулске формуле C12H22O11. Систематско име је β-D-фруктофуранозил α-D-глукопиранозид.[1] Најпознатија је као намирница у људској исхрани.
Сахароза је намирница коју организам лако усваја и која за организам представња брзи извор енергије доводећи до наглог пораста концентрације глукозе у крви. Међутим, чиста сахароза се не сматра здравом намирницом али се толерише као додатак другим намирницама да их учини укуснијим.
Прекомерна употреба сахарозе повезана је са бројним здравственим проблемима. Најраспрострањенији је зубни каријес (кварење зуба) у којем бактерије у усној дупљи претварају шећере из намирница (наравно и сахарозу) у киселине које нападају зубну глеђ. Сахароза као чисти угљени хидрат има високу калоричну вредност (4 килокалорије по граму или 17 кЈ/g) па може да учини дијету хиперкалоричном чак и у минималним количинама доводећи до гојазности.[2]
Брзина којом сахароза диже садржај глукозе у крви може да изазове озбиљне проблеме код особа које имају поремећен метаболизам глукозе, рецимо код дијабетичара. Сахароза може да доведе до метаболичког синдрома.
Медот ја добива својата сладост од моносахаридите фруктоза и гликоза која е приближно иста како таа на гранулиран шеќер (97% од сладост на сахароза, т.е., Дисахарид).
 
Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Клипов не натера да пиеме кафе со мед:)
И тоа сакав да спомнам, ама сум заборавил. Стареам. :)

Да се цитирам од пред некој месец:
Извинете вака, ама мислите вие со глајте или не?
Медон е фруктоза + глукоза (се учит во седмо по хемија), а фруктоза е прост шеќер и во темава се зборвит дека е токсин.
 
T

Tetro

Гостин
Извинете вака, ама мислите вие со глајте или не?
Медон е фруктоза + глукоза (се учит во седмо по хемија), а фруктоза е прост шеќер и во темава се зборвит дека е токсин.
Извинето.

Изгледа не го прочита делот кајшто е напишано
Исто така медот содржи состојки кои итекако му се потребни на човечкиот организам, како гликоза, фруктоза, органски киселини, ферменти, минерали.
Мислам јас со моја глава. :)
 
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ако се водиме според клипчиња на јутјуб и мекдоналдс не треба да јадиме и миљон други работи, му текнало на некој си снимал.
 

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Ако се водиме според клипчиња на јутјуб и мекдоналдс не треба да јадиме и миљон други работи, му текнало на некој си снимал.
Mekdonalds дефинитивно не би го јадел не безбеден ни за стаорци. Пола од тоа месото не е ни месо , имаше со слики баш памтам еден го чувал happy meal цела година кога го отворил изгледал исто само малце осушено го ставил надвор инсектите да го јадат ни тие не го сакале.
 
Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Извинето.

Изгледа не го прочита делот кајшто е напишано
Мислам јас со моја глава. :)
Знам дека медот е многу здрав, многу јак природен антибиотик, тука немат дискусија, ама апсурдна е логикава шеќерот (фруктоза) е токсин, јас мед ќе си јадам, ко фруктозата е дел од медот, покрај другото. Освен ако не беше напишано твоево мислење со цел да ја побиеш теоријава на оваја тема, во смисла чим медот е здрав - и фруктозата е здрава.
 
T

Tetro

Гостин
Знам дека медот е многу здрав, многу јак природен антибиотик, тука немат дискусија, ама апсурдна е логикава шеќерот (фруктоза) е токсин, јас мед ќе си јадам, ко фруктозата е дел од медот, покрај другото. Освен ако не беше напишано твоево мислење со цел да ја побиеш теоријава на оваја тема, во смисла чим медот е здрав - и фруктозата е здрава.
Кај прочита од мене дека фруктозата е токсин (отров)?
 
Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Кај прочита од мене дека фруктозата е токсин (отров)?
Па Sextasy рече не клавам шеќер во кафето, мед ќе редам, муабетов - ми е гајле ак се сништит светов, јас Германија ќе фатам, а ти се надоврза, па мислев дек се сложвиш и плус додаваш уш некој факт. Грешно сме се разбрале тогаш.
 
T

Tetro

Гостин
Па Sextasy рече не клавам шеќер во кафето, мед ќе редам, муабетов - ми е гајле ак се сништит светов, јас Германија ќе фатам, а ти се надоврза, па мислев дек се сложвиш и плус додаваш уш некој факт. Грешно сме се разбрале тогаш.
Во ред е, не сме се разбрале. Сакав да кажам дека во медот се содржани природни шеќери. Има и многу вештачки засладувачи, овие се користат во скоро сите производи кои можеш да ги купиш во најблиската продавница.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.902
Поени од реакции
12.451
Се повеќе сознанија за "штетноста" на некоја храна или нејзина состојка...но се повеќе се зголемуваат болестите кои еден дел се од самата исхрана (другото се должи и од загадувањата и радијацијата). Колку повеќе диети држат американците и користат здрава храна, толку се подебели. Колку повеќе сме фрлени на диети и здрав живот, толку повеќе шеќераши, срцеви болни и болни од рак има во Македонија. Да не ги спомнувам алергиите, слабиот имун систем и слични болести и појави.
Правопропорционално, за жал.
Се се сомневам во големи пари кои се заработуваат на овој начин -од програми за исхрана до витамински напитоци, апчиња, билки, чаеви... Не дека можеби нема последици од фруктозата, но прашање е каков ни е останатиот дел од исхраната.
 

Sipy

Dr.Sheldon Cooper
Член од
9 јануари 2011
Мислења
170
Поени од реакции
31
Лелелеее :( а ја само сокови пијам...катастрофа сум.
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Eте кој бегал во осмо од хемија.Сахароза и фруктоза се далеку од исти.Како прво Сахарозата е дисахард а фруктозата моносахарид.Имаат различна хемиска формула односно фруктоза C6H12O6 а сахарозата C12H22O11.Фруктозата ја има во овошјето,зеленчукот и медот додека сахарозата се произведува вештачки.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom