Чуден/Чудна

С

Сатори

Гостин
Чудно(кул)-конечно некој/нешто што не е стандард

Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
najverojatno toa cuden/cudna se racuna vo pozitivna smisla ili za nekogo kako kompliment

Член од
16 април 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
Cuden/cudna vo odnesuvanjeto, cuden/cudna vo razmisluvanjeto znaci nekoj so mozi na prvo da se oddeli od ostanatite

R

Razorblade Kiss

Гостин
Чудна личност-личност која се издвојува од мнозинството по физички или психички карактеристики кои вообичаено не се својствени и средината не навикнала да ги среќава во секојдневниот живот.Значи се што е под или над стандардното.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Секогаш во позитивна конотација.Нешто што дотогаш не сум го видела или забележала кај човек(понашање,стил на облекување,размислувања..)но ми остава голем впечаток,бидејќи е различно од мене,јас не сум таква,ниту некогаш ќе бидам.
Ех колку чудни карактери има:back:

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Сите ние,сакале да признаеме или не,си имаме некои стандарди како треба да се облекуваме или однесуваме.Ако некој не се облекува или однесува во рамките на нашиот стандард,му лепиме етикета "чуден" или "чудна".Инаку чудно,исто значи и невообичаено,па така ако времето среде лето истура дожд,велиме дека е чудно,не?

Slatka_Mala

devoid of concept
Член од
15 февруари 2006
Мислења
477
Поени од реакции
11
Леле колку пати само си имам размислувано за тоа зборче „чудно/чуден”...Дефинитивно се согласувам со повеќето размислувања за терминот „чудно” - нешто што е неочекувано и несоодветно, нешто што оној кој го употребил не може да го разбере...
Затоа и се обидувам да не го употребувам тоа „чудно” - премногу ми е општо + сакам да ги разбирам нештата и луѓето...Затоа „чудно” секогаш го заменувам со подолга дефиниција, барем пред себе си...а за другите „чудното” нека си остане само како „чудно”...

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Cuden coveke koga ne se odnesuva vo soglasnost so okolinata i razlicno se ponasa od drugite vo postaveni situacii. I slicno:)

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Чуден човек не е тој што не се однесува според правилата на околината,тој може да ги следи правилата,ама на свој неразбирлив начин за другите,кој околината неможе да го разбере,чудна појава,гром од ведро небо.Човек кој не се однесува според правилата на околината е ретко во позитивен контекс,и ретко може да му се даде зборот чуден кој е повеќе неутрален збор.

Љупка

CLAW
Член од
30 јули 2008
Мислења
69
Поени од реакции
5
Мојата често употребувана реченица „ЧУДНО СЕ ПОНАШАШ“
Секако дека тоа го употребувам на смеа а не мислам ништо сериозно и најмалку дека човекот е глуп:pos2:

bella

*HOT*
Член од
8 јуни 2008
Мислења
407
Поени од реакции
27
чуден човек не значи глуп човек,може напротив може да е многу попаметен од сите други!најголемите чудаци во минатото измислиле многу работи-пронашле,биле врвни уметници итн...чудак е човек кој е поинаков од другите,се двои со своето однесување или размислување многу повеке од ,,обичните,,луѓе,можеби и поинаку се облекува,сака само да е сам или прави некои работи за кои ние сметаме дека се невообичаени!!??

Член од
29 јули 2008
Мислења
91
Поени од реакции
3
Јас како термин не го користам :toe:
Иначе имам забележано дека етикетата Чуден обично ја лепат не луге кои не можат да ги разберат во контекст на стил, начин на однесување, физичка појава и сл или со други зборови луѓе кои не им се по терк
мислам дека терминот па и тоа лепење на етикета Чуден или некоја друга слична обично го користат луѓе кои немаат создадено сопствено мислење за некои (повеќето) работи и ова го бираат како наједноставно решение

или со други зборови- Овој/оваа е ЧУДЕН/А и бла бла бла
со други зборови предрасуди, малогарѓанштина, плиткост и сл

пс Се извинувам на оние кои се препознаа али тоа е животот :toe:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Кога нештото дели во некоја карактеристика од околината, најчесто велиме дека е „чудно“.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.573
Поени од реакции
1.873
чудни а?
епа нормалните ги нарекуваат чудните чудни оти не можат да ги сватат, од лјубомора или чисто за да ги понижат.
нема чудни луѓе.
има само луѓе кои се со здрав и луѓе кои се без здрав разум.:star:

*OSS*

Commentless.
Член од
13 мај 2007
Мислења
818
Поени од реакции
43
чудни а?
епа нормалните ги нарекуваат чудните чудни оти не можат да ги сватат, од лјубомора или чисто за да ги понижат.
нема чудни луѓе.
има само луѓе кои се со здрав и луѓе кои се без здрав разум.:star:
Нема чудни луѓе ама пак си ги поделил на нормални и чудни? :helou:
Значи кога некоја личност, ќе здогледа друга личност која е различна во било кој смисол, тогаш често го среќаваме тој поим, „колку е чуден/а“. И тоа од страв од непознатото, чувство на загрозеност, одбранбен механизам, и најважно љубомора.
А во позитивна смисла, мислам дека само на шега се користи поимов...
Јас го користам во ситуации кога некоја личност се однесува „чудно“ т.е. отстапува од својата вистинска индивидуа, наметнува или симнува маска, значи промена која е невообичаена...
Чудна облека, чуден физички изглед, такви поими не ми држат вода. :helou:
А за отстапување од околината, таа нема никаква врска со „чудното“ во нас, таа не гради како индивидуи без разлика дали ние ќе ги прифатиме општествените норми, или не, и ќе бидеме „чудни“ наместо да се претвориме во марионети контролирани од општеството...

Kajgana Shop

На врв Bottom