Четири и пол години затвор за Јорго Ќука

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Затвор за директорот на ОХИС Јорго Ќука, судот го осуди на затворска казна од 4 и пол години. За малверзациите со акциите на фабриката во затвор ќе оди и директорот на правната служба Благоја Гичев, тој доби 2 и пол години.

Останатите седуммина обвинети, директорката на финансовата служба и шестмината членови на Управниот одбор се осудени на три години условно, или една година затвор ако сторат кривично дело.

Ослободените од затворска казна, со лисици на рацете, но со насмевки на лицата во судницата си ја честитаа слободата. Но, нивните адвокати најавуваат жалби. Очекувале ослободителна пресуда.

„Ќе ги користам сите правни средства што законот ги дозволува, да го докажам тоа“, изјави Димитар Дангов, адвокат.

„Мислам дека на тој начин судот оправда една досегашна постапка која беше незаконита“, рече Стеван Павлески, адвокат.

„Останаа нерасчистени одредени работи и одредени нејаснотии се провлекуваат до денес во самата пресуда“, вели Љупчо Андоновски, адвокат.

Освен пресудата, судот донесе одлука да се конфискуваат заложените акции во „Еуростандард банка“ во вредност од 1 милион евра и да му се вратат на ОХИС.

Во судницата реагираа семејствата, ја прашуваа судијката, тогаш каде е вината ако штетата на фабриката и биде надоместена.

Целото раководство на ОХИС седна на обвинителната клупа, бидејќи донеле одлука да заложат акции во „Еуростандард“ како гаранција за враќање на кредит. Кредитот не бил вратен, а милионот во акции останал во рацете на „Еуростандард банка“.

По три месеци во истражниот затвор, судот до правосилната пресуда им го укина притворот на осуммината осудени. Поради опасност од бегство Јорго Ќука ќе биде во домашен притвор. Сите ќе заминат дома, но повеќе не како директори и водечки фигури на ОХИС.

Додека беа во притвор, акционерите ги сменија своите долгогодишни шефови.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Јас сепак мислам дека му е малку. И на него и на таквите како него...

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
може требаше бесилка да му дадат бе и да му земат имањето па после исто и за штерјо енд компани

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Aбе не мора бесилка,едноставно е конфискација на имот ним и на блиските роднини и пријатели,одземање на патни исправи и пушти го на улица.Ако не го обесат роднините и пријателите ќе си ја тргне сам јамката.:)

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.174
Сум слушал муабети дека во минатото овој вршел невиден притисок врз вработените на Охис да гласат за СДС стопирал плати крател храна и превоз и такви срања...Како и да е мило ми е што упадна у ќорка и овој дај боже да му се приклучт и многу други Власи што правеле лом.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Сум слушал муабети дека во минатото овој вршел невиден притисок врз вработените на Охис да гласат за СДС стопирал плати крател храна и превоз и такви срања...Како и да е мило ми е што упадна у ќорка и овој дај боже да му се приклучт и многу други Власи што правеле лом.
Абе не се сите Власи толку злонамерни и самобендисани,туку 95%,оние 5% се исто како нас и не знаат баш Влашки.:)

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.412
Поени од реакции
598
Ајде , почнаа еден по еден у ќорка да идат:vozbud:
Сега Смиленски да видиме колку ќе го јаде , па и другите ко него , се до најголемиот , кого ич к...т не го боли (сега за сега барем) !
Само едно ме замислува , како ќе им се погодат условите во затворот , да не им биде тесно , да не им студи :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom