Цитати

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Цитат од Принцезата Султана-Џин

Единствено ме вознемири тешката сиромаштија што ја видов иако и тоа искуство не беше обесхрабрувачко бидејки во него препознав некоја длабока животна сила.Сиромаштијата може да го претвоти човек во разгорен факел кој гори за промени и револуција без кои човештвото би дошло до застој.Повторно размислив за Саудиска Арабија и знаев дека сиромаштијата или бедата во извесна мера треба да потечат во нашите животи и на тој начин да не тера да го обновиме духовниот живот.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Од "Записи од мртвиот дом"-Достоевски:

- Човекот е суштество што навикнува на се`, и јас мислам, тоа е најубавото што му е определено.
- Парите се искована слобода и затоа на човек што му е одземена слободата, тие се 10 пати поскапи.
- Самата работа, на пример, ми се стори ни најмалку не тешка, робијашка, и дури многу подоцна јас разбрав дека тежината и робиојашкото во неа, во таа работа-не е толку во нејзината мачност и непрекинатоста колку во тоа што таа е принудна, задолжителна, насила под стап.
- Ми се чини дека по смеата може да се познае човекот, и ако уште од првото среќавање ви е пријатна смеата на кој и да е од сосем непознати вам луѓе, бидете уверени дека тој е добар човек.
- Кој како ќе дозволеше, така и се однесуваа со него, добродушниот чоевк и без замисла уште веднаш го понижуваа.
- Секој, па кој и да е тој и колку и да е понижен, иако инстинктивно, иако несвесно, но сепак бара неговото човечко достоинство да биде почитано.
- Па човечкото постапување може да го почовечи дури и оној што одамна го изгубил ликот божји!
- Време е веќе да престанеме да се жалиме апатично на средината, дека таа не` убила.
- Оној што еднаш ја испитал таа моќ, таа безгранична власт над снагата, крвта и духот на исто таков како и самиот него човек, исто така создаден, брат по законот Христов, којшто ја осетил моќта и потполната можност да го понижи со најдолно понижение друго суштество, што на себе го носи ликот Господов, тој веќе несакајќи губи власт над своите чувства. Тиранството е навик, тоа има способност за развиток, тоа најполсе станува болест.

magii

*
Член од
6 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
10
Трагедиите се случуваат.Ние можеме да откриеме што ги предизвикало,да ги обновиме другите за нив,да замислиме колку нашите животи би биле поинакви да не се случиле.Но,ништо од тоа не е важно:тие се случиле и точка.И ние треба да го заборавиме стравот што тие го предизвикале и да започнеме со обнова

"Петтата гора" - Пауло Коелјо

Кога се загледа во нејзините црни очи,во нејзините усни кои се двоумеа меѓу насмевка и молк,го сфати најзначајниот и најмудриот дел од Јазикот со кој зборува светот,и кој можат да го разберат сите луѓе на светот во своите срца.А тоа се викаше ЉУБОВ,нешто постаро и од луѓето и од самата пустина,а кој секојпат со иста сила избликнува кога ќе се сретнат два погледа каде и да е

"Алхемичарот" - Пауло Коелјо

Зар и со приближување на смртта не научи ништо?Немој сето време да си мислиш дека предизвикуваш незгоди и дека им пречиш на другите.Ако некому не му одговара твоето друштво,самиот ќе си каже,а ако нема смелост да го направи тоа,тогаш тоа е негов проблем

"Вероника реши да умре" - Пауло Коелјо

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
- Тогаш дојдов до сознанието дека со текот на времето, ако телото и духот се здрави и најтешката болка ослабнува, и најдлабоката рана заздравува.
- Мораш да научиш дека тркалото на случувањата никогаш не се врти назад.
- Желбата да успеам беше толку силна што едноставно морав да успеам.
- Се` можев да си дозволам, само не слаби нерви.
- Мислев дека имам заборавено се` што е во врска со ... а сега согледав дека е доволна и најмала искра, па да се разбеснам.
- Преоптоварена, немав време да се жалам, ниту премногу да размислувам.

Ете нешто што сум подвлекла од `Љубовта на мојот живот` - Мари Луис Фишер

magii

*
Член од
6 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
10
Кога ќе се најдеш во тешка,незавидна положба,што ти изгледа како се да е сплотено против тебе и дека веќе не можеш да издржиш ниту миг,не се предавај,бидејќи тоа е само едно место и една точка во времето,кое едноставно ќе помине.
"Демонот и госпоѓица Прим" - Пауло Коелјо

"Ја знаеш ли најголемата разлика меѓу оние на кои ништо не им оди од рака,и на оние успешните?" - Успешните луѓе го прават она што оние промашените се плашат и да се обидат да го прифатат.
"Мисија:Успех!" - Ог Мандино

Кој е поодговорен од галеот кој ќе ја пронајде и ќе ја следи смислата и повисоките цели на животот? Илјада години се измачуваме за да дојдеме до рибините глави,а сега имаме причина да живееме-да учиме,да откриваме и да станеме слободни.Дајте ми можност,дозволете ми да покажам што научив...

"Галебот Џонатан Ливингстон" - Ричард Бах

Слободни сме да одиме каде што сакаме и да бидеме она што сме
"Галебот Џонатан Ливингстон" - Ричард Бах

Искористи го секој миг,ако не сакаш подоцна да жалиш и да си префрлаш за залудно изгубената младост.На секоја возраст Господ му дава на човекот различни стравувања

Има три работи што возрасните во секое време можат да ги научат од децата:да бидат среќни без причина,секогаш да бидат зафатени со нешто и да знаат да го бараат - со сите свои сили - она што го посакуваат

И моето омилено,од "Демонот и госпоѓица Прим" од Коелјо:

Некој човек заедно со својот коњ и со своето куче одел по некој пат,и фатила бура и ги удрил гром,но човекот не сФатил дека го напуштиле овој свет,и си продолжиле по патот.Патот бил долг и стрмен,сонцето силно печело и тие биле многу жедни.Здогледале прекрасна мермерна порта,која водела кон некој плоштад,во чиј центар се наоѓала чешма од која течела кристално бистра вода.Патникот му се приближил на чуварот,и дознал дека тоа место е Рајот,и побарал да се напие вода.Чуварот му дозволил,но рекол дека не е дозволено за животни.Човекот се разочарал,не сакал да пие сам,се заблагодарил и си заминал.Понатаму тие наишле на другаврата и таму си лежел некој човек.Патникот побарал вода за себе,и за својот коњ и за своето куче,а човекот ги упатил кон некој извор и му рекол да пијат колку им душа сака.Откако се напиле,патникот му се заблагодарил на човекот,и го прашал како се вика тоа место,па повторно го добил истиот одговор:Рајот.Патникот рекол дека и претходното место се викало Рај,а стражарот му рекол дека тоа е Пеколот,затоа што таму остануваат сите оние кои се во состојба да ги изневерат најдобрите пријатели

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Од "порака во шише"
последното писмо на Герет посветено на Кетрин

Дали можеш да ми простиш?
Во светов што ретко кога можам да го разберат, постојат ветрови на судбината што дуваат кога најмалку ги очекуваме. Тие некогаш имаат сила на урагани, а понекогаш само ке не погалат по образот. Но во секој случај, не можеме да негираме дека тие постојат зошто често ни ја носат иднинаташто не можеме да ја избегнеме. Мила моја, ти си тој ветар, ветерот што ме раздвижи посилно отколку што некогаш можев да помислам дека е можно. Ти си мојата судбина.
Згрешив, многу згрешив што не го забележав тоа што беше толку очигледно и те молам да ми простиш. Како претпазлив патник , јас се обидував да се заштитам од ветерот, а место тоа ја загубив душата. Бев луд што ја отфрлав својата судбина, но дури и лудаците имаат чуства, и јас сфатив дека ти си најскапоценото нешто што го имам на светот.
Знам дека не сум совршен. Во последниве неколку месеци направив толку грешки колку што некој не прави за целиот живот. Згрешив што го негирав она што го негирав она што на моето срце му беше сосема јасно:дека беќе неможам без тебе.
Ти апсолутно имаше право.Додека седевме кај мене во кујната, се обидував да ги негирам работите што ги кажуваше, иако знаев дека тоа е вистина. Како човек што гледа само назад на својот пат по земјата, не го видов она што беше напред. Ја пропуштив убавината на сонцето што изгрева, магијата на дочекувањето поради која вреди да се живее. Згрешив што се однесував така, но бев збунет и би сакал тоа да го сфатев порано.
Меѓутоа, сега, со погледот цврсто свртен кон иднината, го гледам твоето лице и го слушам твојот глас, и сигурен сум дека тоа е патот што ќе морам да го следам. Мојата најдлабока желба е да ми дадеш уште една можност.
[FONT=&quot]
[/FONT] Неколку дена по твоето заминување, сакав да поверувам дека можам да продолжам да живеам онака како што го правев тоа што секогаш. Но тоа не е можно. Секогаш кога го гледав залезот на сонцето мислев на тебе. Секогаш кога минував покрај телефонот горев од желба да ти се јавам. Дури о кога одев на едрење мислев само на тебе и на прекрасните мигови што ги поминавме заедно. Во длабочината на срчето знаев дека мојот живот никогаш веќе нема да биде ист. Сакав да се вратиш, повеќе отколку што мислев дека тоа е можно, а од друга страна, кога ми доаѓаше во сеќавање , секогаќ ги слушав зборовите што ги кажа при нашата последна средба. Колку и да те сакам знам дека нема да биде можно се додека ние-и ти и јас не бидеме сигурни дека можеме целосно да и се предадеме на нашата иднина

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Од "порака во шише"
последното писмо на Герет посветено на Кетрин
Сепак мислам дека тоа е писмото кое не е за Кетрин тука за другата жена,заборавиви како се вика,таа која ѓи најде писмата.Мислам дека знаеш за која ти зборувам.

С

Сатори

Гостин
Човекот не е теоретско туку практично суштество!Човекот не е незаинтересиран, па ниту само практично заинтересиран набљудувач на светот, туку активен учесник, автономен, одговорен субјект во светот.
Кант

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.782
Поени од реакции
11.336
Мартин Лутер Кинг

"Ако ги сакате вашите пријатели ќе откриете дека длабоко во коренот на љубовта се наоѓа силата на ослободувањето.
Темнината не може да истера темнина; само светлината го може тоа. Омразата не може да истера омраза; само љубовта го може тоа.
Ненасилството е моќно и праведно оружје.
Да, тоа е уникатно оружје во историјата ;
тоа удира, без да предизвика повреди и го оплеменува оној, кој го користи.
Ниеден човек не може да јава на твојата грпка, ако ти не го направиш него грбав."

"Имам еден сон"
(Говор од маршот кон Вашингтон на 28 август 1963 пред 250.000 луѓе на Lincoln Memorial) - Клик

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
“Ти мислиш дека секоја лага е иста и се чини дека си во право. Ама не си. Можам да измислувам се` и сешто, да ги правам луѓето будали, да изведувам мистификации и да изигрувам шарлатан - нема да имам чувство дека сум лажго и не ќе имам нечиста совест; тие лаги, ако сакаш да ги наречеш така, тоа сум самиот јас, таков сум, не се преправам во нив, всушност зборувам вистина. Ама има работи за кои не можам да лажам. Има работи во кои сум продрел, чија смисла сум ја сфатил, кои ги сакам и сфаќам сериозно. Таму не може да се тера шега. Ако лажам таму, би се навредил самиот себеси, а тоа не оди, не барај такво нешто, тоа не го правам.“
Милан Кундера​

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Сепак мислам дека тоа е писмото кое не е за Кетрин тука за другата жена,заборавиви како се вика,таа која ѓи најде писмата.Мислам дека знаеш за која ти зборувам.
Да, и јас мислам така.

Од `Уметноста на љубовта` - Ерик Фром. must read :helou:

Каков е резултатот? Современиот човек се отуѓил од себеси, од својот ближен и од природата.Тој се преобразил во стока, своите животни сили ги доживува како инвестиција што мора да му донесе максимално можен профит според постојните пазарни услови. Во суштина, човековите врски се врски на отуѓени автомати од кои секој ја засновува својата сигурност со тоа што стои близу до стадото и со тоа што не се разликува од другите ниту по мислите, ниту по чувствата, нитупо акцијата. Иако секој се труди да биде што поблизок до другите, секој останува сосем осамен, обземен од длабоко чувство на несигурност, на тегобност и на вина, што се појавува секогаш кога човечката одвоеност не може да се надмине. Нашата цивилизација нуди многу можности што им помагаат на луѓето намерно да не бидат свесни за таа осаменост. Како прво, тука е строгата рутина на бирократизираната, механизирана работа која им помага да не бидат свесни за својата најосновна желба - копнежот за трансценденција и соединување. Доколку самата рутина не успее во тоа, човекот го надминува својот несвесен очај со рутината на забавата, со пасивното голтање на звуци и на слики што ги нуди забавната индустрија: понатаму, тој очај го надвладува со задоволството на купување секогаш нови работи, за наскоро да ги замени со други. Современиот човек е навистина близок со сликата што Хаксли ја опиша во својата книга Гордиот нов свет: добро најаден, сексуално задоволен, а сепак без свое `јас`, без контакт, освен најповршниот со својот ближен, а воден од паролите на Хаксли концизно ги формулира: "Кога единката чувствува, заедницата се тетерави", или "Никогаш не оставај за утре забава што можеш да ја имаш денес" или врвниот исказ "Денес секој е среќен". Човековата среќа денес се состои во тоа што "има забава". Забавувањето произлегува од задоволството на трошење храна, пијалоци, цигари, луѓе, предавања, книги, филмови - сето тоа се троши, се голта. Светот е само објект на нашиот апетит, големо јаболко, големо шише, голема дојка. Сите ние сме доенчиња кои секогаш нешто очекуваат, на нешто се надеваат - и секогаш се разочаруваат. Нашиот карактер е изграден така да разменува и прима, да се спогодува и да троши; се` - и духовните и материјалните објекти - стануваат предмет на размена и консумирање.

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Не грижете се премногу за работата на срцето, на белите дробови, или на некој друг дел од сопствената анатомија.
Потпрете се на потсвеста и потсетувајте се доволно долго дека интелигенцијата е бесконечна и презема се што и е потребно.

Чувството на здравје раѓа здравје,чувството на богатство раѓа богатство.Што чувствувате?

Мечтата е вашето најсилно оружје, најсилна особина.
Замислувајте добро и позитивно.Човекот е она што замислува дека е.

Во состојба на сонливост избегнувајте го судирот на свеста и подсвеста.
Непосредно пред спиење замислувајте како ви се исполнуваат желбите.
Бидете упорни во тоа.Заспивајте во мир и будете се во радост.

Џозеф Марфи

G

GoddessOfRock

Гостин
"Podobro da stradam od vistinat otkolku da budam nagraden za laga"- leonardo Da vinci
'Umetnosta e kralica na site nauki zasto komunicira so znaenjata na site generacii vo svetot"- Leeonardo( pak)...............................na kom imam cela kniga zapisano9 sobiram se so ke najdam od bilo koj i moze da izdadam kniga)

"Jas sum edinstvenoto cudo na prirodata"-Og Mandino( najgolemiot trgovec na svetot 3 glava) me pravi da se custvuvam vosviseno i cel den da mislam na toa kolku covekot e sovrsen

magii

*
Член од
6 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
10
Секоја мисла е посебно царство;и кога ќе ги поврзеш во твоја,нова мисла,царство твое,тие те наградуваат со виша мудрост:мудроста на која се сеќаваат од својот претходен живот.Јазикот е гробје од зборови кои одново воскреснуваат во светата црква на човекот:устата.Низ нашите усти говорат мртвите.Ние само им го зајмиме гласот.

И најголемото море мудрост почнува да настанува со првата капка и дека не може да настане море ако по првата капка веднаш капне и последната,оти таа би била (иако последна) - само втора,а две капки не прават море.

...оти отсуството е повидливо од присуството:кај сакатиот веднаш се забележува отсуството на ногата,а кај здравиот не се забележува присуството нејзино!

Не е виновен куршумот што ја промашува целта,туку окото што нишани пред да го повлече чкрапалото.

Со ист здив умираат љубовниците,со ист здив умираат оние што макар еднаш и макар за миг се љубеле.

-Овие се цитати од "Вештица" - Венко Андоновски

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Ќе спијам во движење, сенката своја ќе ја прескокнам, ќе направам да не се знае кај е лево кај е десно, ќе ти влепам шлаканица - само да ме сакаш.

Петре Андреевски

Kajgana Shop

На врв Bottom