Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.409
Поени од реакции
35.081
Ако работиш за 200 евра месецот да ќе ти смени, ама на 650-700 евра плата сеедно ми е.
Важно на тебе ти е сеедно.

Почекај кога ќе дојде на ред прогресивниот данок.

Или другите даноци и такси, и кумулативната сума од сето тоа собрано.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Ако работиш за 200 евра месецот да ќе ти смени, ама на 650-700 евра плата сеедно ми е.
Кул.
Меѓуградскиот и градскиот превоз на патници троши нафта, тракторот и комбајнот за жито од кој се прави леб исто на нафта, и ред други сектори кои користат нафта и на крај на денот сигурно нема сопствениците на тие бизниси да ја плаќаат таа акциза туку ние простиве смртници со по 200 евра плата шо зеаме.
И викаш 200 ден само плус месечно ќе плаќаме, генијално.

B

Bafra

Гостин
Тоа е тоа, сеедно му е :D . Епа сега акциза, утре персонален, задутре придонеси, после месец данок на имот, па данок на наследство и кога ќе ти текне (ако ти текне) касно е.

ЗАШТОООООО алооо. Ако не се трудат да ги отстранат причините кои претходно ВЕТУВАА дека ќе ги, зашто бе јас да дадам 200 од мој џеб. Тие 2400 годишно ќе си купувам акции од Тетекс и дивиденда ќе добивам.

Знаеш дека и сега има акциза и што корист ти лично си видел... Патишта како во Данска и Финска, здравство како кај нив и сл.

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
330
Очигледно никогаш не си се занимавал со земјоделие ама на пример во овоштарство нафтата е некоја минимална ставка во цената на крајниот прозивод така да 3.5 денари поскапа нафта нема никакво влијание.

Според тебе кое решението..да земаме кредите дур ни даваат па после ко ќе престанат ќе му ја мислиме...или тогаш некој друг ќе му ја мисли.

Незнам шо мислевте ќе се случи, погледнете само колку треба да врати државава годинава и догодина за веќе земени кредити.

Ако возиш бензин нема никако да ти влијае ова покачување...или ако одиш пешки.

B

Bafra

Гостин
Кул.
Меѓуградскиот и градскиот превоз на патници троши нафта, тракторот и комбајнот за жито од кој се прави леб исто на нафта, и ред други сектори кои користат нафта и на крај на денот сигурно нема сопствениците на тие бизниси да ја плаќаат таа акциза туку ние простиве смртници со по 200 евра плата шо зеаме.
И викаш 200 ден само плус месечно ќе плаќаме, генијално.
Според Тевдо и Бранимир си богат да ми извиниш :P

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Очигледно никогаш не си се занимавал со земјоделие ама на пример во овоштарство нафтата е некоја минимална ставка во цената на крајниот прозивод така да 3.5 денари поскапа нафта нема никакво влијание.

Според тебе кое решението..да земаме кредите дур ни даваат па после ко ќе престанат ќе му ја мислиме...или тогаш некој друг ќе му ја мисли.

Незнам шо мислевте ќе се случи, погледнете само колку треба да врати државава годинава и догодина за веќе земени кредити.

Сигурно ти се занимаваш чим земаш толку плата.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Многу работи кај нас немаат економоска логика, искрено не верувам дека ќе се покачат цените. Ете ако се сеќаваш на муабетот и платите кај странските инвестиции не растат иако нема доволно работници.
Дали покачувањето на платите во администрација има економска логика?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.409
Поени од реакции
35.081
Она кога ќе дојдат партиски пропагандисти и те убедуваат дека 7-8% поскапо гориво НЕМА ВООПШТО да влијае врз цената на производите од земјоделство, овоштарство, и генерално - цело стопанство. Пошто, заеби логика! :cautious:

За на крај ова да го „заклучи“. :facepalm:

...или ако одиш пешки.
Мирисам административец. Знаеш, јас таквите како тебе ако сакате да си ги задржите работните места, би ве прераспределил во земјоделство - овоштарство со назнака „без дизел“, да постигнете просечна квота на производство - ама без земјоделска механизација... Пешки!

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
Кога купуваш гориво, цигари, леб...тебе ти е битно у живот да платиш 400 денари повеќе ама да знаеш дека не се акциза него цената се качила ради новиот светски поредок. Кога се симна на 47 и 50, сигурно ти било потешко. Оно мама ебаа во секоја државна, јавна, локална институција, тој допрва му текнало да си чука главата. И чукај си ја и потсети се како изминативе години долговите раснеа. И потсети се, додека ние зборевме дека ова ќе ни се врати стоструко, дали ти си релативизирал или давал поддршка на овие криминали или исто си ги критикувал.
Доколку се сериозни во нивното враќање, допрва очекувај нови даноци. Дали си запознат со долговите од претходните патриотишта?

И ќе ги тагирам @Branchez и @Ilumious да обрнат внимание на вакви ликови со терминот партиски и редење епитети, глуп, копрофагии, споменување семејства. @Vanlok пишуваше свашта, го трпев. Е сега вакви и секакви ликови да лекуваат комплекси не е во ред. Значи или да држиме во економија ниво на дискусија или и јас и брат ми да почнеме со гомна лајна, инцестоидни и слични доскочици.
Во никој случај не ми е битно да платам повеќе, особено не кога државата нè цеди со вакви "реформи" за да обезбеди пари за најавеното покачување плати на државните паразити, како и за новите штабски овци кои допрва треба да се вработат.

Малку паторот пред нив им покачуваше, сега уште требало. Ебати домаќинското работење такво.

Она што повеќе иритира е што шупелки како Бранимир и Тевдо нè потценуваат и вреѓаат интелигенција на сите со изговори дека ја покачувале акцизата за да се намалела загаденоста. :tapp:

И доста плачеш кај модераторите, никој не те напаѓа тебе, туку твоите глупави "аргументи". Браниш нешто кое ни закрепостен штабски сендвич не би го бранел.

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
330
Работам во приватен сектор, за жал.

Пример за производство на 20тина тона јаболка ти требаат 100 литра нафта. Шо значи ова би било 350 денари плус или 13 денари по тон. Објасни ми како ова ќе влијае на цената.

B

Bafra

Гостин
Работам во приватен сектор, за жал.

Пример за производство на 20тина тона јаболка ти требаат 100 литра нафта. Шо значи ова би било 350 денари плус или 13 денари по тон. Објасни ми како ова ќе влијае на цената.
А зашто сакаш да им ги дадеш тие 350 денари ? Што повеќе ќе добиеш од администрација за тие 350 денари. шШо ќе направи Бранимир со тие 350 денари... 200 ќе врати кај што должиме, 100 за плати, 50денари за него што ја направил распределбата.

Како доби 13 денари по тон ?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.409
Поени од реакции
35.081
никој не те напаѓа тебе, туку твоите глупави "аргументи". Браниш нешто кое ни закрепостен штабски сендвич не би го бранел.
Аха!
Ад хоминем!!

Фатен на дело, „штабски сендвич“ можеби е епитет кој е употребен едно МИЛИОН ПАТИ на форумов (несанкционирано), но тоа што си додал и „закрепостен“ - е тоа ќе го платиш скапо! :D

Не знам од каде ја извади статистикава, извор?
(но ако се работи за телесен отвор, те молам - не кажувај) :eek:

Додека си кај статистички извори, биди љубезен па освен за овоштарство постави информации и за:
- земјоделство, жито на пример (да те бидам пешки како ќе ожнееш ниви од дузина декари)
- земјоделство, други култури
- превоз на производите од стопанството до пазарот
- превоз на патници низ државата
- цени на секундарни производи кои зависат од цените на производите од земјоделството и овоштарството, и превозот до производните постројки, и од таму на пазарот

Пошто во моментов не ми текнува, а сигурно има уште многу што, освен љубезен биди и креативен па пополни ги следниве ставки, и потоа најди статистики и за нив:
- рандом ставка од стопанството која е директно погодена од сегашново 7-8% покачување на цената на дизелот
- рандом ставка од стопанството која е директно погодена од сегашново 7-8% покачување на цената на дизелот

Kajgana Shop

На врв Bottom