Цензура на интернетот - SOPA/PIPA/ACTA/PCIP (Генерална дискусија)

laceso

Zoomj †
Член од
17 мај 2011
Мислења
422
Поени од реакции
318
нема да им успее никад комплетно да ја спречат пиратеријата.
можеби контролата ќе биде засилена и пиратите ќе праат поише пари како што беше пред 7 год.
мене лично ништо не ми менува соу го фор ит факинг факс.

1326897128534.jpg

додека експлицитните рејдови ќе се преселуваат постојано, а редит можат уше сеа да го блокнат.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
Варез форумите и варез сајтовите веќе почнаа со протестите т.е. само ставање на логоа, текстови и слично.

STOP SOPA & PIPA - Our online freedom is at risk by two proposed U.S. Bills.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.487
Поени од реакции
7.974
Flickr им овозможува на своите корисници да си ги затемнат фотографиите во знак на протест против СОПА.
Нормално, ја искористив приликата http://www.flickr.com/photos/tonchie/5817921709/in/photostream

И најдобриот протест доаѓа од најголемите шегобијци The Oat Meal http://theoatmeal.com/

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.525
Некако само ти си ми активен за оваа проблематика. Навистина ни треба дискусија за тоа што претставува SOPA и PIPA. Како што читав, од повеќето членови овде на оваа и на другите теми, јасно им е само дека ќе се забрани пиратско симнување на филмови од американските сајтови. Но не ја гледаат „поголемата“ слика. Значи цензура на интернет, некој ќе одлучува дали ти ќе можеш да отвориш и да прочиташ статија за, еве не пример, Александар Македноски (кај што пишува дека тој е македонец). Контрола на информациите кои доаѓаат до нас. Некој сака да глуми Интернет Бог. И навистина не ги разбирам тие што ја подржуваат SOPA, кога истата има право да тргне видео од You Tube (или да им го собори домејнот), бидејќи јас сум го снимала моето маче како спие додека во позадина на гитара ја свирам Nothing Else Matters..
Не сакаат да веруваат дека SOPA и PIPA ќе станат реалност, бидејќи демек во Америка не се сите овци за стрижење, а и да станат реалност, сепак ќе важат само на територија на САД, како да нема европјаните да ги копираат SOPA и PIPA во своите држави.

Веќе имаше обид за воведување на Интернет цензура во Италија за кој од неофицијални извори имам слушнато дека завршил неуспешно, фала му на Бога ако тоа е вистина.

Европската Унија е избеган лабораториски експеримент врз кој се нема контрола уште од 2008 година кога започна светската економска криза и со секој поминат ден како Брисел ја зголемува и централизира својата политичка и економска моќ, се зголемува влијанието на евробирократите и нивната евроболшевистичка диктатура.

А токму евробирократите со најголемо задоволство би вовеле закони како SOPA и PIPA доколку истите станат реалност во САД.

А нашинциве и понатаму си молчат како ништо да не се случува, нормално, бидејќи не почувствувале Интернет цензура досега и тешко им е да веруваат дека нешто такво би можело да стане реалност преку ноќ, иако факт е дека е можно и веќе се работи на тоа.

И да, во право си, ако SOPA и PIPA станат реалност, твојот клип со мачето твое како спие додека ти во позадина ја свириш Nothing Else Matters може да биде предмет на отстранување од YouTube и од било кои други Интернет сервиси за пристап до видео содржини, можеби нема да го отстранат клипот, но ќе го отстранат звукот, бидејќи иако ти си ја отсвирила песната на твојата гитара и клипот е твој, сепак авторските права за песната не се твои, поради што, ако не го отстранат видео записот во целост, тогаш ќе го отстранат барем аудио записот.

Но нашинциве најсигурно немаат такви клипчиња поставено на Интернет за да стравуваат од евентуално нивно отстранување, па затоа и не се загрижуваат сериозно поради ова.

Еве ти пример за Интернет цензура во Кина:

Побарај на Интернет пребарувачот Гугл слики од плоштадот Тиананмен во Пекинг на англиски јазик и ќе ти прикаже фотографии од крвавите студентски протести од 1989 на Тиананмен.

Побарај слики на Гугл со истиот израз, но на кинески јазик и ќе видиш дека нема да ти прикаже ниту една фотографија од крвавите студентски протести од 1989 на Тиананмен.

Кај нас во Македонија веќе крчкаат нешто слично на SOPA и PIPA со контроверзниот предлог закон за медиуми со кој се планира плаќање од 10000 евра за регистрација на Интернет домеин во Македонија, наводно се планира и трајна забрана за продажба и за користење на Dreambox сателитските рисивери на Dream Multimedia бидејќи Тотал ТВ трпат последици од истите, а претставниците на Тотал ТВ за Македонија се блиски до актуелната власт.

Ако SOPA и PIPA станат реалност во САД, прашање на време ќе биде додека да нивни копии станат реалност и во европските држави, а меѓу нив и Македонија.

Затоа мораме да изразиме поддршка како знаеме и умееме кон сите американци кои се спротивставуваат на усвојувањето на SOPA и PIPA, освен ако сакаме медиумски и информациски да функционираме како Кина, Северна Кореја, Куба и ред други такви држави.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Press release-от на The Pirate bay многу добро ја доловува целосната ситуација:

INTERNETS, 18th of January 2012.
PRESS RELEASE, FOR IMMEDIATE RELEASE.

Over a century ago Thomas Edison got the patent for a device which would "do for the eye what the phonograph does for the ear". He called it the Kinetoscope. He was not only amongst the first to record video, he was also the first person to own the copyright to a motion picture.

Because of Edisons patents for the motion pictures it was close to financially impossible to create motion pictures in the North american east coast. The movie studios therefor relocated to California, and founded what we today call Hollywood. The reason was mostly because there was no patent.
There was also no copyright to speak of, so the studios could copy old stories and make movies out of them - like Fantasia, one of Disneys biggest hits ever.

So, the whole basis of this industry, that today is screaming about losing control over immaterial rights, is that they circumvented immaterial rights. They copied (or put in their terminology: "stole") other peoples creative works, without paying for it. They did it in order to make a huge profit. Today, they're all successful and most of the studios are on the Fortune 500 list of the richest companies in the world. Congratulations - it's all based on being able to re-use other peoples creative works. And today they hold the rights to what other people create.
If you want to get something released, you have to abide to their rules. The ones they created after circumventing other peoples rules.

The reason they are always complainting about "pirates" today is simple. We've done what they did. We circumvented the rules they created and created our own. We crushed their monopoly by giving people something more efficient. We allow people to have direct communication between eachother, circumventing the profitable middle man, that in some cases take over 107% of the profits (yes, you pay to work for them).
It's all based on the fact that we're competition.
We've proven that their existance in their current form is no longer needed. We're just better than they are.

And the funny part is that our rules are very similar to the founding ideas of the USA. We fight for freedom of speech. We see all people as equal. We believe that the public, not the elite, should rule the nation. We believe that laws should be created to serve the public, not the rich corporations.

The Pirate Bay is truly an international community. The team is spread all over the globe - but we've stayed out of the USA. We have Swedish roots and a swedish friend said this:
The word SOPA means "trash" in Swedish. The word PIPA means "a pipe" in Swedish. This is of course not a coincidence.
They want to make the internet inte a one way pipe, with them at the top, shoving trash through the pipe down to the rest of us obedient consumers.
The public opinion on this matter is clear. Ask anyone on the street and you'll learn that noone wants to be fed with trash. Why the US government want the american people to be fed with trash is beyond our imagination but we hope that you will stop them, before we all drown.

SOPA can't do anything to stop TPB. Worst case we'll change top level domain from our current .org to one of the hundreds of other names that we already also use. In countries where TPB is blocked, China and Saudi Arabia springs to mind, they block hundreds of our domain names. And did it work? Not really.
To fix the "problem of piracy" one should go to the source of the problem. The entertainment industry say they're creating "culture" but what they really do is stuff like selling overpriced plushy dolls and making 11 year old girls become anorexic. Either from working in the factories that creates the dolls for basically no salary or by watching movies and tv shows that make them think that they're fat.

In the great Sid Meiers computer game Civilization you can build Wonders of the world. One of the most powerful ones is Hollywood. With that you control all culture and media in the world. Rupert Murdoch was happy with MySpace and had no problems with their own piracy until it failed. Now he's complainting that Google is the biggest source of piracy in the world - because he's jealous. He wants to retain his mind control over people and clearly you'd get a more honest view of things on Wikipedia and Google than on Fox News.

Some facts (years, dates) are probably wrong in this press release. The reason is that we can't access this information when Wikipedia is blacked out. Because of pressure from our failing competitors. We're sorry for that.

THE PIRATE BAY, (K)2012

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Не сакаат да веруваат дека SOPA и PIPA ќе станат реалност, бидејќи демек во Америка не се сите овци за стрижење, а и да станат реалност, сепак ќе важат само на територија на САД, како да нема европјаните да ги копираат SOPA и PIPA во своите држави.

Веќе имаше обид за воведување на Интернет цензура во Италија за кој од неофицијални извори имам слушнато дека завршил неуспешно, фала му на Бога ако тоа е вистина.

Европската Унија е избеган лабораториски експеримент врз кој се нема контрола уште од 2008 година кога започна светската економска криза и со секој поминат ден како Брисел ја зголемува и централизира својата политичка и економска моќ, се зголемува влијанието на евробирократите и нивната евроболшевистичка диктатура.

А токму евробирократите со најголемо задоволство би вовеле закони како SOPA и PIPA доколку истите станат реалност во САД.

А нашинциве и понатаму си молчат како ништо да не се случува, нормално, бидејќи не почувствувале Интернет цензура досега и тешко им е да веруваат дека нешто такво би можело да стане реалност преку ноќ, иако факт е дека е можно и веќе се работи на тоа.

И да, во право си, ако SOPA и PIPA станат реалност, твојот клип со мачето твое како спие додека ти во позадина ја свириш Nothing Else Matters може да биде предмет на отстранување од YouTube и од било кои други Интернет сервиси за пристап до видео содржини, можеби нема да го отстранат клипот, но ќе го отстранат звукот, бидејќи иако ти си ја отсвирила песната на твојата гитара и клипот е твој, сепак авторските права за песната не се твои, поради што, ако не го отстранат видео записот во целост, тогаш ќе го отстранат барем аудио записот.

Но нашинциве најсигурно немаат такви клипчиња поставено на Интернет за да стравуваат од евентуално нивно отстранување, па затоа и не се загрижуваат сериозно поради ова.

Еве ти пример за Интернет цензура во Кина:

Побарај на Интернет пребарувачот Гугл слики од плоштадот Тиананмен во Пекинг на англиски јазик и ќе ти прикаже фотографии од крвавите студентски протести од 1989 на Тиананмен.

Побарај слики на Гугл со истиот израз, но на кинески јазик и ќе видиш дека нема да ти прикаже ниту една фотографија од крвавите студентски протести од 1989 на Тиананмен.

Кај нас во Македонија веќе крчкаат нешто слично на SOPA и PIPA со контроверзниот предлог закон за медиуми со кој се планира плаќање од 10000 евра за регистрација на Интернет домеин во Македонија, наводно се планира и трајна забрана за продажба и за користење на Dreambox сателитските рисивери на Dream Multimedia бидејќи Тотал ТВ трпат последици од истите, а претставниците на Тотал ТВ за Македонија се блиски до актуелната власт.

Ако SOPA и PIPA станат реалност во САД, прашање на време ќе биде додека да нивни копии станат реалност и во европските држави, а меѓу нив и Македонија.

Затоа мораме да изразиме поддршка како знаеме и умееме кон сите американци кои се спротивставуваат на усвојувањето на SOPA и PIPA, освен ако сакаме медиумски и информациски да функционираме како Кина, Северна Кореја, Куба и ред други такви држави.

недај боже дримбоксите да ги забранат...Малце да ја освежам таа информација:
ТоталТВ веќе неможе да се гледа преку cs, т.е. преку дримбоксот, само со нивна оригинална картица :D

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.525
недај боже дримбоксите да ги забранат...Малце да ја освежам таа информација:
ТоталТВ веќе неможе да се гледа преку cs, т.е. преку дримбоксот, само со нивна оригинална картица :D
Од поодамна е стара веста дека ТоталТВ повеќе не може да се следи преку Dreambox card sharing, но очигледно тоа не им е доволно на ТоталТВ, кои и понатаму трпат загуби на сметка на Dreambox сателитските рисивери.

А за шпекулациите дека се крчка забрана за продажба и користење на Dreambox сателитските рисивери на Dream Multimedia во Македонија има посебна дискусија на форумов:

http://forum.kajgana.com/threads/dreambox-забранет-во-Македонија.56476/

G

Gray Foxx

Гостин
The question is: what do we do about it?
Ја потпишав во петиција, т.е. пратив фиксиран мејл до конгресот, ама тоа е веќе рамно на шега. Ако петициите уствари нешто ги фермаа досега немаше да се убиваат животни, немаше да има гладни итн...
Голем бед ќе биде ако ова ни се случи иако светлата страна ќе биде во тоа што интернетот ќе го баталам тотално.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.525
На неверојатно изненадување, актуелниот претседател на САД, Барак Обама, кој планира да се кандидира за втор претседателски мандат на претседателските избори во ноември 2012, индиректно излегува на страната на Интернет заедницата и против SOPA и PIPA.

Изненадувачки потег од човекот кој добил 56 милиони долари финансиска донација од холивудските могули во текот на неговата изборна кампања за време на претседателските избори 2008 во САД на кои Обама извојува победа.

Значи засега Интернет заедницата знае за кого американците не треба да гласаат - републиканецот Рик Санторум, човекот кој отворено ги поддржува SOPA и PIPA и за кого можеби треба да гласаат - демократот Барак Обама, човекот кој индиректно застана на страната на Интернет заедницата, велам индиректно бидејќи ова не е негова официјална изјава, туку е Интернет соопштение на членови на неговиот кабинет и не мора да се смета како официјална изјава на актуелниот претседател на САД.

http://www.deadline.com/2012/01/exclusive-hollywood-moguls-stopping-obama-donations-because-of-administrations-piracy-stand/

EXCLUSIVE: Hollywood Moguls Stopping Obama Donations Because Of President’s Piracy Stand: “Not Give A Dime Anymore”

EXCLUSIVE: Internet sites on their SOPA-Strike may be conducting a blackout but Hollywood studios are conducting a boycott. I’ve learned that Hollywood studio chiefs individually and as a group are drawing a line in the sand on the piracy issue with the Obama re-election campaign and refusing to give any more donations. The blowup came after President Obama on Saturday dashed moguls’ hopes that he would remain on the sidelines in the dispute over the U.S. House Of Representatives’ Stop Online Piracy Act and the U.S. Senate’s Protect IP Act. In a posting on the White House web site, three of the Obama administration’s top officials for Internet and intellectual property matters said that they share many of the concerns that the Internet community has about the Hollywood-supported bills. The trio said that they “will not support legislation that reduces freedom of expression, increases cybersecurity risk, or undermines the dynamic, innovative global Internet.” Intellectual Property Enforcement Coordinator Victoria Espinel, U.S. Chief Technology Officer Aneesh Chopra, and Special Assistant to the President Howard Schmidt tried to soften the blow to Hollywood by acknowledging that that online piracy is “a serious problem that requires a serious legislative response.”

They added that they plan to host an online event “to get more input” on the matter. But Hollywood moguls told me they “didn’t know it was going to be as over the top as it was” and took this as a declaration of war. “We just feel very let down by the administration and Obama for not supporting us,” one studio chief explained to me. “At least let him remain neutral and not go against it until we can get the legislation right. But Obama went against it. I’m personally not going to support him anymore and not give a dime anymore,” another movie mogul who’s also a well-known Obama supporter told me this week.

So far the most outspoken mogul against the Obama administration on this issue has been Rupert Murdoch who on Saturday told his new Twitter audience: “So Obama has thrown in his lot with Silicon Valley paymasters who threaten all software creators with piracy, plain thievery.” But I’ve learned that other moguls privately are having “direct and personal conversations” with Obama and his administration and the Democratic Party. Several moguls have informed Obama’s newly anointed Hollywood re-election liason to the entertainment community Nicole Avant and her husband who is helping her, Netflix chief content officer Ted Sarandos, that they are pulling out of major fundraisers planned over the next few days and won’t participate in any more headed by Obama and House Minority Leader Nancy Pelosi (whom they see as in the pocket of the Internet giants like Google).

One of those events is a major January 31st fundraiser attended by First Lady Michelle Obama at the Beverly Hills home of Avant and Sarandos. There’s another LA fundraiser for the First Lady on February 1st. And both President Obama and Vice President Joe Biden will be coming for more fundraisers here in coming weeks. The moguls are telling Avant and Sarandos to count them out. “Now is when all the fundraises are starting. But everyone in my position is really pissed. It’s a real conundrum,” one mogul told me.

Alarmed by the mogul boycott, Sarandos sent a personal plea to the Hollywood studio chiefs over the weekend begging them to continue supporting the Obama re-election campaign even though he knows they are disappointed with the Obama administration’s position on the piracy bills. Several moguls, in response, ”sent back word saying ‘Fuck You’ basically,” one insider tells me, expressing how they feel used and abused by the President despite their campaign contributions. I’ve learned that Fox Filmed Entertainment Chairman Jim Gianopulos even sat down and wrote his good friend (and fellow Greek-American) Sarandos an articulate note over the weekend the gist of which said that he and his fellow moguls won’t give any more money if they keep getting taken for granted. One insider told me, “Jim explained that this notion that the Hollywood community will continue giving regardless of its business interests has to be taken into consideration. The message was, ‘Don’t expect Hollywood to show up and say ‘Who do I write the check to’ anymore.”

The moguls are reminding Obama et al that, in the words of one studio chief, “God knows how much money we’ve given to Obama and the Democrats and yet they’re not supporting our interests. There’s been no greater supporters of him than we’ve been from the first day and the first fundraisers continuing until he was elected. We all were pleased. And, at its heart institutionally, Hollywood supports the Democrats. Now we need the administration to support us. This is a very important time for Hollywood. The issue at hand — piracy — is a legitimate concern. But Google and those Internet guys have been swiftboating the entertainment industry by saying we’re trying to shut down the Internet just because we don’t want them to advertise pirated movies. As for other claims, we make 24. We don’t make national security problems.”

The boycott even extends to many of the moguls’ families who also are big Obama and Democratic Party donors. The situation is serious because many moguls and/or their families comprise Obama’s top bundlers in the TV/movie/music biz. Bundlers as defined by opensecrets.org are “people with friends in high places who, after bumping against personal contribution limits, turn to those friends, associates, and, well, anyone who’s willing to give, and deliver the checks to the candidate in one big ‘bundle’.” These donors direct more money to the candidates than anyone else. As of September 2011 these 357 elite bundlers were directing at least $55,900,000 for Obama’s re-election efforts — money that has gone into the coffers of his campaign as well as the Democratic National Committee, according to opensecrets.org. That figure by now has significantly increased and will continue to do so.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.525
А станува збор за Интернет сервис чиешто седиште беше во Хонг Конг, Кина, а не во САД.

И сепак американците успеаа да го затворат, иако не подлегнува на американската законска регулатива ?

Кој е следен - Rapidshare, Hotfile, Fileserve, Filesonic, ... ?

И сеуште некој мисли дека овој предлог закон SOPA кој чека на гласање во американскиот Конгрес нема да има никакво влијание кај нас ?

Е па, останува да му ја мислиме ако SOPA биде усвоен во американскиот Конгрес.

Бог нека ни е на помош.

Kajgana Shop

На врв Bottom