Целата Вистина за бог

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
И тука доаѓаме до прашањето за вистината за Бог :)
Се што постои е Бог.
Ние сме делчиња од тој Бог.
Нашето постоење исклучува постоење на самосвесен Бог.
Бог се самосебеспознава преку нас и преку се што постои во универзумов.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И тука доаѓаме до прашањето за вистината за Бог :)
Се што постои е Бог.
Ние сме делчиња од тој Бог.
Нашето постоење исклучува постоење на самосвесен Бог.
Бог се самосебеспознава преку нас и преку се што постои во универзумов.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pantheism

G

galaxy

Гостин
ОК се тие религиозните шо си веруваат во Бог, нив ги сметам за едно ниво подолу. Ама вакви шо знаат дека Бог не постои и пак извртуваат некои филозофии кои и самите знаат дека се шит, е тие ги сметам за две нивоа подолу.

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Во истиот момент кога ќе кажеш дека си некое ниво над некого идеш не 2 туку 100 "нивоа" под него.
Што би рекол Лао Це, прашањата за нивоата ги поставува само оној што е на некое ниво подоле.
--- надополнето: Aug 5, 2011 3:56 PM ---
Пантеизмот е верување....до душа јас не ги сакам системите на верување:)
А не сакам ни некој да ме дефинира(било како) така да си останувам недефиниран :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пантеизмот е верување....до душа јас не ги сакам системите на верување:)
А не сакам ни некој да ме дефинира(било како) така да си останувам недефиниран :)
Секое тврдење позади кое нема доказ е верување, па така и тврдењето дека се што постои е дел од бог, е верување.
Проблемот не е во верувањето, туку во слепото верување, или догмата! Кај таквите луѓе не е битна вистината, туку личното убедување! И тие ќе се излажат и себеси и другите и ќе веруваат во догмата доколку таа им понуди нешто за кое се би дале. Тоа обично е ветувањето за вечниот живот во хедонистичка утопија! За жал, овие кутри душички никогаш несватиле дека постоењето е дефинирано со принципот на дуалноста и дека ниедна крајност неможе да постои и опстои без нејзината спротивност.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
ОК се тие религиозните шо си веруваат во Бог, нив ги сметам за едно ниво подолу. Ама вакви шо знаат дека Бог не постои и пак извртуваат некои филозофии кои и самите знаат дека се шит, е тие ги сметам за две нивоа подолу.
Тоа со што Игорче се просерава моментално, е екстремен Хегелијански концеп за Бог. Истиот се среќава и во книгата на Артур Кларк, Крајот на Детството. Сега, Игорче не е доволно писмен за да може да го лоцира тој концепт во историјата за идеите.

Инаку се работи за идеја која заврши на буништето на историјата, и која моментално може да послужи само за wanna be хипстери да продаваат едни извесни органи за бубрези.

Од прагматски човечки аспект, не постои никаква разлика да кажеш дека Бог не постои, и дека не постои самосвесен Бог, туку тој себе си се спознава преку нашето познание. Ова второто е празен од, звуци или знаци без никакво значење, затоа што се еквивалентни со првото.

Арно ама за некои луѓе процесот на мислење е тешка и болна работа, просерувањето е многу поедноставно...

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Тоа со што Игорче се просерава моментално, е екстремен Хегелијански концеп за Бог. Истиот се среќава и во книгата на Артур Кларк, Крајот на Детството. Сега, Игорче не е доволно писмен за да може да го лоцира тој концепт во историјата за идеите.

Инаку се работи за идеја која заврши на буништето на историјата, и која моментално може да послужи само за wanna be хипстери да продаваат едни извесни органи за бубрези.

Од прагматски човечки аспект, не постои никаква разлика да кажеш дека Бог не постои, и дека не постои самосвесен Бог, туку тој себе си се спознава преку нашето познание. Ова второто е празен од, звуци или знаци без никакво значење, затоа што се еквивалентни со првото.

Арно ама за некои луѓе процесот на мислење е тешка и болна работа, просерувањето е многу поедноставно...
Знаеш кај си се заебал?
Што тој несамосвесен Бог има "квалитети".
Сега ќе те оставам лоцирај ја идејава од кај е.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Знаеш кај си се заебал?
Што тој несамосвесен Бог има "квалитети".
Сега ќе те оставам лоцирај ја идејава од кај е.
Игорче, ти имам кажано. Не ми си интелектуално ниво да дискутирам сериозни теолошки концепти со тебе. Ти си приучен, полуписмен трол. Ќе потслушнеш нешто, нема да го доразбереш, и ќе го презентираш овде како некоја ултимативна мудрост. Не врви Игорче тоа, ниту во маалото повеќе...

ОК?

Н

нихилист

Гостин
Зависи од умот врз кој влијаат.Денешните деца ќе прочитаат една книга од Ниче една од Макијавели, гледаат Хаус и уште една две серии и се интересни во друштво глумејќи нихилист и чат-пат уфрлувајќи интересни цитати на латински.
Јас во друштво не сум интересен, нејќам да бидам центар пажња.
Не ми е јасно како дојде до тој заклучок, философите како Штирнер, Ниче или Шопенхауер биле виновни што некои деца од твоја багра ги читале нивните книги само за да изгледаат кул?!

S

smexy

Гостин
Не ми е јасно како дојде до тој заклучок, филозофите како Штирнер, Ниче или Шопенхауер биле виновни што некои деца од твоја багра ги читале нивните книги само за да изгледаат кул?!
Не реков дека се криви филофиве,ги предупредив другиве да се пазат од нив,ако се feeble minded и да бегаат.
Инаку,не не ги сметам за ништо поголеми од било кој друг човек.

Н

нихилист

Гостин
Не реков дека се криви филофиве,ги предупредив другиве да се пазат од нив,ако се feeble minded и да бегаат.
Ако е некој слабоумен тогаш нека бега од се не само книгите на одредени философи. А зошто да се пазат другите?

S

smexy

Гостин
Ако е некој слабоумен тогаш нека бега од се не само книгите на одредени философи. А зошто да се пазат другите?
Затоа што тие "учења" се примамливи.Еве го спомна погоре Шопенхауер.Не мислиш дека Intellect is invisible to the man who has none. може да подведе некого во тешка ароганција, а во крајност омраза?
Посебно некој кој колку и да постигнува во животот, едноставно тоа не му се признава.

Наречи ме параноик, ама овие неколку зборчиња според мене имаат повеќе моќ од наполнет пиштол.Всушност,имаат моќ да го придивижат.

Н

нихилист

Гостин
Затоа што тие "учења" се примамливи.Еве го спомна погоре Шопенхауер.Не мислиш дека Intellect is invisible to the man who has none. може да подведе некого во тешка ароганција, а во крајност омраза?
Посебно некој кој колку и да постигнува во животот, едноставно тоа не му се признава.
Зарем не мислиш дека ова повеќе ги отсликува луѓето со кои се дружиш него самите философи? Ти ги обвинуваш философите за тоа што некои луѓе се глупави, а тоа е погрешно.

S

smexy

Гостин
Зарем не мислиш дека ова повеќе ги отсликува луѓето со кои се дружиш него самите философи? Ти ги обвинуваш философите за тоа што некои луѓе се глупави, а тоа е погрешно.
Зошто ме тераш да се вртиме во круг?

Н

нихилист

Гостин
Зошто ме тераш да се вртиме во круг?
Тврдењето дека нивните учења се опасни а затоа луѓето треба да се "пазат од нив" мене ми личи на директно обвинување. Ама добро, нека биде по твое.

Kajgana Shop

На врв Bottom