Царина

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Знаци вака треба да добијам процесор од Италија,добивам
најразлицни имформации колку се плака царина/данок
ми треба некој сто ке ми казе со (сигурност) колку коста
данокот & царината дали е 18 + 15 % или 5 + 1 % ??

Тенок сум со пари/време ми треба сигурна информација!
исто така дали цената се пресметува според вредноста
не предметот!? ( процесорот) фала однапред :wink:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Знаци вака треба да добијам процесор од Италија,добивам
најразлицни имформации колку се плака царина/данок
ми треба некој сто ке ми казе со (сигурност) колку коста
данокот & царината дали е 18 + 15 % или 5 + 1 % ??

Тенок сум со пари/време ми треба сигурна информација!
исто така дали цената се пресметува според вредноста
не предметот!? ( процесорот) фала однапред :wink:
На страната на царина на МК имаш тарифник
Таму најубо е да видиш
http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1
имаш пребарување по тарифи

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Хехе морало на кирлица,фала за помоста :nesvest:

бтњ ценовникот е од 2008 се надевам дека цените се исти и сега.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.171
Не сум сигурен но мислам дека за компјутери и компјутерски делови малку или ич не се плаќаше?

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
5% мислам дека рече еден на предавање што беше дојден од царина..

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
Како оди постапката на подигање кога ќе пристигне производ од странство? Ќе ми стигне писмо некое, известување? Некој ми спомнувал дека требало со шпедиции да се поврзам.

Имам порачано 2 пакетчиња леќи и течност за нив од 360мл. Ќе ги царинат ли, и колку е царината ако ги царинат? Некои викаат дека под 45 евра не се царинело, а нивната вредност е 42 евра. Други викаат дека сигурно царинеле све.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Како оди постапката на подигање кога ќе пристигне производ од странство? Ќе ми стигне писмо некое, известување? Некој ми спомнувал дека требало со шпедиции да се поврзам.

Имам порачано 2 пакетчиња леќи и течност за нив од 360мл. Ќе ги царинат ли, и колку е царината ако ги царинат? Некои викаат дека под 45 евра не се царинело, а нивната вредност е 42 евра. Други викаат дека сигурно царинеле све.
Ако ти е робата за царинење ќе ти стигне писмо (покана) за на царина (во пошта). Според закон било која роба под 45 евра НЕ СМЕЕ ЗАКОНСКИ да се царини, царениците може и ќе сакаат да ти увалат царина али ти испечати го тој член од правилникот и однеси им го. Друг проблем што може да ти биде е ако не испратиле сметкопотврда од кај што ти пратиле и ќе ти побараат ти да доставиш сметкопотврда или да те царинат според некои нивни цени. Ако нема сметкопотврда и те прашаат вредност и сл. ќе им кажеш дека 42 евра ти е со пратка зошто инаку може пак да ти направат дубара, цареник ти е најолем дубарџија.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Xak, фала ти многу.
Нема гајле :)
Е да и ќе заборавев, ако има внатре сметкопотврда и ако работите што си ги порачал во сметкопотврдата пишува дека се помалце од 45 евра и на тоа имаш + пари за поштарина (shipping), може да ти ја сумираат цела цена и на тоа да ти кажат да платиш царина што е НЕ ЗАКОНСКИ, зошто во законикот пишува РОБА, ако вака ти направат испечати го тој дел од законот за царина и стави го во bold или underline и однеси им го да видиш како ќе ти пуштат одма се без пари. Ако ти направат некаков проблем пиши тука или пиши ми пп ќе ти кажам што како зошто ми имаат правено и мене доста дубари и знам што како иде.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
Ми стигнаа леќите без проблем. Поштарот на врата ми ги донесе и само 70 денари ми зеде. Фала Хак уште еднаш

Да прашам сега друго. Дали ако пријател од Америка ми испрати на пример лаптоп или нешто друго по пошта, има начин да се избегне царинава и слични давачки?
За лаптопи разбрав дека немало царина, туку само ддв се плаќало. Се јавив во една шпедитерска фирма и ми рекоа околу 3000 денари ќе биде нивната услуга плус ддв ќе си платам. Дали секогаш кога се царини нешто оди тоа преку шпедитерски фирми и кои се нивниве тарифи.

Ако има некој со искуство, го молам да објасни што се случува и кои се давачките кога треба да се подигне производ што се царини.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
За горниов пост некој???

И уште едно прашање, има ли некој информација кој е најевтин начин за некој да ми прати пари од странство?

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Ми стигнаа леќите без проблем. Поштарот на врата ми ги донесе и само 70 денари ми зеде. Фала Хак уште еднаш

Да прашам сега друго. Дали ако пријател од Америка ми испрати на пример лаптоп или нешто друго по пошта, има начин да се избегне царинава и слични давачки?
За лаптопи разбрав дека немало царина, туку само ддв се плаќало. Се јавив во една шпедитерска фирма и ми рекоа околу 3000 денари ќе биде нивната услуга плус ддв ќе си платам. Дали секогаш кога се царини нешто оди тоа преку шпедитерски фирми и кои се нивниве тарифи.

Ако има некој со искуство, го молам да објасни што се случува и кои се давачките кога треба да се подигне производ што се царини.
Не сум порачувал ништо поголемо од книга, така да не сум 100% сигурен. Но, не гледам зошто би ти требала шпедитерска фирма. Како што разбрав, лаптопот ќе ти стигне во пошта и ќе треба да го подигнеш од таму.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6

За лап топот имаш неколку опции да ти се прати.

1. По обична пошта
2. Брза пошта
3. По некој шо ке иде за македонија

е сеа вака

за 1 ако ти го пратат по обична пошта за лаптопот од таму ке му земат околу $50 Сигурно за шипинг, и пошто е лап топ е вредна роба ке мора да тој од америка купи осигурање за него во слуцај да се оштети или изгуби да може да ве обештетат. Во овој случај лап топот ти ке си го подигнеш тука од поштата и ке платис ддв на сумата на која што е осигурањето и избегнуваш шпедитерски услуги.

За 2 се е исто само што шипингот ке биде ненормално скап.

За 3 тој што ке ти го носи ке плати ддв на аеродромот кај нас по реситот(фискална Сметка) од америка или доколку го нема реситот ке плати по каталошка вредност на царинскиот каталог.

По мене 1 ти е најдобра опција, е сега незнам точно дали за лап топ нема царина мислам дека си грешка, сепак мислам дека се плака царина и на вкупната сума од вредноста на лап топот и царината се пресметува ДДВ-то.

За горниов пост некој???

И уште едно прашање, има ли некој информација кој е најевтин начин за некој да ми прати пари од странство?
Транскација банка банка ти е најевтин начин само тука кај нас во македонија доколку сакаш да не ти наплатат ништо ке требе да ги оставис парите 15 дена да бидат на сметката да не ги вадиш, доколку сакаш да ги подинеш одма 1% ке си платиш на банката од вкупната трансакција.

Kajgana Shop

На врв Bottom