Храна за кучиња

Член од
8 мај 2009
Мислења
16
Поени од реакции
13
А од каде може да се купи?
Вечерва видов во рамстор.
Да прашам нешто, какво искусво имате со Royal Canin за бебе малтезерче 2 м и плус една недела.
При купување на кутрето ми дадоа тренер храна за мини јуниор, ама неможам да најдам по скопјево, ама и некако какомдамне ја сака (многу малку јаде). Денес му ставив некое зрнце од ројалот и како да кркашемсо повеќе сласт :)
Му ставив и малку јогуртче и мислам дека најслатко си го излижа како со душа да чекаше нешто друго да проба :)
Немам искуство со маливе раси. Секој совет е добредојден.
Фала многу.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

R

Runner

Гостин
Royalot vo svetot na kuce cuvarite ne e mnogu popularen. Ima jak marketing i mnogu golemi marzi na zarabotka. Dosta im e vkusen na kucinjata bidejki ima razni "mirudii" vo nego. Cesto sum srekaval komentari kade sto pisuva deka zaradi pogolem koncentrat na beta karoten mozno e kucinja so belo vlakno da poprimat zolta, portokalova boja a onie so crno vlakno i nakaj crvena. Licno ne sum videl. Znam deka site veterinari go falat kako najdobar sto spored sostavot voopsto ne e tocno. Moja preporaka ti e ili Carnilove na Brit ili Natural & Delicious na Farmina koja jas ja koristam i sum prezadovolen.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
@Runner eh kaj pak i ti najde da baras soveti na ovaa tema, se ekspert do ekspert ima ovde.....:) Tuku aj da probam jas da ti dadam odgovor na prasanjeto, belkim ke ti pomogne malku. Ovosje moze da jade bilo kakvo so toa sto nikako ne smee da dobiva semki koi povekjeto sodrzat amigdalin koj sto vo zeludnikot zaedno zeludecnata kiselina formira cijanid koj e otroven. grozjeto, isto taka e toksicno, ne e mislam seuste poznat mehanizmot na dejstvo no gi ostetuva bubrezite. Od zelencucite luk, kromid itn moze da predizvikaat anemii, surovite kompiri sodrzat solanin koj e toksicen, domatite isto taka (tomatein) iako ne tolku vo plodot kako vo listovite i stebloto, no rizikot e tuka. Sega, toa ne znaci deka voopsto ne smee da gi davame na kucinjata no treba da vnimavame koga i kolku. Taka da, domati,grozje luk, kromid izbegnuvaj, kompirot e ok ako e zgotven, a ovosjeto davaj go bez semki. Sto se odnesuva do kolicinski, samo ne treba da se preteruva i ne mora sekoj den. Najbitno e da e svezo i razlicno. Najpravilno planiras da ne eksperimentiras dodeka maliot raste i se razviva i da go drzis na balansiran granulat koj gi ima site vitamini minerali i hranlivi materii sto mu trebaat - taka e najdobro za nego vo kriticniot period na rast.
Sto se odnesuva do jogurtot edna rabota ti kazaa tocno - mozes da davas bilo kakov jogurt, ama jas ke probsm ds ti objasnam zosto. Prvo pod bilo kakov jogur mislam isklucivo samo na nasite prirodni jogurti ili kiselo mleko, a nikako na zasladenite ovosni verzii. Tie imaat vestacki zasladuvaci, mnogu od koi se krajno toksicni za zivotnite, kako na primer ksilitolot. Ako jas dobro te svativ megju nekonstruktivnive postovi, tebe te interesirase dali mozes da go davas i dali e podobro aktiven probiotski ili normalen jogurt. Ok, prvo jogurt sekako mozes da davas a kolku - zavisi od tvoeto kuce. Isto vazi deka ne moras sekoj den, dosta e 2-3 pati nedelno i duri mozes i pomalku od caska doza. Kucinjata ne se laktoza netolerantni, tuku potesko ja prerabotuvaat, pa ako im dades premnogu, sekako deka ke predizvika proliv. Sto se odnesuva do a dejsvo - sekako e podobro da ima aktivni koloniziracki organizmi vo pogolem broj kako laktobacilus i bifidus, zatoa sto tie go davaat maksimalniot probiotski efekt. NO, sto se odnesuva do kucinjata konkretno, ako davame jogurt isklucivo kako probiotik, toj nema da ima optimalen efekt - bidejki za optimalno dejstvo probioticite treba da se vo dovolno golema kolicina i da se specificni za vidot koj gi konzumira. Taka da nasiot jogurt, duri i balans ne e dovolen probiotik za kucinjata. No toa ne znaci deka nema da dobies drugi prednosti - mlecnokiselinskite bakterii imaat antibiotskodejstvo, moze da ja povratat ramnotezata na crevnata mikroflora, izvor na kalcium, proteini.... i seto toa ke go dobies od bilo koj jogurt.
Sto se odnesuva do hranite, ne se slagam bas deka Royal ne e popularen, ne mu e popularna samo cenata. Veterinarite koga preporacuvaat tkvi hrani, ne go preporacuvaat isklucivo sostavot tuku naukata i istrazuvanjeto sto stoi zad niv. Royalot za primer, e edna od retkite hrani sto ima celosno specijalizirana veterinarna paleta sto za nekoi bolesti koi baraat dozivotno menadziranje na ishranata pravi ogromna razlika vo kvalitetot na zivotot na tie zivotni. BARF e odlicen nacin na ishrana, no ako imas kuce so specificen zdravstven problem, treba navistina da znaes sto pravis, za da ne mu napravis poloso na kuceto.
@fenomenmk jas ja imam koristeno Royal i kaj mene se pokaza odlicno na Kane Korso vo rast, a nemam iskustvo so nea so mali rasi. Imam koristeno Royal, Brit, i celata skoro superpremium paleta na Farmina koja za mene bese najdobra. Inaku nzs za 2 GO,malinoa, Kane Korso i Americki Buldog, ne site vo isto vreme, ama vo nieden period ne pomalku od 3 kucinja zaedno, so spremanje po moznost2-3 tipa na meso/iznutrica, ovosje zelencuk i zitarici, grubo mesecno me kostalo okolu 12000 denari da gi prehranam, a so Farmina odprilika 200 evra ;)

R

Runner

Гостин
@Runner eh kaj pak i ti najde da baras soveti na ovaa tema, se ekspert do ekspert ima ovde.....:) Tuku aj da probam jas da ti dadam odgovor na prasanjeto, belkim ke ti pomogne malku. Ovosje moze da jade bilo kakvo so toa sto nikako ne smee da dobiva semki koi povekjeto sodrzat amigdalin koj sto vo zeludnikot zaedno zeludecnata kiselina formira cijanid koj e otroven. grozjeto, isto taka e toksicno, ne e mislam seuste poznat mehanizmot na dejstvo no gi ostetuva bubrezite. Od zelencucite luk, kromid itn moze da predizvikaat anemii, surovite kompiri sodrzat solanin koj e toksicen, domatite isto taka (tomatein) iako ne tolku vo plodot kako vo listovite i stebloto, no rizikot e tuka. Sega, toa ne znaci deka voopsto ne smee da gi davame na kucinjata no treba da vnimavame koga i kolku. Taka da, domati,grozje luk, kromid izbegnuvaj, kompirot e ok ako e zgotven, a ovosjeto davaj go bez semki. Sto se odnesuva do kolicinski, samo ne treba da se preteruva i ne mora sekoj den. Najbitno e da e svezo i razlicno. Najpravilno planiras da ne eksperimentiras dodeka maliot raste i se razviva i da go drzis na balansiran granulat koj gi ima site vitamini minerali i hranlivi materii sto mu trebaat - taka e najdobro za nego vo kriticniot period na rast.
Sto se odnesuva do jogurtot edna rabota ti kazaa tocno - mozes da davas bilo kakov jogurt, ama jas ke probsm ds ti objasnam zosto. Prvo pod bilo kakov jogur mislam isklucivo samo na nasite prirodni jogurti ili kiselo mleko, a nikako na zasladenite ovosni verzii. Tie imaat vestacki zasladuvaci, mnogu od koi se krajno toksicni za zivotnite, kako na primer ksilitolot. Ako jas dobro te svativ megju nekonstruktivnive postovi, tebe te interesirase dali mozes da go davas i dali e podobro aktiven probiotski ili normalen jogurt. Ok, prvo jogurt sekako mozes da davas a kolku - zavisi od tvoeto kuce. Isto vazi deka ne moras sekoj den, dosta e 2-3 pati nedelno i duri mozes i pomalku od caska doza. Kucinjata ne se laktoza netolerantni, tuku potesko ja prerabotuvaat, pa ako im dades premnogu, sekako deka ke predizvika proliv. Sto se odnesuva do a dejsvo - sekako e podobro da ima aktivni koloniziracki organizmi vo pogolem broj kako laktobacilus i bifidus, zatoa sto tie go davaat maksimalniot probiotski efekt. NO, sto se odnesuva do kucinjata konkretno, ako davame jogurt isklucivo kako probiotik, toj nema da ima optimalen efekt - bidejki za optimalno dejstvo probioticite treba da se vo dovolno golema kolicina i da se specificni za vidot koj gi konzumira. Taka da nasiot jogurt, duri i balans ne e dovolen probiotik za kucinjata. No toa ne znaci deka nema da dobies drugi prednosti - mlecnokiselinskite bakterii imaat antibiotskodejstvo, moze da ja povratat ramnotezata na crevnata mikroflora, izvor na kalcium, proteini.... i seto toa ke go dobies od bilo koj jogurt.
Sto se odnesuva do hranite, ne se slagam bas deka Royal ne e popularen, ne mu e popularna samo cenata. Veterinarite koga preporacuvaat tkvi hrani, ne go preporacuvaat isklucivo sostavot tuku naukata i istrazuvanjeto sto stoi zad niv. Royalot za primer, e edna od retkite hrani sto ima celosno specijalizirana veterinarna paleta sto za nekoi bolesti koi baraat dozivotno menadziranje na ishranata pravi ogromna razlika vo kvalitetot na zivotot na tie zivotni. BARF e odlicen nacin na ishrana, no ako imas kuce so specificen zdravstven problem, treba navistina da znaes sto pravis, za da ne mu napravis poloso na kuceto.
@fenomenmk jas ja imam koristeno Royal i kaj mene se pokaza odlicno na Kane Korso vo rast, a nemam iskustvo so nea so mali rasi. Imam koristeno Royal, Brit, i celata skoro superpremium paleta na Farmina koja za mene bese najdobra. Inaku nzs za 2 GO,malinoa, Kane Korso i Americki Buldog, ne site vo isto vreme, ama vo nieden period ne pomalku od 3 kucinja zaedno, so spremanje po moznost2-3 tipa na meso/iznutrica, ovosje zelencuk i zitarici, grubo mesecno me kostalo okolu 12000 denari da gi prehranam, a so Farmina odprilika 200 evra ;)
E ova e odgovor. Ti blagodaram najiskreno. I za vremeto odvoeno. Se mi e jasno I mi bese. Mojot problem bese sto yogurt kaj nasite amerikanci e razlicno od nasiot jogurt i sakav da znam dali moze od nasiot bidejki realno kaj nas kvalifikacija na toj yogurt sto tie go preporacuvaat e ona sto kaj nas go ima samo vo ovosna varijanta. Ti blagodaram uste ednas I te stavam I tebe na listata na "go to for advice" forumdjii ☺

Член од
18 мај 2015
Мислења
40
Поени од реакции
29
А од каде може да се купи?
Во ветеринарната амбуланта и продавница во автокоманда, приватната...

Не се разбирам многу од составот на храната ама од искуство: почнав да го хранам со bosch, па после сменив на pedigre, royal и некои слични на нив, па кучето ми се разболе, крзното му стана никакво, имунитетот му опрадна почна многу да се чеша и лиже...Одма после тоа се вратив на bosch и од тогаш да чукнам во дрво, нема никаков проблем, а крзното му сија :ROFLMAO:

Член од
8 мај 2009
Мислења
16
Поени од реакции
13
Eve dva dena mu davam mesavina od trener i royal, kao neli premin od edna na druga, ama primetiv denes i vcera mnogu se ceska, dusice. Mozno da e toa od hranata? Samo ako spie ili se gali togas ne se ceska :(
Vaka na oko nema paraziti nadvoresni. Za ponedelnik imame zakazano na veterinar treba da primi vakcina pa kje mu predocam da vidi i za ova.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Eve dva dena mu davam mesavina od trener i royal, kao neli premin od edna na druga, ama primetiv denes i vcera mnogu se ceska, dusice. Mozno da e toa od hranata? Samo ako spie ili se gali togas ne se ceska :(
Vaka na oko nema paraziti nadvoresni. Za ponedelnik imame zakazano na veterinar treba da primi vakcina pa kje mu predocam da vidi i za ova.

Da moze da e alergija,ama stom mesas stavi go n dieta. Varimu nekoe vreme gotveno i postepeno ocni da voveduvas eden od dehidratite. Ako na prviot izreagira znaci na toj pokazal alegija. Vo princip takvata dieta trae dosta dolgo. Probaj barem 5 dena na gotveno,pa postepeno preminuvanje na dehidrat.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
I uste kje dodadam, so veterinarot probajte da isklucite drugi pricini za ceskanjeto. Na primer, proveri kakva e sostojbata so bolvi - kaj nekoi kucinja so poosetliva koza i edna bolva moze da predizvika burna reakcija. isto taka, dali bilo banjato ili bilo izlozeno na nesto novo vo poslednive denovi? Problemot so mesanje hrani e sto vo vakov slucaj, ne mozes so sigurnost da oodredis od sto tocno e cesanjeto. Od druga strana, koga preminuvas od eden na drug dehidrat, pravilno e da mesas, za da ne bide nagla promenata. Salt ti dade dobar sovet za dietata, taka ako e od konkretna hrana ke znaes vednas. I izbegnuvaj mnogu razlicni dodatoci vo hranata vo toj period, zatoa sto za alergii od hrana kolku povekje razlicni komponenti dodavas, tolku potesko ke mozes da najdes sto vsusnost ja predizvikuva.
Zatoa koga preporacuvame hrani na forumov, mozeme da go napravime toa samo na baza na naseto iskustvo. No toa ne e reper za kvlitetot na dehidratot, bidejki sekoe kuce e razlicno i kako i sto imme brojni primeri, razlicni kucinja ke imaat razlicna reakcija na edna ista hrana. Za negativnite efekti - alergii, cesanje, proliv, gasovi itn, kaj sekoja nova hrana ke gi zabelezime uste vo prvite denovi, no pozitivnite efekti, kako podobar razvoj, muskulatura, vlakno i slicno, treba novata hrana da ja koristime minimum nekolku nedeli za da gi zabelezime, pa duri togas moze da doneseme odluka kolku e pogodna taa hrana za kueto.
@Runner nema problem, no generalno toa e - edinstven dobar jogurt za kucinjata e obicniot, ili kiselo mleko, a nikako ovosnite i zasladeni verzii,koi se duri i opasni za kucinjata. A za sto pomalku laktoza, koga veke gi dodavas mlecnite prerabotki, mozes da dodades i urda ili sirenje koi imaat mnogu mnogu pomal procent na laktoza od svezoto mleko.

Член од
8 мај 2009
Мислења
16
Поени од реакции
13
Kako sto kazav, hrana osven dehidrat nisto drugo ne sum dal. Kaj mene bebusot e petti den. Od togas ednas e izbanjat, koga dojde vo nasiot dom za sefte :)
Hranata sto ja dobiv od ogleduvacot na koja bil naucen e "trener". Vo momentot nemozev da ja najdam po skopjevo pa zatoa probav poleka da go prefrlam na royal. (A nekakp kako da nema apetit za dehidrative) ednas ima dobieno malku jogurtce i toa e se. Jogurtot go izlapa kako da ne jadel 5 dena. Dr.Dime bese na pat denovive i zatoa me vikna vo ponedelnik. Jas si zakazav za vakcinata sto treba da ja primi, no vo megjuvreme primetiv deka pointezivno se ceska pa zatoa prasav za sovet. A za bolvata se e mozno, eve sega pak bevme da kakame pa go pretrazuvav pak i nemozam nisto da najdam :(

Kajgana Shop

На врв Bottom