Хипхоп културата надвор од нашите граници

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Za site madafakeri shto slushaat vistinski RAP!!!

Vo ovoj sluchaj go prezentiram mojot chovek Necro!!!

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.012
Поени од реакции
2.043
@Gandradelic brat sfativme deka se razbirash od hard kor hip hop, okej e.

Abe go sllusha nekoj kaj nas Drake, onaka ozbillno? Chovekot e fenomen. Chisto me zanima poshto ne sum prochitall ili sllushnall nekoj komentar za nego.

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782

Abe go sllusha nekoj kaj nas Drake, onaka ozbillno? Chovekot e fenomen. Chisto me zanima poshto ne sum prochitall ili sllushnall nekoj komentar za nego.
Okay e shtom e okay.
Plus, ne sakam da me sfatite vie mene deka jas slusham rap... tuku da gi preslushate matrijalite koi gi postirav.
Inache, ne , ne go slusham jas Drake , no kje go preslusham koga kje imam vreme.

S

StormRage

Гостин

ти ова сериозно? Човекот е далеку од феномен :)
Постот над тебе содржи добри албуми кои своевремено биле феномени, сега се веќе класика.
друго
малку по стара школа тврд звук

уште мнооооооооооогу други.
Уште дрејк е феномен? Ма немој да... Кили meme.
@Gandradelic
би додал уште нешто во листата, али нека остани така, доволно е добра за, да кажеме стара школа рапој. ОК, неам против. Има многу по нови далеку поусовршени артисти сепак, нив никој не ги спомнува пошо нели, строго хц ова она така? :D
Run DMC, Public Enemy, Black Sheep, Onyx... стај ги таму, ќе се најдат (и ѕирни го спојлерот, ќе ти се свиѓа) :)

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
ти ова сериозно? Човекот е далеку од феномен :)
Постот над тебе содржи добри албуми кои своевремено биле феномени, сега се веќе класика.
друго
малку по стара школа тврд звук

уште мнооооооооооогу други.
Уште дрејк е феномен? Ма немој да... Кили meme.
@Gandradelic
би додал уште нешто во листата, али нека остани така, доволно е добра за, да кажеме стара школа рапој. ОК, неам против. Има многу по нови далеку поусовршени артисти сепак, нив никој не ги спомнува пошо нели, строго хц ова она така? :D
Run DMC, Public Enemy, Black Sheep, Onyx... стај ги таму, ќе се најдат (и ѕирни го спојлерот, ќе ти се свиѓа) :)
Strikno tvrda repchuga druzhe. :)
Nema tolku potencijal stranava za da go izdrzhi celiot matrijal.
Run , Public , Onyx , Das , Nwa , Mop .... se u sklop natake si znaesh kako ide. :)
Kje chujam shtom dojdam pri PC domashno.

Blagodaram!

S

StormRage

Гостин
Strikno tvrda repchuga druzhe. :)
Nema tolku potencijal stranava za da go izdrzhi celiot matrijal.
Run , Public , Onyx , Das , Nwa , Mop .... se u sklop natake si znaesh kako ide. :)
Kje chujam shtom dojdam pri PC domashno.

Blagodaram!
Нема проблем, нека се шири културата :D

Осети го момаков, нов албум изваде, ова е ко за тебе чим сакаш тврди работи :)

S

StormRage

Гостин
@StormRage Apsollutno, Drake e deneshniot Jay-Z.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nope, не си ти за темава... кој црни џеј зи... ова да, црн е .
Истата ли клише музика над префорсирани мејнстрим битови? Иста клише тематика?
Џеј зи не направил апсолутно ништо освен што си го наполни џебот од тинејџери, истото можда го прави и дрејк. Овде очигледно се збори за нешто што вреди, нешто кое има уметничка вредност а не колку views има на јутјуб или колку пари напраил од албум. Целата нова мејнстрим екипа е ужасно лоша, неспоредбено со тоа некоја генерација пред нив, да не зборам за уште поназад. Едноставно немаат вредност, се губат низ просторот кога ќе слегне прашината.
Така да, дај ми издржан факт, издржано мислење од кај дрејк е новиот џеј зи (а и овој додуша е голем ташак) и зошто би требало да го слушам, исто како што ти кажав мое мислење зошто не треба :)

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.012
Поени од реакции
2.043
@StormRage Bratche, treba da si mallce ignorant za da kazhesh deka Jay Z ne napravill nishto u ovoj zhanr. Okej, ako ne nishto drugo ima 3-4 zdravi allbumi za slushanje, mada mene Jay Z mi e segde standard so svojata muzika. Ako ne nishto drugo bar daj zemi Reasonable Doubt ili nekoj od Blueprint albumite isllushaj gi, ti vetuvam nema da bide llosho. Jas mu davam kredit na Jay Z za menjavanje na igrata, t.e nego i Bigi, neznam dali si primetill, jas ne sllusham mnogu trvodokoren oldskull hip hop so chest na iskluchoci(BIG L), ali pred Jay Z i Bigi da stapnat na scena, mene site raperi mi zvuchaat isto, monotono flow. Bashka shto Jay Z ima life story, ima shto da kazhe i znae toa da go prenese. On se napuni pari oti beshe pameten so negovite investicii, go otkri mozhda eden od top 10 producentite vo igrata, Kanye West, i so nego go napravije eden od moite najomileni allbumi Watch The Throne.

Drake e moja lichna preferencija iskreno, go hejtaat mnogu, a on gi usra site. Znae i da pee i da rapuva:D. Ima dobro mikstejpche pred da izbuvne, Take Care beshe lludo. Mene me asocira Drake na Jay z po nachinot na izvedba na nekoja pesna, ne e voopshto limitiran, ima razlichni stillovi, se prisposobuva na sekakvo flow. Mozhda izbrzav koga kazhav noviot JAY Z, ali ja sllushav 0to100, taka da, u afekt.

S

StormRage

Гостин
@thisisnoizy знам да сум игнорант, ама и да стојам на ставот. Indeed, џеј зи ти е overrated. Сум го слушал и знам. Некој што изменил нешто во 90тите според мене се Das EFX, Black Sheep, House Of Pain, зошто никој не го ни спомна The Teacher- KRS One. Urban Thermo Dynamics (почеток на кариера на Mos Def) едни од пионерите на boom bap рапот. Па после тоа и Jedi Mind Tricks и цела таа екипа.

Џеј зи би рекол дека повеќе е за бизнис него за рап, очигледно добро му оди, ама е overrated. Kanye West ти е срање во секоја смисла, накурчена фаца. Добар продуцент? Преслушај ги Ant, Blockhead, Engineer, Blue Sky Black Death и Emancipator, DJ Lethal...

Тука муабетов пак ќе се сведе на мејнстримот. Не е тоа бе друже, го чекам денот кога некој ќе ми каже дека не е се до youtube views.

Достојните на горенаведените работи за кој праевме муабет, после KRS, UTD, Das EFX и тие, се е веќе излишно. Сум дошол на ептен остри муабети кога кажав дека Eminem е overrated. Никаде не сум рекол дека е лош, ама дека е overrated.
Вистинското нешто остана долу, со по 2к клика на јутјуб, тоа што вреди е уште таму, побарај го, слушај лирика. Пошо не зборам за луѓе што се продале, тука веќе прам муабет за луѓе кои го прават тоа што го сакаат. Eyedea има добиено ненормална понуда од некој опасни фаци за да бетла мејнстрим. Типот прописно ги одјебал и останал да живее во куќата со мајка му. За да го прави тоа што сака и да го пишува тоа што сака без некој да му диктира текст за кучки, дрога и пари... feel me?

Кажи ми и дека Rick Ross е добар рапер и да знам да не ти реплицирам веќе :D

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Глеам се развија некои опасни дискусии околу темава.
Па би сакал како добар познавач на рап музиката да се вмешам.
Тие новодизајнирани рапери не ги знам јас, не ни можам да ја сварам нивната музика.
Слушам секаков рап, слушам многу и Г фанк.
Нејт Дог, Снуп Дог, Варен Г се татковци на Џи Фанкот.
Не можам цело време да слушам хардкор рап.
Но , кога се праи муабет за вистински рап, не можам да премолчам!
Така да слушајте вистински рап и ако го живеете делумно тоа што они го творат ,
ви би го живееле Рапот!

Поздрав!

W

wicked_1

Гостин
@thisisnoizy знам да сум игнорант, ама и да стојам на ставот. Indeed, џеј зи ти е overrated. Сум го слушал и знам. Некој што изменил нешто во 90тите според мене се Das EFX, Black Sheep, House Of Pain, зошто никој не го ни спомна The Teacher- KRS One. Urban Thermo Dynamics (почеток на кариера на Mos Def) едни од пионерите на boom bap рапот. Па после тоа и Jedi Mind Tricks и цела таа екипа.
Jay Z е overall земено број 1 на рап сцената, активен е версатилен и динамичен, и константен негде повеќе од 20 години со платинум албуми кои се и релативен репер за колкава величина од рапер е, а Reasonable Doubt од 96та е еден од топ 10 албуми all time. Тоа што е настрана биснисмен не го мешај и спинувај дека музиката му е у втор план, да беше така немаше да продуцира и вади албуми до денешен ден. Којзнае колку рапери кои беа на некое ниво до 00та имаа огромен пад на кариерите поради тоа што не беа доволно креативни и талентирани да излезат од underground сцената. Пионерите на бум бапот кои ги напиша не се споредуваат со Jay Z, немаат доволна версатилност за да влезат у негова категорија и да земат примат.
Biggie, Tupac, Rakim, Pun, Nas и слични се различна сфера од рапот спрема таа што ја спомнуваш.

S

StormRage

Гостин
шо прајме со тие шо не сакаа да излезат од underground сцената? што ако ти кажам дека тие се 10 пати подобри него Jay Z што некогаш бил?
Das EFX не се споредуваат со Jay Z? Знаеш колку пати flow-от на џеј зи е спореден со нивниот и сам вика дека се инспирира од нив?

Да различна се, али муабетов е ко со металци да се расправаш, death metal е подобро од melodic или такви срања. Прам општо муабет, да се разбериме, не моеш лирика од 10 збора кои се повторуваат на секој 30 секунди да ги споредиш со поеми што пишувале луѓе што ги слушам. А сум слушал... премногу. Ако прајме муабет за вокабулар општо и спремност на некој: here
Најди кај е Jay Z а кај се Das EFX, кај е Nas, Wu Tang, (нешто од новата школа) MF Doom, Cunninlynguists, Brother Ali, и секако Aesop Rock што типот е машинерија.
да потенцирам, само за лирика прајме муабет моментално, во тој поглед, jay z ти е нешо ко average.

И знам дека муабетов ќе се сведе на вкусови пак на крај :)

Kajgana Shop

На врв Bottom