Хигиената во угостителските објекти/пекари/месарници

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
Дали сте задоволни од хигиената во тие објекти?

Дали некој ги има од форумов што работеле како угостителски работници па да го споделат своето искуство за тоа каква е хигиената?

Еве јас сум во угостителството уште од 2001 година, сега 6 години во пекарството абе секаде каде што сум одел на пракса и каде што сум работал, можам да кажам да види човек каква е ситуацијата никогаш не би седнал на јадење во угостителски објект.

Персоналот после вршење на нужда не е битно дали е мала/голема абе што е тоа да измијат раце? А и во вецеата кога има течен сапун кога нема. Друга работа на што личат вработените на Владици, Архиепископи, Митрополити, Отци. Башка на некој што косата им е со опашка.

Порано на времето да се појавеше неизбричан одма шефот те враќаше. Ќе ти речеше оди домати прво избричи се па после дојди. Не само шефот и чуварот на капија имаше право да те врати. Три пати да се појаваше неизбричен ќе те пратеа на дисциплинска комисија и ќе беше казнет на плата 6 месеци по петнајс посто...

Облеката им е кој по фармерки, кој по тренерки, кој по молерски пантолони со натпис BEKAMENT или CERESIT. Во кујна не се носат кломпи туку влечки и патики.

Санитарните инспекции идаат 4-5 дена унапред со најава и два дена се прави генералка. И тој ден маслото од фритезата се менува.

Ете тоа можам да кажам.
 
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.499
Поени од реакции
2.407
Жити инспекцијата ако оди во најава. Како и за ред други работи во државава, како може инспекција да оди во најава!?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.558
Жити инспекцијата ако оди во најава. Како и за ред други работи во државава, како може инспекција да оди во најава!?
...што е уште потрагично истото се случува и во здравствените установи, за неполни три часа сите оперативни сали болнички соби цакум пакум сменето, ново, пребришено, дезинфекцирано, човек ќе ги праша :
- Што сте бе толку нервозни од сабајле?
- Еве чекаме инспекција добивме најава дека денес ќе дојдат, еве веќе еден саат чекаме спремни никаде ги нема, не може човек кафе да испие ниту пак да иде порано дома!
...а инспекцијата тек другиот ден ќе дојде, за секој случај да не завршиле работа и после имало интрахоспитални инфекции, па има со ваква интервенција ,,на жими мајка санитарна контрола"!
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
Жити инспекцијата ако оди во најава. Како и за ред други работи во државава, како може инспекција да оди во најава!?
Па се е можно во оваа наша чудесна земја!!!

Не само санитарни инспекции и трудови инспекции идаат со најава. Толку де не си информиран како кај нас идат инспекциите во големите хотели и угостителски објекти???

Па и изненадно да дојдат санитарните инспекции доволно е да им дадеш еден ручек со Печен Бут свински, Рибчиња Белвици, вешалици, Кременадли, Свинско каре, Печен крап... И одвреме-навреме да си идаат со гага/муфте јадење и пиење...

Друга работа е тоа што санитарните инспектори ќе го условуваат/уценуваат газдата на угостителскиот објект кога ќе имам визита, именден, куќна слава, селска слава ако може овдека кај тебе да се спрема храната??? Ако не одбијеш ќе те казниме со висока казна и ќе ти го затвориме објектот!!!
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
Добро е.
Земам од кафана Мерак (Триангла - Маџари) и пекара Силбо (Карпош), добро е.
Силбо едно време порано имаа усмрдена урда во повеќе наврати...

Ама па, ако не смрди и ако не ти 'ркне во јадењето, нема вкус на ништо... Не е тоа тоа, не е сочно.
Јас би доплатил за вакво ниво на услуга (видеово не е од тука, не знам од каде е):
 

bogev4eboy

Хејтер
Член од
6 март 2011
Мислења
382
Поени од реакции
180
ЕДИТ: Ги тргнав имињата да не ги навредиме, па не ни дојдат утре сите во бела облека со капи и ракавици.:ROFLMAO:

Ауу ми ја погоди темата :D

Ќе издвојам неколку места:
1. Позната сендвичара на улица Македонија - внатре метат, чистат, бришат ... Едниот надвор си мирца додека другиот тука на скара се поте, пакува, прже компири, наплаќа и што уште не. Два пати по ред го терав дечкото после наплаќање да се измие раце, па дури и напнат беше. Ја плаќам, ја кажувам.
2. Позната пекара во Бисер - имаат обичај да работат со партал ракавици. Еднаш му реков на дечкото да си ги смене ракавиците, и чекав чекав чекав, на крај друга вработена и ме послуже дури он ѕиркаше од страна. Излегов јас и тој пак си се врати со истата ракавица.
3. Готова храна по маркети - па тоа неверојатно е. Од телефонски повици, до милион жалби, менаџери итн. Ма нишо, они си имаат зацртано дека треба куријата да ја фатат со прстите внатре и врз нокт да ти турат храна. Дец ит! Дури и ако носат ракавици, или целите им се искинати или сосе ракавици прават еден куп други работи.
4. Најпопуларната сендвичара на Скопјанчишта :D - тој праве бургери, а на врата им пишува ХАСАП :popce:
Имам обичај да ги прашувам дали ги караат воопшто што така прават, или дали им е неубаво да чепкаат се и сешто па храната. Некои ќе наведнат глава и ќутат, а пак некои враќаат „да не е почисто на друго место“.

За ресторани и кафичи шо да ви кажам - прст под пица, над пица, во салата, чаши со кармини, лажички миени-недомиени :nesumjas:

Некој ќе рече абе ајде гледаш на све, гледам зашо плаќам и тоа плаќам цени што странци не можат да ги издржат. Други ќе речат абе у Македонија си. Има смисла, каква клиентела - таков пазар. Наједноставниот начин да избегнеш стрес и потенцијална болест е само да ги заобиколиш.
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.904
Поени од реакции
42.601
имам слушано дека на запад не било вака, таму моцарт свири во кујната и се е чисто и дезинфицирано. Жената по 5 пати на ден дезинфицира кожата од рацете веќе и падна од тоа дизенталот. Али да бидеме реални, секаде е така работата, никој нема три пара наруквици да ти смени да ти наплати. Најубаво е избегавање на сендвичари такви ствари преку лето и тоа е тоа.
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.437
Поени од реакции
5.485
Другар од скоро се матка подработува во еден ресторан
Му викам -Да ти дојдам да напрајме малу промет, да каснеме нешто
Вика -Брат ај поарно немој, дојди едно пиво ќе се напиеш, за јадење не ти препорачувам.
Сега дали е субјективно или не. Незнам :) Ама ситуацијата таква...

Бонус - Ако сте преживеале плескавица на Пиво Фест во Прилеп ќе преживеете секаква болест.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
Рака не се клава на уста во угостителските објекти при кашлање/кивање. Сигурно сакаат храната што ја приготвуваат да биде богата со витамини и минерали...
 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.462
Поени од реакции
3.601
имам слушано дека на запад не било вака, таму моцарт свири во кујната и се е чисто и дезинфицирано. Жената по 5 пати на ден дезинфицира кожата од рацете веќе и падна од тоа дизенталот. Али да бидеме реални, секаде е така работата, никој нема три пара наруквици да ти смени да ти наплати. Најубаво е избегавање на сендвичари такви ствари преку лето и тоа е тоа.
Јас баш пцуев пред некое време кај оние Шпајз гладен останав зашто буквално се беше прљаво, од прибор до тањир и чаша, па и тоа одзгора прска ми ја разредува ракијата, живот ми се згади. Му кажуваме на другар во Германија, вика, тука швабите одма се расправаат за вакви ствари, кај смееш да му дадеш нешто недомиено. Така што џабе сарказмов, навистина е похигиенски во некои земји.
 
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
А пак во бурекџилница да знаете како бурекот го прават леле...
 
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.499
Поени од реакции
2.407
Има негде во градов (Скопје) каде што хигиената е на добро ниво?
 
Член од
7 февруари 2021
Мислења
260
Поени од реакции
783
Се знае тост под мишка ако не е сплескан го нема вкусот. Затоа тостот дома е различен од оној в сендвичара.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
имам слушано дека на запад не било вака, таму моцарт свири во кујната и се е чисто и дезинфицирано. Жената по 5 пати на ден дезинфицира кожата од рацете веќе и падна од тоа дизенталот. Али да бидеме реални, секаде е така работата, никој нема три пара наруквици да ти смени да ти наплати. Најубаво е избегавање на сендвичари такви ствари преку лето и тоа е тоа.
Исти к во друго паковање се секаде, колку и да е филмуван Kitchen Nightmares гарант дел навистина се случува. Ако навистина сакаш да е се перфектно, треба само бактериофоби да работат во оваа индустрија :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom