- Член од
- 20 март 2008
- Мислења
- 694
- Поени од реакции
- 414
Види вака, овие апарати се "идиоти" од кои Sony H90 е тотален идиот додека Canon SX150 има мануелни опции што го прави малку понапреден во однос на тоа што ти нуди покреативни функции. Е сега не е се така идеално кај канон-от затоа што користи АА батерии и тоа мислам дека е од една страна позитивна, а од друга страна негативна работа. Во најмала рака би ти требале 3 пара (6 батерии) коишто би ги менувал и би ти овозможиле доста долго време за фотографирање, но овие три пара коштаат доста пари кои кога би ги додал во цената на самиот апарат би добил солиден половен DSLR. На пример Sony A200 или Canon 1000D кои се движат отприлика некаде околу 250E. За некаде околу 300Е имаш поголем избор Nikon D80, Nikon D3000, Canon 400D итн. Ти препорачувам да не избрзуваш и да се консултирас со некој што има познавање за да донесеш правилна одлука, но сепак доколку сакаш мал и компактен "идиот" би ти препорачал било што од програмата на Canon бидејќи за овој тип на апарати моментално се без конкуренција. Омилен модел ми е S100 или S95. Да не испадне дека те навлекувам на Canon системите, јас сум Никонџија и користам Nikon D3100 којшто е аматерски DSLR и сум фасциниран од квалитетот и острината на фотографиите. Имам користено исто така Canon 400D и Nikon D80 и искрено мислам дека D80 е супер камера доколку ја најдеш зачувана пошто е доста популарна меѓу свадбарите
ти сакаш да ти е добар на лик апаратот а не ти е толку битно какви слики вади ,така ми изгледа по муабетот што го правиш,барај добар квалитет и перформанси а не изглед![]()
Брат или земи DSLR или P&S, инвестиција во нешто помеѓу е незамислива и тоа за цена од 200 долари. Како што кажа и Let3, апаратот ќе ти биде тежок и гломазен како DSLR, ке го влечкаш во торбица итн, а ќе ти врши работа како било кој малечок. компактен и лесен P&S апарат којшто ќе те кошта многу помалку од 200 долари.не, не и не
сакам нешто во стил на SLR, по прифатлива цена ..
$200 мах.
не сум "брат"Брат или земи DSLR или P&S, инвестиција во нешто помеѓу е незамислива и тоа за цена од 200 долари. Како што кажа и Let3, апаратот ќе ти биде тежок и гломазен како DSLR, ке го влечкаш во торбица итн, а ќе ти врши работа како било кој малечок. компактен и лесен P&S апарат којшто ќе те кошта многу помалку од 200 долари.
Sorry не видов дека си Seniorita (female) али како и да е јас мислам дека P&S останува P&S без разлика на тоа дали наликува на DSLR или не.не сум "брат"
апаратот го зедов, и можам да кажам дека ме воодушеви, и тоа доста ..се заебав што зедов бел, затоа што мн се прља, порачав сеа црн, а белиот го продавам ..
да, во право си дека е тежок и гломазен како DSLR ( 350g, 103mm x 74mm x 68mm )
, но верувај подобар е од било кој P&S( овие се познати како bridge апарати, т.е за скала подобри од P&S, но за скала подолу од DSLR )
има еден тон работи по него, што ги нема во другите апарати за таа цена, па дури и малце поскапи
( panorama shoot *3 слики, споени во 1*; вградено HDR, face detection + smile detection + blink detection; над 20 shooting modes итн )
мислам, 16мп за таа цена е дури too much
btw; не е $200, со мемориска од 16gb ме фати $130 со бесплатна достава![]()
Не велам дека не се согласувам со тоа што си го напишал погоре, али за почетник како мене, мене ми е сосема окSorry не видов дека си Seniorita (female) али како и да е јас мислам дека P&S останува P&S без разлика на тоа дали наликува на DSLR или не.
1.$130 е ок цена само да знаеш дека мегапикселите не значат ама баш ништо, освен ако не принташ билборди и такви некои огромни слики, а гарантирам дека немаш испринтано ни 10 слики пред да го земеш и сите слики ти стојат на PC.
2. Панорамско сликање кај DSLR апарат е зачудувачки лесно и можеш да правиш панорами од колку сакаш слики (пример: линк) како и HDR, а исто така имаш и автоматски модови кои искрено не ги препорачувам.
3. DSLR апаратот ти дава слобода да правиш што сакаш и како сакаш, притоа не те ограничува со оптички зум затоа што можеш да менуваш леќи, исто така можеш да контролираш брзина на бленда, отвор на леќа и ред други многу битни ствари кои кај P&S идиотче не можеш.
И на крај да додадам дека кога ќе дојде ред да го замениш и да го продадеш ќе изгубиш голем дел од вредноста, додека DSLR апарат држи цена и ќе можеш полесно да го замениш со некој подобар. Има и други предности кои не би ги додавал како што се сликање со блиц и тригери, користење филтри, адаптери и разни други техники и опрема која едноставно со P&S не можеш да ја научиш и користиш.
Да ти кажам искрено Canon идиотчињата ти се #1 во point and shoot моделите. Така да кој и да го одбереш нема да згрешиш.
не сум сигурен но мислам дека некои нови модели на канон имаат. бев пред 3/4 месеци на семинар од канон и баш имаше некој таков муабет ама не обратив многу внимание зашто бев само за принт опрема... ако си заинтересиран за апарат со вифи јави се во генел или во импегна прашај си ги они најубаво ке ти кажат и дали имаат и цена и највероватно ке треба да го чекаш ако сакаш да го земеш (ке мора да оди по порачка зашо мислам прилично скапи дека се)има ли апарати со wifi на него, да ги закачуваш одма на интермеци ?
не сум сигурен но мислам дека некои нови модели на канон имаат. бев пред 3/4 месеци на семинар од канон и баш имаше некој таков муабет ама не обратив многу внимание зашто бев само за принт опрема... ако си заинтересиран за апарат со вифи јави се во генел или во импегна прашај си ги они најубаво ке ти кажат и дали имаат и цена и највероватно ке треба да го чекаш ако сакаш да го земеш (ке мора да оди по порачка зашо мислам прилично скапи дека се)
Да ти го продадам мојот Nikon D3100 за 24.000. Имам сликано 10.000 слики отприлика, фабрички тестиран е на 100.000, а ме интересира друго нешто. Прашањето беше за обичен дигиталец или DSLR апарат???Ми треба апарат, претежно за сликање, не ми се битни толку видеата, поточно сеедно ми е какви се преформансите за снимање на видео.
До пред некое време ќе речев без размислување Никон Д3100, ама кога видов какви слики вади Канон Е0С 550Д, искрено се подзамислив, апаратот е перфектен за непрофесионалци.
Но цената мене на Никонот ми беше малку соленка, а тек кога видов Канонов колку е, далеку од тоа дека во скоро време ќе соберам 39 илјадарки.
Некое пристојно апаратче, ми треба, претежно за сликање луѓе не пејзажи, но сакам да има барем прближно убавината на сликата на Канонот Е0С 550Д. Имампрблем со сликите во затворена просторија, посебно навечер, не ми се допаѓаат воопшто со мојот мутав апарат. Значи на тоа да биде акцентот ставен.
Цената барем до кај 23-24 000.
Поглупо неможев да објаснам знам, ама да се разбирав немаше да прашувам нели.
Совет некој, било каков?
Благодарам